Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oude demonen steken de kop op bij arrestatie Spaanse rapper

  •  
19-02-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
pablohasel

© cc-foto: NikoneCons

Dat de Spaanse democratie nog niet perfect was merkte ik zelf aan den lijve in 1979 toen ik formeel het land werd uitgezet.
Duizenden mensen gingen deze week de straat op in Spanje na de arrestatie van rapper Pablo Hasél. Ze protesteerden tegen de straf van negen maanden gevangenis die Hasél kreeg voor zijn rapteksten en tweets. Een rapper hoort niet in de gevangenis, aldus de demonstranten. Ze eisten vrijheid van meningsuiting: libertad, libertad, werd er geroepen, vrijheid voor Pablo.
Het ging er bij de demonstraties, die niet waren toegestaan, hard aan toe. De oproerpolitie hanteerde de wapenstok, schoot met rubberkogels en verrichtte tientallen arrestaties. Sommige demonstranten richtten vernielingen aan en vielen politiemannen aan. Er velen gewonden, zowel bij de demonstranten als bij de politie en journalisten die verslag deden van de rellen.
De woordvoerder in het parlement van Unidas Podemos, de kleinere en linksere regeringspartner in de coalitie met de sociaaldemocratische PSOE, liet er op sociale media geen twijfel over bestaan dat zijn sympathie lag bij ‘de jonge antifascisten die demonstreren voor rechtvaardigheid en vrijheid van meningsuiting’. Hij hekelde het harde, niet-proportionele optreden van de oproerpolitie. De politie moest volgens hem verantwoording afleggen voor het schieten met rubberkogels waarbij een van de demonstranten een oog had verloren.
De Spaanse Twitter en Facebook ontploften. Vooral de rechterflank roerde zich flink. Politiebonden spraken schande van de kritiek van de linkse parlementariër. Hoe was het mogelijk dat een vertegenwoordiger van een regeringspartij, die dus indirect ook het gezag vertegenwoordigde, de vrijlating van rapper Pablo Hasél eiste? En kritiek op de politie durfde te leveren? Die zogenaamde antifascisten waren niet meer dan relschoppers, jeugdige delinquenten die vernielingen aanrichtten. Hoezo vrijheid van meningsuiting?
De arrestatie van de rapper, het geweld op straat en het verbale geweld in de (sociale) media liet deze week zien hoe diep verdeeld Spanje nog steeds is. Voor de aanhangers van de rechtse Partido Popular en vooral van de sterk opkomende partij Vox, een soort Spaanse versie van de PVV, zijn de rapper Hasél en de jongeren die voor hem demonstreren, echt terroristen of criminelen.
Ik had een overweldigend gevoel van déjà vu bij de beelden van libertad libertad scanderende jongeren en erop los meppende dienders. In de jaren zeventig werkte ik enkele jaren in Madrid als beginnend journalist en maakte de transición mee van Franco-dictatuur naar een moderne, Europese democratie. Het was geen pijnloze bevalling maar de culminatie van jarenlange politieke en sociale strijd voor meer democratie. En de ellende was dat het nieuwgeboren Spanje weliswaar vrijer was dan het fascistische Spanje van Franco, maar perfect was het lang niet. De nieuwe grondwet herstelde bijvoorbeeld de monarchie en de door Franco voor het ambt van staatshoofd klaargestoomde Juan Carlos de Borbón werd koning.
Dat de Spaanse democratie nog niet perfect was merkte ik zelf aan den lijve in 1979 toen ik formeel het land werd uitgezet. Ik had een artikel geschreven in de Volkskrant over betrokkenheid van een aantal rechtse officieren bij een terroristische aanslag in Madrid. De top van het Spaanse leger was not amused over het artikel en als reden van mijn uitzetting werd opgegeven dat ik me schuldig had gemaakt aan “belediging van de Spaanse strijdkrachten”. En dat was een strafbaar feit.
Die herinnering kwam terug toen ik las waarvan de rapper Pablo Hasél werd beschuldigd. In zijn tweets zou hij de kroon – in Spanje geschreven als Corona met een hoofdletter – en de Spaanse staatsinstellingen, waaronder de strijdkrachten, hebben beledigd. Injuria of belediging van deze instellingen is, volgens het Spaanse wetboek van strafrecht, een misdrijf waar gevangenisstraf op staat.
Pablo Hasél rapt in een van zijn nummers dat de vroegere koning Juan Carlos een maffiabaas en hoerenloper is. Niet zulke fijnzinnige beschuldigingen natuurlijk, maar de ironie is dat er een grote kern van waarheid in schuilt. De vroegere vorst en vader van de huidige koning Felipe wordt daadwerkelijk beschuldigd van corruptie en schimmige deals, onder andere met Saoedi-Arabië. De totaal van zijn voetstuk gevallen Juan Carlos verblijft sinds vorig jaar in ballingschap in Abu Dhabi.
Maar dat betekent nog niet dat je in Spanje de kroon als instelling zomaar kunt bekritiseren of bespotten. Of de eenheid van het land in twijfel kunt trekken. Of kritisch kunt zijn over de kerkelijke hiërarchie of katholieke symbolen. Volgens de politieke analist Germán Gorraiz López speelt de erfenis van generaal Franco wel degelijk een rol bij de repressieve wetten en “het uitsterven van de vrijheid van meningsuiting in Spanje”. De repressie, aangescherpt door een wet ingevoerd in 2015 onder de vroegere premier Rajoy, heeft als doel “weerspannige personen, groepen en entiteiten die ingaan tegen de belangen van het Spaanse establishment te criminaliseren”.
De zaak van rapper Hasél staat niet op zichzelf. Volgens Amnesty International werden in 2018-2019 zeventig personen veroordeeld op basis van de Rajoy-wet. Een andere rapper vluchtte naar België nadat hij tot drie-en-een-half jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Ook hij zou de monarchie hebben beledigd en terroristische groepen hebben geprezen.
Spanje scoort binnen Europa slecht op het gebied van vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Volgens de RSF-persvrijheidsindex van 2020 staat Spanje op de 29 e plaats, ver achter Nederland (5 e ) maar ver achter ook Portugal (10 e ).
Om de situatie in Spanje te vergelijken met die in Turkije of Marokko, zoals sommige Spaanse persvrijheidsactivisten doen, gaat wat ver, maar er is nog wel erg veel werk aan de winkel. De huidige linkse regering wil af van de strenge Rajoy-wetten en van gevangenisstraffen voor ‘opiniemisdrijven’. Oproepen tot haat en geweld zouden wel strafbaar moeten blijven, conform de wetgeving in andere landen van de Europese Unie. De regering van premier Sanchez is echter nog niet met een concreet wetsvoorstel gekomen.
De enorme polarisatie die de zaak-Hasél in Spanje teweeg heeft gebracht toont aan dat er nog iets anders aan de hand is. Oude demonen steken hun kop weer op. Spanje blijft een verdeeld land, waar een tot voor kort vrij onbetekenende rapper voor de één een strijder voor het vrije woord is en voor de ander een crimineel die in de gevangenis thuishoort.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

OlavM
OlavM20 feb. 2021 - 20:18

Inderdaad leven de demonen uit de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) nog steeds. Van heel veel in die tijd verdwenen mensen zijn nog nooit sporen teruggevonden.. Pas in 2002 werd in Barcelona de allereerste tentoonstelling gehouden van foto's uit de burgeroorlog. Die maakte grote indruk op me. Het was een heftig gebeuren voor de Spanjaarden. Duidelijk is dat de wet van Rajoy (PP) van 2015 die de vrijheid van meningsuiting beknotten moet worden teruggedraaid. In principe moet een rapper niet strafrechtelijk vervolgd worden vanwege zijn teksten, maar waar daadwerkelijk zou worden opgeroepen tot haat en/of geweld moeten wel grenzen getrokken worden. Dat is een onvermijdelijke begrenzing van de vrijheid van meningsuiting.Ik ken de teksten van Pablo Rivadulla Duro (de echte naam van Hasél) niet, en kan daarover in deze dus niets zeggen. Negen maanden celstraf is hoe dan ook erg fors. Naar verluidt bevindt Hasél zich nog met een aantal getrouwen in de universiteit van Lleida (Lérida).

1 Reactie
OlavM
OlavM20 feb. 2021 - 20:41

Herstel laatste zin: Dat wás natuurlijk het geval. Nu wordt zijn vrijlating geëist!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2021 - 8:13

Van buiten is alles begraven van binnen niet! Geheeld is er niets.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 feb. 2021 - 3:33

Hier een samenvatting van gebeurtenissen, kwesties en meningen waarvoor hij vervolgt word. https://www.publico.es/sociedad/estos-son-64-tuits-y-cancion-sido-condenado-rapero-pablo-hasel.html Het probleem is de Spaanse wet en Spaanse staat. Niet de tweets of rap.

Ryan2
Ryan219 feb. 2021 - 23:04

Tja, toen Franco stierf, was het fascisme nog steeds aanwezig. Het punt is, dat zogenaamd "links" Spanje, helemaal zo links niet is. Hetzelfde probleem als hier in Nederland. Er lopen er daar genoeg rond, die zelfs een VVD type een communist zouden noemen. De burgeroorlog speelt nog steeds een rol. Iedereen weet nog steeds van elkaar wie wat uitgevreten heeft. Wordt wel lastig, als je dan degenen die fout waren in de oorlog, en daarna tijdens het bewind van Franco, achter de tralies wil krijgen. Vooral de krijgsmacht en de politie herbergen zoals vanouds ultra rechtse elementen. En koning Juan Carlos was inderdaad niet erg zuiver op de graat. Maar dat is een heel verhaal apart.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis19 feb. 2021 - 15:41

Deze rapper vind ik geen ambassadeur voor de Catalaanse kwestie. Die grofheid en indirecte verheerlijking van terreurorganisaties staat ver van me af. En het zou in Nederland misschien ook een reden zijn voor een straf. Maar geen twee jaar cel. Dergelijke rigide straffen zouden in Nederland niet direct worden gegeven. En @Michel, wat de verheerlijking van IS betreft. Zo zout wordt het in politiek correct Nederland niet gegeten, maar tot mijn schrik heb ik bemerkt dat ik mijn eigenlijk brave, vredelievende linkse kringen meer sympathie bestaat voor IS dan voor de Catalanen die naar onafhankelijkheid streven, waar je ook kritiek op kunt hebben, maar wat wel hun goed recht is, net zoals dat bij de Balten, Slovenen, Montenegrijnen en Kroaten het geval was. Deels kan ik die verhulde sympathie met IS wel verklaren (voor de Islam is iedereen gelijk en IS is anti-westers, dus het regiem van IS is in de ogen van velen toch een soort socialisme), maar begrip voor dat soort terreur in deze tijd vind ik walgelijk. En ook het wegkijken voor het opkomend ‘echte’ fascisme in Spanje stoot me af. Geen enkele aandacht in de Nederlandse media voor dit: https://www.elnacional.cat/en/politics/fascist-march-madrid-jew-antisemitism-hate_584076_102.html Deze fascisten en jodenhaters zijn fel tegen Catalaanse onafhankelijkheid en blijkbaar is hier in Nederland de gedachte dat de vijand van mijn vijand (de Catalaanse seperatisten, want hebben die mensen de Nederlanders toch misdaan?) toch een soort vriend is.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 feb. 2021 - 16:58

' (voor de Islam is iedereen gelijk ' Nou niet als je vrouw, homo, joods, christelijk, niet gelovig of sjiitisch bent.

Apabellon Apagopolis
Apabellon Apagopolis19 feb. 2021 - 22:51

@MaxMax “Nou niet als je vrouw, homo, joods, christelijk, niet gelovig of sjiitisch bent.” Toch heeft de islam een enorme aantrekkingskracht op vrouwen. Het is niet voor niets dat de Opzij nog niet zo lang geleden een Koran als welkomstgeschenk weggaf voor nieuwe abonnees. De meeste bekeerde Nederlandse moslima’s zijn feministen (geweest).

Ryan2
Ryan220 feb. 2021 - 13:30

Onzin, links is als altijd juist tegen een dictatuur, en zeker zoiets als een theocratische dictatuur, Wat eigenlijk een pleonasme bij uitstek is. In feite was dat eigenlijk ook de reden waarom de SP eigenlijk als eerste er op gehamerd heeft, om de instroom van "politieke vluchtelingen" toch maar eens beter onder de loep te nemen. Want we wisten al vrij vlug uit directe bron, dat er tussen de asielzoekers ook criminelen en geheim agenten tussen zaten. En meestal ging dat samen. IS, een club die in feite begonnen is als handlangers van de Amerikaanse politiek. Dat begon al in Kosovo, tijdens de burgeroorlog daar. Al Qaida kreeg daar de eerste wapens en ook ultra moderne communicatiemiddelen. De groepen die het de Russen in Afghanistan lastig wilden maken kregen Stinger raketten, iets wat toen nog zelfs de Nederlandse krijgsmacht niet eens kreeg van de Amerikanen. Verder is het maar de vraag, wat de Catalanen nu eigenlijk willen. Onafhankelijkheid ja, maar het gevaar bestaat dat er een soort van rechts nationalisme uit de bus komt. Daar zit niemand op te wachten. Kijk maar naar Ierland, dat werd vooral onafhankelijk door een socialistische kijk op de wereld, maar wat is daar nog van over? De IRA heeft allerlei scheuringen meegemaakt. Tegenwoordig is Ierland een tamelijk conservatief land. Met ook enkele lugubere clubjes zoals hier de PVV en de FVD. Kijk, dat zij de overwegingen van links, om niet meteen te staan juichen als het over buitenlandse politiek gaat. De internationale wordt tegenwoordig alleen nog maar door de globalistische kapitalisten gezongen.. Kapitalisten aller landen, verenigt U...

michellekepen
michellekepen20 feb. 2021 - 18:42

Ryan, Links zou heel erg tegen dicaturen zijn. En dus zeker tegen het pleonasme theocratische dictatatuur. Zo beweer je. Vervolgens begin je over de SP... Misschien is het je ontgaan, maar links behelst wel wat meer dan alleen de SP :) Sterker nog, waar Links zich tegenwoordig zeer regrsssief opstelt, daar vormt de SP op dat gebied een uitzondering. En laat het nu juist die regressiviteit zijn, die samenvalt met het erg weing moeite hebben met bepaalde pleonasmen... Wanneer het onderwerp Iran is, een toonbeeld van dat pleonasme (toch??), dan zijn er een heleboel zichzelf als links (of zelfs extreem links) beschouwende personen, die nauwelijks te verleiden zijn tot enige kritiek. Kijk de oudere artikelen er maar op na. (een heel recent voorbeeld, niet Iran, maar Hamas, die vrouwen nog verder onderdrukt: zie het gebrek aan kritiek. Zie de hoeveelheid recaties die de andere kant opkijken: wél reageren, maar snel over andere onderwerpen beginnen. Exact hetzelfde zie je ook terug bij Iran-artikelen)

Bouwman2
Bouwman219 feb. 2021 - 14:48

In Spanje zijn de delen al vergevorderd bepalend voor de burgers.Toch zijn nog voldoende mensen die regionale zelfstanigeid willen vervangen door regionale autonomie. zelfs naar onafhankelijkheid van andere delen van Spanje. Dat heeft inderdaad historische en taalkundige achtergronden. En Franco heeft geen hoge ogen gegooid door het feralisme te onderschatten en de eenheidsstaat Spanje met nadruk te bepleiten. Een Spaans burger uit Bakenland is inderdaad anders dan zijn collega uit Mallorca. Het Castiliaans is de koepel. Met Baskisch of Mallorquin is natuurlijk beperkt tot de gebieden waar die talen gangbaar zijn. Daarbuiten ben je beter af met Spaans of Engels als lingua franca. Spaans is een van de wereldtalen. In Catalonië kun je goed terecht met Castiliaans, ook al kijken ze niet zo vriendelijk. De werleijke reden ligt in het heden in het verongelijkt zijn. Als we nu maar onder elkaar zijn, dan is iederren gelijk en zijn we beter af. Daarom zie je heel andere types op straat demonstren, er zitten geen stijve Spaanse heren bij en ook geen vrouwen in bontjassen. Meer mannen met het haar in een staart. Zoals die van Willem Engel die draagt. Uiteraard kun je denken, acht ik kan wel zonder anderen, of preciezer zonder de EU, ik ben tegen Europa. Maar die opvatting bewijzen is lastig en bovendien in Catalonië willen ze voor geen goud de EU missen. Ze zijn dáár tóch wat minder radicaal en een flink stuik kiener dan hier.. En dat heeft met occultisme minder te maken dan met met een zekere mate van nuchterheid.

henk-alexander
henk-alexander19 feb. 2021 - 13:53

In Spanje heeft het fascisme decennia lang kunnen gedijen (langer dan het Duitse en Italiaanse) - het werd min of meer gedoogd door Europese democratieën. Dat Pablo Hasél sympathiseert met de historische en hedendaagse antifascistische strijd is in principe niet verkeerd. Hij maakt gebruik van zijn recht om dat op een eigen creatieve wijze te verwoorden en uit te dragen. Op grond van een wet die aan revisie toe is, moet Pablo nu een relatie zware straf uitzitten. Spain: Counter-terror law used to crush satire and creative expression online | Amnesty International Merkwaardig dat de EU Spanje nog steeds niet gekapitteld heeft. Wat ze met andere landen wel regelmatig doet (vgl. o.a. strafzaak tegen leden ‘Pussy Riot’). Pablo Hasél kan nu alleen rekenen op de steun van zo’n honderd kunstenaars en Amnesty – de europolitici blijven vooralsnog doodstil. Spain: Jailing of rapper for song lyrics and tweets "unjust and disproportionate" | Amnesty International 

MaxMax2
MaxMax219 feb. 2021 - 13:16

Goed stuk Jan, denk dat we Thailand ook nog wel toe kunnen voegen aan dit lijstje.

X4
X419 feb. 2021 - 12:28

Sinds januari 2020 heeft Spanje een linkse coalitieregering van sociaaldemocraten en radicaal-links onder leiding van Pedro Sanchez. 

Mark van S.
Mark van S.19 feb. 2021 - 11:28

De vrijheid van meningsuiting waaraan menigeen en ook Jan Keulen in zijn stukje maar wat graag appelleert, gaat voor deze Spaanse rapper niet op. Hij heeft namelijk niet alleen de koning beledigd (waarop m.i. geen straf zou mogen bestaan), maar ook terroristisch geweld verheerlijkt of aangemoedigd. Dát noemt de heer wijselijk Keulen niet.

michellekepen
michellekepen19 feb. 2021 - 11:01

Een lang verhaal over Pablo Hasél. Waarbij zelfs uitgebreid wordt stilgestaan bij het Spanje van meer dan 40(!) jaar geleden. Maar wat nu precies de gewraakte uitspraken zijn, waarvoor ook in hoger beroep straf opgelegd is, daar wordt (vreemd genoeg) nogal vaag over gedaan. Omdat ik ze natuurlijk niet ken, even gegoogeld. En voilá, binnen 4 minuten: De uiterst linkse Hasél - echte naam Pablo Rivadulla Duro - is berucht om zijn extreme uitspraken in songteksten en tweets over onder meer verboden guerrillabewegingen zoals de marxistische Grapo" (Parool) Ook noemde hij de vorige koning Juan Carlos een maffiabaas. Verheerlijking van terreur. Grapo wordt door de EU als terreurbeweging beschouwd. Verantwoordelijk gehouden voor 84 doden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Antifascistische_Verzetsgroepen_van_de_Eerste_Oktober#:~:text=De%20Antifascistische%20Verzetsgroepen%20van%20de,verantwoordelijk%20gehouden%20voor%2084%20doden. Soms zit de essentie van een verhaal, in wat niet genoemd wordt. Ik vraag me af: zal de auteur ook geen problemen hebben met verheerlijking van IS? Of van Hitler? Of brengt het zijn van 'rapper', extra privileges met zich mee? Gelijk onze woordkunstenaars? (maar wat dan te vinden van IS-rappers? Nazi-rappers?)

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers20 feb. 2021 - 3:42

Nu nog uitzoeken of wat ook waar is, wat hij ook echt zegde, en of de wetten die gebruikt zijn om hem te vervolgen en te veroordelen tot de straffen rechtvaardig zijn. 4 minuten google moet je wel goed doen. Anders neem wat meer tijd en reflectie.

michellekepen
michellekepen20 feb. 2021 - 14:15

Paul Spijkers, De binnen 4 minuten gevonden info, betreft inormatie waarvan de auteur het om onverklaarbare(?) redenen niet nodig acht, die nader te specificeren. Hetgeen op z'n minst opmerkelijk te noemen is. Omdat het namelijk de essentie van zijn verhaal raakt: zogenaamde (rap)kunst, versus strafbaar handelen. Naast die 4 minuten (die aantonen dat het dus onmogelijk is dat de auteur er onbekend mee is, kortom, er bewust over zwijgt), spendeer ik tijd om verdere bronnen te bekijken. Wiki (zie linkje) maakt meestal gebruik van voetnoten. En de wiki van Pablo Hasél telt er 26! Daarnaast een brei aan info. Zoeken op 2018 bracht mij al snel bij (in mijn geval engelstalige) serieuze bronnen. Op het moment dat die de door mij gevonden (en gedeelde) info niet tegenspreken, ga ik er vooralsnog van uit dat deze gedeelde info dus juist is. Al die zoekerij ga ik natuurlijk niet delen (dat zou extreme longread opleveren. En mij extreem veel type-werk) En ik heb overigens ook niet het hele Spaanse proces (incl hoger beroep?) overgedaan.... Dat laat ik aan mensen over zoals jij. Om vervolgens op m'n gemak te bekijken, in hoeverre je je taak serieus genomen hebt. Ik wacht af. Ook wacht ik op serieuze opmerkingen en kritiek op de door mij verstrekte info... Hoewel geen argument voor zijn veroordeling (want achteraf), toont het huidige geweld wel aan hoe extreem geweldadig de achterban van deze rapper is (en dat geldt natuurlijk ook voor zijn kompanen, al dan niet grapo-fans)

michellekepen
michellekepen19 feb. 2021 - 10:32

Erik Mosterd, "Gregorius Nekschot die met grove middelen gearresteerd werd n.a.v. beledigende cartoons" Waarvan het beledigende karakter strafrechtelijk gezien (blijkbaar) wel meeviel. Want volgens mij is verdere vervolging toen uitgebleven....

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 feb. 2021 - 10:16

Het lijkt wel Urk, Rotterdam of Eindhoven. Elke aanleiding wordt gebruikt om te rellen, avondklokken of een gearresteerde rapper.

Juppé🎗
Juppé🎗19 feb. 2021 - 10:05

« en vooral van de sterk opkomende partij Vox, een soort Spaanse versie van de PVV, « ....verre van dat. Het is een diep reactionaire partij met zijn tentakels in de rechterlijke macht (kun je van PVV gelukkig niet zeggen). Een rechtstreeks overblijfsel uit Franquistische tijden. En de PP holt daarmee mee om het over de slaplulletjes van C niet te hebben. Je kunt Sanchez niet kwalijk nemen dat hij niet opschiet, hij wordt vreselijk van alle kanten tegengewerkt. Dat de Catalanen die een moderne regio zijn en niets hebben met Madrid en Rome afgelopen zondag een zoveelste parlement met independistische meerderheid hebben gekozen is geen nieuws meer. Hun nieuwe president is nog niet bekend, wel kun je aannemen dat hij door de Spaanse Hoge Raad of wordt afgezet, of opgesloten of zal vluchten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2021 - 8:03

Zou weleens kunnen. De PP heeft inderdaad overal haar tentakels in, ook en vooral in de rechterlijke macht. Er zijn zelfs al onderzoeksrechters het land uit moeten vluchten. Hoelang heeft het wel niet geduurd voordat ze lichamen van slachtoffers van Franco mochten opgraven. En nog blijft veel geheim. Toen met Catalonië mochten we het hier niet zeggen toch? Ik weet nog dat wij een keer in Merida waren toen er in het oude gedeelte een processie langskwam, rondom Pasen natuurlijk. Ik zei iets tegen mijn man toen de processie passeerde en werd plotseling toegesnauwd door een Spaanse schone (jonge meid) dat ik niet mocht praten. Gewoon op de openbare weg. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt ben ze wel vaker tegengekomen.

Thuru
Thuru19 feb. 2021 - 9:05

Dat vrijheid van meningsuiting extreem belangrijk is en niet aan getoornd mag worden is duidelijk. De Spaanse rappert zou ook per direct vrij gelaten worden. Dat hier over gedemonstreerd wordt is logisch, echter vernielingen doen is not done en zou men ver Weg van moeten blijven. Vandalistjes moeten hard aangepakt worden. Gewone demonstraties moeten gewoon doorgaan. Hopelijk word de rappert snel vrijgelaten worden en vrijgesproken voor zover van toepassing. Zelfs de low quality drillrap moet gewoon kunnen.

1 Reactie
Thuru
Thuru19 feb. 2021 - 12:04

vrij gelaten moeten worden is denk een beter eomschrijving, woordje moeten vergeten