Nee, klopt het wordt ze onmogelijk gemaakt. Wij hebben uiteindelijk maar (uit noodzaak!) gekozen voor een seniorenappartement in de vrije sector. Kost ons bijna 1200 euro huur per maand. Koopappartement was geen optie. Gelukkig hebben wij ons huis heel goed verkocht. Als een van ons overlijdt kunnen we hier niet blijven wonen, te weinig inkomen. Het is momenteel zowel voor jongeren als voor ouderen niet te doen.
Seniorwoningen c.q. appartementen zijn schreeuwend duur. Voeg daar bij dat er gewoon te weinig gebouwd wordt voor senioren. Wij zijn al twee jaar aan het zoeken, willen best doorstromen maar lukt gewoon niet. Veel gegadigden en overbieden maar. Gekkenwerk. Zelfs meegemaakt bij nieuwbouwplan, moest minimaal 20.000 overbieden op de bouwprijs. Niet te doen. Nou dan blijf je toch wonen in je eigen huis. Huiswerk voor de overheid
Zie bouwen hier alleen expliciet luxe en dure senioren-appartementen voor de jet-set en op de beste plaatsen.
In mijn dorp ditto, verder is er niets te koop behoudens een enkele villa.
Denk dat vele ouderen best kleiner willen gaan wonen, maar dan zijn ze echt veel duurder uit. De regels m.b.t. samenwonen helpen ook niet, ik ken mensen die apart blijven wonen omdat dit fors scheelt in de AOW of huurtoeslagen. Maar de kern van de zaak is, zoals velen al aangeven : er zijn gewoon te weinig betaalbare woningen.
De overheid zou zich niet moeten bemoeien met wie je samenleeft, of dat nu een man, een vrouw, een kind, een kat of een postzegelverzameling is.
@ DanielleDefoe 14:04 Dat doet de overheid ook niet. Tenzij er een beroep wordt gedaan op geld van de gemeenschap. Dan controleert de overheid. En terecht.
Individualiseer de uitkering nu eens echt, te beginnen met de AOW, en houd nu eens op met tandenborstels tellen.
Volgens mij stroomt niemand door op de woningmarkt, en zolang de jongeren tot hun veertigste bij hun ouders moeten wonen zit doorstromen voor de ouderen er natuurlijk al helemaal niet meer in.
Ouderen wilden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ze moesten het vervolgens ook het niet meer mogelijk was. Ervoor in de plaats kwam hulp zo dichtbij mogelijk en aan huis. Die hulp was er ook niet. De bestaande huizen werden afgebroken inclusief de service-flatje in de buurt die ook het een en ander organiseerden, nadat ze aan private partijen werden verkocht. Ach ik bedenk me ik heb niet eens meer zin er nog op in te gaan. Alles is al tig maal gezegd. Ik houd het dan ook maar bij het adagium van de vorige kabinetten; Oudereen willen zolang mogelijk thuis blijven wonen. Deal er maar mee. Laat die mensen met rust a.u.b. Ik noem dit gewoon ouderen-misbruik! Een oude boom kun en ga je niet (lukraak) verplanten.
@ Minoes&tuin Natuurlijk willen ook ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar op een bepaald moment merk je aan je zelf dat dat niet meer kan omdat je huurwoning te groot is, en dat niet meer kan onderhouden. Ik wil héél graag zelfstandig blijven wonen, maar dan wel kleiner, of ben zelfs bereid om in een aanleunwoning te gaan wonen. Maar er is niets!! Hoe kom ik van dit zéér grote flat af? Alles geprobeerd, ook bij "van groter naar beter". Het antwoord was: Mevrouw Uw flat is te klein, dat moet 72m2 zijn, maar mijn flat is 85m2. h.h.hulp is mij tig keren toegezegd, maar iedere keer laten zij het afweten, ondanks dat er afspraken zijn gemaakt. Tientallen mailtjes verstuurd naar gemeente en instanties, maar ben geen stap verder gekomen. Het lijkt allemaal zo mooi dat je dat kan regelen, maar niets is minder waar. Het bezorgt mij geen prettige oude dag. Bovendien is het woning te kort al vanaf het eind van de 2e wereldoorlog. In die 76 jaar heeft nog geen enkel kabinet dit woning te kort kunnen oplossen.
Stientje Het was het adagium van de overheid, zo hebben ze gekort op de middelen etc..etc... Ouderen dachten niet ineens anders, die hebben nl. altijd gedacht zolang als het kon. En dat betekende niet ook als het niet meer kon. Vervolgens werden al die wegen afgesloten en werd alles afgebroken, in de mal van de overheid gegoten. En nu krijgen zet verwijten dat ze niet willen verhuizen naar een kleinere woning? Zo ga je niet met mensen om. Als je iets wil prima, die mogelijkheid was er vroeger ook al, en juist meer. Maar dat alles is afgebroken. Er zitten meerdere kanten aan voor verschillende mensen, ouderen denken en vinden niet allemaal hetzelfde en willen meestal graag in de eigen sociale omgeving blijven wonen. Je kunt ouderen niet herumcommandieren!
En dankzij de VVD zijn er geen huizen meer om door te stromen.
Ja, óók die zogenaamde zelfredzaamheid van ze is een illusie gebleken. Dat heeft ons weinig goeds gebracht. Laat ouderen voortaan zelf bepalen waar ze behoefte aan hebben, in plaats van hen over te leveren aan de ondoordachte keuzes van onze 'visieloze neoliberale leugen en bedrog kortetermijneconomen'.
VVD beleid maakt het kapitalisten makkelijk: creeer schaarste om de prijs op te drijven. Het beleid heeft een markt gecreerd waar slimmeriken met wat geld huizen kunnen opkopen voor ruim boven marktprijs om ze daarna voor een te hoge prijs te verhuren. Zo kan het gebeuren dat iemand met een bescheiden inkomen géén 450 euro hypotheek kan betalen (volgens de bank), maar wel 900 euro huur moet kunnen ophoesten (volgens de overheid).
De zelfredzaamheid was gebaseerd op de fictie dat ouderen zouden beschikken over een netwerk van familieleden, vrienden en buren dat waar nodig "gratis" hulp kon bieden. De overheid had kunnen weten dat veel ouderen geen kinderen of andere familieleden hebben die er een zorgtaak bij kunnen hebben, en ook de buren zijn naar hun werk. Dat wordt dus toch professionele hulp.
Die bejaardenhuizen van vroeger bestaan niet meer. Wat ik wel een mooi voorbeeld van wonen voor ouderen vind is het Sint Franciscus en De Breehorn in Veendam. Daar wonen de mensen semi-zelfstandig in hun eigen huurhuis die in eigendom is van de woningbouwstichting. Een ruime woonkamer met eigen meubels, een aparte slaapkamer, kleine keukentje met koelkast en magnetron. Een grote badruimte naast de slaapkamer. . En een inloopkast waar men ook met de rollator in kan komen. Er mag niet gekookt worden, men kan per week een keuze maken van een lijst met verschillende soorten eten. Wil men op maandag liever tomatensoep, goulash en als toetje yoghurt, dan kan dat. (als het op de keuzelijst staat. ) Beneden in de grote ruimte wordt regelmatig muziek gemaakt, er kan gebiljart worden, en op vrijdag is er een week afsluiting voor wie er naar toe wil . Een ruime bibliotheek met kleine en grote letterboeken is er ook nog.. Oja, er dagelijks rijdt er een pendelbusje naar het centrum en terug. Hoe mooi kun je het krijgen als oudere boven de 80 jaar? Je wordt verzorgt zoals jij het zelf wilt hebben.
Die bestonden nl. al heel erg lang en vaak in hetzelfde dorp of stad! Men noemde dat servi-flatjes.
schandalig om deze groep als schuldige aan te duiden terwijl men niets bijgebouwd heeft nadat de bejaardenhuizen zijn afgebroken. lieve oudjes: blijf op je plek al is het maar uit balorigheid. je kunt immers niet in een paar jaar tijd omschakelen van 'participatiemaatschappij met vrijwilligers die zelfstandige ouderen helpen' naar 'dakloze-bejaardenhuis-bewoners', dat is teveel gevraagd.
Ik ben nog niet 'oud', maar mijn pensioendatum komt langzaam maar zeker in zicht. Ik zou best nu al willen doorstromen maar dan zal ik toch echt nog vijf jaar na mijn pensioendatum moeten doorwerken. Statistisch gezien werk ik dan letterlijk tot mijn dood.
Mijn moeder wil niets liever dan kleiner wonen. Het grote huis staat toch maar leeg, verzucht ze keer op keer. De enorme voor- en achtertuin, al die kamers, de enorme badkamer, twee trappen. Het is haar teveel. Moeder wil écht dolgraag doorstromen. Ze kan echter nergens heen. Haar 180 vierkante meter grote landelijk gelegen woning-met-lel-van-een-garage aan de rand van een grote stad levert een klein fortuin op maar is bij lange na niet genoeg om in haar randstedelijke woonplaats een flatje van 80 vierkante meter terug te kopen. Ik kan niet anders concluderen dat onze kinderen en onze ouders beiden klem zitten. Maar bijbouwen is - hiep-hiep-hoera - dankzij de stikstofafspraken ook niet mogelijk. Links of Rechts; een knappe jongen (m/v/genderneutraal) die dit probleem weet te tackelen. #HupHugo.
Geen idee waar ze woon, maar in mijn grote stad zijn er prima appartementen te vinden van ca. 80m2, prijzen ca. EUR 3000/m2, ik neem aan dat een woning van 180m2 met garage weg gaat voor minder dan EUR 1500/m2. Dus laten we een paar boeren uitkopen en snel wat bijbouwen, kleiner (60-80m2) betaalbaar voor bejaarden en jongeren
Ik heb al eerder gezegd: het is van de zotte het woonprobleem te wijten aan het niet doorstromen van de ouderen. Ze moeten dat wel kunnen. Dat geef je terecht aan. Dat bijbouwen niet kan door de stikstofmaatregelen, is natuurlijk niet waar. Het maakt bijbouwen lastiger. Dat is wel waar. De bouwers moeten, o.a., schoner gaan bouwen. Die stikstofmaatrgelen komen ook ergens door. En wel doordat de kabinetten Rutte het klimaat volledig hebben laten liggen en de zaak hebben laten ontsporen. De hiep-hiep-hoera moet dus zijn: Maar bijbouwen is – hiep-hiep-hoera – dankzij het falende beleid van 3 keer Rutte, heel lastig geworden.
Begin eerst maar eens met leegstaande bestaande gebouwen in de steden aan te passen. Niet alle jongeren (en ouderen) willen verkassen naar een weiland midden in nergens.
Ze hebben de hele woningmarkt verwoest. Ze hadden het niet slechter kunnen doen.
VVDers zijn gewoon schoften. Bedenk je eens hoeveel mensen erop stemmen. Allemaal schoften.
Niks verwoest. De woningmarkt werkt fantastisch voor/door het kapitalisme. Een appartementje met een marktwaarde van 150k wegkapen voor de neus van een starter door 175 te bieden. 450 euro hypotheek betalen en het appartement voor 750 (900 doet ook mee) euro aan diezelfde starter verhuren. Geweldige business toch? Tegen de tijd dat er (groot) onderhoud nodig is verkoop je de boel weer: buiten de huurinkomsten maak je nog eens minimaal tien procent rendement per jaar op de waarde van het vastgoed. (De getallen zijn gefingeerd en kunnen afwijken, maar de ordegrootte klopt.)
Mijn schoonmoeder van 80 spoog er over van woede toen ze het hier over had. In een flatje begonnen als jonge blom met haar man, en in een nieuw gebouwde eengezinswoning gaan wonen met haar jonge gezin eind jaren '70. Kinderen groeiden op, gingen het huis uit (en kwamen weer terug, en gingen weer :) ) Op enig moment werd het huis te groot, en wilden ze kleiner. Maar dat was er niet. Toen werd het huis ze te koop aangeboden, want dat was ineens een ding, alle huurvoorraad moest verkocht worden. Oude stempel, ze wilden geen schulden dus nee. Nog steeds niks kleiners. Er was wel wat gebouwd, maar das was meteen vele malen duurder. Toen werd ineens het huis aangepast, met trapliften en noem maar op. Ze is er niet blij mee, want het is veel om schoon te houden Daar moest dus hulp voor komen. Buurvrouw is dezelfde leeftijd, is al jaren weduwe en woont dus alleen in zo'n zelfde huis met drie slaapkamers. Maar ook voor haar is er niks. En dan de schuld krijgen, dat schiet ze behoorlijk verkeerd. Oplossing is simpel. Maar levert te weinig op. Hup Hugo!!
Als ze er niet weg wilde is er ook niets aan de hand. Een verhuizing is voor mensen op de leeftijd nogal wat! Laat staan als ze uit hun eigen vertrouwde omgeving moeten waar ze hun contacten hebben.
Ze wilden er wel weg, omdat het huis te groot werd voor hun tweeën en te veel om bij te houden.
Typisch VVD, iedereen die daar op stemt, is in mijn opinie een volksverrader.
@watcher - Hupsakee, met het gestrekte been erin. Zet hem op, watcher. Met genuanceerde reacties als deze komen we er wel. (Laat onverlet dat ik je verontwaardiging, irritatie en boosheid - enzovoorts - volkomen deel...)
Volgens mij was het een D66 wethouder die ouderen10.000 Euro verkaskosten wil geven. Wat peanuts is. Het was overigens ook D66 wat een pleitbezorger was van het langer thuis wonen van ouderen want dat wilden ze zo graag.
@ watcher Wanneer hou je nu eens op met dit gescheld, dit stuit mij al tijden tegen de borst?
Rutte wou toch een maatschappij waar alleen homo-economicus zich nog thuis voelt? Nou die heeft hij gekregen dan, wat oa betekend dat die ouderen lekker blijven zitten in hun huis.
Wil best wel doorstromen. Helaas geldt voor ouderen hetzelfde als voor jongeren. De woningen zijn er gewoon niet
Ik maak bezwaar tegen het woordje 'gewoon' in je reactie. Het is 2022, de groei van de bevolking (inclusief immigratie), de wijziging in gezinssamenstelling (steeds meer scheidingen - eenoudergezinnen), de vergrijzing, verdwijnen van bejaardenhuizen (of hoe die dingen heetten) is keurig bekend en voorspeld door het CBS. 'Den Haag' weet en wist heel goed wat de behoefte was, is en zal zijn. Het tekort is bewust gecreeerd. (En wij accepteren het, nog steeds, in de 80s gingen we de barricaden op voor kleinere problemen.)
"Den Haag" laat zich niet leiden door demografische feiten, maar het lijkt miij ook onmogelijk om voor ieder uiteenvallend gezin een tweede betaalbare gezinswoning in reserve te hebben. Daarbij zijn de woonwensen sinds decennia toegenomen. De bejaardentehuizen van de jaren 60 hadden nog slaapzalen, alleenstaanden/jongeren konden alleen kamers huren of thuisblijven bij hun ouders. Van 1975 tot 1995 werden onder de toenmalig staatssecretaris Marcel van Dam voor het eerst woningen voor jongeren (HAT-eenheden) gebouwd met subsidie vanuit de overheid. Daar zitten nu waarschijnlijk geen jongeren meer in, niet in de laatset plaats omdat ze ook werden vergroot. https://www.nul20.nl/dossiers/vorig-interventieprogramma-jongerenhuisvesting-dateert-uit-1975
En dat wordt dan gepresenteerd als oorzaak van het probleem. Dat is natuurlijk bullshit. Alsof er vroeger zoveel door ouderen doorgestroomd werd. Het is wel een deel van het probleem. En ervoor zorgen dat ouderen KUNNEN doorstromen, is een ook deel van de oplossing.
Dat konden ze eerst ook en deden ze ook. Dat is door het beleid van de VVD onmogelijk gemaakt. Marktpartijen hebben alles sindsdien afgebroken. Ze noemden dat destijds service-flatjes nl.
Het fenomeen is niet nieuw, eerder een golfbeweging. "Het groeiende woningtekort van na de Tweede Wereldoorlog voert de druk voor ouderen op om huizen vrij te maken voor jonge gezinnen." De eerste bejaardentehuizen uit de jaren 60 hadden nog slaapzalen met een aparte mannen en vrouwenafdeling. Het hebben van een eigen kamer zoals in Het Flevohuis in Amsterdam was al een hele vooruitgang. https://anderetijden.nl/aflevering/56/Oud-zeer-zorg-voor-bejaarden https://www.anderetijden.nl/artikel/211/Opkomst-van-het-bejaardentehuis
Wederom dat anderen het falen van de regering moeten oplossen. Ik woon niet ergens om door te stromen, ik woon ergens om het fijn te hebben en om een goed leven te hebben en dat het liefst tot aan mijn einde. Doorstromen naar een ophokflatje verhuizen omdat Rutte loopt te kutte hoort daar niet bij.
Ja bejaardentehuizen zijn echt vreselijke plekken - mijn vader wilde daar nooit heen - dat is m gelukt hij stierf voordat ie zeventig werd. Als ik die leeftijd heb zullen ze me wel een spuitje geven wegens overbodig - daar zorgt D66 wel voor .
Daniel: ja helaas, ik droomde er vroeger van om zo'n tehuis tegaan later, beetje biljarten, klaverjassen etc. Beetje tevreden dood gaan zeg maar. Helaas het merendeel van .nl blijft stemmen op de smeerlappen van de VVD en nu is alle hoop weg.
Dat is inderdaad Rutte ten voeten uit!
Rutte denkt dat het schaakstukken zijn, waar je naar believen mee kunt doen wat je wil en wanneer je het wil. Ach ja, Rutte en de menselijke maat, hoe kan het ook anders.