Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouderen zijn de eerste slachtoffers van de participatiesamenleving

  •  
30-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12874 keer bekeken
  •  
36055224334_990e6df356_k

Mantelzorgers krijgen gevolgen personeelskrapte steeds vaker op hun bordje gelegd.

De transitie van onze verzorgingsstaat naar de huidige participatiesamenleving is niet zonder slag of stoot gegaan. De terugtredende overheid is vanzelfsprekend voor kwetsbare groepen in de samenleving, die afhankelijk zijn van anderen in een sterk geïndividualiseerde samenleving, niet gemakkelijk.

Mantelzorg wordt verondersteld de oplossing te zijn voor de schaarste aan personeel en zorg. Zo heeft recent een ziekenhuis aangekondigd dat op alle afdelingen mantelzorgers worden ingezet bij de verzorging van patiënten.

Een oplossing die op papier mooi bedacht kan worden maar in de praktijk op nogal wat weerstand en ongemakken kan stuiten als dat de algemene norm wordt. Onder het begrip mantelzorgers worden niet alleen familie en vooral kinderen gerekend, maar ook vrienden, kennissen en buren. Een gemengde groep burgers waarvan te gemakkelijk gedacht wordt dat die altijd wel op elk moment beschikbaar kunnen zijn voor een kwetsbare zorgbehoevende.

Een groep zorgbehoevende ouderen die door de vergrijzing steeds groter zal worden. Deze ouderen wonen door een veranderende ouderenzorg tot op hoge leeftijd in hun eigen huis. Tot om gezondheids- en veiligheidsredenen thuis wonen niet meer wenselijk is. Als dat moment aanbreekt blijkt plotsklaps dat een plaats in een verpleeghuis vaak een lange wachttijd met zich meebrengt en dus ook geen oplossing meer biedt.

Van mantelzorgers wordt niet alleen méér verwacht, maar als ze er al zijn, dan mag een zorgbehoevende hopen dat die mantelzorger niet overbelast is of snel overbelast zal raken door meerdere zorgtaken voor meerdere zorgbehoevenden en vaak ook nog een baan met zorgtaken voor een gezin. Vooral de ouderen zonder beschikbare mantelzorgers moeten het in zo’n deplorabele situatie in ons door velen nog gaaf genoemd landje maar zien te rooien. Een volstrekt onmogelijke opgave.

Aan elke participatiemaatschappij zit een ondergrens van wat een beroep doen op familie, kinderen, vrienden en buren nog kan rechtvaardigen. De houding van we doen niks als mantelzorgers ogenschijnlijk taken kunnen overnemen, is te kort door de bocht. Zeker In onze huidige samenleving waar een cultuur van solidariteit heel ver te zoeken is.

Nederland staat niet ver meer af van het bereiken van de ondergrens van wat een terugtredende overheid op het bordje van beschikbare mantelzorgers kan leggen.

Meer over:

opinie, zorg, mantelzorg
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
2 sep. 2024 - 11:01
Vroeger had men grotere gezinnen, dus meer kinderen en verzorgingshuizen voor als de nood aan de man kwam. En wat men had waren huurflatjes waar ouderen geheel zelfstandig konden wonen maar in nood eventueel hulp konden vragen aan een verzorgingshuis, annex verpleeghuis. Er was ook meer thuishulp om het huis schoon te maken. Niemand wilde afhankelijk zijn van de ander, toch waren ze het op enig moment allemaal. Toen was het wel een stuk gemakkelijker maar niet automatisch, de een wilde de ander ook toen niet lastigvallen, dat was over en weer. Afhankelijk zijn is niet de gemakkelijkste manier van leven maar komt mem er op enig moment niet onderuit. Met het kindertal dat we nu doorgaans hebben, is het bijna niet meer te doen. Ook zijn de verhoudingen vaak veranderd en wonen we vaker verder weg van elkaar.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2024 - 16:01
Meer mensen dan vroeger hebben ook helemaal geen kinderen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
31 aug. 2024 - 15:37
Bij de kinderen intrekken was vroeger ook niet gebruikelijk. Ook in de 19de eeuw leefden de meeste ouderen zelfstandig.
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 sep. 2024 - 9:39
Toen waren er ouderenhofjes.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 21:16
De hofjes zijn typisch Nederlands. De vrouwen, meestal weduwes, werden geacht zichzelf te verzorgen. Sommige zijn werkelijk beeldschoon en nog steeds zeer gewild.
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 sep. 2024 - 11:03
DanielleDefoe Ook toen kwam er voor hen een moment dat dat bijna en/of niet meer mogelijk was.
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 sep. 2024 - 16:08
Oudere zieken zullen het ook niet lang hebben overleefd. De medicatie voor chronische ziekten van nu was er ook niet.
Ron321
Ron321
31 aug. 2024 - 10:52
Sorry maar het is een probleem dat de overheid, in haar wijsheid zelf gecreëerd heeft. Eerst alle zorgverzekeringen opdoeken, dan alle artsen in loondienst vervolgens roken weer toestaan en hoppa alle problemen lossen zichzelf op. Personeel bij zorgverzekeringen niet meer nodig evenals administratie in de ziekenhuizen. Personeel over dus. Personeel in loondienst, flinke bezuiniging op de zorgkosten, ook weer geregeld. Iedereen weer roken, mensen worden minder oud hebben op de lange termijn minder zorg nodig en brengen extra geld in de schatkist. Hoezo is er een probleem ?????
Joop1961
Joop1961
31 aug. 2024 - 4:42
Dat dit benoemd is waarheid, voor sommige is dit nog steeds n gaaf landje maar hoor wie het zegt ! Mensen die oa van het koningshuis zijn of rijke industrieel zoals Heineken rutte met zn topbaan plus salaris kunnen dit mooi verwoorden maar staan ver af van de realiteit omdat ze toch wel n narcistisch trekje hebben, ikke ikke ikke en de rest mag stikke . Ze draaien zich om en baden zich wederom in weelde .
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
30 aug. 2024 - 21:17
Dus die overheid 'trekt zich terug' zogenaamd Maar het is nou niet zo dat we te maken hebben met een heel kleine overheid en een zeer vrije markt. We hebben een extreem grote burreaucratie en een dichtgetimmerde markt. Dus waarom trekt die overheid zich dan terug? Waarom betalen we zoveel belasting? Waar gaat dat geld dan heen ? Naar eindeloze bestuurslagen, buitenhuizen van ambtenaren etc. Nooit naar zaken die mensen nodig hebben. Alles voor de staat, niets door de staat. Was het een oude fascistische leuze. Daar moet ik vaak aan denken, bij neoliberalisme
6 Reacties
thedevelmoene
thedevelmoene31 aug. 2024 - 6:29
Er is onder andere sprake van een grote vergrijzing en een milieutransitie. Dan heb ik het nog niet over de problemen met immigratie, georganiseerde criminaliteit en geopolitieke spanningen. Een ander probleem is dat we geen gas meer uit Groningen halen, wat in het verleden onze staatskas enorm spekte. Het gevolg: Meer improductieve mensen, meer zorgkosten, en meer noodzakelijke uitgaves op het gebied van energie, politie en defensie. Hierdoor dus ook bezuinigingen op sociale voorzieningen. Alternatief is om de belastingen flink te gaan verhogen met het risico dat ons land niet meer aantrekkelijk is in een wereldeconomie. Bureaucratie is idd een probleem, maar is ook onvermijdelijk gegeven de complexe taken en eisen die er zijn. U geeft hiermee ook een argument voor meer privatisering. Het gedachte achter privatisering is dat je een vrije markt opent, waardoor de meest efficiente organisaties (die met zo min mogelijk administratie en onnodige bureaucratie) boven komen drijven. Dus ja, ik zie uw probleem. Ik geloof allen niet dat er een manier is waarop we mijn in de eerste alinea beschreven problemen kunnen oplossen zonder dat het slechter wordt. Je kunt hoogstens vinden dat de groep X de extra lasten meer moet opvangen dan groep Y.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 aug. 2024 - 10:37
Er zijn veel teveel ambtenaren. Ik heb het zelf van dichtbij gezien allemaal, wat een shitshow dat is. Ze doen helemaal niets en krijgen bakken met geld. Geld waar normale mensen voor moeten werken Als er een 'complexe taak' is, dan zitten daar vijftig ambtenaren op, die allemaal 2700 per maand verdienen, terwijl het ook opgelost zou kunnen worden door tien ambtenaren, of een paar goede ITers. Ze verzinnen werk voor elkaar. Ze spelen elkaar de bal toe. Ik heb het toch gezien allemaal, het is tot in de kern verrot Je kan privatiseren, maar je hebt ook zoiets als collectiviseren. Na de val van de USSR, waren er sommige economen die pleitte voor het collectiveren van de staatsbedrijven. Dat wilt zeggen, ze komen dan onder democratische controle van de mensen die er werken. De crisissen die door de VVD zijn veroorzaakt, de afgelopen jaren, zijn inderdaad niet echt meer op te lossen. Crisis in de zorg, het onderwijs, de woningmarkt, de covid problematiek, vertrouwenscrisis. De clowns hebben er een enorme puinzooi van gemaakt. Ze moesten zo nodig 'geen visie' hebben en hebben van Nederland een soort vuilnisbelt gemaakt Laten we de wappies achterna gaan en het zinkende schip verlaten. Laat Wilders en Schoof het maar uitzoeken
DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2024 - 14:35
@ Baloemparoempaloempa Jij schrijft: Ik heb het zelf van dichtbij gezien allemaal, wat een shitshow dat is. Ze doen helemaal niets en krijgen bakken met geld. Waar heb je dat van dichtbij gezien? Ik heb er tussen duizenden rondgelopen en talloze ambtelijke organisaties van binnen gezien, meegewerkt en kritiek gegeven. Maar ik zou nooit zulke onzin opschrijven als jij hier. Dus op welke ervaring baseer jij deze flauwekul?
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa1 sep. 2024 - 11:43
Daan. Ik vind dat jij juist vaak onzin zegt. Iedereen die het niet eens is met je naïeve D66 levensvisie, ga je meteen uitschelden voor 'extreem rechts' Heel veel 'bestuur' banen voegen natuurlijk niets toe en zijn er alleen voor de vorm. Ambtenaren schuiven elkaar baantjes toe, die betekenisloos zijn, maar wel goed verdienen. Aangezien geld vanzelf binnen blijft rollen ontstaan dit soort constructies. Mensen kunnen/zullen namelijk niet hun belasting gaan weigeren, zelfs al is de staat nog zo disfunctioneel Deze mechanismes treden vanzelf op. Een bullshit ambtenaren baan is aantrekkelijk en de machine kan niet stop gezet worden, want blijft draaien door belasting die niet ontweken kan worden professor Graeber schreef erover. Hij durfde wel controversiële onderwerpen aan te snijden. De vinger op de zere plek te leggen. De onzin onderwerpjes sloeg hij over. Die houden we voor Rob Jetten over en de minder intelligente mensen https://www.youtube.com/watch?v=ydeoECAU4oA&t=18s Als ik het over het verlaten van Nederland heb. Voor jongere mensen is dit een betere oplossing. De puinhopen die Mark en Stef gemaakt hebben gaan niet meer opgeruimd worden. Veel 'wappies' vertrekken naar Zuid Amerika of Spanje. Waar het leven nog betaalbaar is.
DaanOuwens
DaanOuwens2 sep. 2024 - 11:25
@ Baloemparoempaloempa Jij schreef: Ik heb het zelf van dichtbij gezien allemaal, wat een shitshow dat is. Ze doen helemaal niets en krijgen bakken met geld. Mijn vraag was: Dus op welke ervaring baseer jij deze flauwekul? En: Daan. Ik vind dat jij juist vaak onzin zegt. Wat jij vind is niet van belang. Ik onderbouw wat ik beweer. Jij niet. Jij bent niet eens in staat en bereid een simpele vraag te beantwoorden. Op welke ervaring baseer jij jouw flauwekul.
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa3 sep. 2024 - 17:11
Daan Ik had het ook anders moeten formuleren. Er zijn teveel ambtenaren? Dat suggereert dat ik wil dat het aantal afneemt. Eigenlijk kan het mij niet zoveel schelen. Ik denk alleen dat je de helft kan weghalen en dat het nog steeds loopt. Of eigenlijk, niet loopt haha Graeber heeft een belangrijk, pijnlijk onderwerp aangesneden. Wat is zinvol werk? Waar hebben we iets aan ? Wat hebben we echt nodig? Dan zou ik zeggen, boeren, artsen, soldaten etc. Ook wel wat ambtenaren en managers, maar niet zo extreem veel zoals er nu zijn. En ze hoeven ook niet bakken met geld te verdienen Ik ga hier mijn ervaringen niet met iedereen delen Ik zeg hier wat ik denk, maar niet kan zeggen, omdat je in Nederland niet kan zeggen wat je denkt.
Gentleman
Gentleman
30 aug. 2024 - 18:41
Met die verd.... participatiesamenleving terug naar de middeleeuwen.
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque
30 aug. 2024 - 18:39
Tijd dat die Tesla robots in massaproductie gaan. Dat zijn straks nog de enige handjes die de babyboomer aan hun bed hebben staan.
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist1 sep. 2024 - 9:41
Hopelijk dan geen Teslabots. Zoals alles van Musk zijn die dingen pure oplichterij. De robottechniek van andere bedrijven ligt mijlenver op ze voor.
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
30 aug. 2024 - 17:51
""Participatiesamenleving'' is een eufemisme voor ''bejaardenzorg door vrijwillige dwang''
1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa31 aug. 2024 - 11:38
Door jouw VVD bedacht...
M. Grootendorst
M. Grootendorst
30 aug. 2024 - 15:53
Ja, en de AZC’s zitten vol met mensen die je, met een goede opleiding en taalcursus, zo aan het werk kan krijgen. Maar in de koppen van veel beleidsmakers en politici is die oplossing niet te krijgen. En de oudere is straks de klos van deze Afdeling Kortzichtigheid en Onwil.
7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2024 - 17:11
Opleiden kost veel tijd en niet iedereen is geschikt.
vdbemt
vdbemt30 aug. 2024 - 19:57
@Danielle. Opleiden kost tijd. Is waar. En niet iedereen is geschikt cq overal op inzetbaar, is ook waar. Dat maakt wat Grootendorst zegt niet niet waar. Dat is namelijk ook waar. In dit artikel gaat het over mantelzorgers. Mantelzorgtaken zijn iha geen taken waarvoor langdurige opleidingen nodig zijn. Met het steeds meer afschuiven op de mantelzorg kom je op het punt of dat wel verantwoord is, omdat men niet voldoende is opgeleid.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2024 - 10:41
vdBemt Het hangt nogal af van het soort "mantelzorgtaken". Bij intiemere handelingen toch maar liever familie en/of professionals. Er is een wereld van verschil tussen helpen met douchen en boodschappen doen.
DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2024 - 14:38
@ DanielleDefoe Eens. In de praktijk komen statushouders vaak niet verder dan de afdelingskeuken. Overigens ook een volledig in het buitenland gekwalificeerde arts met een asiel status komt zelden aan de bak. Het gaat op twee manieren dus mis. Het wordt veel te simpel voorgesteld en daar waar er wel goede mogelijkheden zijn werkt het systeem volstrekt inadequaat.
vdbemt
vdbemt31 aug. 2024 - 20:45
@Danielle. "Er is een wereld van verschil tussen helpen met douchen en boodschappen doen. " Precies. Maar we gaan er steeds meer naartoe dat, ondanks dat verschil, al die taken naar de ,antyelzorger gaan: "Mantelzorg wordt verondersteld de oplossing te zijn voor de schaarste aan personeel en zorg. Zo heeft recent een ziekenhuis aangekondigd dat op alle afdelingen mantelzorgers worden ingezet bij de verzorging van patiënten." Een ontwikkeling waarvan de auteur terecht een punt maakt.
vdbemt
vdbemt31 aug. 2024 - 20:46
,antyelzorger .... Wow. 'mantelzorger' natuurlijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2024 - 21:42
DaanOuwens Buitenlandse artsen zijn inderdaad maar zelden direct inzetbaar, niet alleen vanwege de taal.Dat is niet alleen hier. Ik ken vnl Afghaanse artsen die net als ik Noorse taalcursussen deden, maar die ook een deel van hun opleiding moesten overdoen. Voor mij was de cursus extra voor hen essentieel. Een Syrische schoenmaker kan gemakkelijker aan het werk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
30 aug. 2024 - 15:24
Het personeel voor bejaardentehuizen oude stijl is er niet meer.
11 Reacties
vdbemt
vdbemt30 aug. 2024 - 19:59
Personeel voor bejaardenhuizen nieuwe stijl kun je opleiden.
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick31 aug. 2024 - 7:31
Gesloopt door Rutte2 met Frans Timmermans.
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2024 - 10:44
Mits er personen zijn die zich daarvoor willen laten opleiden. Er werken al heel veel mensen in de zorg en bejaardenzorg is niet ieders keuze.
vdbemt
vdbemt31 aug. 2024 - 20:54
@Danielle. "Mits er personen zijn die zich daarvoor willen laten opleiden. " Dat is nogal een flauwe opmerking. Er is niets mis met de opmerking dat je ergens mensen voor kunt opleiden. Dat er (een periode) weinig of geen mensen zijn die zich daarvoor aanbieden, is vers 2. Bejaardenzorg is zeker niet ieders keuze. Er zouden 2 zaken (deels) opgelost kunnen worden als van de beschikbaarheid en capaciteiten van immigranten gebruik gemaakt werd.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 8:47
Het is realistische opmerking. Het inzetten van al in de zorg opgeleide asielzoekers gaat ook moeizaam. https://www.socialevraagstukken.nl/zorg-kan-veel-meer-asielmigranten-als-zorgverlener-inlijven/
vdbemt
vdbemt1 sep. 2024 - 9:10
@Danielle. "Het is realistische opmerking. Het inzetten van al in de zorg opgeleide asielzoekers gaat ook moeizaam." Dat is van een ander karakter dan: "Mits er personen zijn die zich daarvoor willen laten opleiden." In het eerste geval sluit de opleiding niet goed genoeg aan. In het 2e geval sluit het aantal belangstellenden niet goed genoeg aan.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 10:22
Dat we tegen grenzen aanlopen wat betreft het aantal Nederlanders dat in de zorg kan en wil werken klopt ook. Er valt nog wat winst te behalen door het voor deeltijdwerkers aantrekkelijk te maken wat meer uren te werken. Zelfs de (enigszins) landelijke huisartsenpraktijk waar ik 1 maal per jaar 19 minuten langs ga kampt nu met roosterproblemen.
vdbemt
vdbemt1 sep. 2024 - 13:11
@Danielle. "Er valt nog wat winst te behalen door het voor deeltijdwerkers aantrekkelijk te maken wat meer uren te werken". Ja. Dat zou je kunnen gaan stimuleren. Zal iets kunnen helpen. Is niet DE oplossing. "Dat we tegen grenzen aanlopen wat betreft het aantal Nederlanders dat in de zorg kan en wil werken klopt ook." Dit is te meer reden ook de inzet en capaciteiten van immigranten te benutten. Dat niet te negeren danwel uit willen sluiten.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 15:14
(Arbeids)migranten is een ander hoofdstuk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 15:18
https://www.wrr.nl/publicaties/working-papers/2024/05/16/lessen-voor-arbeidsmigratie-in-de-nederlandse-zorg-een-interview--en-literatuurstudie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 sep. 2024 - 15:21
https://www.wrr.nl/adviesprojecten/houdbare-zorg/documenten/working-papers/2021/02/08/houdbare-ouderenzorg-%E2%80%93-ervaringen-en-lessen-uit-andere-landen
vdbemt
vdbemt
30 aug. 2024 - 15:11
Wat mij betreft zijn we daar al overheen. Als een (overheids)organisatie haar 'business' niet kan uitvoeren zonder mantelzorgers/vrijwilligers, dan klopt er iets niet. Dan wordt er, door die vrijwilligers, in feite onbetaald noodzakelijk werk gedaan. Waarvoor dus eigenlijk een betaalde werknemer aangesteld zou moeten worden. Daar zijn we op veel plekken al aan voorbij.
11 Reacties
Jaap Den
Jaap Den30 aug. 2024 - 15:52
Deze reactie is verwijderd
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2024 - 17:02
Wie wil op zo'n kamertje zitten terwijl de andere bewoners naar school en kantoor zijn?
vdbemt
vdbemt30 aug. 2024 - 17:03
"Ouderen neem je in huis, die transporteer je niet naar een verpleeghuis. Is een kamer van 1x2m teveel gevraagd." Je zult het met me eens zijn dat we in Nederland een democratie hebben waar al enige decennia het liberalisme de boventoon heeft. Belangrijke noot van het liberalisme is zelfstandigheid, onafhankelijkheid, eigen verantwoordelijkheid. Moet je dat als afhankelijke oudere opeens opgeven en smeken of je bij je kinderen in huis mag leven? Mijn kinderen zouden het doen voor hun ouders. Maar ik wil het als ouder niet. "Kinderen hebben ook zorg nodig en aandacht. Die transporteer je op hun 7e ook niet naar een verpleeghuis." Dat jij kinderen en ouderen op een hoop gooit, zegt wel iets over jou. "Dat hele systeem van zorg is omdat bepaalde mensen hun ouders niet thuis willen. " Het is nogal simpel om in deze 7/24 samenleving, waar zowel vader als moeder werken, te denken dat iedereen wel even zijn/haar ouder(s) in huis neemt en die ook nog eens te moeten verzorgen. Hier verschillen we dus duidelijk van mening. Maar dit verandert NIETS aan wat ik eerder geschreven heb. De situatie IS dat ouderenzorg niet meer zonder mantelzorg kan. Dat is dan ook weer om geen betaalde krachten aan te hoeven nemen. Waar, het gaat immers om noodzakelijke taken, dat wel zou moeten.
Anna R. Chist
Anna R. Chist30 aug. 2024 - 17:07
[Kinderen hebben ook zorg nodig en aandacht. Die transporteer je op hun 7e ook niet naar een verpleeghuis.] Nee die stop je in de kinderopvang.
JoepJos
JoepJos30 aug. 2024 - 18:22
@Jaap Den: toen mijn ouders hulpbehoevend waren en niet meer thuis konden wonen, werkten mijn partner en ik nog fulltime. Daarnaast hadden onze kinderen ook onze zorg nog nodig. Hoe ziet u dat voor u, als kinderen zorg geven aan uw ouders wat vergelijkbaar is als men in een zorginstelling gewend is? En waar hadden ze dan bij mij thuis moeten wonen? En denk je dat mijn ouders hier blij mee zouden zijn geweest?
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2024 - 19:56
Mijn moeder zou ook nooit in huis bij kinderen hebben willen wonen, ook niet als het uitvoerbaar was geweest. Een bejaardentehuis vond ze ook niks, ze had de pest aan oude mensen.
Jaap Den
Jaap Den31 aug. 2024 - 6:35
Deze reactie is verwijderd
LaBou
LaBou 31 aug. 2024 - 10:08
"Is een kamer van 1x2m teveel gevraagd." En zo is dan duidelijk wat wieowie die "oudjes" gunt: een hokkie van 1 bij 2 m. En dan commemtaar op anderen die hun ouders wél een leuke oude dag gunnen? Je moet maar durven.
DaanOuwens
DaanOuwens31 aug. 2024 - 14:41
@ Jaap Den Jij schrijft: Niet smeken. Het hoort gewoon. Het hoort niet. Het is zelf totaal achterhaald. Ouders hebben recht op een eigen leven en kinderen ook. Het staat je vrij om op je eigen manier je leven te leiden, maar dit soort achterlijke opvattingen aan anderen opleggen is krankzinnig.
Jaap Den
Jaap Den31 aug. 2024 - 15:56
Deze reactie is verwijderd
vdbemt
vdbemt31 aug. 2024 - 21:09
@Jaap Den 'het hoort gewoon'???????????????? Heeft het in NL ooit gehoord? Commentaar van anderen gelezen? Nog steeds maak je de vergelijking met kinderen. Ouderen zijn geen kinderen. Als zij al zorg nodig hebben , is die van totaal andere aard. Maar jij ziet ze kennelijk weer als kinderen. "“ Maar ik wil het als ouder niet.” Daarmee draag je dus bij aan het woningtekort. " Nu ga je ontwijken naar een ander probleem. Gaat het jou er nou om dat kinderen hun zorgbehoevende ouders op horen te vangen? Of wil je het woningtekort oplossen. Als de zorgbehoevende ouder naar een verzorgingshuis gaat, laten ze ook een woning achter voor anderen. Maar nogmaals: daar gaat het hier niet om. "Bepaalde mensen vinden de zorg voor hun ouders inderdaad ondergeschikt." Jij koppelt dat aan alle mensen die niet hun ouders in huis nemen om die te verzorgen. Als je weet dat jij niet die zorg kan bieden die een verzorgingshuis wel kan bieden, maak je de keuze voor dat laatste juist omdat je goede zorg voor je ouder(s) niét ondergeschikt maakt.
Jaap Den
Jaap Den
30 aug. 2024 - 15:04
Deze reactie is verwijderd
1 Reactie
BigBana
BigBana30 aug. 2024 - 18:03
Beste Jaap, je gaat ontzettend kort door de bocht. We praten niet over ouderen die slechts een gehoorapparaatje nodig hebben, maar mensen met met een intensieve zorgbehoefte. In de praktijk valt er in een thuissetting niet te voldoen aan de zorgvraag. Ook niet bij zoon of dochter thuis. Denk alleen maar aan praktische zaken zoals het rolstoelvriendelijk zijn vd woning, aangepaste badkamer/wc, fysiek toezicht ivm valgevaar, medicatie op gezette tijden verzorgen, zomaar een kleine handgreep van noodzakelijkheden. Dat is echt wel wat anders dan een bed in een kamertje van 1x2 pleuren. Dat dit in andere landen gebeurt zal eerder uit bittere noodzaak gebeuren, dan uit louter liefde voor pa en ma. “Maar het is altijd wijzen naar een ander. Die moet een oplossing verzorgen.” Dat kan over de overheid gezegd worden, die een zorgplicht heeft tav de burgers, dit staat zelfs verankerd in de grondwet. De neo liberale kabinetten wentelen deze plicht en verantwoordelijkheid af op de mantelzorgers. Jammer maar waar
Andre JN
Andre JN
30 aug. 2024 - 14:44
Ik snap ook niet waarom we allemaal zo staan te springen om oud te worden, je hele leven al het lekkers laten staan om aan het einde van je leven als je hulp nodig hebt alleen te staan zonder hulp. Ik zou zeggen kom maar op met die BBQ, de biertjes en borreltjes. Ik steek er nog eentje op.
1 Reactie
itsme3
itsme330 aug. 2024 - 19:30
Aangezien de tijd dat je redelijk gezond bent niet zo veel langer wordt als je ouder wordt (misschien wat meer kwaaltjes), kun je beter zorgen dat je gezonde periode zo lang mogelijk wordt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor