Joop

Ouder worden gaat meer kosten

  •    •  
06-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
ouderen.jpg
Plan om ouderen meer mee te laten betalen aan zorgkosten... Kosten die 'logisch gevolg zijn van ouder worden' zijn voor eigen rekening... Alleen dan kan 1,3 miljard worden bezuinigd...
Wie ouder wordt, heeft meer zorgkosten nodig en betaalt dus ook meer. Dat stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een conceptadvies aan minister Schippers van Volksgezondheid waar RTL nieuws over bericht.
1429830528_5baf8a7305
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (74)

sociaaltje
sociaaltje6 jan. 2012 - 19:53

Ouderdomskwalen...... Het logische gevolg van ouder worden! Net als je denkt dat het niet erger en onrechtvaardiger kan. Komt er weer een asocialer voorstel. Strafkosten voor het feit dat je niet alleen ouder wordt, maar daarbij ook nog eens kwalen krijgt. Het is bij de beesten af :-(

emmaa2
emmaa26 jan. 2012 - 19:53

gewoon iedereen een euthanasiepil geven, al die onrendabele ouderen

JAWEH
JAWEH6 jan. 2012 - 19:53

Moet dat niet zijn: Wie ouder is/wordt heeft een lager inkomen en hoort minder te betalen?

Michiel Online
Michiel Online6 jan. 2012 - 19:53

Als er iemand de hoogste zorgkosten heeft dan is het wel Rutte. Ik heb me nog nooit zo'n zorgen gemaakt.

Timotheus2
Timotheus26 jan. 2012 - 19:53

Hahaha, dit is wel érg tendentieus. Eerst bewijzen, dan zien.

Ineses
Ineses6 jan. 2012 - 19:53

En aangezien Schippers alleen adviezen opvolgt van de zorgverzekeraars, zal dit advies ook wel opgevolgd worden. Je zult maar je hele leven nauwelijks zorg nodig hebben gehad en wel altijd premie betaald. En dan moet je als je oud bent zelf betalen.

cormol
cormol6 jan. 2012 - 19:53

Toen ik 40 jaar geleden mijn zorgverzekering afsloot ging ik er vanuit dat ik te veel premie zou betalen toen ik jong was en te weinig premie als ik oud zou worden. Nadat die zorgverzekeraars een potje hadden gevormd uit die premies voor die risico's willen ze dat ik nogmaals ga betalen voor de kosten en steken ze dat potje in eigen zak. Daar is een goed Nederlands woord voor: "oplichting". Die oplichting vindt sinds het nieuwe zorgstelsel echter plaats via het egalisatiefonds dat door de overheid in het leven is geroepen en die er voor zorgt dat elke maatschappij een ieder voor de basisverzekering moet accepteren. De verzekeringsmaatschappij wordt gecompenseerd door het verrekeningsfonds voor de kwade kansen. De oude reserves die voor particulier verzekerden in het verleden door die maatschappijen waren gevormd zijn verjubeld aan marketing- en wervingskosten om nieuwe polishouders te werven en fusiekosten om de concurrentie in te dammen. Ook schnabbelen we er nog wat bij door de additionele polissen. Lang leven de marktwerking! Overigens is die premie in het verleden natuurlijk te laag vastgesteld om de kosten over het leven van de verzekerden te egaliseren. Het is dus logisch dat de zorgkosten, voor ouderen omhoog gaan. Omdat elk inzicht in de jaarlijkse werkelijke kosten ontbreekt (rapport algemene rekenkamer) kunnen de kiezertjes dit toch niet beoordelen. Die stijgende kosten van de gezondheidszorg houden we buiten de lastenstijging tot 2015, we nemen gewoon aan dat de eigen bijdrage stijgt - zonder koopkrachtplaatje. [CPB waardevrij calculeren]

JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

Op naar de 500.000.000 inwoners! Leuker kunnen wij het niet maken, wel transparanter!

eeweew
eeweew6 jan. 2012 - 19:53

Je mag er niet mee stoppen maar je moet wel de gevolgen betalen, dat is toch niet eerlijk.

eeweew
eeweew6 jan. 2012 - 19:53

Een onbehandelde blaasontsteking kan overigens dodelijk zijn. Wie is daar dan verantwoordelijk voor?

ockham
ockham6 jan. 2012 - 19:53

Wij volgen ons lichtend voorbeeld de VS. Daar is maar één zorg, hoe word je rijk en hoe blijf je rijk. Benieuwd wanneer deze regering een Nederlands 11 septembertje gaat opzetten, om de aankoop van JSF's te rechtvaardigen.

Thom Holterman
Thom Holterman6 jan. 2012 - 19:53

‘Pil van Drion’ Kennelijk gaat het om een ouderenprobleem ten behoeve van wie een antisolidaire maatregel wordt voorgesteld. Is het in dat kader niet meer voor de handliggend de ‘pil van Drion’ voor boven 67 jarigen gratis via het basispakket zorgverzekering te verstrekken…?

JAWEH
JAWEH6 jan. 2012 - 19:53

Het kernwoord is SOLIDARITEIT en die verdwijnt in rap tempo uit onze samenleving. De toonzetting is zo ASOCIAAL geworden..

DonCarlos
DonCarlos6 jan. 2012 - 19:53

Jong doodgaan is tegenwoordig een stuk voordeliger,of beter nog,er helemaal niet zijn is nog gratis.Dan heeft de rest van Nederland lekker veel euro,s want die zijn er toch al.

Nossie2
Nossie26 jan. 2012 - 19:53

Als ze het nu eens eerst makkelijker maken om vrijwillig uit het leven te stappen op een humane manier, dan hoef ik me geen zorgen te maken om oud te worden. Dan wil ik er uit stappen, want zo is het 2 keer niks.

Joeri2
Joeri26 jan. 2012 - 19:53

" Volgens het CVZ moeten ouderen zelf opdraaien voor kosten van de behandeling van aandoeningen die 'een logisch gevolg zijn van veroudering, die een groot deel van de bevolking aangaan, en die geen groot individueel kostenbeslag hebben.'. " Volgens mij zorgt de mens al duizende, zoniet honderd duizenden jaren voor hun ouderen. Nu we olie hebben gevonden en kapitalisme bij wet beschermt wordt viert privaticering hoogtij. En zie: wat zegt het orgaan waar wij de bescherming van ons leven aan toevertrouwen: "eigen winst eerst!" Vreemd genoeg vind de jeugd het ook nog eens allemaal maar "normaal". Tijd dat de olie opraakt en de handen weer uit de mouwen moeten zodat we , hoe we de dag doorkomen , weer "werk" kunnen gaan noemen. En geld weer het middel is dat die arbeid kan vertegenwoordigen.

suzi1960
suzi19606 jan. 2012 - 19:53

Ik ben Verbijsterd!! Oyder worden, daar kun je niks aan doen... Hoezo worden de dingen niet aangepakt waar mensen WEL iets aan kunnen doen? zoals: drank, roken, drugs, onveilig vrijen... en de gevolgen daarvan? ALs men vind dat mensen moeten opdraaien voor hun eigen "schuld"dan IEdereen...niet alleen de ouderen.. de jongeren die verkeersongelukken veroorzaken ook, de voetballers en skiers die een blessure oplopen ook....die WETEN wat ze doen...die overkomt het niet...

trujac
trujac6 jan. 2012 - 19:53

Terwijl de onschuldigen voortdurend opgezadeld worden met schuld complexen en boetes voor hun onvolkomenheden, belonen de schuldigen zich met steeds hogere bonussen. Dit alles is mogelijk omdat gekozen politici zich steeds minder van hun kiezers aantrekken en zich ontpoppen als knuffeldieren van de kleptomaten. Zeer veel politici lijken alleen maar te vertrouwen in verkiezingstijd daarna keren ze de burger de rug toe. Er zijn nog heel wat emancipatie golven nodig eer de kiezer door heeft wie hij wel en niet moet kiezen om hem/haar te vertegenwoordigen.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch6 jan. 2012 - 19:53

Kennelijk is de geneeskunde doorgeslagen. Laat ze gewoon stoppen om de mens steeds ouder te laten worden met allerlei prullaria en gifpillen. Op enig moment ga je gewoon dood. We moeten eens leren dat dood iets normaals is, en ophouden met het 'kunstmatig' in leven houden van mensen in het algemeen.

maclofty
maclofty6 jan. 2012 - 19:53

Ik las de commentaren over kinderwagen en rollators en nog meer van die onzinnige zaken. Mijn generatie werkte vanaf 15 jaar tot 65 en voor velen zwaar en hard werk. Je vindt geen opperman meer die met een "tas" stenen de ladder opklimt. Je vindt geen metselaar meer die het cement aangeleverd krijgt op de schouder van een klimmende man (opperman) Dakpannen gaan ook al met machines omhoog en heien gebeurd ook al niet meer met de hand. Fijnbankwerkers of stempelmakers vind je niet meer. Toch klaagt deze generatie over de "werkdruk" en wil alles graag "zelf" in de hand houden en voelt geen empathie voor zijn of haar grootouders. Zelfs de kinderen van deze grootouders hebben weinig op met de situatie waarin hun ouders zich bevinden. De idioterie van betalen door ouderen voor hun "kwalen" doet mij denken aan een periode die ik als kind moest meemaken. Toen werden mensen met een vlekje ook al van deze aardbodem geschoffeld. Ik ben nu 77 jaar oud en heb een kwaal die ik te danken heb aan mijn sportactiviteiten in mijn jonge jaren, bezoek de huisarts 1 maal per jaar voor de APK keuring en haal een griepprik. Ik kan echter wel vertellen dat als ik mijn eigen bijdrage af trek van de premie die ik moet betalen er nog altijd ruim € 1000.== euro voor de kankeraars op deze site overblijft. Bovendien heb ik hier nog staan, voor hen die deze wellicht later nodig zullen hebben: 1 booster( elektrische scooter op 3 wielen), rolstoel en 1 rollator, daarbij moet ik wel vermelden dat ik deze zaken persoonlijk heb betaald en dus niet een beroep op de gemeenschap heb gedaan. Ik zou zeggen kanker niet maar toon empathie voor de ouderen die niet zo gelukkig zijn zoals ik, maar veelal door de armoede van vroeger kwalen ontwikkelen die nu tot grote schrik "ouderdomskwalen" worden genoemd. Houdt er wel rekening mee dat mijn € 1000.== worden gebruikt voor de "border line" en gestreste jongelingen in de huidige maatschappij. Ik betaal het met liefde zoals ik ook altijd solidair ben geweest met de generatie boven mij, die zich heeft moeten worstelen door de crisis in de dertiger jaren. Ik ben door hen geworden wat ik nu ben en daar dank ik ze voor. In mijn barst (lichaam) zit een grote dosis solidariteit en dat mis ik in vele van de reageerders die van toeten nog blazen weten.

Thom Holterman
Thom Holterman6 jan. 2012 - 19:53

Woede In Frankrijk verschijnt een hard satirisch maandblad gesticht door de cartoonist en ruime tachtiger Siné. Het blad heet ‘Siné Mensuel’. Het richt zich tegen alles dat fout zit in Frankrijk en de rest van de wereld, maar vooral tegen de Sarkozy-kliek. Ik besprak het zojuist uitgekomen januarinummer, waarin weer veel cartoons. De scherpste in de categorie korten op de sociale rechten (dus niet alleen van ouderen), nam ik in mijn bespreking op. Het is een verbeelding die ook treffend is voor het Rutte-beleid. Zie: ßhttp://tijdschriftdeas.wordpress.com/2012/01/07/woede-4/

DBC123
DBC1236 jan. 2012 - 19:53

Wilt U kinderen? Als Ouders moet U mee betalen aan zorgkosten? Kosten die 'logisch gevolg' zijn van Ouderschap zijn voor eigen rekening. Dotteren zelf betalen, nieuwe heup/knie, staar, NIDDM zorg? Cholesterolverlager? Bloedverdunner? Ook logisch gevolg van ouder worden? Mythen beginnen wanneer je niet weet wat je moet doen; prachtiger voorbeeld dan het CVZ rapport is er eigenlijk niet.

boeie
boeie6 jan. 2012 - 19:53

luiers en kinderwagens moeten ouders ook zelf betalen, waarom incontinentie luiers en rollators niet?

cormol
cormol6 jan. 2012 - 19:53

Leuke thema’s vandaag op Joop: Bezuinigen op kinderopvang = minder kinderen en Ouder worden gaat meer kosten. De redactie had er beter een onderwerp van kunnen maken. Nu we in het huidige tijdsgewricht alles 40 jaar vooruit moeten prognosticeren, om toekomstige tegenvallers op te vangen, stel ik voor dat we een nieuwe regel invoeren. Alvorens de ouders een kind op de wereld zetten moeten alle toekomstige kosten gedekt zijn. Dit betekent dat een lumpsum in een daartoe bestemd fonds gestort moet worden dat tegen contante waarde de berekende kosten dekt voor: (a) ziektekosten tot 18e jaar (b) kinderopvang tot 12e jaar (b) studiekosten tot 22e jaar (c) extra ziektekosten vanaf 70e jaar (d) pensioenkosten en AOW vanaf 70e jaar Mocht vervolgens blijken dat we uitsterven, omdat de ouders dit niet op kunnen brengen, dan kunnen de volgende activiteiten direct gestaakt worden: (a) nieuwe wegenaanleg en infrastructuur –m.u.z. van de dijken, want ik heb een hekel aan natte voeten; (b) nieuwbouw woningen; (c) het leger – de huidige generatie kan wel zonder; Misschien kunnen we Nederland vast verkopen aan de Duitsers door Sale en Lease back constructie? Van dat geld kunnen we een mooi feestje bouwen.

DBC123
DBC1236 jan. 2012 - 19:53

Tip voor CVZ: zorgkosten van de laatste 2 maanden van het leven postuum verhalen op de erfenis?

python
python6 jan. 2012 - 19:53

Elke politieke partij weet het. Kom niet aan oma of opa.

schrijverazazel
schrijverazazel6 jan. 2012 - 19:53

Kijk dit is nu een beleid waarbij rechts en zijn aanhangers zijn vingers bij aflikt inclusief Henk en Ingrid. Want die maken zich liever druk over een scriptie van een student die Geert ontmaskert als zijnde een facist in een ver gevorderd stadium. Maar dit nieuws laat henk en Ingrid natuurlijk koud, ouderen kosten alleen maar geld en leveren hen geen rendement op dus eigen schuld dikke bult, zelf schokken dus want Henk en ingrid willen niet langer meer de financiële de klos zijn omdat die oudjes die het land hebben opgebouwd en er voor zorgde dat Henk en Ingrid nog enig scholing kregen nu eenmaal ouder worden met de bijkomende gebreken. Hoe durven ze, dat zou verboden moeten worden

2 Reacties
mees.
mees.6 jan. 2012 - 19:53

Die student heeft meer gelijk dan mensen beseffen. Dit zijn fascistische trekjes die het CVZ hier uit,het wordt steeds normaler gedrag gevonden....Het hoort bij het fascisme.....alles wat overbodig gevonden wordt moet weg,moet zich overbodig en niet gewenst voelen....gehandicapten,mensen met gebreken etc

Gavi5
Gavi56 jan. 2012 - 19:53

Ik denk niet dat Henk en Ingrid het woord rendement helemaal begrijpen. Van de scholing hebben ze niet veel gebruik gemaakt.

Gavi5
Gavi56 jan. 2012 - 19:53

Blaasontsteking hoort bij het ouder worden? Ouder dan wat, ouder dan 1 jaar? Voetschimmel is ook al geen specifieke ouderenkwaal maar voornamelijk van jongeren met eeuwig natte voeten in synthetische sportschoenen en daarnaast ook van ouderen, met diabetes bijvoorbeeld en van mensen met verlaagde weerstand. Ik denk dat een euthanasie pil op je 65ste het makkelijkst is voor iedereen: geen AOW, geen pensioen en geen ziektekosten, geen bejaarden en verzorgingshuizen meer, geen verpleeghuizen of geriatrie-poli's. Geen opa's en oma's die zich overal mee bemoeien, kinderopvang, klussen; allemaal niet nodig. En dan doen we ook maar een pil voor iedereen die chronisch ziek is, mank loopt of psychiatrisch patiënt is. Kortom wie niet gezond en fit is, doen we weg. Hopelijk zijn die pillen dan nog wel opgenomen in het basis pakket. Het voorstel van de CVZ doet me denken aan het voorstel van Blekers met de grauwe ganzen en daarmee aan het verhaal van de enkeling die aan iets dergelijks ontsnapte.........

1 Reactie
TioCoos
TioCoos6 jan. 2012 - 19:53

'Ik denk dat een euthanasie pil op je 65ste het makkelijkst is voor iedereen: geen AOW, geen pensioen en geen ziektekosten, geen bejaarden en verzorgingshuizen meer, geen verpleeghuizen of geriatrie-poli's. Geen opa's en oma's die zich overal mee bemoeien, kinderopvang, klussen; allemaal niet nodig. En dan doen we ook maar een pil voor iedereen die chronisch ziek is, mank loopt of psychiatrisch patiënt is. Kortom wie niet gezond en fit is, doen we weg. Hopelijk zijn die pillen dan nog wel opgenomen in het basis pakket.' Gewoon Auswitsch weer opbouwen! Ouderdom Macht Frei.

mees.
mees.6 jan. 2012 - 19:53

Je wordt gestraft omdat je ouder wordt. Als dit nog even zo door gaat in dit land ,wie wil dan nog Nederlander zijn?..... Al het geld door neoliberalen en banken weg gespeculeerd en dan komen ze dit soort voorstellen. Het sociale,het menselijke is compleet weg. Ik zeg je....als je die weg kiest ben je bezig met je land de afgrond in te storten

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

"Je wordt gestraft omdat je ouder wordt. Als dit nog even zo door gaat in dit land ,wie wil dan nog Nederlander zijn?..... Al het geld door neoliberalen en banken weg gespeculeerd en dan komen ze dit soort voorstellen. Het sociale,het menselijke is compleet weg. Ik zeg je....als je die weg kiest ben je bezig met je land de afgrond in te storten" Ja, je wordt gestraft omdat je ouder wordt, was je dat nog niet duidelijk dan? Niemand wil nog Nederlander zijn, maar waar moet je heen met die globalisering? Het is overal hetzelfde. Daar helpt "Ik vertrek...." ook géén ene mallemoer aan, maar dat is alleen voor de kijkcijfers! Het land de afgrond instorten? Tjee, dat is precies de bedoeling.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2012 - 19:53

De zorgkosten rijzen de pan uit omdat kosten nog moeite worden bespaard om de gem. levensverwachting steeds verder op te rekken, zonder rekening te houden met de kwaliteit van leven. Een onbetaalbaar model, zeker gezien de extreme vergrijzing die ons te wachten staat. Begin dus met snijden in alle randzaken die niet tot nauwelijks bijdragen. De rekening wordt bij ouderen gelegd; wat is hier mis mee? Hoe solidair moet de steeds kleiner wordende jonge generatie zijn met babyboomers die een heel leven konden potverteren, aan zelfverrijking konden doen en ons hebben opgezadeld met een torenhoge staatsschuld, een failliet Europa en culturele uitdagingen met hoofdletters geschreven? Zolang een oudere kan bijdragen in de kosten voor de eigen zorg, dan lijkt mij dit zeer rechtvaardig.

6 Reacties
mees.
mees.6 jan. 2012 - 19:53

Nederland is één van de rijkste landen van Europa....daar hebben de ouderen voor gezorgd,ze hebben hun kinderen alles gegeven,alle kansen,alles. En dan deze reaktie van Daniël Willemsen Met één woord.....WALGELIJK

sociaaltje
sociaaltje6 jan. 2012 - 19:53

Ik begrijp dat jij de vingers aflikt. Lekker generaliseren, met je opmerkingen over de zichzelf verrijkkende babyboomers. We hebben het over de generaties die keihard hebben gewerkt om dit land op te bouwen, en hebben gestreden voor de verworven rechten, waar jij ongetwijfeld ook gebruik van maakt, of van gaat maken. Schandalige populistische praatjes, ga je schamen!

HanvanderHorst1
HanvanderHorst16 jan. 2012 - 19:53

Als je vader jou op je veertiende naar de fabriek had gestuurd, dan had hij meer kunnen sparen voor zijn pensioen en zijn komende zorgkosten, dat is waar ja. Maar hij was zo dom om dat niet te doen.

Gavi5
Gavi56 jan. 2012 - 19:53

Op jou zatten we te wachten, echt. Al was het om je uit te leggen dat een groot deel van die babyboomers ( ik ben van '52, telt nog net mee) gewerkt en gestudeerd heeft zonder gebruikmaking van studiebeurzen. Nu begrijp ik dat u ws nooit zo ver gekomen bent, maar toch... Ik leg het uit: ik draag nog steeds bij in de kosten van mij, van u en van iedereen, ik werk nog;-) Met mankementen, dat wel maar die neem ik op de koop toe, dat hoort bij het ouder worden. Alleen weiger ik om geplukt te worden door zgn liberalen, met korte werkweekjes en lange vakanties. En als ik 65 ben zou ik graag, na 49 arbeidzame jaren en met versleten gewrichten, toch nog genieten van het leven zoal te bieden heeft, daar kwam ik nooit echt aan toe. Maar dat mag niet, begrijp ik?

JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

Werk jij toevallig onder het ministerie van Edith Schippers, of val jij onder de discussie over Anders Breivik?

Joeri2
Joeri26 jan. 2012 - 19:53

" Hoe solidair moet de steeds kleiner wordende jonge generatie zijn met babyboomers " Goede vraag. Hoe kom je op zo'n vraag tot een goed antwoord. Een antwoord dat niet alleen aan je eigen wensen voldoet, maar een antwoord dat aan alle aspecten van de mens, aarde, universum ten goede komt. Of waar wil jij die grens leggen? Kijk uit dat je de cirkel van je antwoord niet te klein maakt, de wereld wordt met de dag kleiner. Een werkend model voor samenleven dat de mens al eeuwen volgt is voor je eigen familie en stam zorgen. In landen waar dat vandaag de dag nog gebeurt gaat met dat land beter af dan landen waar dat niet gebeurt. Kijk voor je antwoord ook even net iets verder dan je neus lang is en dat je hersenen kunnen herinneren. De egyptenaren hebben dingen gemaakt waarvan wij niet snappen hoe ze het hebben kunnen maken. Kennis kan blijkbaar heel makkelijk verloren gaan.

kbijl
kbijl6 jan. 2012 - 19:53

Jarenlang het beste van mijn leven gegeven aan de maatschappij, teven met liefde betaald voor alle sociale regelingen, nu krijgen we deksel op onze neus ondanks het feit dat we niet het onderste uit de kan willen halen. Het is een erg a-sociale en egoistische samenleving aan het worden. Voor omdat de generatie die nu gaat betalen dat niet wilt. Maar nu een vraag, wie gaat er straks voor jullie betalen als jullie oud zijn ? Niemand wil dan og voor jullie jongeren (en dan dus de oudjes) betalen, en sparen kunnen jullie niet want alles moet op aan dure huizen en vakantie enzo.

1 Reactie
ockham
ockham6 jan. 2012 - 19:53

Zo hebben wij ze opgevoed, of laten opvoeden. Iphones en aflossingsvrije hypotheken.

JAWEH
JAWEH6 jan. 2012 - 19:53

Interessant rapport over vergrijzing en zorgkosten waarin een wat genuanceerder beeld wordt gegeven.. http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270082001.pdf

1 Reactie
Gavi5
Gavi56 jan. 2012 - 19:53

kortom, ik moet het volgende organiseren: 1.Een nieuwe partner die niet dood gaat, maar voor míj zorgt. 2. In het geval van alleenstaand blijven kan ik beter man worden, die gaan eerder dood en zijn goedkoper, ik moet dan wel een vrouw hebben die voor mij zorgt. 3.Niet meer lopen, want heupfracturen zijn kostbaarder... Wel moet nog even gekeken worden, lees ik, of deze generatie wel representatief is, want vergelijkingsmateriaal blijkt er nog niet te zijn. Brillant rapport. En wat gaan we doen met de wetenschap? Iedereen die geld kost eruit en de jongeren geen kinderen meer, want die worden later ook duur?

TheoJ2
TheoJ26 jan. 2012 - 19:53

Onze verzekeraars vergoeden zaken die niet met ziekte maar met veroudering te maken hebben. Het vergoeden van rollators is net zo onlogisch als het vergoeden van kinderwagens.

2 Reacties
Gavi5
Gavi56 jan. 2012 - 19:53

De verzekeraars gaan zelfs meer doen dan dat: [...... Met die maatregel hoopt het kabinet 1,3 miljard euro te bezuinigen. Volgens het rapport van het CVZ (pdf) wordt dat bedrag niet gehaald. Daardoor zijn extra maatregelen nodig, zoals het zelf extra betalen van zorg door ouderen.] Het gaat niet alleen om middelen, het gaat om zorg! Ik zie nu al weinig kinderen van de ouderen iets extra's doen, behalve mopperen op de zorgverleners... dat wordt dan dadelijk beter neem ik aan?

JAWEH
JAWEH6 jan. 2012 - 19:53

Beste Theo, Het nemen/krijgen van een kind is over het algemeen een keuze, maar last krijgen van 'ouderdomskwaaltjes' niet.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst16 jan. 2012 - 19:53

Dan moeten die mensen het ook maar niet wagen om zo tiefusoud te worden.

3 Reacties
TioCoos
TioCoos6 jan. 2012 - 19:53

'Dan moeten die mensen het ook maar niet wagen om zo tiefusoud te worden' Regeren is vooruit zien. Dus ook alle stellen die een kind op de wereld zetten preventief een hogere premie laten betalen want over zeventig jaar kosten die ook een vermogen. Ze zijn gewoon knettergek geworden in dit land!

JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

Tja, daar vragen die mensen ook niet om, toch?

frankie50
frankie506 jan. 2012 - 19:53

Beste Han, De eigen schuld dikke bult druipt van dit advies af. Maar als zelfs gij, wijze mensen...

JoopSchouten
JoopSchouten6 jan. 2012 - 19:53

Mensen die hebben kromgelegen worden afgescheept. Typisch koloniaal V.O.C. denken.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

"Mensen die hebben kromgelegen worden afgescheept. Typisch koloniaal V.O.C. denken." Dat klopt, die gingen ook per schip!

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2012 - 19:53

Helaas zijn er nog steeds veel mensen bij wie slechts één hersenhelft dominant ontwikkeld is en in dit geval gaat het vooral om de linkerhersenhelft. Die mensen zijn vooral met feiten bezig. Zij kunnen heel goed focussen op één onderwerp en zien daardoor belangrijke andere zaken over het hoofd. Door hun rechtlijnig denken menen ze problemen op te lossen maar ondertussen maken ze er nieuwe problemen bij. Dit onderwerp is daar ook weer zo'n voorbeeld van. Juist die eenzijdige mensen weten zich in allerlei verantwoordelijke posities te manoeuvreren en doen daar uitspraken die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. En o, daar komt narigheid van. We zien dit steeds gebeuren.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

Ja, ik ga met je mee! Het betreft een bevolkingsgroep die gestudeerd hebben toch? Dan weet ik dat wij op één lijn zitten!

basOoms
basOoms6 jan. 2012 - 19:53

Maak dan euthanasie gratis, of nog beter, betaal de begrafenis of crematie uit de belastingopbrengst. Oh ja, waarom betalen ouderen eigenlijk mee voor jongeren ziektes (soa's etc) en zwangerschappen?

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

"Oh ja, waarom betalen ouderen eigenlijk mee voor jongeren ziektes (soa's etc) en zwangerschappen?" Omdat zij de toekomst zijn? Whatever that means!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort6 jan. 2012 - 19:53

Sorry.... maar is/was VOETSCHIMMEL verzekerd?

3 Reacties
sociaaltje
sociaaltje6 jan. 2012 - 19:53

Dat hangt er in deze nieuwe plannenmakerij dus vanaf hoe oud je bent.

JoopdeJong
JoopdeJong6 jan. 2012 - 19:53

Bij jou wel, geloof ik?

frankie50
frankie506 jan. 2012 - 19:53

Beste Hjalmar Hoort, Eerdags waarschijnlijk alleen als je onder de 55 bent en het op je huig zit.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2012 - 19:53

hoop overdreven reacties weer Als studenten meer voor hun studie moeten gaan betalen is dit geen probleem, echter zodra je aan de ouderen met hun grote pensioenen komt die vaak zelf nog op het eindloon gebaseerd zijn komen WO2 vergelijkingen weer te voorschijn gehaald. Zaken als huur betalen in een verzorgingstehuis dienen gewoon normaal te zijn

1 Reactie
frankie50
frankie506 jan. 2012 - 19:53

Beste Jim, Ga nou eens op google zoeken naar wetgeving uit 1996, en het CAK kan je ook informeren.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos6 jan. 2012 - 19:53

Ik ben het er wel mee eens. Het is lastig om de grens te leggen maar dat de rollator nog steeds in het pakket zit is onbegrijpelijk. Iedereen weet dat hij of zij oud wordt. Spaar er maar voor. Er liggen duizenden tweedehands rollators en scootmobiels opgeslagen in pakhuizen waar niets meer mee wordt gedaan en die ook niet verkocht mogen worden. Het lijkt me heel normaal als je je eigen rollator koopt net als een fiets, die krijg ik ook niet vergoed. Ook ouderen hebben inmiddels geleerd dat ze het beste een extra hypotheek kunnen nemen om de wereld rond te reizen. Da's leuk maar nu zul je een keus moeten maken. De wereld rond en geen rollator als je het nodig hebt of sparen en op vakantie naar Frankrijk. Zeer legitieme keuzes. En dat maakt je keuze ook wat waard. Zorgkosten worden meer een beetje van mezelf en een beetje van Maggi. Niets mis mee.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH6 jan. 2012 - 19:53

Ik vraag me af of het niet verschrikkelijk moeilijk is voor bejaarden om een hypotheek af te sluiten met een looptijd van dertig jaar..

Mindfulness
Mindfulness6 jan. 2012 - 19:53

Als studenten meer voor hun studie moeten gaan betalen is dit geen probleem, echter zodra je aan de ouderen met hun grote pensioenen komt die vaak zelf nog op het eindloon gebaseerd zijn komen WO2 vergelijkingen weer te voorschijn gehaald. Beste Jim, na 41 jaar werken heb ik rond € 500,00 pensioen. Ik zou graag alles zelf willen betalen maar betaal mij dan eerst de aow premies en belastingen enz. over die 41 jaar die ik ook voor je ouders heb betaald. Met dank voor je

1 Reactie
Mindfulness
Mindfulness6 jan. 2012 - 19:53

commentaar op Jim Peeters.

phoosterhuis
phoosterhuis6 jan. 2012 - 19:53

Wat zijn de VS toch een prachtig voorbeeld voor dit rechtse regime. Nog even en dan stellen ze voor, om degene die langer dan 5 jaar pensioen geniet, af te schieten en het lijk te gebruiken als veevoer omdat het dan niks meer kost maar nog geld oplevert. Maar wie heeft dit regime ook weer gekozen?!

2 Reacties
Rabbit2
Rabbit26 jan. 2012 - 19:53

Die kant gaat het wel op. Een sobere uitvaart is zelfs onbetaalbaar.

ockham
ockham6 jan. 2012 - 19:53

De VS joodse historicus Judt, in z'n laatste college, rolstoel met zuurstof, waarschuwde een paar maanden geleden voor het verdwijnen van het sociale stelsel. En dat terwijl dat, in W Europese ogen, al niets voorstelt. In vrijwel elk land verwijnt de middenklasse, en is het netto minimum loon niet veel hoger dan een uitkering. Pensioenen staan overal op de tocht vanwege overheidstekorten en bank manipulaties. Het begint steeds meer op de nadagen van het Romeinse rijk te lijken, brood en tv spelen, naast de één procent of zo superrijken, die waren toen ook de enigen die zich dokters konden veroorloven.

opmerker
opmerker6 jan. 2012 - 19:53

Je geloofd je ogen niet als je dit leest'. Als de oudren door gezond te leven en hard werken met veel stress hun pensioen halen is het al een prestatie. Maar al die anderen van de patatgeneratie met vetzucht en roken/drinken om van drugs maar niet te spreken blijven ongemoeid hun gang gaan. Misschien is uitgerekend dat die lui toch niet oud worden. Vandaar!

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker6 jan. 2012 - 19:53

Die zogenaamde patatgeneratie heeft in ieder geval niet de huidige puinhopen op haar geweten.

DikBrix
DikBrix6 jan. 2012 - 19:53

Heb het concept van CVZ gelezen, even snel heel diagonaal, want om het goed te begrijpen ben je zo 2 dagen verder, als al... Wat ik heb begrepen: Een concept en nog niet 'af', maar wel een serieuze poging om de vragen van de minister zo concreet mogelijk te beantwoorden en een poging tot berekening van ziektelasten in relatie tot nodige zorg. Dan lees ik van alles over individuele ziektelasten (voor de persoon) en ziektelasten voor de maatschappij (hoeveel het voorkomt) en ziektelasten in relatie tot pakketbeheer, dus wat het basispakket moet dekken, ofwel wat de verzekeraars nog reëel vinden of willen/kunnen betalen. CVZ komt zelfs tot een formule met QALY's, de kwaliteit van leven, waarin de leeftijd van de persoon waarover de beoordeling voor vergoeding moet gaan is ingebakken. Resultaat 0 is ongeveer dood, resultaat 1 is 100% gezond. De beslissing voor vergoeding zou dan van dat resultaat mede moeten afhangen. Dus automatisch: hoe ouder je wordt, hoe lager het cijfer. Zoals CVZ zelf al stelt, is dat nogal lastig, o.a. door een mate van subjectiviteit in de 'cijfers', namelijk door de door CVZ genoemde 'intuïtie' die daarbij komt kijken. Zowel van artsen als van verzekeraars als van uiteindelijk ook politici en bovendien van gekozen juridische constructies. Niks nieuws onder de zon, want die 'intuïtie' van huisartsen, specialisten en ziekenhuizen bestaat al decennia. Maar CVZ probeert op vraag van de minister dit in een formule te vangen. Uiteindelijk doet CVZ een poging om uit die formule, dus uit die zogenaamd objectieve benadering, de logische gevolgtrekking te maken dat bijvoorbeeld rollators en medicijnen voor blaasontsteking voor ouderen niet hoeven te worden vergoed. Want de individuele ziektelasten daarvan wegen niet op tegen de maatschappelijke ziektelasten, ofwel tegen de kosten van de verzekeraars. Die individuele ziektelasten kunnen daarom worden beschouwd als 'kwaaltjes' die de persoon zelf wel kan oplossen, die kwaaltjes horen erbij. Bij de leeftijd dus. Die kwaaltjes vallen onder de ondergrens voor verzekering. Die poging is mijns inziens volledig mislukt, want die conclusie volgt niet uit hun warrige, onnavolgbare verhaal vol definities en formules. Het is slechts een natte vinger conclusie die iedereen wel zal snappen: een rollator hoef je toch niet te vergoeden? Dat kan dat ouwetje zelf wel betalen. Intuïtief, subjectief. Bovendien laat CVZ voor alle zekerheid wel de mogelijkheid open om in individuele gevallen van deze regel af te wijken. Dat kan dus alle kanten op. Mijn conclusie is duidelijk: een verhaal van niks van CVZ. Maar dat is niet mijn echte bezwaar: Het gaat mij om het gevaar van deze warrige redenering, de opening voor politici en zorgverzekeraars om elke beslissing voor korting op verzekeringen, korting op het basispakket, met elk nieuw cijfer voor die formule verder te beperken. Daar is nu geen eind aan. Ik denk ook dat de meeste ouderen wel zelf hun rollator kunnen betalen, niet allemaal. Maar straks worden misschien prostaatoperaties daarmee uitgesloten, behandeling van kanker, ik weet niet wat allemaal verzonnen kan worden. Een een-tweetje tussen minister en CVZ. Zeker lijkt mij dat die onschuldige en logische rollators uitsluitend worden genoemd om dit gevaarlijke verhaal plausibel te maken. Het gaat uiteindelijk niet om rollatortjes of zo, maar om veel meer.

1 Reactie
Thom Holterman
Thom Holterman6 jan. 2012 - 19:53

Prima zo'n analyse met de stukken erbij.