Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Oude beschaving erkende duizenden jaren geleden al transgender personen

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Naghade-hasanloo3
Na een analyse van gebruiksvoorwerpen die werden opgegraven in Iran, in de buurt van graven uit de ijzertijd, blijkt dat daar bijna 3000 jaar geleden drie vormen van offers werden gebracht. Een voor vrouwen, een voor mannen en een voor een derde gender. De oude beschaving blijkt hiermee meer vooruitstrevend te zijn geweest dan menig hedendaagse wereldleider. De Amerikaanse president Donald Trump probeert al een tijdje om transgenders hun officiële status te ontnemen.
Megan Cifarelli, een kunsthistorica uit de buurt van New York, deed onderzoek naar de opgravingen en kwam tot de conclusies dat zo’n 80 procent van de gevonden voorwerpen kon worden toegeschreven aan een mannelijk of vrouwelijk skelet. De resterende goederen overlapte de twee. Bij een skelet in Hasanlu, in het noordwesten van Iran, vond ze aanwijzigingen dat de overledene mannelijke rituelen had uitgevoerd maar een vrouwelijke jurk droeg. Volgens Cifarelli was de gender van deze persoon onbekend. Cifarelli is er daardoor van overtuigd dat uit de opgravingen naast de mannelijke en vrouwelijke nog een derde gender kan worden gecategoriseerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Meta Foor6
Meta Foor631 dec. 2018 - 17:49

- vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien is dit opstel een 1 voor de moeite... ben tevreden te kunnen constateren dat het nivo in Nederland een stuk hoger ligt , met -heel belangrijk- een kritische blik vanuit onszelf en collega's.

VladimirK
VladimirK31 dec. 2018 - 14:59

Wat is er nieuw, aan t feit, dat men in het Midden Oosten vroeger moderner en vooruitstrevender was, dan nu? En hoe komt dat toch?

6 Reacties
ona2
ona21 jan. 2019 - 12:45

VladimirK 31 december 2018 at 15:59 Komt omdat liberale attitudes afgewisseld worden door meer conservatieve, en visa versa. De liberaliseringstrend van midden en eind 19de eeuw was een reactie op Victoriaanse behoudendheid. Die op haar beurt weer een reactie was op de verlichtingstrend die begon eind 18de eeuw. Deze was weer eens een reactie op de dominante en behoudende positie van de Katholieke Kerk. De emancipatiebewegingen van de jaren 60 waren een reactie op het conservatisme van de jaren 50. Op dit moment zie je een reactie in tegengestelde richting. Je ziet nu de opkomst van sociaal conservatisme als reactie op de decadentie van voorgaande jaren. De trend die in de jaren 60 begon als reactie op de behoudende jaren 50.

Arne Lucassen
Arne Lucassen1 jan. 2019 - 13:55

@Vladimir Als je denkt dat, alleen maar omdat er in delen ervan ooit een derde geslachtelijke identiteit werd onderscheiden, het Midden-Oosten vooruitstrevender en ook nog eens moderner (??) was trek je conclusies die niet te maken zijn en al vele eeuwen tot op de dag vandaag door veel meer feiten onderuit gehaald worden. Zo wordt zelfs in het huidige Iran al jaren erkend dat naar geslachtelijke identiteit een man in een vrouwenlichaam geboren kan zijn waardoor het het op Thailand na het land is waar de meeste geslachts-veranderende operaties worden uitgevoerd die ook nog eens van staatswege worden ondersteund. https://www.oneworld.nl/mensenrechten/iran-paradijs-voor-genderoperaties/ De feiten die tegelijkertijd aantonen dat het een rigide intolerant land is waar de doodstraf op homoseksualiteit staat behoefte geen betoog. Het betekent dat veel homo-mannen, net als transgenders die op mannen vallen, als enige uitweg enige mate van vrijheid zien een dergelijke operatie tot vrouw te ondergaan, ook al voelen ze zich naar sekse geen vrouw.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 jan. 2019 - 16:03

Omdat het westerse christendom ons 1500 jaar stilstand opleverde op sociaal, politiek en wetenschappelijk niveau. Nou vooruit 1000 jaar. Vanaf het moment dat het de officiële leer van het westen werd. Daarna werd het kwakkelen met de vooruitgang. We maakten een enorme stap in de jaren 50, 60 en 70. Om deze eeuw weer terug te vallen op de intellectuele barbarij van het conservatisme. Mensen lijken bang te zijn voor vrijheid en vooruitgang.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 jan. 2019 - 16:17

Sorry Vlad, ik las je vraag verkeerd. Maar ik denk dat het komt omdat een cultuur die zich vastklampt aan het verleden per definitie verloren is. Je ziet het ook in Europa vooral in het oosten waar de vreemde mix van nationalisme, conservatisme en orthodox christendom voor veel mensen een bezwering tegen de nieuwe tijd is. Het is het equivalent van de islamitische cultuurstilstand waar onder andere het islamitische terrorisme uit voort komt. Je kunt stellen dat Trump, ons komisch duo Wilders/Baudet, Orban, Poetin en Erdogan voorbeelden zijn van culturen die de weg naar de toekomst maar niet aandurven en uit angst kiezen voor culturele stilstand.

ona2
ona21 jan. 2019 - 18:06

MartinvanderLinde 1 januari 2019 at 17:03 "Mensen lijken bang te zijn voor vrijheid en vooruitgang." Niet zozeer dat. Mensen hebben vaak tegenstrijdige behoeftes. We willen vrijheid maar hebben ook behoefte aan identiteit. We zijn nu eenmaal sociale dieren en willen onderdeel zijn van een groter geheel. Het construeren van een identiteit brengt de facto restricties met zich mee. Hier zit dus een duidelijk spanningsveld.

VladimirK
VladimirK1 jan. 2019 - 18:18

@Arne: dat denk ik niet. Het is gewoon een cynische vaststelling. Ooit ging men vanuit het Midden Oosten voorop, in sterrenkunde, navigatie, landbouw, schrift en bv. zeevaart. Nu vinden velen daar, dat de klok 1400 jaar terug moet. Vanwege een boek, waarin staat dat de aarde plat is en 6000 jaar oud. Een onfeilbaar boek. En nee: ik heb niks tegen de mensen van daar. Ik vind gewoon alle geloof bagger.

Buitenstaander
Buitenstaander31 dec. 2018 - 13:33

Mag toch hopen dat mevr Cifarelli iets meer materiaal tot haar beschikking had om deze conclusie te mogen trekken, dan uit het verhaaltje hierboven blijkt….of....ooit gehoord van Eunuch....?

Rechtse Bal
Rechtse Bal31 dec. 2018 - 11:18

wetenschappelijk onderzoek door een professor in Art en History : Megan Cifarelli,https://www.mville.edu/profile/megan-cifarelli en gebaseerd op 2 steekproven als conclusie dat in de historie er mannen in vrouwelijke gewaden in de woestijn liepen ? wie betaalt dergelijk onderzoek ?

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper2 jan. 2019 - 8:25

Rechtse Bal 31 december 2018 at 12:18 [ wie betaalt dergelijk onderzoek ? ] Nou, jij niet, in elk geval. Evenmin als - want daar wil de Rechtse Bal in al zijn fantasieloosheid natuurlijk naar toe: "de belastingbetaler". Tien seconden googlen, en dan had je geweten dat Manhattanville een private college is. En als je dan ook nog enkele minuten de moeite had genomen om even te grasduinen in die link die je hierboven plaatste dan had je kunnen zien dat Cifarelli een onderzoeker is met een gedegen academisch c.v. en dat er absoluut geen sprake is van "2 steekproeven". Overigens is haar vakgebied: art history, niet "Art en History".

Jay K
Jay K31 dec. 2018 - 10:59

Tenenkrommend dit. Gaat niet over transsexuelen, maar over intersexuelen oftewel hermafrodieten. Iemand met een greintje besef van geschiedenis heeft wel gehoord van Hermaphroditus en uit de Noorse mythologie heb je Ymir. Tweeslachtige mensen waren toen ook al bekend.

korheiden2
korheiden231 dec. 2018 - 10:30

Fijn. Weten we dat ook weer.

Arne Lucassen
Arne Lucassen31 dec. 2018 - 9:35

Kinderachtig Trump nadrukkelijk als onderscheid te noemen terwijl in vrijwel alle landen in de wereld, van Rusland tot China, Afrikaanse, Aziatische, Zuid- en Midden-Amerka, het Nabije Oosten, en ook in vele westerse landen dit niet anders is. Bovendien gaat het waar Trump hier gehekeld wordt niet om een vermeende afkeer van hem jegens mensen met een transgender of homoseksuele identiteit maar om een officiële erkenning van een "derde" geslacht naast die van man of vrouw (hetero-, homo, of biseksueel) en betreft het ook nog eens een memo van een departement. Alle Amerikaanse presidenten voor Obama hebben geen ander beleid gesteund tot de beperkte aanpassingen die Trump's voorganger liet passeren ondanks diens diepreligieuze opvattingen. Trump heeft te maken met een veel meer conservatieve achterban dan Obama die ondanks zijn diepreligieuze overtuigingen o.i.v. liberale krachten de aanpassingen toestond.

Herr Vorragend
Herr Vorragend31 dec. 2018 - 7:37

Dus omdat jongetjes in Spakenburg tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw tot hun vierde jaar in een jurk rondliepen, kunnen we spreken van een destijds vooruitstrevende cultuur in voornoemd vissersdorp. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klederdracht_van_Spakenburg

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2018 - 10:27

Ook elders was dat niet ongewoon dat het geruime tijd duurde voor jongens een lange broek kregen aangemeten. Die jongens en meidenkleding vanaf de geboorte is een moderne hype.

Frits Jansen
Frits Jansen31 dec. 2018 - 3:14

Zo wordt bewezen dat transgenders geen modieuze hype zijn, maar een biologisch gegeven.

2 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks31 dec. 2018 - 9:43

Nou nee, er is nog helemaal niets bewezen. Hier kun je dus wetenschappelijk gezien veel gaten inschieten, want één zwaluw maakt nog geen zomer. Men zal echt met meer aan moeten komen.

Jay K
Jay K31 dec. 2018 - 11:04

Ze hebben in Drenthe opgravingen gedaan in lagen van 5000 jaar oud. Ze hebben daar niets gevonden en zo wordt bewezen dat de mensen in Drenthe 5000 jaar geleden al WiFi hadden.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 dec. 2018 - 0:59

Zou het hier mischien niet vergist kunnen worden met Unichs? Weet wel dat voor vroege mensen unich een belangerijke religiesche functie hadden en soms nog steeds hebben, in India bevoorbeeld word uitbundig in de Kamasutra beschreven als de derde geslacht. Maar het zou me niet veel verbazen als dit toch gieng om transgenders wat een belangerijke functie binnen de familie bekleden, zo heb je in huidige Afghanistan nog steeds de gebruiken dat een meisje als jongen word aangekleed en ook naar dient te gedragen als de familie geen jongen heeft gebaard of alle mannelijke familieleden zijn overleden. Dit heeft dan weer met hun versie van streng islam te maken dat een vrouw niet alleen buiten mag rondlopen zonder mannelijke familielid, dit zou dan een gedoogd gebruiken zijn als de familie geen of te weinig mannelijke leden kent, zo zodat het familie toch nog inkomen kan hebben. https://youtu.be/b1E9uWm9nJc

1 Reactie
Tom8
Tom831 dec. 2018 - 9:22

Mooie docu Appie

OlavM
OlavM30 dec. 2018 - 23:13

De beroemde Amerikaanse antropologe Margaret Mead heeft al in de vorige eeuw (vanaf haar bekende publicatie Coming of Age in Samoa, 1928) allerlei onderzoeken gedaan naar o.a. de seksuele ontwikkeling en identiteit en rollenverdeling tussen mannen en vrouwen bij diverse niet-westerse culturen. Vaak is de situatie daar dan minder strak en/of anders bepaald dan hier. Zo zijn er stammen van "natives" waarin mannen de rol van vrouwen kunnen aannemen en openlijk met een man samenleven, waarbij zij een geëerbiedigde status hebben. (Mij ontbreekt nu de tijd om namen daarvan op te zoeken).

3 Reacties
OlavM
OlavM30 dec. 2018 - 23:15

Overigens: de tem "transgender" in het artikel lijkt me onjuist. Een andere rolverdeling dan de gebruikelijke tussen de seksen is iets anders.

Piet de Geus
Piet de Geus31 dec. 2018 - 8:59

"De beroemde Amerikaanse antropologe Margaret Mead heeft al in de vorige eeuw (vanaf haar bekende publicatie Coming of Age in Samoa, 1928) allerlei onderzoeken gedaan" En achteraf bleek dat de mensen op Samoa zich rot hebben gelachen over wat ze haar allemaal op de mouw konden spelden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2018 - 14:15

Het was ook niet de enige anthropoloog die dat overkwam. Niettemin geldt ook dat zelfs rigide genderrollen niet overal ter wereld hetzelfde uitpakken als in jaren 50 Nederland.

henk-alexander
henk-alexander30 dec. 2018 - 20:50

Nogal gewaagd om op basis van

3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander30 dec. 2018 - 21:00

Herstel: Nogal gewaagd om op basis van één casus tot deze conclusie te komen - 'study suggest' zegt de kop van het artikel in Haaretz. Of het zou kunnen dat het om hermafrodieten gaat die een zekere religieuze status hadden. http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/geheimeleer/deel2/goddelijkehermafrodiet.html

Tom8
Tom831 dec. 2018 - 10:51

Blavatsky die bij Joop.nl komt binnen kijken, opengaande deuren?

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2018 - 13:59

Niet de eerste keer.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 20:34

Meer vooruitstrevend zijn dan menig hedendaagse wereldleider lijkt me niet zo moeilijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 dec. 2018 - 20:11

Bij de Makassaren en de Boeginezen (van vroeger, ze zullen nu wel geraakt zijn door de fundamentalistische islam) hadden ze behalve imams ook priesters die de heilige kris en de andere voorwerpen op zolder bewaakten bij voorname personen. Dat waren mannen in vrouwenkledij. Ik meen - maar als ik het fout heb hoor ik het wel - dat kinderen tot ongeveer hun twaalfde dezelfde kleren droegen. Daarna trokken de meeste jongens meer naar de mannen toe, maar niet allemaal. Er waren er ook die meer naar de vrouwen trokken zich navenant kleedden en daardoor iets sacraals kregen. Je vindt dat in de rest van de wereld wel vaker.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 20:36

Berdaches vervulden ook een inter-gender rol al denk ik niet dat je zu met moderne transgenders moet verwarren.

Kerja
Kerja30 dec. 2018 - 20:50

Dat soort gebruiken worden overal in Indonesië in rap tempo vervangen door Islamitische orthodoxie met bijbehorende beperking van allerlei vrijheden: gaat het niet via de wet, dan wel via geweld of zachtere vormen van chantage. Ook in Makasar, bij de oude haven heb je nog wel genderfluide / crossdressers wonen (vaak prostitués of werkzaam als masseuse), maar het wordt er steeds minder gezellig en minder vrij.

geronimo3
geronimo330 dec. 2018 - 19:01

In het Iran van nu kunnen als ik het goed begrijp ook mensen een operatie ondergaan die van geslacht willen veranderen,dus ook nu onder het strenge Moslimregime is men ruimdenkend en ik dacht zelfs dat de overheid vergoed,bijzonder vind ik dat zeker.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 dec. 2018 - 20:42

Voor zover ik het heb begrepen is het geen teken van ruimdenkendheid maar een gevolg van homovervolging.

Satya
Satya31 dec. 2018 - 1:27

Klopt Danielle. Ik heb er een docu over gezien. Het wordt door mannen gedaan die het als enige uitweg zien om een liefdesleven te hebben, 1 van de mannen huilde voor de operatie. Het word toegestaan omdat er niets over in de koran staat.

Piet de Geus
Piet de Geus30 dec. 2018 - 18:26

Zolang een 3000 jaar oud skelet niet terug praat kun je er van alles bij verzinnen.

1 Reactie
Kerja
Kerja30 dec. 2018 - 20:51

Ik vond dit ook wel een heel vrije interpretatie van wat er gevonden is.

JaapBo
JaapBo30 dec. 2018 - 18:03

Het lijkt mij wishfull thinking

Quibus2
Quibus230 dec. 2018 - 17:38

Er lijkt me nog wel duidelijk verschil zitten tussen een derde gender en transgender. Maargoed, in het Hinduïsme hebben de Hijra (derde gender, nogal een verzamling) al millennia een geaccepteerde sociale status en een aantal maatschappelijke functies. Buiten de periode van de Britse overheersing natuurlijk, want weinig gebieden in de geschiedenis van de mensheid waren zo strak normatief als het Europa ten tijde van de 'Verlichting'.