Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ouderen zorgen voor verdeelde samenleving, niet 'filterbubbel'

  •  
24-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
68375339_adab0a8002_z
Onderzoek wijst uit dat politieke polarisatie veel sneller gaat onder ouderen, terwijl zij juist veel minder online te vinden zijn dan jongeren. De veelgehoorde theorie dat de opkomst van het internet verantwoordelijk zou zijn voor de toegenomen polarisatie in de maatschappij, door middel van de zogeheten ‘filterbubbel’ blijkt nogal overdreven.
Velen uitten kritiek op sociale media over de opmars van het rechts-populisme en steeds vergrotende tegenstellingen in de maatschappij. Sociale media, zoals Facebook en Twitter, zouden ervoor zorgen dat burgers alleen nog informatie voorgeschoteld krijgen die past bij hun politieke voorkeuren, waardoor ze zich steeds meer gesterkt voelen in hun eigen gelijk. Deze filterbubbel zou een bedreiging zijn voor de pluriformiteit en dus ook voor de democratie.
Maar de Amerikaanse universiteiten Stanford en Brown hebben onderzoek opiniepeilingen geanalyseerd, en concluderen daaruit dat de invloed van sociale media op de polarisatie van het publieke debat schromelijk wordt overschat. In het onderzoek van de wetenschappers was de polarisatie juist het hoogste onder de groep 75-plussers, waarvan slechts 20 procent sociale media gebruikt. Dat terwijl de groep Amerikanen van 18-39 nauwelijks meer gepolariseerd waren dan in 1996, toen er nog vrijwel geen sociale media bestonden.
De wetenschappers hebben opiniepeilingen geanalyseerd tot 2012 en waarschuwen daarom voor al te grote conclusies uit het onderzoek. Met name in de afgelopen vijf jaar zijn er grote sprongen gemaakt in het toespitsen van content op basis van voorkeuren van gebruikers op sociale media. Politieke campagnes als die van Trump en de pro-Brexit campagne hebben hier op ingespeeld. De onderzoekers vinden dus ook niet dat Twitter en Facebook helemaal geen rol spelen in de polarisatie van het publieke debat, helemaal onder jongeren. Het is echter niet het hele verhaal.
Foto: CC  prupert
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (46)

Gerygrr
Gerygrr26 apr. 2017 - 9:16

De meesten die hier reageren hebben hun mening al klaar. Ouderen polariseren, zeuren en zijn een last voor de samenleving en te duur..... Je zal maar oud zijn en dit lezen! Dan ga je vanzelf polariseren, toch? Oud zijn is geen pretje en je kunt ook niet meer terug en iets over doen om je positie te verbeteren. Anderen belsissen nu hoeveel je moet inleveren en hoe je jezelf moet gaan redden is ook hoogst onzeker geworden. Denk aan de toestanden rond de verzorgingstehuizen. De tweede wereldoorlog wordt terecht genoemd. Er was een wereldcrisis aan voorafgegaan. Geen uitkeringen, grote armoede in en tijdens de oorlog, alles lag plat. Het verzet tegen het fascisme en nazisme kwam vooral van socialisten en communisten. Na de oorlog ging men keihard aan het werk een nieuwe samenleving op te bouwen. Dat lukte en de industrie was zo gegroeid dat er uit Zuid-Europa gastarbeiders werden aangetrokken. Geen problemen ontstonden, er werd snel geïntegreerd. Mensen hebben tijdens hun lange leven dus veel meegemaakt en doorleefd. Ze weten kortom hoe het ooit werkte en zien nu dat hun idealen verkwanseld werden en er weer armoede ontstaat en dat waar ZIJ aan hebben gewerkt en gebouwd in snel tempo wordt afgebroken en wat erger is dat zijzelf ook nog eens een keer worden nagewezen als profiteurs die pensioenen opmaken van de toekomstige ouderen. Zijzelf hebben hard gewerkt en gespaard. Hun vermogen, dat zogenaamd zo groot is zit in hun eigen huis en de waardestijging van de laatste jaren door de woningschaarste veroorzaakt, kun je hen eigenlijk ook niet verwijten. Dat zijn gevolgen van de neoliberale politiek niet van hun eigen leefwijze of instelling. Geen wonder, dat er gereageerd wordt net als anderen die in het nauw komen en een onverstandige politieke keuze gaan maken. Rechtse poltitiek is er op walgelijk gemakkelijke manier in geslaagd alle kansarme groepen uit elkaar te spelen, hetgeen zich heeft vertaald in de laatste verkiezingsuitslag. Oud en jong moeten juist samen optrekken voor een betere toekomst en jong zou beter moeten luisteren naar de ouderen die door hun levenservaring " door schade en schande" wijs zijn geworden. Denk ook nog eens terug aan het prachtige betoog van Jan Terlouw en zijn verbond met alle politieke jongeren!

foxdie
foxdie26 apr. 2017 - 8:05

Ik snap het niet, ik dacht dat polarisatie juist terug te zien was via internet, maar daar zitten geen ouderen maar het is wel hun schuld? Misleidende kop dus.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2017 - 15:22

In Nederland zitten ouderen wel op internet, maar dat gebruiken ze vooral om te bankieren en voor het versturen van emails. Daarnaast schijnen ze er ook de krant op te lezen. Kan me niet voorstellen dat ze op deze wijze polarisatie veroorzaken.

Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 4:36

Kunnen we niet eens ophouden te doen alsof Nederland en de wereld Amerika is?

2 Reacties
Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 4:43

zijn

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2017 - 15:19

Lijkt me een goed idee. Onderzoeksresultaten uit andere landen/ culturen kunnen niet klakkeloos worden gegeneraliseerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2017 - 14:07

Vooral onder 75-plussers is de toegang tot en het gebruik van internet toegenomen. In 2016 kon 60 procent van de 75-plussers thuis het internet op volgens het CBS. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/52/75-plussers-sterkst-groeiende-groep-internetters

2 Reacties
ton14024
ton1402426 apr. 2017 - 13:16

Vergelijk dit met jouw bericht van 12.35 en verbaas jezelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2017 - 16:39

Niet-internettende ouderen vaak laag opgeleid en vrouw. Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen die geen internet gebruiken dan mannen. In 2015 ging het om zeven op de tien vrouwen en bijna drie op de tien mannen van 75 jaar of ouder. Wat ook verbazing kan wekken is dat ouderen wel toegang kunnen hebben zonder er gebruik van te maken. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/22/acht-procent-van-de-nederlanders-nooit-op-internet

Paul250371
Paul25037125 apr. 2017 - 13:00

Ach ja de ouderen / bejaarden. Ik ken ook ouderen die dichtbij Wo2 hebben geleefd en doodleuk PVV stemmen en lopen te klagen dat de buitenlanders altijd voordringen. Xenofobie agv angst en arrogantie leeft bij (vele) ouderen. Bij het xenofobe geklaag van veel bejaarden moet ik altijd aan een tekst van Acda en de Munnik denken. "Van alle ambities is alleen het oud worden gehaald."

2 Reacties
tiswat2
tiswat225 apr. 2017 - 17:16

Je kletst volkomen uit je nek get a life

jantje
jantje26 apr. 2017 - 11:17

Goed gezien Paul. In mijn omgeving zijn veel vrouwen die de WOll hebben meegemaakt, maar ook de opkomst van de groeiende economie. Ze konden alles krijgen en kopen wat hun hartje begeerde. Alles werd voor ze geregeld en in die hoedanigheid zetten ze ook hun mannen naar hun hand. Ik wil een nieuwe bankstel, ik wil nieuwe gordijnen want mijn schoondochter wil dat ook kopen.. ik wil eerder zijn.. .. Altijd maar hun wil, door en door verwend zijn ze. Geen tegenslagen gehad. En in verzorgingshuizen denken ze dat de verpleging / en vrijwillige hulpen hun dienstmeisjes zijn.. En intussen -- wat je ook doet, je kunt het ze heel moeilijk naar de zin maken. Echt ik maak het mee.

Kees Stop
Kees Stop25 apr. 2017 - 10:22

Altijd al gedacht dat ouderen kampioen polariseren zijn. Ouderen worden steeds meer een probleem voor de samenleving. En niet alleen omdat ze ouderenzorg nodig hebben die er niet is. En maar zeuren. En nu is het dus wetenschappelijk bewezen. Mooi dat Trump daar niet in trapt.

4 Reacties
JohanC2
JohanC225 apr. 2017 - 16:57

Dat heb je met trump-fans: als er tienduizenden onderzoeken zijn die klimaatverandering door menselijk handelen aantonen, dan is dat maar een mening; nu is er één onderzoek, niet herhaald en de onderzoekers waarschuwen zelf voor te grote conclusies, en nu is het wetenschappelijk bewezen.

Vuurrood
Vuurrood26 apr. 2017 - 9:09

Je vergeet iets Kees. De villasubsidie! Al die ouderen met villasubsidie. Echt een probleem. Ouderen worden steeds meer een probleem voor de samenleving. Toch Kees? Net als de villasubsidie de ouderen maar afschaffen? Trump is daar al mee begonnen met zijn beoogde afschaffing van Obamacare.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 apr. 2017 - 15:30

Tegen de tijd dat de villabewoners 67 worden zal hun hypotheek toch wel zijn afgelost?

Kees Stop
Kees Stop27 apr. 2017 - 11:25

''En niet alleen omdat ze ouderenzorg nodig hebben die er niet is.'' Als gevolg van de a-sociale bezuinigingen die VVD, D66, CDA en GL overeengekomen in 2012 met het Kunduz / Lenteakkoord. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_begrotingsakkoord_van_26_april_2012 In het a-sociale Kunduz bezuinigingsakkoord van VVD, D66, CDA en GL werd tevens overeen gekomen door te gaan met de jaarlijkse extra villasubsidie van 2 miljard korting op de overdrachtsbelasting. En de huren extra bovenop inflatie te verhogen. Mooi dat Rutte3 de a-sociale extra villasubsidie en de extra huurverhogingen gaat terugdraaien.

Hjs2
Hjs225 apr. 2017 - 8:27

Bij 50/50 uitslagen zijn relatief kleine invloeden erg belangrijk. Zowel trump, brexit als het turkije referendum waren zulke uitslagen, mogelijke kleine invloeden waren dus zeker relevant.

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2017 - 6:44

De situatie zal hier niet wezenlijk anders zijn. Ook hier is er een grote ontevreden groep ouderen die extreem rechtse opvattingen heeft. De mensen die ontevreden zijn over de veranderingen in de samenleving, die een ideaal beeld hebben van het leven van de vorige generatie op leeftijd, die een gezondheidszorg eisen die alle ouderdomsziekten voorkomt en die de komst van andere culturen in nederland afkeurt. En het is ook de groep die discussies op internet domineert met gedateerde opvattingen. Een paar dagen rondbladeren op de bekende discussiesites levert het amerikaanse beeld op. Ik vind het vooral opvallend dat in de VS blijkbaar hetzelfde speelt. Het probleem zou dus opgelost kunnen worden door gepensioneerden het stemrecht te ontnemen. Dan ligt het primaat weer bij de mensen die belang hebben bij duurzame economie en het milieu op langere termijn. Wel grote kans dat daarmee de verontwaardiging van de oude nu al boze groep verder toeneemt.

11 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos25 apr. 2017 - 10:35

"Het probleem zou dus opgelost kunnen worden door gepensioneerden het stemrecht te ontnemen. " Lijkt me een uistekend idee, maar dan ook even doorpakken en de gepensioneerden ook vrijstelling verlenen van elke vorm van belastingheffing.

Kees777
Kees77725 apr. 2017 - 11:55

Uw reactie bevat voornamelijk leeftijdsdiscriminatie met onjuiste aantijgingen.

DaanOuwens
DaanOuwens25 apr. 2017 - 18:21

@ omaoeverloos Die vrijstelling is akkoord als je ook zelf de zorgkosten voor je rekening neemt.

Voice of Reason
Voice of Reason25 apr. 2017 - 19:31

"De situatie zal hier niet wezenlijk anders zijn. Ook hier is er een grote ontevreden groep ouderen die extreem rechtse opvattingen heeft." Die paar zetels die de PvdA nog heeft zijn voornamelijk te danken aan de ouderen. Je zult met 'extreem rechts' wel PVV bedoelen? PVV is niet extreem rechts, maar dat is een andere discussie. PVV was populair onder jongere en niet onder oudere.

omaoeverloos
omaoeverloos26 apr. 2017 - 7:12

"Die vrijstelling is akkoord als je ook zelf de zorgkosten voor je rekening neemt. " Voor het bedrag wat ik nu maandelijks aan zorgkosten betaal kan ik een prima verzekering afsluiten, dus dat lijkt me een uitstekend idee.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2017 - 7:18

@ Voice of Reason Er staat in mijn tekst - een grote ontevreden groep ouderen - en niet alle ouderen. De PVV is extreem rechts. En er is een grote groep ontevreden ouderen die met de beweging sympathiseren.

Vuurrood
Vuurrood26 apr. 2017 - 9:13

Jongeren welke klagen maar niet gaan stemmen het stemrecht ontnemen want ze maken er toch geen gebruik van. Lijkt jouw dat geen goed idee Daan? Jij weet zeker Daan dat er een grote groep ouderen is met extreem rechtse opvattingen? Hoe weet jij dat zo zeker Daan? Ik vermoed, als oudere, dat jouw duim meer inhoud heeft dan je hoofd.

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2017 - 16:25

@ Vuurrood Je kan zeggen wat je wil, maar lees de reacties en je ziet veel ouderen met extreem rechtse opvattingen. Kortom je kan zelf ontdekken of ik het uit mijn duim zuig ofwel het is de simpele werkelijkheid.

Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 16:26

Daan Ouwens Ik heb nog niet een oudere horen roepen dat er een piemel in moet, jij wel? Ongenuanceerdheid is ook een vak. Bij velen is eenieder die iets zegt over de huizenmarkt iemand die geen vluchtelingen wil, terwijl diegene dat helemaal niet zegt.. zo kom je al snel een heel eind.. Hier is er alweer alarm geslagen dat er een groot aantal sociale huurwoningen niet gebouwd gaan worden, woningen die in een convenant met verschillende gemeentes afgesproken zijn.. Ze gaan nu zelfs over tot het neerzetten van tijdelijk afbreekbare en verplaatsbare woningen...pre-fab dus...lekker... Dat heeft alles met de politiek te maken maar ik zie jou je er nooit sterk voor maken, integendeel. Het ligt niet aan de politiek maar aan de kiezers van die politiek..

DaanOuwens
DaanOuwens26 apr. 2017 - 16:31

@ omaoeverloos Ik neem aan dat je zelf ook wel snapt dat je hier grote onzin schrijft: Voor het bedrag wat ik nu maandelijks aan zorgkosten betaal kan ik een prima verzekering afsluiten, dus dat lijkt me een uitstekend idee. Een uitstekende verzekering zonder de solidariteit van jongeren die voor jou betalen kost die zorgverzekering minimaal 500 euro per maand.

LaBou
LaBou 26 apr. 2017 - 20:36

DaanOuwens, als ik jouw reacties hier zo lees hoef ik niet te polariseren. Dan wordt ik wel gepolariseerd, en wel door jou.

Django3
Django325 apr. 2017 - 6:38

Ouderen zijn gevoelig voor veranderingen in de maatschappij. Dit uit zich bij ouderen snel in angst en onrust.

1 Reactie
Django3
Django325 apr. 2017 - 6:46

Maar de gedachte dat de polarisatie veroorzaakt wordt door ouderen is bespottelijk. Ze zullen er waarschijnlijk het meest last van hebben, maar het veroorzaken? Hoe kan iets dat zich voornamelijk in de media en op internet afspeelt, veroorzaakt worden door een groep waarvan maar 20% (af en toe) online is en in zijn totaliteit maar 10% tot 15% van de bevolking uitmaakt.

omaoeverloos
omaoeverloos25 apr. 2017 - 6:18

2012, toen de blackberry nog populait was ....

Spaanplaat
Spaanplaat25 apr. 2017 - 6:13

Hoewel ouderen weinig gebruik maken van sociale media, kijken ze vaak veel televisie. Als er iets gepolariseerd is in de US, dan zijn het wel de nieuws zenders. Vallen deze buiten de filterbubbel?

Zephyr2
Zephyr225 apr. 2017 - 5:35

Ik denk dat oudere mensen per definitie polariserende standpunten hebben. Heb zelf van dichtbij gezien hoe mijn schoonouders zich meer gingen afzetten tegen veranderingen en afwijkende meningen naarmate ze ouder werden.

2 Reacties
Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 14:12

Jouw schoonmoeder is niet iedereen. Schoonmoeders zijn wel vaker niet te pruimen..vooral niet diegene die vinden dat zoon en/of dochterlief alles aangedragen moet krijgen, zich als een vader of moeder voor hun kroost moet gedragen en naar hun eigen normen..Je moet ermee leren leven.. Op het eind valt het dan toch nog mee.. Als je van je partner houdt,hou je schoonmoeder in ere en ga intussen samen gewoon je eigen gang...

LaBou
LaBou 26 apr. 2017 - 20:38

Zephyr, neem van mij aan dat je vanzelf gaat begrijpen. Vooral als je kinderen en hun partners zich net zo naar jou opstellen als jij blijkbaar doet naar jouw schoonouders.

L.Brusselman
L.Brusselman25 apr. 2017 - 0:19

Ik heb de indruk dat onze samenleving steeds meer naar die van de VS neigt. Toch geloof ik niet dat dat geldt voor ouderen die in een hele andere samenleving zijn opgegroeid,daarom geloof ik niet dat dit voor de Nederlandse ouderen opgaat.

1 Reactie
Minoes2
Minoes226 apr. 2017 - 14:13

Je haalt me de woorden uit de mond!

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer224 apr. 2017 - 20:35

"De wetenschappers hebben opiniepeilingen geanalyseerd tot 2012" Data to 2012? Dat maakt het dus vrij nutteloos om de huidige situatie te beschrijven. In mijn ervaring is de polarisatie juist de laatste jaren enorm toegenomen.

Popiejopie3
Popiejopie324 apr. 2017 - 20:16

Tot 2012...dat is bijna prehistorisch met wat er de laatste jaren aan de gang is. Amerikaans onderzoek dat mega-bedrijven uit de wind houdt. Korrel zout.

ton14024
ton1402424 apr. 2017 - 18:43

Ik denk dat er 2 groepen ouderen zijn, 1 veel online en 1 niet online. Bij jongeren is er dan 1 groep. En ja, als 55+ weet ik al lang wat mijn pool is.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 apr. 2017 - 10:34

ARPANET wat het begin van het online tijdperk inluidde dateert uit de jaren 70. Academici en niet veel later vele andere werkenden werden al minimaal 30 jaar geleden met het internet geconfronteerd. Inmiddels heeft Nederland het op één na hoogste percentage internetgebruikers (82.9%). Het doet mij vermoeden dat alleen zuigelingen en (vrouwelijke) 80 plussers niet online zijn.

ton14024
ton1402426 apr. 2017 - 13:03

Die zuigelingen schoten er bij mij even in.

LaBou
LaBou 26 apr. 2017 - 20:39

Vergeet die (vrouwelijke) 80 plussers ook maar want ook daar zit je fout.

peter e
peter e24 apr. 2017 - 18:28

Wellicht ten overvloede, de kop had moeten luiden: AMERIKAANSE ouderen zorgen voor verdeelde samenleving, niet ‘filterbubbel’.