Joop

Oud-speaker Brits parlement John Bercow stapt over naar Labour

  •  
19-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
John Bercow, de Britse parlementsvoorzitter die ook over de grenzen een beroemdheid vanwege zijn vasthoudende optreden – ‘ordaah, ordaah’ – tijdens de Brexit-chaos , heeft zijn lidmaatschap van de Conservatieven opgezegd en zich aangemeld bij Labour. In een interview met The Observer haalt hij fel uit naar Boris Johnson en de Conservatieven die hij “reactionair, populistisch, nationalistisch en soms zelfs xenofoob” noemt.
Hij zegt nu voor Labour te kiezen omdat hij de waarden van de socialisten deelt. “Ik ben gemotiveerd door de steun voor gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en internationalisme. Dat is het merk Labour.” Hij ziet de partij als de enige die in staat is de Conservatieven uit de regering te verdrijven en hij is tot de conclusie gekomen dat dat noodzakelijk is.
Bercow legde in 2019 na tien jaar zijn voorzittershamer van het Britse parlement neer. Hij noemt Johnson een succesvol campagnevoerder maar een waardeloze regeerder. “Ik geloof niet dat hij een visie heeft voor een eerlijker samenleving, nog geen trek in sociale mobiliteit of enige passie om het lot van mensen die minder geluk hebben dan hij te verbeteren. Ik denk dat mensen steeds meer ziek worden van de leugens, ziek van de lege slogans, ziek van het beloften niet nakomen.”
Bercow werd op zijn zeventiende lid van de Conservatieven en omschreef zichzelf ooit als “rabiaat rechts” maar begin deze eeuw schoof hij op naar de liberale vleugel van de partij. Tijdens zijn voorzitterschap groeide het verzet binnen de partij tegen hem, vooral onder ministers. En dat is wederzijds want hij is mening dat de huidige regering bewust de waarheid achterhoudt voor het parlement.
“Ik geloof dat de waarheid ertoe doet. Ik geloof dat het parlement ertoe doet. En ik geloof dat het vertellen van de waarheid in en aan het parlement ertoe doet. Er is groeiend, uitgebreid en onweerlegbaar bewijs dat de regering geen respect heeft voor het parlement, onwaarheden vertelt en het parlement passeert. Dat is verkeerd. Punt.”
Oftewel, zoals ze in Den Haag zeggen, hij wil een andere bestuurscultuur.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

The Apple
The Apple20 jun. 2021 - 23:52

Het verstand komt met de jaren;

henk-alexander
henk-alexander20 jun. 2021 - 9:47

Las/hoorde ergens dat zijn partner voor Labour is. Misschien dat er in echtelijke sfeer een ultimatum is gesteld: jij eruit of ik eruit! John is een heel verstandige man.

3 Reacties
ton14024
ton1402420 jun. 2021 - 12:17

Heel misschien, maar om eerlijk te zijn, dat gelooft toch geen man?

Kilted
Kilted21 jun. 2021 - 1:05

Yup... Her name is Sally, and for the rest see Wikpedia. She has her own lemma.

henk-alexander
henk-alexander21 jun. 2021 - 10:03

... wat misschien meegespeeld heeft, is het gegeven dat Sally bijna een kop groter is dan John - maakt de politieke ommezwaai van John begrijpelijk ...

Arbeider4
Arbeider420 jun. 2021 - 9:01

Wat de populist Bercow privé voor ogen staat is wel duidelijk. Minister Johson een hak zetten en een baantje. Of de sociaal-democraten er goed aan doen om met het binnenhalen van deze prominente rechtse politicus nog verder naar rechts op te schuiven is echter nog maar de vraag. Ongetwijfeld zal Bercow , bijvoorbeeld als toekomstig burgemeester van Londen, een goede stemmentrekker zijn voor de sociaal-democraten in die regio. Vooral bij de rijke middenklasse die het zich nog kan veroorloven daar te wonen. En die net als Bercow graag zoveel mogelijk profiteert van de voordelen die in het buitenland voor de rijken te halen zijn. Maar wat heeft de Britse arbeider te verwachten van Bercow c.s.? Beter was Bercow niet overgelopen naar de concurrentie. De sociaal-democraten zijn sinds graaier T. Blair toch al te rechts voor de arbeider, daar hebben ze Bercow echt niet voor nodig. Bercow had beter de Conservatieven van binnenuit aangepakt in plaats van over te lopen met de staart tussen de benen.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jun. 2021 - 10:20

Verdachtmakingen zijn goedkoop, vies en plakkerig. Weg met die troep!

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 jun. 2021 - 9:01

Voor slimme, eigenzinnige mensen is bij de Brexit-klapveepartij al lang geen plaats meer, dus deze stap is niet zo verrassend.

Greendutch
Greendutch20 jun. 2021 - 5:32

hopelijk kan hij -door deze zet- de gewone man in het VK (die uiteindelijk de steun aan conservatief gaf uit pure vermoeidheid) weer tot de orde ! roepen en bij zinnen brengen zodat ze weer voor zichzelf opkomen i.p.v voor de elite die zichzelf enkel wil bedienen. hij kan zeker zo luidruchtig zijn als Farage en heeft een meer positief imago

Grietje Genot
Grietje Genot19 jun. 2021 - 22:15

Ik durf het - zij het schoorvoetend - nu wel toe te geven: ik heb één keer in mijn leven naar Ivo Niehe gekeken en dat was toen deze intelligente en sympathiek en kleurrijke kerel te gast was. En nu rechts overal afglijdt tot een debiel niveau is er eenvoudigweg geen keus meer. Zelf ben ik oer-consevatief en ultra-reactionair, maar als je aan de VVD & 't CDA denkt dan... (oeps... normaal had ik dan iets gezegd over de klein schaamlippen, maar vanwege het vigerende seksisme mogen alleen mannen zich de ballen uit de broek schamen)...

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer21 jun. 2021 - 9:13

Ultra-reactionair. Je wilt terug naar de goede oude Batavieren begrijp ik.

Proletariër3
Proletariër319 jun. 2021 - 20:08

We kunnen hier ook wel wat order order gebruiken...

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer21 jun. 2021 - 9:13

Is het zo erg bij je thuis?

Proletariër3
Proletariër323 jun. 2021 - 15:24

Hahaha ja indd