Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-voetballer Bryan Roy veroordeeld wegens bedreigen Mark Rutte

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
586 keer bekeken
  •  
Algemene ledenvergadering Ajax

© AMSTERDAM - Brian Roy komt aan bij de Amsterdam Arena voor de algemene ledenvergadering van Ajax. ANP KOEN VAN WEEL

De gevallen prof-voetballer en tegenwoordig fulltime complotdenker Bryan Roy is veroordeeld wegens het bedreigen van demissionair premier Mark Rutte met de dood. Een politierechter legde de oud-Ajacied en -international een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 4 weken op.
Roy zelf schitterde in afwezigheid op zijn eigen rechtszaak. Die draaide om een bericht op Twitter van april dit jaar. In een reactie op iemand anders over het moeten aftreden van Rutte, schreef Roy dat de premier een ‘headshot’ zou krijgen. Na een eerdere melding door een burger over het dreigement, volgde een dag later ook aangifte vanuit het ministerie van Algemene Zaken namens Mark Rutte.
De oud-voetballer heeft ook tijdens zijn verhoren voet bij stuk gehouden. Roy is vurig aanhanger van de QAnon-complotsekte en beweert te strijden tegen kindermisbruik. Iets waar volgens de waanzinnige complotdenkers ook Rutte zich schuldig aan maakt. Roy nam dan ook niets terug en zei ook tegen de politie dat Rutte uiteindelijk geëxecuteerd zou worden: ‘Ik ga dat niet doen, maar hij zal ervoor moeten boeten’. Roy gelooft daarnaast dat Rutte onderdeel is van een complot waarin via het coronavirus miljarden mensen gedood zullen worden.
Het Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke straf van zes weken geëist. De rechter had volgens het OM moeten meewegen dat Roy vanwege zijn bekendheid en grote aantal twittervolgers veel invloed heeft. Daarnaast zou Roy schuld hebben erkend en is er gevaar voor herhaling. Roy zelf zegt dat zijn tweet ten onrechte als bedreiging is opgevat. Hij is inmiddels van Twitter verdwenen.
Roy is al lange tijd een opzienbarend figuur in het complothoekje van sociale media. Hij gelooft onvoorwaardelijk in de wederopstanding van Donald Trump als de werkelijke president van de Verenigde Staten, noemde demissionair minister Hugo de Jonge een nazi en bedreigde eerder ook al journalist Chris Klomp.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Tolhansse
Tolhansse2 okt. 2021 - 8:32

Hij zal toch maar gelijk hebben zeg, niet de eerste keer dat complottheorieën geen theorieën blijken. Toch iets voorzichtiger met je tweets omgaan Bryan, het is niet Wilders die je bedreigt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend1 okt. 2021 - 13:09

Tja wat bezielt deze voormalige top-voetballer ? Zelfs als je een aangeboren talent hebt om in sprookjes te geloven is het best nog wel een uitdaging zoveel kronkels in je hersens te ontwikkelen om de absurde onzin van QAnon te gaan geloven. Sterkte Brian, ik hoop dat je opgevangen kunt worden op een plek met liefdevolle geestelijke zorg.

Déjà vu
Déjà vu30 sep. 2021 - 23:48

De een gelooft in een God, de ander in een complot. Ongeveer 1000 jaar geleden hadden we de kruisridders, tegenwoordig de corona-ridders. Het houdt maar niet op!

Eid
Eid30 sep. 2021 - 18:04

Dus als je in volle overtuiging zegt ( en nog wat ergers) dat een MP geexecuteerd moet worden, dan krijg je in een land waar velen hier roepen, dat we zo ongeveer de hoogste straffen ( op papier...) hebben, 80 u werkstraf en 4 weken voorw celstraf... tsjonge da's effe wat...

Karingin
Karingin30 sep. 2021 - 14:46

Had ie niet een poosje bij Pieter Baan moeten logeren? Ik bedoel, je mag denken wat je wil, maar als het overduidelijk gewelddadige waanideeën zijn, moet je daar misschien toch ff door een professional naar laten kijken

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 okt. 2021 - 9:12

Voor behandeling moet je niet bij het PBC zijn.

beetlejuice150
beetlejuice15030 sep. 2021 - 11:11

Tegen domheid is geen kruid gewassen.

ManekiNeko
ManekiNeko30 sep. 2021 - 9:49

Vraag mij af hoe het komt dat zo iemand volledig van het padje afraakt. Voer voor de professionele hulpverleners. Want dat hij hulp nodig heeft lijkt mij duidelijk.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2021 - 11:47

Dat denk ik dus altijd als ik Rutte zie

Eid
Eid30 sep. 2021 - 17:59

@Griezel Dat constant overal Rutte zien is wellicht ook een therapie dingetje...

Sonic2
Sonic230 sep. 2021 - 9:43

Ik zal het niet te emotioneel maken, maar Bryan Roy was vooral in de begin jaren 90 een wereldvoetballer en toen nog een leuke jongen. Het verval van Roy is wel heel extreem en het is jammer hoe iemand door complot theorieën en door fout rechts radicaal gedachtengoed kapot wordt gemaakt. Eigenlijk hoef je als argument tegen complot theorieën en radicaal rechts alleen maar naar het verval van Bryan Roy te wijzen. Dan heb je al gelijk. Ik hoop dat Roy hulp krijgt. Dat hij rust en reinheid vindt en dat hij zich uit die sociale media afvoerput kan redden. Dat hij een normale vriendenkring kan opbouwen en weer vrede in zijn leven kan vinden. Bevrijd je uit die monsterlijke klauwen van complot denken en radicaal rechts Bryan. Ga wat met je enorme talent doen. Zoek en vind een leuke vrouw en stop met jezelf kapot maken. Ik vind het oprecht erg in persoonlijk opzicht. Hoop dat hij hulp krijgt.

5 Reacties
PintOfAle
PintOfAle30 sep. 2021 - 9:53

Enorme talent? Hij kon een beetje tegen een balletje trappen...

Eric Minnens
Eric Minnens30 sep. 2021 - 11:36

@Sonic "wereldvoetballer" https://youtu.be/CqbU9zb1YT8 --------------- "complottheorieën" https://youtu.be/f3NoHrX9GGE --------------- "Ik hoop dat Roy hulp krijgt." Je duwt hem nogal in de slachtofferrol Sonic, maar uit dat interview blijkt dat helemaal niet. Ik denk dat hij moeilijk van zijn stuk te krijgen is, net als de meeste wappies.

KM2
KM230 sep. 2021 - 11:49

Een beetje tegen een balletje trappen op een manier die mij of Sonic niet gaat lukken omdat wij daar het gevoel en techniek niet voor hebben, zo kan je natuurlijk alles als simpel wegzetten. Als hij dat mooi vind om naar te kijken en daar van kan genieten, laat hem lekker. Ik hou niet echt van voetbal, maar kon altijd genieten van Dennis Bergkamp, zo ook met honkbal, Andrelton `Simba` Simmons vind ik geweldig om naar tekijken (defensief), simpel balletje slaan en terug gooien. https://www.youtube.com/watch?v=SuaHNyPpkR8&ab_channel=MadeTheCut

adriek
adriek30 sep. 2021 - 12:35

Inderdaad Eric. Wappies en complotdenkers zijn allerminst slachtoffers, maar juist daders.

PintOfAle
PintOfAle30 sep. 2021 - 18:33

@KM Mijn commentaar ging niet over of Sonic graag naar voetbal kijkt maar dat het "talent" van dit soort lui zwaar wordt overdreven. Van die mensen die er plezier in scheppen anderen (letterlijk) naar beneden te trappen om maar te kunnen "winnen". En dan door sommigen nog als helden worden betiteld ook.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 9:23

Prima. Bedreigen doe je niet.