Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouderenbonden balen van 50Plus

  •  
27-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
50pluskrol_300.jpg
Ouderenbonden: Partij drijft bewust wig tussen generaties ... Ouderen als groep niet slecht af in Nederland ... Belangenverstrengeling: Krol harkte als Kamerlid subsidie binnen voor Gaykrant-club
De politieke partij 50Plus is niet populair bij ouderenbonden. De belangenorganisaties verwijten de partij het debat te polariseren. De voorzitters van de bonden denken er niet over hun stem aan 50Plus te geven. De uitspraken komen op het moment dat duidelijk wordt dat ouderen in Nederland als groep weinig te klagen hebben over hun financiële positie. Het AD onthult dan ook nog eens nieuwe feiten over belangenverstrengeling bij 50Plus.
Dagblad Trouw sprak met de ouderenbonden PCOB, Unie KBO, NVOG en NOOM, die bij elkaar meer dan een half miljoen leden hebben. De commentaren liegen er niet om.
Elke discussie over jong en oud ondergraaft de solidariteit waar wij voor staan”, stelt Wim van Minnen, directeur van CSO, de koepel van ouderenorganisaties. “Want het gaat ons niet om verschillen tussen generaties, het gaat over verschillen binnen de samenleving: kansrijk of kansarm, hulpbehoevend of gezond, en vooral arm of rijk.
Anderen ergeren zich dood aan het gedrag van de partij. Bij het Kamerdebat over de pensioen ontstond de indruk dat 50Plus gebruik maakte van een claque, een min of meer georganiseerde applausclub op de publieke tribune bijvoorbeeld bijdragen van D66 hoorbaar weghoonde. Claques zijn een geliefd middel van populistische bewegingen. “ Daar zijn wij helemaal niet blij mee,” zegt de voorzitter van de PCOB die niet geassocieerd wil worden met een partij die ‘botweg gaat voor het eigen belang’. De ouderenorganisaties willen dat 50Plus meer de strategie volgt van de Partij voor de Dieren dier er in slaagde andere partijen voor het partijdoel te interesseren. Morgen hebben de voorzitters een gesprek met Henk Krol.
RTEmagicC_krol_.jpg
Tegelijkertijd meldt het AD  dat – in tegenstelling tot wat 50Plus beweert – ouderen als groep geen slechte positie bekleden in Nederland:
De arme oudere wordt een zeldzaamheid. Kon in 1985 nog 6,5 procent van de 65-plussers nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen, 25 jaar later is dat nog maar 2,5 procent van de ouderen. Dat blijkt uit de publicatie Het karige bestaan: een kwarteeuw armoede in Nederland, van onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het tijdschrift TPE-digitaal. Onder andere groepen is de armoede juist gestegen. Het aantal allochtone armen nam toe, net zoals de groep werkende armen. Onder tweeverdieners is de armoede het kleinst, bij werklozen en bijstandsgerechtigden het grootst.
Het AD meldt ook nieuwe feiten over het financiële gerommel van 50Plus-leider Henk Krol:
50Plus-leider Henk Krol heeft als lid van de Tweede Kamer subsidies aangevraagd bij het ministerie van Onderwijs voor een ‘online ontmoetingsplek van homoseksuele jongeren’. Eerder beweerde Krol dat hij was vergeten dat hij nevenfuncties had.
Hij harkte zo een subsidie van 200.000 euro binnen voor de Stichting Vrienden van de Gaykrant waar hij op dat moment voorzitter van was.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (47)

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

50 plus vormt blijkbaar een bedreiging voor de gevestigde machten en moet getuige de berichtgeving kost wat kost worden beschadigd. Het was niet 50 plus die de ouderen als rijke te plukken groep weg zette, dat men vervolgens opkomt voor de belangen van de achterban is meer dan legitiem: daar zitten ze voor. Of de rol die Krol speelde bij het "innen" van de genoemde subsidie een kwalijke is, betwijfel ik. Waarom mag hij daarin geen rol spelen? En zo lang grote bedrijven miljarden aan de samenleving onttrekken via belastingparadijsen als Nederland is elk pelidooi voor het aanhalen van de broekriem volstrekt ongepast. Zolang de top van bedrijven per saldo meer gaat verdienen bij minder omzet en winst en er ontslagen bij bosjes vallen, is de huidige PVVDA regering en zijn de huidige voorzitters van ouderenbonden, enkel slippendragers van de 1%.

bruces
bruces27 mrt. 2013 - 6:48

Henkie de SNABBELAAR, heeft als lid van de Tweede Kamer subsidies aangevraagd.

roher
roher27 mrt. 2013 - 6:48

Het lijkt erop dat wat adat is in de politiek is als een min punt bij Krol wordt uitvergroot.

Zjenny
Zjenny27 mrt. 2013 - 6:48

Wat is het bestaansrecht van ouderenbonden als de bestuurders niet zelf al de scheiding aanbrengen tussen jong en oud door een ouderenbond te zijn? Het uitspelen van jong tegen oud en de strategie om pensioenen nogmaals over te hevelen naar de staatskas ( op allerlei manieren) was volop gaande voordat 50Plus opgericht werd. De bestuurders mogen zich van mij best ergeren aan 50Plus.

BertF2
BertF227 mrt. 2013 - 6:48

Al in de jaren 90 werd gesproken over lagere belonging voor ouderen, op grond van hun leeftijd. De ontslagbescherming werd weggezet als een beschermingsconstructie voor ouderen, en nadat staat en bedrijfsleven tientallen miljarden uit de pensioenfondsen hadden gehaald, werden gepensioneerden weggezet als parasieten op het pensioenbelang van jongeren. De ouderenbonden hebben hiertegen nooit iets ondernomen. Zij beperkten zich tot adviezen voor geraniumstekken. Laten ze zich daartoe beperken. Ze zijn er goed in.

nikita72
nikita7227 mrt. 2013 - 6:48

Arme ouderen zijn armer dan rijke jongeren. En rijke ouderen zijn rijker dan arme jongeren. Daar zit het probleem. Dat er welvarende ouderen zijn, wordt een excuus voor maatregelen die ook arme ouderen treffen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

Overigens zou het mooi zijn als jong en oud wereldwijd eens woedend de straat op zouden gaan tegen de roofzucht van grote bedrijven die tweeendertigduizendmiljard euries aan de maatschappij ontrtekken via allerlei belastingparadijsen. Zie de verwijzing elders op Joop naar Tegenlicht. Opzienbarend dat deze onderzoeksjournalistiek niet lijdt tot een storm van protest en reacties.

Superwillie
Superwillie27 mrt. 2013 - 6:48

Veel ouderen worden stevig gekort. Leuk dat in het artikel genoemd word dat er weinig ouderen zijn die de eindjes aan elkaar moeten knopen. Daar gaat het ook niet over. Daar hebben deze ouderen ook niet 40 soms vijftig jaar voor gewerkt. Dit hebben ze gedaan omdat ze dan later van een stevig pensioentje kunnen genieten. Tientallen procenten korten zorgt er dan voor dat deze groep verdedigd moet worden. En een ouderen partj is daarvoor een middel.

Jensbos
Jensbos27 mrt. 2013 - 6:48

Vanmorgen ook gelezen dat er weinig armoede onder ouderen is....Moet dat dan? Ikm heb 50 jaar gewerkt, AOW betaald, pensioen betaald en hebbeen inkomen...overigens echt niet om over naar huis te schrijven, maar zeker geen bijstandniveau. Dat we door het moderne macro-economische denken onze sociaal economische status langzaam (niet zo langzaam) en zeker aan het verkwanselen zijn kan je die ouderen niet verwijten, daarvoor moet je toch echt bij de politiek en "het kapitaal" zijn (ik zeg bewust niet bedrijfsleven, want dat moet zich altijd -concurrentie- aan die fenomenen aanpassen!)

Meta Foor
Meta Foor27 mrt. 2013 - 6:48

94 % van de stemmers op 50+ zijn ex-pvda-ers, 6 % zijn gay-krant lezers

Bouwman2
Bouwman227 mrt. 2013 - 6:48

Het CSO heeft gelijk, er bestaan alleen partijen die het royale algemeen belang op het oog hebben, 50+ is de enige die opkomt voor eng deelbelang. En dat is heel schadelijk voor de nationale identiteit die - zoals een ieder weet - uit pure onbaatzuchtige saamhorigheid bestaat.

politiekistuig
politiekistuig27 mrt. 2013 - 6:48

Wat Erwin lamme al zegt ." Uit de koker van Jan Nagel......" Dit is een partij die mijns inziens is opgericht om een inkomen te generen uit de grote ruif genaamd "staat" . Henk Krol heeft er een mooi inkomen van,die andere bijgogum in de kamer en natuurlijk Jan"ik heb nog nooit wat fundamenteels bij kunnen dragen in de samenleving "Nagel. Straks komt de volgende grappenmaker met een partij voor vrijgezellen of de partij voor mensen met kinderen,partij tussen je achttiende en vijfentwintigste. Ik dacht dat we met de PvdD en Pvv al lekker waren doorgeschoten naar het toppunt van debiele politieke partijen maar met 50 plus gaat deze trend van 1- issue-maar-wel-98000 -bruto per jaar gewoon vrolijk verder.

adriek
adriek27 mrt. 2013 - 6:48

De ware aard van de baas van deze club lijkt tijdig (dat wil zeggen voor de volgende verkiezingen) ontdekt zodat we ons niet al te veel zorgen hoeven maken. Af door de zijdeur die handel.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 mrt. 2013 - 6:48

Het is opmerkelijk dat veel mensen gewoon niet weten waar ze op moeten stemmen. Nu is 50+ aan de beurt. Wat ze doen en hoe ze het doen maakt niet uit, Krol is de nieuwe Wilders, is de nieuwe Fortuijn. En wie zal de volgende profeet zijn? Nederland is, en daar raak ik steeds meer van overtuigd nog steeds een land van dominees en afscheidingen. De moderne hageprekers. Alleen is de leer die ze preken steeds platsvloerser en narcistischer geworden.

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 6:48

@Ginger Ted, wo 27 maart 2013 13:24 ***Zo hebben we al veel langer een Partij van de Arbeid die massa's gesubsidieerde baantjes heeft gecreëerd, vaak zelfs zonder gêne voor eigen partijleden.*** Helemaal mee eens, zoals banenprojecten om de werkloosheid op papier er beter uit te laten zien (Melkert) Maar we hebben het nu niet over een partij die het CDA achterna gaat, we hebben het hier over thema partijen - specifiek 50plus, dus compleet het tegenovergestelde van

Grozny
Grozny27 mrt. 2013 - 6:48

Wie stemt er nou een op persoon wie 3 bedrijven failliet heeft laten gaan, zelfs met subsidie....

insignia
insignia27 mrt. 2013 - 6:48

@ted ginger - mijn pertij is een linkse partij (SP) en ik zou het zeer op prijs stellen als je man en paard wil noemen en anders je stomme praatjes voor je houden?

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 6:48

@Klaas Zunderdorp, wo 27 maart 2013 16:59 Sterker nog, het is nog de enige echte linkse partij in Nederland..er is er dan nog een die pretendeert links te zijn (iets met groen in de naam) maar die geilt alleen maar op pluche, en de kleur van dat pluche maakt niet echt veel uit. Jammer toch dat er nog maar 1 linkse partij is, want als je kijkt aan de rechter kant...Maar goed, de PvvdA en de VVD hebben al kenbaar gemaakt met hun coalitie dat links en rechts termen zijn uit de oude politiek, het is nu vooral neoliberaal samen en om maar zo min mogelijk schade te berokkenen aan wat er nu nog is, maar vooral ook om internationaal een zo'n stabiel mogelijk politiek-economisch ondernemers klimaat uit te stralen (ziehier het Wientjes kabinet)

Xoral
Xoral27 mrt. 2013 - 6:48

De afbraak van 50plus is begonnen, want men heeft die zetels op de flanken nodig, daar gaat het om bij de volgende verkiezingen. De laatste partijen in een reeks van velen die opkwamen en gingen, de laatste twee groten zijn sp en pvv, dan is het een kwestie van welke van de twee behaalt het eerste de grens van 76 zetels, die partij behaalt dan absolute macht, en daarmee is het politieke proces voorbij, die overgrote meerderheid kan alles doordrukken of blokkeren. Daarom is deze democratie de verkeerde, er is geen directe invloed van de kiezer op de macht, dus kan de macht er op een dag weer heersen over iedereen en alles. 50plus heeft een zelfde functie als de EU heeft, opgericht om weer in te laten storten, om die kiezers/Europeaan maar in strijd te houden om hun stem(macht) in handen te krijgen.

opmerker
opmerker27 mrt. 2013 - 6:48

Moet ik nu ook balen van 50+?

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

Als oudere baal ik, om het zwak uit te drukken, van alle propaganda over rijke ouderen. Wij zien onze koopkracht drastisch dalen, al een jaar of zeven. Waarom de ouderenbonden zich niet verzetten tegen de idiote rekenrente van rond één procent, het is mij een raadsel. Deze idiotie veroorzaakt pensioenverlagingen, en verhindert indexeringen, veroorzaakt ook teruglopende bestedingen, die weer werkloosheid veroorzaken. Ook zag ik deze bonden hun stem niet verheffen tegen plannetjes de pensioenvermogens te misbruiken voor hypotheekaankopen. Een PvdA"er betoogt zelfs dat de pensioenfondsen genationaliseerd moeten worden. Worden de bestuurders van ouderenbonden net zo geintimideerd en geindoctrineerd als onze politici ? Ik zie de wig meer tussen bevolking en 'elite'.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks27 mrt. 2013 - 6:48

Uw situatie is vast moeilijk, maar zoals uit alle cijfers blijkt zijn ouderen over het algemeen minder arm dan de rest van de bevolking. Het kan best dat dat niet voor u geld, maar dat maakt het nog niet onwaar. Daarnaast is de rekenrente niet te laag, de rekenrente is volstrekt realistisch en natuurlijk kan je die verhogen, maar ik denk niet dat ouderen de pensioenen van jongeren graag cadeau willen krijgen. Daarnaast zijn er inderdaad plannen om hypotheken aan pensioenen te koppelen, dit betekend totaal niets slecht voor u. Juist iets goeds want hiermee zou er een steady flow van rente richting de pensioenfondsen ontstaan.

lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 6:48

Ik vind deze link: http://www.geldwijzer.info/index.php/laatste-nieuws 1022 euro netto per maand is de grens voor alleenstaande AOW-ers. Je krijgt echter 997 euro netto, als alleenstaande AOWer en 879 euro netto als alleenstaande in Bijstand. Over 1½ jaar zakt mijn Huurtoeslag fors, omdat mijn inkomen gaat stijgen. De kans dat ik er negatief uit kom is groot aanwezig.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

Eigen 'unique selling point' prima, maar one issue partijen als 50+ en Partij van de Dieren zijn mijns insziens sowieso weggegooide stem. 50+ kiezers kunnen goed terecht bij o.a. PVV en PvdA-kiezers toevallig ook. Dan maak je tegelijk duidelijk statement tegen teloorgang Nederland en desastreuze EUro.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

Bij de PVV dan wordt in 1 dag, na de verkiezingen, meteen je pensioenleeftijd verhoogd. Lekker die PVV.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

Het in de hand houden van de uitgaven daar slagen de multinationals en financiele instellingen maar al te goed in. Dit met alle bezuinigingen tot gevolg. Ten koste van: onderwijs, mensen met een verstandelijke beperking, cultuur, ouderen, zorg , de huursector, de studenten ..... Crisis, bij wie? Niet bij de rijke neo-liberalen. Maar dat mag je niet zeggen want dan roep je een tweedeling op. Gat toch fietsen, die tweedeling is er al lang. 32000 miljard wegsluisen, om ziek van te worden. Afgeven op de SP en de Partij voor de Dieren, op de LPF en 50 plus, draagt evenmin bij aan een oplossing Erwin. De PVVDA zijn de slippendragers van de rijken.

lembeck
lembeck27 mrt. 2013 - 6:48

Ook vandaag weer een artikel dat het gros van de ouderen het beter heeft dan ooit te voren, 'hetgeen niet wegneemt dat er nog wel armoede heerst onder bepaalde ouderen' staat er dan bij. Dat zijn er in mijn omgeving (rijke mensen dorp) toch nog meer dan genoeg en vooral weduwen en een enkele weduwnaar die van een AOW moeten rondkomen. In het artikel staat dat de AOW harder gestegen is dan de bijstand. Of dat klopt weet ik niet. De bijstand is inmiddels verlaagd sinds 1 januari 2013 en dat maakt dat ik naarstig uit zie naar mijn AOW...

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 6:48

De AOW is nog geen armoede. Het is uiteraard een lastig iets, die term armoede en sommige partijen hebben het woord met gouden stiksels op hun tong geborduurd maar het is nauwelijks objectief te maken. Als we de wereldstandaard nemen voor armoede, ik geloof dat het een dollar per dag is zegt natuurlijk ook niets. Het is dus een subjectief gevoel en zeer verbonden met je levensstijl en je behoeften. Pas als je echt niet meer rond kunt komen terwijl je niets vreemds doet en je dus failliet gaat kun je echt van armoede spreken. Dat je iets niet kunt aanschaffen wat een ander wel kan is dus nog geen armoede. Dat je uitziet naar de AOW lijkt me eerder een gevoel van troostelossheid dan van armoede (geestelijke armoede?)

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

Nog maar kort geleden was het hier altijd de PVV die aan de schandpaal genageld werdt als er maar iets negatiefs te melden viel. Nu 50Plus er in de peilingen zo goed voorstaat is dat de volgende partij die hier geslachtoffert gaat worden. Dat heel de wereld schande spreekt over de uitspraken van dhr Dijsselbloem en dat de financieele markten miljarden zien verdampen door zijn uitspraken komt hier nauwelijks ter sprake.. alsof hem de hand boven het hoofd gehouden moet worden.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos27 mrt. 2013 - 6:48

"dat de financieele markten miljarden zien verdampen" Ze hebben het eerst "op laten dampen" kapitaal is dode arbeid "wat de gek ervoor geeft" en die gek, die zat op Cyprus (en Ierland, en Ijsland...en Nederland..., de Kaaymaneilanden, De Maagdeneilanden) belastingontduikers in samenwerking met "vermogenstrekkers"

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

Kunt u mij informatie geven waar ik mijn spaargeld voor 10% rendement kan beleggen? Dat lijkt me wel wat.

1 Reactie
erikbos
erikbos27 mrt. 2013 - 6:48

U bent net te laat, de banken op Cyprus betaalden deze rente. Mischien kunt u nu naar een bank in Estland? ;-)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen27 mrt. 2013 - 6:48

Hadden die bonden de ouderen niet even voor 12 september over de mate van a-sociaalheid van 50+ kunnen informeren? Dat was toen toch ook wel duidelijk!

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

Het a sociaal beleid en de desinteresse van de bonden voor de werkelijke graaiers zal je bedoelen.

GingerTed
GingerTed27 mrt. 2013 - 6:48

Een linkse site die zich druk maakt over een kamerlid die een subsidie heeft geregeld voor een belangengroep van gediscrimineerden waar zijn hart bij ligt? Dat is toch zo een beetje wat ieder links kamerlid, provincielid, of gemeentelid voortdurend doet bij allerlei belangengroepen van gediscrimineerden, zwakken, e.a? Het zou me niet verbazen dat er zelfs een quotum op staat over het aantal subsidies of de hoogte ervan die eenieder halen moet om carrière te maken bij linkse partijen.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks27 mrt. 2013 - 6:48

Altijd fijn om te zien dat er zo weinig kritiek kan worden geleverd op links dat er dingen moeten worden verzonnen.

MichelReiziger
MichelReiziger27 mrt. 2013 - 6:48

Zo en zo al die thema partijtjes in Nederland...de ouderen partij, de partij voor de dieren, de SGP...in het verleden de Boerenpartij...strakjes krijgen we nog de Goedkope Brandstof Partij. De enige thema partij die ik inhoudelijk nog wat vond hebben was de Tegenpartij.

1 Reactie
GingerTed
GingerTed27 mrt. 2013 - 6:48

Zo hebben we al veel langer een Partij van de Arbeid die massa's gesubsidieerde baantjes heeft gecreëerd, vaak zelfs zonder gêne voor eigen partijleden.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 mrt. 2013 - 6:48

[Toch zou het mooi zijn als er een nieuwe progressieve partij kwam met als speerpunten het beperken van klimaatverandering, het verbeteren van de structuur van de EU via een Europese regering, en het vinden van een goede balans tussen sociale en betaalbare politiek. ] Klinkt als GroenLinks.

EricDonkaew
EricDonkaew27 mrt. 2013 - 6:48

Welja zeg, nog een partij erbij? Zijn er niet (meer dan) genoeg partijen? Gaat dit een nieuw riedeltje worden? En dan ook nog een partij die ongeveer hetzelfde wil als D66 en GroenLinks? Moet ik dit allemaal nog serieus nemen?

Uilenspiegel
Uilenspiegel27 mrt. 2013 - 6:48

De naam: PVVDA. (D'66 kan er in opgaan, wat ze blijkbaar van plan zijn met een tussenformatie.) Maar progressief, neen, ze zijn aartsconservatief.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2013 - 6:48

Logisch dat VVDers, PvdA elite en D66ers in de ouderen bonden balen van 50+. VVD, PvdA elite en D66 gokken op jongeren als stemmers op hun partij. En daarbij verzinnen ze maatregel op maatregel om ouderen tekort te doen. Denk aan afbraak pensioen, verhogen AOW leeftijd zonder mogelijkheid te compenseren, hogere eigen bijdrage thuiszorg, hoge huren. Hoog eigen risico ziektekosten. Ontslag zonder vergoeding en geen kans op een andere baan. Enz. Goed dat er een partij is die voor ouderen opkomt. VVD, PvdAelite en D66 zijn tegen ouderen.

1 Reactie
MissyBurps
MissyBurps27 mrt. 2013 - 6:48

Heb jij kinderen Leen? En als je kinderen hebt, hoe komt het dat jij wil dat de politiek beslissingen neemt in jouw voordeel, en in het nadeel van je nageslacht?

MissyBurps
MissyBurps27 mrt. 2013 - 6:48

Ik ben blij met dit signaal van de ouderenbonden, want ik snapte geen snars meer van 'onze oudjes'. De ouderen van nu zijn de meest vraatzuchtige generatie die de mensheid heeft gekend. In een tijdspanne van 50 jaar hebben ze meer schulden gemaakt, meer grondstoffen vernietigd, meer vervuiling veroorzaakt dan alle generaties voor hen bij elkaar opgeteld. Laat het even tot je doordringen. En dan vragen om solidariteit, en zeuren over rekenrente. Ongelooflijk.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny27 mrt. 2013 - 6:48

Het enige wat daar schuld aan is dat is het corporatisme en dat dat oude blanke mannen zijn en maar een paar families, daar kun je de ouderen op deze wereld niet voor verdoemen.