Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-RIVM-directeur: Overheid te laks, maak mondkapjes verplicht

  •  
08-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
ANP-420476422

© Groningen, 07-08-2020, drukte bij het stadsstrand aan de Oosterhamrikkanaal . Van het houden van 1,5 meter afstand is vaak geen sprake. Jongeren zoeken massaal de verkoeling op van het water.

Oud-directeur van het RIVM Roel Countinho windt er geen doekjes om: het coronabeleid van de Nederlandse overheid is te vrijblijvend en inconsequent. Dat zegt de microbioloog tegen Nieuwsuur. Volgens Coutinho legt premier Rutte goed uit waar het probleem zit rond de pandemie, maar gaat hij er ten onrechte vanuit dat de bevolking zich raad weet met de eigen verantwoordelijkheid.
Coutinho pleit ervoor dat de overheid ‘een norm’ stelt. Zo moet wat hem betreft een landelijke mondkapjesplicht worden ingesteld die geldt in winkels, restaurants en bij contactberoepen. De test voor reizigers uit risicogebieden moet ook verplicht worden, in plaats van vrijblijvend zoals nu het geval is. De verplichting van contactregistratie in de horeca vindt hij een goede maatregel.
De coronamaatregelen zoals de overheid die nu neemt zijn volgens Coutinho veel te verwarrend. Als voorbeeld noemt hij: “Dan loop je in de Kalverstraat en dan moet het wel en even verderop weer niet. Dat is toch helemaal niet helder? Dan denken mensen: het zal wel niet werken.” Voor het weekend bleek al dat boa’s in toenemende mate nog weigeren coronaboetes uit te schrijven , simpelweg omdat de verwarrende en steeds veranderende regels ‘niet meer uit te leggen’ zijn. Ondanks de nieuwe persconferentie van Mark Rutte afgelopen donderdag, bleek het een dag later met het zomerse weer op veel plekken opnieuw veel te druk met mensen die zich niet aan de anderhalve meter afstand hielden.
Het RIVM zegt ondertussen nog altijd geen enkel bewijs te zien dat mondkapjes verplicht moeten zijn, ondanks dat in veel andere door het virus getroffen landen – waaronder België en Duitsland – die plicht wel op veel plekken is ingevoerd. Dat ligt er volgens Coutinho aan dat het RIVM altijd onomstotelijk bewijs wil hebben voor er maatregelen worden ingevoerd. En dat is in het geval van Covid-19 nu net niet afdoende. In het geval van een pandemie moet er volgens Coutinho worden gehandeld op het voorzorgsprincipe. Hij noemt daarbij de 1,5 meter afstand als voorbeeld: het bewijs daarvoor is vergelijkbaar met dat voor mondkapjes, toch is die maatregel wel ingevoerd.
Coutinho waarschuwt er wel voor niet te veel kritiek te leveren op zijn opvolger bij het RIVM Jaap van Dissel, maar hij denkt wel dat het huidige RIVM te rigide is en onnodig vast blijft houden aan eerdere en mogelijk inmiddels achterhaalde opvattingen:
"Het gaat om een nieuw virus en er komen steeds nieuwe gegevens. Als je nieuwe inzichten krijgt dan moet je die gebruiken. En dan moet je ook kunnen zeggen: ik heb het verkeerd gezien en nu gaan we het anders doen. Daar is niks tegen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (109)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 aug. 2020 - 18:14

Er moet zo veel maar dat is niet leidend. In een volmaakte wereld waren mensen zelf in staat de juiste dingen te doen. In onze wereld is kinderlijke verongelijktheid gekoppeld aan politieke motieven. Viruswaanzin en andere vormen van tegenstand zijn meer dan onwetendheid, het is gestuurde onwetendheid. Om dat te neutraliseren is voorzichtige communicatie en sturing nodig. Geen autoritaire overheid. Dat verklaart de 'laksheid' van de overheid. Om de viruswaanzinnigen en degenen die daar politiek voordeel uit willen halen geen brandstof te geven dit vuurtje op te stoken. Wilders en Baudet weten dat hun enige kans om zetelwinst ligt in een dalende populariteit van Rutte. Ook al zijn daar mensenlevens mee gemoeid.

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 23:08

Anti-vaxxers in medieval times - https://www.youtube.com/watch?v=kk89UlnfJFk

gimli55
gimli5510 aug. 2020 - 7:14

@MvdL Bedoel je de ontwetenheid van De Hond, die in maart al gelijk bleek te hebben over de aerosols, het besmettingsgevaar buiten en binnen de verzorgingshuizen. De onwetendheud van de andersdenkenden die wezen op het gevaar van reizigers die via Schiphol uit oranje landen, zonder probleem, testen en quarantaine Nederland binnen komen. Bedoel je de ontwetendheid van burgers, die getest wilden worden, medewerkers die bescherming wilden hebben. Bedoel je die ontwetendheid of is het weer een poging om mensen weg te zetten om maar niet te accepteren dat Rutte het niet zo best heeft gedaan en zoals kleine kinderen te wijzen naar : hullie doen het ook. Er is geen brandstof van andersdenkende voor nodig, die wordt door Rutte zelf geleverd, alleen mag er geen kritiek worden geleverd. Daar doen de media grif aan mee, door andersdenkenden te ridiculiseren of te negeren. Was er maar naar terechte kritiek geluisterd, dan waren er veel minder slachtoffers gevallen in de verzorgingshuizen, daar kun je de andersdenkenden niet de schuld van geven. Vandaar dat je de media daar amper over hoort, wel uitgebreid oudhout de kans bieden, maar je hoort niets van de families van de slachtoffers van de verzorgingshuizen. De deuren zaten op slot en alles werd buiten het zicht gehouden. De mensenlevens heeft het al gekost, en daar hebben Baudet en Wilders niet aan bijgedragen, hoe graag je ook wil wijzen naar hullie. Ik ben links en zeker geen aanhanger van die twee, maar het wel het bekende framen en fake news om ze er bij te betrekken. Zij regeren niet en zijn ook niet verantwoordelijk voor de slachtoffers. Politiek voordeel halen doen alle partijen en gezien de peilingen profiteert Rutte optimaal van zijn premierschap samen met de VVD. Neoliberalismebis stilstand en afbraak.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 aug. 2020 - 9:31

Gimli, ik bedoel dat zodra Rutte met strengere maatregelen komt de horden in opstand komen. Ik heb het niet over de Hond die bereid is de discussie aan te gaan, ik heb het over mensen die willens en wetens de afspraken aan hun laars lappen.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 16:14

Wat is nu eigenlijk de strategie? Probeert me nu om het virus uit te doven, of is het de bedoeling dat het langzaam de ronde doet, zodat Nederland over een jaar of 3 van groepsimmuniteit kan spreken? Mocht het de bedoeling zijn om het uit te doven, dan zijn de maatregelen die tot nu toe zijn getroffen natuurlijk volstrekt onvoldoende; niet alleen nu, maar vanaf het begin. Kan iemand zich dit interview van 2 mei nog herinneren? - https://www.youtube.com/watch?v=govlqurAXNA Als de overheid/het RIVM/OMT die weg was ingeslagen, dan hadden we nu alleen nog maar de buitengrenzen hoeven te bewaken en waren we voor het overige bijna net zover geweest Nieuw Zeeland en dan had de Nederlandse economie nu vrij normaal kunnen functioneren. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

4 Reacties
adriek
adriek9 aug. 2020 - 17:31

"...alleen nog maar de buitengrenzen..." Wat zelfs in een gecontroleerde omgeving als Schiphol niet doenlijk blijkt.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 17:34

Mee eens.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 21:50

Ik bedoelde dat ik het eens ben met Vrije Geluiden. Eirda heeft echter ook een punt. Het is echter ook zo dat Schiphol welliswaar an sich een gecontroleerde omgeving is maar dat alles (of in ieder geval veel) staat of valt met de bereidheid om daadwerkelijk controle uit te oefenen. En daaraan ontbreekt het.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 22:59

Eirda: "Wat zelfs in een gecontroleerde omgeving als Schiphol niet doenlijk blijkt." Zo incompetent zullen Rutte&Co toch niet zijn?

johannn2
johannn29 aug. 2020 - 16:03

Coutinho heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door deze waarneming naar buiten te brengen, zijn verantwoodelijkheid jegens de samenleving. Dat staat totaal los van het al of niet gewaarschuwd hebben van zijn huidige opvolger; dat is in dit licht bijzaak. Hij heeft geen banden meer met het RIVM. Hij reageert als buitenstaander, maar wel als vakmens. .

Louis Adams
Louis Adams9 aug. 2020 - 15:12

Van Dissel zei zelf dat 't bijna geen effect had. Wie is hij nou weer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 13:42

Voor mensen die denken dat de buitenlucht geen nekte probleem vormt en iets wel dan niet bewezen zou zijn het volgende; https://www.parool.nl/nederland/veertien-jongeren-besmet-op-feest-in-de-buitenlucht~b3671c82/

7 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 aug. 2020 - 13:44

geen enkel probleem....

johannn2
johannn29 aug. 2020 - 15:36

Bedankt voor je link, Minoes. .

webmaatje
webmaatje9 aug. 2020 - 16:18

Ook in de buitenlucht is henoeg afstand houden nodig. Dat is toch al lang bekend? Zolang sporters geen afstand houden en elkaar aanraken zoals o.a bij voetbal te zien is, kan ik best goed begrijpen dat anderen ook de coronaregels aan hun laars lappen.Wwaarom mogen sporters wel wat anderen niet mogen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 aug. 2020 - 0:31

2webmaatje Mag er weer gevoetbald worden in Nederland? of bedoel je de eredividie?

webmaatje
webmaatje10 aug. 2020 - 7:44

@stokkickhuysen, Maakt me niet uit welke sport. Iedereen moet zich gewoon aan de algemeen geldende coronaregels houden. En alsniet genoeg afstand gehouden kan worden, dan maar sporten met een mondkapje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 aug. 2020 - 11:39

Voetballers hebben al heel veel restricties die a. voorkomen dat ze a. besmet worden en b. besmet zijn door heel veel verplicht testen. Dat kun je niet vergelijken.

Jozias2
Jozias210 aug. 2020 - 14:59

Sporters mogen elkaar gewoon aanraken hoor: Per 1 juli zijn alle binnen- en buitensporten weer mogelijk. Waar mogelijk houdt iedereen 1,5 meter afstand. Maar als dat onmogelijk is voor een normaal spelverloop mag tijdens het sporten de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten.

Henk Daalder Pak de Wind
Henk Daalder Pak de Wind9 aug. 2020 - 11:27

Gelukkig zijn mondkapjes buiten niet zo nodig. Dus vergeet die mondkapjes. Wat we in voorraad hebben komt wel op. Bij 3 op de 100.000 besmette mensen, zijn dus steeds 99.997 mondkapjes overbodig Want een mondkapje heeft alleen nut bij een besmet persoon. En die 3 besmette mensen willen we niet ontdekken, want testen, daar zijn we te zuinig voor.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof9 aug. 2020 - 16:50

@Henk Windnogwat. Te zuinig voor testen? Uit welke duim zuigt u dat? Iedereen met (lichte) klachten kan gewoon getest worden. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Marth2
Marth210 aug. 2020 - 15:09

Niet iedereens is het er mee eens dat die mondkapjes alleen nut hebben bij een besmet persoon: https://twitter.com/DrTedros/status/1291056191569887233

Thuiszitter
Thuiszitter9 aug. 2020 - 11:01

Mondkapjes zou kunnen helpen maar absoluut niet zoals men er in Europa mee omgaat. Dat ding opzetten ,afhalen , wegfrommelen en weer opzetten . Naar beneden trekken onder je kin plaatsen en weer omhoog doen omdat het moet op die plaats, zie je ook vaak. Ondertussen overal aan zitten met je handen. Elke keer een nieuwe gebruiken zie ik niet gebeuren , je zou dan wel op safe spelen .

2 Reacties
Martin108
Martin1089 aug. 2020 - 12:43

Ik zie er nu al genoeg als zwerfafval eindigen.

Thuiszitter
Thuiszitter9 aug. 2020 - 19:50

Martin - arme schoonmakers die het zwerfafval op moeten ruimen.

P Haan
P Haan9 aug. 2020 - 7:01

Gisteren zag ik een grote partyboot varen in de buurt van Pampus. Hoop kabaal, horde schaars geklede jonge gasten er op zonder mondkapjes en geen ruimte voor anderhalve meter. Wat handhaving betreft natuurlijk een open deur, het is niet dat ze weg kunnen rennen. Maar Amsterdam, dus het kon. Wat me redelijk stoorde, is dat er niet gedanst werd. Als je dan toch willens en wetens het risico aanvaard dat je je oma naar de IC stuurt, dans dan in ieder geval. Maar dat deed men niet. Ze stonden wat dom voor zich uit te kijken, muziek snoeihard en er kon geen huppeltje af. Raar volk. Het kan elk moment gebeurd zijn Maar ze gaan nog even door Nog dichter bij de afgrond Nog dichter op het vuur En het wordt alleen maar Erger met het uur... De Dijk, dansen op de vulkaan.

1 Reactie
johannn2
johannn29 aug. 2020 - 16:05

P Haan, Treffend: 'Dansen op de vulkaan' .

Fredje3
Fredje39 aug. 2020 - 3:49

Als ik de foto zo bekijk, dan zie ik toch wel een aantal overtredingen die toch wel heel erg duidelijk zijn beschreven en aangezien het volgens mij geen leden zijn van de overheid, valt dit hun ook niet te verwijten toch?

1 Reactie
johannn2
johannn29 aug. 2020 - 16:08

Fredje, De overheid is niet alleen overheid over de overheid, Fredje. Maar onze overheid zou wel duidelijk en directief moeten zijn. .

Joao Pinto
Joao Pinto8 aug. 2020 - 19:34

Mondkapjes helpen geen zak, op dat punt geloof ik Jaap van Dissel. Wat mij zorgen baart is dat beleidsmakers lijken te rekenen op een vaccin. Maar dat is echt speculatie. Of er überhaupt een vaccin komt staat echt niet vast. Misschien is corona één van de virussen waartegen geen vaccin te maken is. De maakbaarheid van de wereld kent grenzen. En wat dan ?? Gaan we dan tot in de eeuwigheid zo leven, op 1,5 m ? Dan kunnen hele sectoren van de economie definitief sluiten. Waaronder dus ook de culturele wereld. Ja linkse mensen, niet alleen de geldverdieners worden dan geraakt. Ik denk dat de beleidsmakers scenario's moeten uitwerken voor groepsimmuniteit. Immers, als een vaccin onhaalbaar blijkt zullen we met z'n allen ziek moeten worden en met z'n allen immuun moeten worden, de oplossing die de natuur ons biedt. We kunnen namelijk niet tien jaar met "maatregelen" blijven leven. Of wel soms ?

11 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter8 aug. 2020 - 23:56

Buiten een vaccin bestaan er ook nog medicijnen die kunnen helpen tegen dit virus , die zijn er nu al , minder snel kom je nu op de ic terecht en wordt door ontwikkeld totdat men het virus de baas is. Er zijn nu zoveel onderzoekers mee bezig dan kun je ervan uitgaan dat men de controle gaat krijgen . Mocht er geen vaccin komen , waar ik overigens niet van uitga , dan zal er in ieder geval medicijnen komen waarna de door jouw bedoelde scenario’s zijn gang kunnen gaan.

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 aug. 2020 - 4:12

Weer iemand met een tunnel-visie. Mondkapjes zijn bewezen effectief. Alleen niet vanuit medisch oogpunt (al is daar ook discussie over, want in ziekenhuizen worden ze immers ook gebruikt, dus als ze niet zouden werken, waarom dragen ze ze daar dan?). Vanit gedrag-wetenschappelijk oogpunt allang bewezen effectief. Maar Nederland loopt altijd een beetje achter, gelukkig trekt het bij. En worden er een aantal oogkleppen afgedaan, ook bij mister arrogance van Dissel.

TheBigLebowski
TheBigLebowski9 aug. 2020 - 4:13

Groepsimmuniteit, ook al zo'n fabel, het houdt maar niet op bij u.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 5:27

"Mondkapjes helpen geen zak" Daarom draagt men ze in de zorg natuurlijk. Dezelfde kwaliteit mondkapjes is overigens ook gewoon bij de spreekwoordelijke Gamma of Praxis verkrijgbaar (heb er hier liggen (FPP2)) dus iedereen kan ze aanschaffen zolang de voorraad strekt. Gaan we dan tot in de eeuwigheid zo leven, op 1,5 m ? Ja, net zolang tot we het virus gesmoord hebben. Is samen met mondkapjes de enige optie die overblijft als je niet iedereen thuis wilt ophokken (voor contactonderzoek alleen is het inmiddels al veel te laat (bovendien schijnt men dat in managersparadijs Nederland sowieso niet geregeld te krijgen). We waren al aardig op weg maar toen moest er weer gezopen en gevoosd kunnen worden: alles voor niets. Dan kunnen hele sectoren van de economie definitief sluiten. Graag zelfs. Allemaal dood hout. Bovendien rust in de tent 's avonds ivm failliete horeca en festivals. Het is hier nú al een verademing in vergelijking met afgelopen jaren qua muziek en herrie van lieden die zich alleen met een glas in de hand op een feest of festival staande kunnen houden. Heerlijk rustig. Misschien dat mensen dan ook weer iets nuttigs gaan doen. Ooit afgevraagd wat er economisch gebeurd als je het virus écht loslaat? Dan kun je inderdaad de hele economie afschrijven. Plus grote delen van de samenleving. Vergeet dan ook het online winkelen maar omdat de distributiecentra uitvallen door ziekte van medewerkers bijvoorbeeld. En dat wellicht voor lange tijd. Diegenen die een beetje fikse infectie overleven zijn er namelijk weken tot maanden zoet mee. Ik ga misschien wat kort door de bocht en kom wat knorrig over. Is niet persoonlijk bedoeld, zeker niet!!! Maar het is vijf voor 12. En als men niet binnen nu en pak 'm beet 14 dagen de zaak onder controle krijgt dan is een nieuwe lockdown uiteindelijk de enige manier om de zaak weer onder controle te krijgen (mondkapjes en 1,5m zijn dan echt niet meer voldoende)). En het menselijk leed plus de economische schade zijn dan (met vooruitwerkende kracht) al een feit. Een vaccin zou écht een uitkomst zijn. Of en wanneer dat komt daar heb ik geen zicht op. Niemand volgens mij, het onderzoek is nog in volle gang. En je hebt gelijk daar waar je stelt dat je er als beleidsmaker ook niet op bling moet varen.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 5:29

PS "blind varen" bedoel ik dus in de laatste zin

Mark Huysman
Mark Huysman9 aug. 2020 - 5:57

[Mondkapjes helpen geen zak, op dat punt geloof ik Jaap van Dissel.] Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ze wel helpen. In verschillende mate, afhankelijk van kwaliteit en gebruik. Zie bijvoorbeeld dit onderzoek: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext “Face mask use could result in a large reduction in risk of infection (..) with stronger associations with N95 or similar respirators compared with disposable surgical masks or similar (..).” En zelfs als je twijfelt dan is het toch altijd beter om het voor de zekerheid te doen, lijkt me. Er is wat betreft het nieuwe virus tenslotte veel wat niet helemaal zeker is. [Ik denk dat de beleidsmakers scenario’s moeten uitwerken voor groepsimmuniteit.] En daarvan wordt nu juist wel steeds meer duidelijk dat dit een illusie is. Immuniteit blijkt snel af te nemen.

Middenman
Middenman9 aug. 2020 - 8:08

@Mark Huysman - dat is allemaal theorie. Van Dissel weet hoe het in de praktijk gaat, in Duitsland, Frankrijk, België, etc. Mondkapje snel op als je een winkel in gaat, daarna weer in je zak frommelen, op de volgende plek weer uit je zak halen, etc. Dat doe je met je handen waarmee je tussendoor van alles aanraakt en je gebruikt zo'n kapje zeker een week. Nog afgezien van het slechte materiaal waar veel (stof)kapjes van gemaakt zijn. Echt totaal nutteloos. Dat is het probleem met veel wetenschappers, dat ze hun ogen sluiten voor hoe het in de praktijk gaat en stijf vasthouden aan de theorie.

Max6
Max69 aug. 2020 - 10:33

@Middenman Helemaal correct... de dagelijkse praktijk ook hier in Oostenrijk.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden9 aug. 2020 - 11:35

JanB: "Ooit afgevraagd wat er economisch gebeurd als je het virus écht loslaat? Dan kun je inderdaad de hele economie afschrijven." Nee hoor, want als je nu maar alle compensatieregelingen loslaat, dan zijn er al gauw zoveel werklozen, dat je eventuele slachtoffers gemakkelijk kunt vervangen.

webmaatje
webmaatje9 aug. 2020 - 16:50

Een Duits viroloog was pertinent tegen groepsimmuniteit, want dan zouden ouderen wel eens het slachtoffer kunnen worden. Dat willen we nu niet en straks ook niet, zei hij. In 5 gemeenten zijn deze week tijgermuggen opgedoken. Die steken vooral overdag en verspreiden zo de dodelijke knokkelkoorts (dengue) en het zikavirus. Ook besmetten ze vooral vogels en paarden met het westnijlvirus, dat bij mensen hersenvliesontsteking (menigitus) veroorzaakt. Het laatste virus is vorige week bij een dode pimpelmees in Berlijn-Treptow gevonden De klimaatopwarming kan ook nog veel andere nieuwe virussen veroorzaken en hele oude als miltvuur weer tot leven brengen als de permafrost ontdooit.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 17:29

@ Vrije Geluiden Weer zo’n fabel ontsproten aan het brein van de postmoderne hedonist: werkloosheid even erg als een corona infectie. Status is even belangrijk als gezondheid voor dat soort lieden. En die status halen ze niet zelden uit de een of andere bullshitbaan. Mijn positie in deze: hak het dode hout maar weg. Iedereen gaat weer iets nuttigs doen!

Eric Minnens
Eric Minnens8 aug. 2020 - 18:31

Ach Roel Coutinho. Ik heb nog tegen zijn vrouw geschaakt, zo'n 40 jaar geleden, bij hen thuis, een villa in Nederhorst den Berg. Het ging om het interne kampioenschap van een van de lagere groepen binnen onze Amsterdamse club. We waren daar met drie man, heengetogen. Die andere twee moesten ook nog tegen elkaar, het ging om de verdeling der eerste drie prijzen. Roel bezorgde de koffie. Niet echt kennisgemaakt, maar een buitengewoon minzame man.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 aug. 2020 - 18:33

40=30

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 17:31

Leuke anekdote :-).

Wereldburger
Wereldburger8 aug. 2020 - 14:29

iedereen heeft het maar over mondkapjes, terwijl NUMMER 1 = HANDENWASSEN , grondig en vaak en intussen roept jan en alleman die zelf geen wetenschapper is om "wetenschappelijk bewijs"

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber8 aug. 2020 - 15:57

@Wereldburger 8 augustus 2020 at 16:29 iedereen heeft het maar over mondkapjes, terwijl NUMMER 1 = HANDENWASSEN , Waarom zou je het daar over hebben gezien daar wel algehele concensus over is. EN CAPLOCKS is zo 1950

Max6
Max68 aug. 2020 - 18:04

Nou... nummer 1? Afstand houden, drukte vermijden... en thuisblijven als je niet fit bent zijn ook best belangrijk. En over mondkapjes... heb hier in Oostenrijk nu een stoffen lapje (voor supermarkt, gondels)... veel comfortabeler... maar of het nou echt werkt? Ik houd me maar aan de andere richtlijnen.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton8 aug. 2020 - 13:56

Mijnheer Coutinho heeft gelijk, en in de huidige ernstige covid-dreiging hoeft hij niet te zwijgen als zijn argumenten het aura rond zijn opvolger Van Dissel onttakelen. Wanneer gaat het kabinet z’n vrijblijvendheid opschalen? We worden belegerd door het levensgevaarlijke covid-19 virus en Mark Rutte & Hugo de Jonge laten vooralsnog op Schiphol de reizigers uit brandhaardregio’s ongehinderd binnenstromen in ons land. De test voor reizigers uit risicogebieden moet verplicht worden, in plaats van vrijblijvend zoals nu het geval is. Quarantaine moet afdwingbaar controleerbaar worden. Anders is het dweilen met de kraan open voor de zorg. Die is pas bekomen van de eerste golf: het verplegend personeel ligt nog uitgevloerd terneer, na hun geploeter op de IC om patiënten te redden van de verstikkingsdood.

Mostafa
Mostafa8 aug. 2020 - 13:08

En als hij nu directeur was dan weet hij nu het niet echt?!...Een gokje hier een gokje daar...tas vol geld mee en dat was het! Het gaat om een onbekende onbegrijpelijk virus die de mensheid bedreigd en het kabinet namens de heer Rutte proberen een evenwicht een balance te creeeren tussen economie en de gezondheid....minder schade aan alle twee kanten....kies je voor 1 kant ....ga je verloren....Mij pet af voor de heer Rutte. De heer Rutte plaats Nederland tijdens Corona debatten op een hoge plaats in Europa. Merkel en Marcon zaten aandachtig naar hem te luisteren en ik zag alleen maar ja met hun hoofden schudden ....voor het eerste keer....Dat ellebooggroet van de heer Rutte aan de EU voorzitter, de heer Charles....zegt ook alles....de heer Rutte heeft een prachtig gezag opgebouwd alle die jaren...jongens! Dat is mijn mening. Dit vond ik ook echt leuk van de heer Rutte : lenen ja, geld zomaar uitgeven nee...hhhh...echt Hollands....Prachtig.

1 Reactie
Pater
Pater8 aug. 2020 - 15:48

Coutinho heeft over inconsequent beleid en wetenschappelijk bewijs. Mostafa heeft het over gokjes en een pak geld mee. Absurd. We mochten trouwens willen dat Merkel hier aan het roer zat. Rutte is een uitstekende communicator, maar er blijkt niks achter te zitten.

Bouwman2
Bouwman28 aug. 2020 - 12:09

Het gaat hier wel om een oud directeur, meneer Cotinho. Dat is tegenwoordig meneer Van Dissel, en het is erg onelegant om over je graf nog eens even lekker te laten weten: Ik ben er ook nog. . En wat Cotinho zegt klinkt magisch, er is dan wel geen bewezen feit, maar doe het toch maar uit voorzorg. Steek een kaars op voor het beeld van de moeder Gods, en vraag haar je wens te vervullen. Als het niet baat, schaden doet het niet. Iets in die geest. Het is geloof. terwijl je best weet dat je wens óf niet vervuld wordt óf toch op een andere wijze. zijn beslag krijgt. Nederland is een onkerkelijk land, maar daarmee is de magie en de sentimentaliteit nog bij lange na niet verdwenen. .

8 Reacties
Pater
Pater8 aug. 2020 - 15:55

C. heeft vijf maanden zijn mond gehouden, nu vond hij kennelijk dat het wel moest. Volgens C. is de bewezen effectiviteit van de 1,5 meter ongeveer gelijk aan die van het mondkapje. Ga daar op in, houd de magie liever voor je.

LaBou
LaBou 8 aug. 2020 - 16:56

Ja, als je eenmaal geen functie meer hebt, mag je van bouwman ook geen menin g meer hebben. Laat staan die uiten. Wat denkt die Cotinho wel niet.

Middenman
Middenman8 aug. 2020 - 18:22

@Labou, dat komt omdat dergelijke mensen zonder de verantwoordelijkheid van een functie ineens heel anders praten. Net als de dure consultants die wel adviezen geven, maar verdwijnen zodra het op de uitvoering aankomt.

Bouwman2
Bouwman28 aug. 2020 - 19:59

Labou, iedereen mag alles zeggen, maar dan wel voor eigen rekening, niet van ik was eens. heel belangrijk. Het is heel vervelend als je eenmaal werk hebt en vervolgens komt de voorganger telkens langs om te vertellen hoe die het allemaal keigoed deed.... Maar als je nooit een voorganger hebt gehad en zelf denkt dat je voorganger bent is dat misschien lastig voorstelbaar? Pater, je kunt het vervelend vinden, maar ik ga over mijn eigen woorden, dus niet zo autoritair doen hoor. En wil je de bewijzen even overleggen, want ik twijfel aan je stelligheid.

LaBou
LaBou 9 aug. 2020 - 9:03

@bouwman: Coutinho wordt hier opgevoerd als voormalig directeur van het RIVM. Hij stelt zelf niet dat hij als zodanig spreekt. Kortom, je mag aannemen dat hij op persoonlijke titel spreekt. @middenman, jouw stelling heeft wel een consequentie: iemand die ooit een publieke functie heeft bekleedt mag nooit meer van mening veranderen. Verder laat je hier heel duidelijk zien wat het grote nadeel van al dat "gepolde" is. Overigens, het RIVM heeft een jaar of tien geleden zelf een rapport naar buiten gebracht waarin werd gesteld dat mondkapjes wél effect hadden. En toen was Coutinho directeur. Maar hoe het ook zij: Coutinho heeft het volste recht zijn mening naar voren te brengen, ongeacht wat een ander er van denkt. Dat heet vrijheid van meningsuiting.

Middenman
Middenman9 aug. 2020 - 11:52

@Labou - Natuurlijk mag iemand die een publieke functie heeft bekleed van mening veranderen. Maar ik heb het volste recht om zijn mening naast me neer te leggen omdat ik weet dat hij geen verantwoordelijk meer draagt, omdat hij nu hoogleraar Life Sciences is en omdat ik zijn argumentatie niet sterk vind (persoonlijke mening). Dan luister ik liever naar Jaap Goudsmit, die ook een voorstander is van mondkapjes, maar die ik in ieder geval hoor zeggen over Van Dissel: "Zijn rol is ontzettend zwaar. Er zijn zo weinig gegevens." Kijk, dat is met respect praten over een andere wetenschapper die over een bepaald onderwerp anders denkt dan jij. Hier op dit forum wordt Van Dissel 'afgemaakt' door mensen die niet verder komen dan linkjes delen.

Ton Bakker
Ton Bakker9 aug. 2020 - 12:46

Big lewoski. Mondkapjes in de zorg worden gedragen ,dat heeft een hele andere functie. Zo'n nitwit als jij begrijpt dat natuurlijk niet.

LaBou
LaBou 9 aug. 2020 - 15:23

@Middenman: Als Coutinho het op geen enkele wijze eens is met het huidige beleid van het RIVM staat het hem vrij dat te zeggen. Met respect wordt een strijd tegen een virus als SARS-CoV2 niet gewonnen. Dat een van Dissel hier wordt "afgemaakt" (een term die ik persoonlijk nogal zwaar vindt) is iets wat hemzelf kan worden aangerekend. Communicatie is een kunst en blijkbaar verstaat Jaap van Dissel die kunst onvoldoende.

frankie48
frankie488 aug. 2020 - 12:06

Dit is echt goed te volgen, volgens een vast plan, en altijd op dezelfde manier. En daar vanuit kun je altijd lokaal of regionaal aanvullende maatregelen gaan treffen als dat noodzakelijk wordt geacht.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 aug. 2020 - 12:03

De toenemende achteloosheid van een deel van de Nederlandse bevolking is - als ik op de diverse reacties in de reële en virtuele werkelijkheid mag afgaan - voornamelijk ingegeven door de gedachte dat het niet zo'n probleem is als die 65 plussers het loodje leggen. Covid19 is een SEP: Somebody Else's Problem. Een denkwijze om trots op te zijn. Laten we deze vooral promoten onder de nazaten van het SEP leger. We spreken ze over vijftig jaar nog wel een keertje. Bovenstaande 'slimmerikken' beroepen zich doorgaans op de inmiddels zo welbekende grafieken van de covid19 geregistreerde sterfgevallen. Niet zelden is dat de enige (vaak gepapagaaide) bron die voldoende geacht wordt om het moreel failliete gedrag op te besturen. Een en ander getuigt van een alles behalve goed ontwikkeld denkraam. En precies dat denkraam - zo blijkt - kan soms stevig aangepakt worden door covid19. Behalve doodgaan kun je prima het virus overleven... met al dan niet blijvende neurologische gevolgschade. En deze gevolgschade beperkt zich - voor zover nu bekend - niet uitsluitend tot 'ouwe lijken'. Ook als je jong bent en ook als je maar milde symptomen hebt gehad kun je schade oplopen aan je - wellicht toch al niet zo heel briljante brein. Dus feesten maar, mensen. Feesten alsof het de allerlaatste keer is. Lekker huggen, lekker aanhoesten en met veel consumptie met je lijfliedjes meeblèren. Want wie weet hoe lang je er nog met je huidige mindset van kunt genieten? En dat je opa en oma bloed spugen dankzij je toffe feestje, hé dat is hun probleem! Bronnen: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200710212240.htm https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200618111009.htm https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200708150550.htm https://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366(20)30287-X/fulltext

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 aug. 2020 - 15:50

Gelukkig dat er nog mensen zijn met gezond verstand. Je moet ze tegenwoordig helaas met een lampje gaan zoeken!

Jozias2
Jozias28 aug. 2020 - 11:27

Als jongeren illegale feestjes organiseren dan gaan ze daar echt geen mondkapjes dragen, verder zijn de meeste mensen besmet in de huiselijke sfeer waar ook geen mondkapjes worden gedragen. In een café of restaurant is het onmogelijk en je kunt je afvragen of er nu echt zoveel besmettingen komen in winkels en op straat waarbij naast 1,5 m een niet medisch of zelfgemaakt mondkapje het verschil gaat maken

2 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening8 aug. 2020 - 16:52

“Verder zijn de meeste mensen besmet in de huiselijke sfeer waar ook geen mondkapjes worden gedragen” Kan je dan ook aangeven hoe die besmetting in de huiselijke sfeer terecht komt? Verder blijkt uit je antwoord dat mondkapjes dus wel zin hebben want ze worden thuis toch niet gedragen! Verder raakt je opmerking dta in een cafe of restaurant het onmogelijk is om besmet te raken kant noch wal. Uit vele berichten blijkt namelijk wel dat mensen die naar uitgaansgelegenheden gaan wel degelijk grotere kans hebben op besmetting. Je uitspraak getuigd duidelijk van een houding dat, zolang jij maar niet besmet bent het je verder je r..t kan roesten!

Jozias2
Jozias28 aug. 2020 - 18:38

“Verder raakt je opmerking dta in een cafe of restaurant het onmogelijk is om besmet te raken kant noch wal. “ Dat zeg ik niet, maar heeft u geprobeerd om met een mondkapje op te dineren in een restaurant of een biertje te drinken??

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 11:26

Schokkend veel viruswaanzinnigen hier. .

2 Reacties
Wereldburger
Wereldburger8 aug. 2020 - 15:57

voorkomen is beter dan genezen, dat weet iedereen. maar de viruswaanzinnigen willen niet van hun waazin worden genezen, en doen integendeel hun uiterste reaguurdersbest iedereen ermee te besmetten

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 18:57

Wereldburger, Viruswaanzin is nu letterlijk en figuurlijk besmettelijk. Wat het eerste betreft: waarschijnlijk sterft het dus vanzelf uit. .

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 11:17

We weten niet absoluut zeker of mondkapjes helpen, dus voeren we ze voor alle zekerheid maar ... níét in. (sic!) .

RuuDW
RuuDW8 aug. 2020 - 10:44

wat mij opvalt is dat er wereldwijd steeds meer mondkapjes op straat komen, maar dat ook het aantal besmettingen evenredig toeneemt. volgen mij kunnen we spreken van een foplapje.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2020 - 0:45

Ja, of mensen denken: he, de besmettingen nemen toe, ik ga maar eens aan een mondkapje, dat kan natuurlijk ook. Uit die twee datapunten afleiden dat een mondkapje niet helpt gaat helaas niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 aug. 2020 - 10:01

eerst ging het de goed kant op met afstand houden en GEEN EVENEMENTEN Dat kunnen we gewoon weer doen zonder allerlei gedoe maar nee hoor dat doen we dus niet

Marth2
Marth28 aug. 2020 - 9:30

Van Dissel’s afkeer van mondkapjes is niet rationeel, denk ik. Serieus onderzoek voert hij niet aan of brengt hij vertekend naar buiten, en hij benadrukt altijd dat zijn afwijzing van die kapjes vooral is gebaseerd “op persoonlijke observaties”. Hij is niet “zo maar” tegen mondkapjes, maar bestrijdt ze alsof het ziektekiemen zijn, in plaats van middelen om ziektekiemen tegen te houden. Hij is door vakgenoten noch anderen tot enige, zelfs niet de geringste versoepeling te brengen. Voor hem is het, meen ik uit dit alles op te mogen maken, persoonlijk. Misschien heeft hij ooit iets akeligs (bij patiënten) met die kapjes meegemaakt, en heeft dat hem een licht trauma bezorgd. Maar alles wat ik hier zeg is puur speculatief, en ik sluit niet uit dat ik uit mijn nek sta te lullen..

1 Reactie
Ernst3
Ernst38 aug. 2020 - 12:37

"mondkapjes" is een beetje vaag begrip. Er bestaan normen voor. Maskers bedoeld om je te beschermen tegen virussen (FFP2, FFP3) zijn prijzig, was een tekort aan, en zijn niet zo zinvol als je afstand houd. Dan is er ook nog de kans dat je besmet word. Die is op een corona afdeling ook geen 100%, maar wel veel malen hoger dan elders. Daar is een FFP2 masker dan ook zinvol. Elders niet zinvol. tot zinloos. In veel gevallen zelfs slechter (omdat je je niet kan wassen voor dat je een mondkapje opzet). Volgens mij is het daarom ook "maak zelf maar iets", om van dat gezeur over mondkapjes af te zijn.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek8 aug. 2020 - 9:10

Doen de landen waar wel verdergaande mondkapjesplicht is het nu zoveel beter???

3 Reacties
webmaatje
webmaatje8 aug. 2020 - 9:37

Zo is het maar net. Duitsland doet het echt niet beter met meer qls 1.100 besmettingen gisteren.. Dat land verplicht vanaf vandaag testen voor iedereen die terugkeert uit risicogebieden op luchthavens en stations. Ook bij grensovergangen op snelwegen wordt getest. Anders tot test verplicht in quarantaine.

prgrssf
prgrssf8 aug. 2020 - 9:59

Nee, die doen het niet veel beter. Laatst was er iemand die aangaf dat afstand houden in België veel slechter nageleefd werd vergeleken met in Nederland. In Nederland geldt er ook gewoon een mondkapjesplicht in het OV, waar dat logisch is. En niet al die huiliehuilie mensen gaan pamperen, maar juist beboeten!

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2020 - 0:47

Landen weet ik niet, maar New York bijvoorbeeld, daar heeft het wel veel geholpen. In combinatie natuurlijk met de andere maatregelen.

Middenman
Middenman8 aug. 2020 - 8:17

Jaja, weer een oud-directeur die het beter weet. Als hij kritiek heeft op de huidige cultuur bij het RIVM dan is hij daar zelf ook schuldig aan, want zo lang is hij nog niet weg en cultuur ontstaat echt niet plotseling. Het zijn opvallend veel mensen die nu geen verantwoordelijkheid dragen en geen beslissingen hoeven te nemen die het beter weten. Ik krijg daar wel een beetje genoeg van.

2 Reacties
Marth2
Marth28 aug. 2020 - 12:00

Hij had geen kritiek op de cultuur, maar op het beleid van Rutte, dat gebaseerd is op de adviezen van het RIVM. En die adviezen zijn volkomen flut, en daar krijg ík nu een beetje genoeg van (een beetje?). Er zijn talloze Japen van Dissel in Europa, en die geven allemaal precies het tegenovergestelde advies. En dan zou Jaap gelijk hebben? Medische kennis houdt niet op bij grenzen van Nederland.

Middenman
Middenman8 aug. 2020 - 18:29

@Marth - Coutinho: "hij denkt wel dat het huidige RIVM te rigide is en onnodig vast blijft houden aan eerdere en mogelijk inmiddels achterhaalde opvattingen". Dat gaat over een cultuur. Verder kan ik je adviseren om toch nog eens alle 'Jaap van Dissels' in Europa langs te lopen, er zijn er verschillende die (ongeveer) op dezelfde lijn zitten als die van ons (bijv. Zwitserland). En bij degenen die op een andere lijn zitten is het verschil helemaal niet zo groot, het gaat bijvoorbeeld bij mondkapjes over nuances. Het verschil zit hem bij de politici die beslissingen nemen en die zijn nooit alleen gebaseerd op een 'Jaap van Dissel', maar ook op economische gronden en de wens van het volk.

Markzelluf
Markzelluf8 aug. 2020 - 7:50

Misschien heeft Coutino gelijk. Maar tenzij hij eerst contact heeft opgenomen met het RIVM hierover, is het niet chic dat hij dit zo in de pers brengt. Sterker nog, het vergroot de onduidelijkheid en vermindert de autoriteit van de RIVM. Daarmee wordt hij onderdeel van het probleem.

18 Reacties
JanB2
JanB28 aug. 2020 - 8:21

Chic is geen thema hier. En als er iets al niet chic is dan is het het feit dat van Dissel zijn inzichten kennelijk niet wil bijstellen, ofschoon daar voor ieder weldenkend mens al in een tamelijk vroeg stadium (na opheffing van de lockdown) alle reden toe was. Natuurlijk zijn mondkapjes effectief. En natuurlijk is er ook "wetenschappelijk bewijs" waarvan de afwezigheid door van Dissel echter platweg wordt ontkend. Het betreffende experiment heeft ook een naam. Het heet Taiwan. Er namen ongeveer 24 miljoen proefpersonen aan deel (een aantal dat qua grootte de natte droom van iedere medisch statisticus is). Zoveel inwoners heeft Taiwan namelijk. Mondkapjes speelden een cruciale rol in het bestrijden van de epidemie daar. En aan het succes van de Taiwanese aanpak kunnen slechts een paar andere landen tippen (waar men ook meteen voluit ging en men zich niet door wijfelaars lieten leiden). Het wordt tijd dat de waarheid eens een keer wordt gezegd. In die zin draagt Coutino niet bij aan enige onduidelijkheid maar aan het tegendeel. Ik persoonlijk wordt in ieder geval bevestigd in het vertrouwen in mijn eigen oordeel na de uitzending van Nieuwsuur gisteren. Zo gek is het dus kennelijk niet om heel simpel naar de fysische aspecten te kijken en daarop je oordeel te baseren over het wel of niet werkzaam zijn van mondkapjes. A propos, waarom draagt men ze op de Covid-afdelingen van ziekenhuizen denk je? Omdat ze niets afdoen? Als er iemand is die het vertrouwen in het RIVM ondermijnt dan is het Jaap van Dissel. Door te blijven ontkennen wat overduidelijk is. Coutino had er nu kennelijk genoeg van. Of denk je dat die zonder nadenken heeft gezegd wat hij gisteren heeft gezegd? Natuurlijk niet. Hier was ongetwijfeld vantevoren over nagedacht. En de vraag of het chic is verloor het dus op de prioriteitenlijst. De dreigende noodsituatie en medische inzichten gaven de doorslag. Zoals het hoort.

Jozias2
Jozias28 aug. 2020 - 9:05

A propos, waarom draagt men ze op de Covid-afdelingen van ziekenhuizen denk je? Omdat ze niets afdoen? Daar draagt men medische mondkapjes. Die werken uiteraard wel. De discussie gaat hier over niet medische mondkapjes die keer op keer gebruikt en totaal verkeerd gebruikt worden. In andere afdelingen van het ziekenhuis worden zelfs geen mondkapjes gedragen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 aug. 2020 - 9:26

Bij 24 miljoen is statistiek overbodig. Wat ontbreekt is een tweede Taiwan zonder mondkapjes. Taiwan hanteert een location-tracking systeem waarbij iedere bewoner continue in de gaten kan worden gehouden. Opsluiten is effectiever dan mondkapjes stel ik me voor. In Noorwegen stijgen de mondkapjesprijzen de pan uit..

Grozny
Grozny8 aug. 2020 - 9:32

@JanB Taiwan is wetenschappelijk bewijs? Omdat die naast mondpakjes - alles hetzelfde deden als het land waarmee je vergelijkt? Omdat het een eiland is, net als het land waarmee je vergelijkt? "Mondkapjes speelden een cruciale rol in het bestrijden van de epidemie daar." Wat is cruciaal? kwantificeer dat eens aub? Lees zelf bijna alle studies erover en heb er nog geen een gezien die onderbouwde claims zo sterk maakt als jij dat katoene maskers cruciaal waren.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 aug. 2020 - 13:05

@grozny Zo denkt een wetenschapper. Kudos! En voor iedere grote-stappen-snel-thuis-gelovige: Assumption is the mother of all fuck-ups. Een en ander laat onverlet dat je naast de biologische werking van niet-medische mondkapjes ook moet kijken naar de sociaal-psychologische effecten. Verder is het ook van cruciaal belang dat een overheid onder dit soort omstandigheden met één mond spreekt. Er liggen immers hele legers complottofielen op de loer om in hun niet aflatende complotliefde ieder minuscuul mugje tot een mega-mammoet te fabuleren. @@switch to primitive, cynical communication mode (yes, I am really a robot) Want fabuleren, dat kan echt iedere Jan tuindebiel. Daar heb je geen enkele opleiding voor nodig. Daar is immers een compleet zoogdierlijk deel van ons brein in gespecialiseerd. Speciaal geschikt voor die lang vervlogen tijd dat de werkelijkheid vooral bestond uit jagen en gejaagd worden. Je kunt immers beter 100 keer te vaak een tijger in de bosjes ingebeeld hebben en voor niets met je angstige prooidierlijf in een hol gekropen zijn, dan 1 keer te weinig. Dat was een tijd, zo heb ik me laten vertellen, waar een contemporaine politieke partij zijn complete programma van emocratisch-nostalgische fabulaties op heeft gebaseerd. Die partij mag met al zijn aanhangers van mij met alle plezier tussen de tijgers gaan leven. Ik ben de beroerdste niet, maarreh... niets van hier meenemen hè!

johannn2
johannn28 aug. 2020 - 13:52

Grozny , Wel andere maskers, zoals verkocht door Hema en Ethos? Zijn van chirurgische kwaliteit getest. .

JanB2
JanB28 aug. 2020 - 17:08

@ Grozny & Chatte Het verschil tussen Nederland en Taiwan in het verloop van de epidemie is immens. Taiwan deed en doet het STUKKEN beter. En als mondkapjes dan het enige verschil in aanpak zijn dan weet je precies waar de verschillen in resultaten door komen. ZO denkt een echte wetenschapper voor wie experimenten en proeven gesneden koek zijn. De rest confabuleert er in Pavlov modus weer vrolijk op los. Zoals gebruikelijk zou ik zeggen.

JanB2
JanB28 aug. 2020 - 17:10

@ Danielle Zo’n 2e proef is er wel degelijk: Nederland. Met 16 miljoen proefpersonen. Duidelijker kan het RIVM het in feite niet hebben.

JanB2
JanB28 aug. 2020 - 17:15

PS Goed de location tracking werkt in Taiwan misschien beter dan de puinzooi die men daar in Nederland van maakt. Maar neem dan Duitsland waar contactonderzoek stukken beter werkt en waar het gebruik van mondkapjes ook niet algemeen is.

Grozny
Grozny8 aug. 2020 - 18:15

"ZO denkt een echte wetenschapper voor wie experimenten en proeven gesneden koek zijn. " Dus dat ben je overduidelijk niet als je de assertie maakt dat je Taiwan en Nederland met elkaar kan vergelijken. Want wat je nu doet is gewoon alle residual confounding niet mee menemen. Dit is iets wat je vaker ziet als fysici zich gaan bezighouden met epidemiologie.

JanB2
JanB28 aug. 2020 - 20:06

Fysici kijken vooral naar wat er in werkelijkheid gebeurt. Naar de processen die zich afspelen, niet naar sloten data zonder schijnbare relatie. Uit een bak data een (vermeende) correlatie afleiden is dan ook niet aan de fysicus besteed. Gelukkig maar, want het is een poor man’s approach voor lieden die geen idee hebben waar ze het anders moeten zoeken Je gebruik van de term confounding in deze slaat overigens nergens op: met het uitsluiten van verstorende factoren begint een goede proef. Fysici hebben daar als geen ander ervaring mee, al was het maar omdat fysische systemen zich goed lenen voor isolatie en uitsluiting van verstoringen. Fysici kijken ook naar de hoofdlijnen. En als een van de grootste verschillen tussen Nederland en Taiwan het gebruik van mondkapjes is dan heb je gewoon een niet te negeren aanwijzing. Dat wordt ook gestaafd door simpelweg na te denken over wat een mondkapjes doet, zelfs een slecht mondkapjes. Dat is ook mijn voornaamste bezwaar tegen de opstelling van van Dissel: men denkt niet na. Men volgt standaardprotocollen zonder in termen van risico’s en mogelijkheden te denken, zonder te bedenken wat er eventueel, en in dit geval waarschijnlijk, aan de hand kan zijn. ZO kon het dus ook gebeuren dat bij monde van Jaap van Dissel in februari nog de verwachting (zonder deugdelijke aanwijzingen) werd uitgesproken dat het virus Europa niet zou bereiken danwel niet tot een epidemie zou uitgroeien. Met het huidige internationale verkeer! SARS-1 was destijds al nota bene tot Toronto gekomen en kon alleen met drastische maatregelen worden gestopt! De verschijnselen die de epidemiologie bestudeert hebben trouwens vaak een analogon in fysische verschijnselen (denk aan Markov-processen, chemische reactie’s, statistische thermodynamica). Nav corona epidemie kennis nemend van epidemiologische modellen was ik daarbij verbaasd om te zien hoe weinig ontwikkeling er is geweest. Zelfs voor de eenvoudigste inzichten wordt met regelmaat verwezen naar referentie’s van na 2000. Dat kan beter! Stukken beter.

Grozny
Grozny8 aug. 2020 - 20:31

Je gebruikt veel woorden en je adresseerd niet het hoofdonderwerp. Taiwan en Nederland zijn naast de conditie mondkapjes (wel dragen/niet dragen) niet aan elkaar gelijk. Dus je kan niet zeggen dat het dragen van mondkapjes de doorslaggevende factor is geweest bij het succes van Taiwan. @Johan De wetenschap laat naar mijn mening gewoon niet zien dat maskers de doorslaggende factor zijn. Dat betekend niet dat ik ze niet nuttig vind. Ieder masker heeft nut. Zelf draag ik gewoon een tweelaags katoenen masker dat ik van mijn onderzoeksinstelling heb gekregen.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 5:32

Voila https://www.tubantia.nl/dinkelland/twentenaar-in-taiwan-nederland-moet-leren-van-corona-aanpak-hier~a5d9f38e/?referrer=https://www.google.nl/ Mondkapjes waren de belangrijkste maatregel. Naast contactonderzoek.

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 5:36

PS Dat men succesvol aan contactonderzoek kon doen heeft ook met grote waarschijnlijkheid te maken met de mondkapjes. Die hielden het aantal besmettingen laag zodat er geen capaciteitsproblemen bij de contactonderzoeken ontstonden. Zo kon er inderdaad langs 2 strategieën worden gewerkt.

Grozny
Grozny9 aug. 2020 - 9:29

@JanB Dus je wetenschappelijke onderbouwing is een online krantenartikel waarin de mening van een Nederlander in Taiwan wordt weergegeven? Ik weet niet of je nu serieus bent of gewoon satirisch?

JanB2
JanB29 aug. 2020 - 17:33

Dit is een greep uit de in overvloed aanwezige info. Ik ga geen 200+ links posten. Die zoek je zelf maar.

Grozny
Grozny10 aug. 2020 - 5:18

@JanB Ik denk dat we beide weten dat je geen idee hebt waar je het over hebt. Het feit dat je een online kranten artikel post als je wetenschappelijke onderbouwing laat dit ook zien. Normaal zou het een wetenschapper sieren als die zegt als die verkeerd zit en niet gaat volharden dat die gelijk heeft.

JanB2
JanB210 aug. 2020 - 17:06

Een wetenschapper gebruikt de informatie die er is. Kijkt of die steekhoudend is en gaat daarmee aan het werk. Er is zoals al aangaf veel meer info op dit punt zoals ik al aangaf.

Richard58
Richard588 aug. 2020 - 7:46

Dat roepen al heel veel mensen al heel lang. Beter mee verlegen dan om verlegen. Jaap de Susser, de verkeerde man op die plek. Vanaf het begin van deze crisis al gezegd. Je moet heel preventief werken en niet wachten tot de put vol ligt met kalveren. Eigenwijs en onbuigzaam kost mensenlevens. Even een Wildersje "Ontsla die man vanwege verregaande incompetentie"!!! Het is ergerlijk dat wij het hier allemaal beter weten dan al die andere experts. Ze weten nog steeds verrekte weinig van dit virus, dus ben je verplicht om super voorzichtig te zijn. Dit heeft weinig met virologie te maken, dat zijn de vaccins makers en de artsen die behandelingen bedenken. Hier gaat het om tegengaan van massale verspreiding een heel andere tak van sport. En weet je het niet zeker dan neem je dus het zekere voor het onzekere. Gokken met de volksgezondheid ter voorkoming van gezichtsverlies is schandalig!

8 Reacties
Rearden7
Rearden78 aug. 2020 - 9:10

@Richard58 "Gokken met de volksgezondheid ter voorkoming van gezichtsverlies is schandalig!" In meerdere klinische studies is aangetoond dat het dragen van een mondmasker tot stapeling van koolstofdioxide (CO2) in weefsels leidt door herinademing van uw eigen uitgeblazen CO2 (1). Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, duizeligheid, mentale verwarring, verlies van cognitieve functies, etc. De CO2 waarden die werden gemeten in de geherinademde lucht lagen tot 3% CO2 met mondmasker, terwijl die concentratie in de buitenlucht 0.03% is. U ademt dus 100x meer CO2 in als u een mondmasker draagt. Verplichten is voor volksgezondheid vele malen gevaarlijker dan een relatief onschuldige virusinfectie. Qua schade aan volksgezondheid zitten Nederland en vele andere landen in een lose-lose situatie; op de volgende lockdown wordt al voorgesorteerd (mensen zonder mondkapjes gaan nu de schuld krijgen), maar wel dragen is ook schadelijk. Uiteindelijk is niet het beleid verwarrend, maar het doel van maatregelen en voorspelde uitkomsten. En deze uitkomsten hebben weinig met volksgezondheid te maken. Een gehoopte uitkomst van deze wereldwijde virushype na de aanvallen door wereldwijde massamedia, gefaalde Russiagate en Pelosi's impeachment poging, gevolgd door implosie van economieën en gigaschuldencreatie, zou het aftreden/niet herkiezen van Donald Trump kunnen zijn, die COVID19 al eerder een hoax noemde, maar het waarschijnlijk gaat overleven. 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20420727/

Karingin
Karingin8 aug. 2020 - 10:53

Achtereinden: Onschuldig virus?? Dat kreng brengt grote schade aan aan al je organen, dat bepaalde mensen er weinig last van hebben doet niets af aan de schadelijkheid voor vele anderen. Degenen met blijvende schade zullen een behoorlijke druk op de zorg leggen en de samenleving als geheel, omdat ze minder goed functioneren. Herd immunity is een illusie, antilichamen zijn niet blijvend en bovendien muteert het virus. Jouw verhaal over CO2 is alleen een probleem als je uren achter elkaar een mondkapje draagt, dus dat moet je dan niet doen hè...ik moet met het OV bijna een uur reizen naar kantoor (nu 1x per week), en dat is vervelend maar ik ga er echt niet dood aan, word zelfs niet een beetje duizelig. Ennuh...een pandemie faken om Trump ten val te brengen?? Maar verder gaat het wel goed met je? Die idioot graaft zijn eigen graf wel, dat snapt een kleuter. You honor your name, you talk shit.

badgast
badgast8 aug. 2020 - 14:47

@achtereind: de hoeveelheid CO2 in uitgeademde lucht is geen probleem. Wel eens gehoord van mond-op-mond beademing? Wat vóór COVID-19 essentieel deel was van reanimatie? waar de uitgeademde lucht levensreddend was? Dat mond op mond nu minder populair is, is niet omdat er CO2 in de uitgeademde lucht zit.

LaBou
LaBou 8 aug. 2020 - 17:00

Een mondkapje is net een zeef: het houdt erwten tegen en laat suikerbieten door.

Rearden7
Rearden78 aug. 2020 - 17:17

@ badgast Reanimatie gaat over hartmassage. Er gaan stemmen op om mond-op-mond maar helemaal af te schaffen bij reanimatie, omdat beademing weinig zin heeft. @Karingin "Achtereind" is een creatief gevonden ad hominem, maar Rearden is een pseudoniem o.b.v. een bekende roman; u mag zelf uitzoeken welke. Geen enkel virus brengt schade aan aan alle organen. Deze schade ontstaat secundair, t.g.v. medisch beleid, vnl. op intensive care afdelingen, die (vaak obese) "coronapatiënten" op hun buik plaatsen en intuberen, dat zuurstofgebrek veroorzaakt in alle organen. Daardoor ontstaat inderdaad schade aan alle organen, maar niet door coronavirus. Uit gerefereerde studie blijkt dat CO2 stapeling met mondmasker na 1 uur optreedt, niet na vele uren zoals u beweert. I.p.v. coronatesten kunnen werkgevers beter zuurstof-en koolstofdioxidespanning van hun werknemers meten om te testen of ze wel in staat zijn om zich te concentreren op hun werk. De ware toedracht van coronahype blijft speculeren, uw weerwoord geeft geen vergaande nieuwe inzichten. Om consequent te zijn kunnen we de hele wereld van november t/m maart in lockdown plaatsen tijdens jaarlijkse griepepidemie. Toch denk ik dat veel werkgevers en andere Bezossen van deze wereld hier niet van gediend zijn omdat zij hun productie en distributiecentra 5 maanden moeten stilleggen. De afzetting van Trump hypothese is m.i. interessant, en anders de hypothese dat burgers wereldwijd moeten worden onderdrukt om massale opstanding tegen elites t.g.v. de door Thomas Piketty geobserveerde exploderende economische ongelijkheid te voorkomen. De Spaanse koning heeft zich al laten gelden.

Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 20:13

[Om consequent te zijn kunnen we de hele wereld van november t/m maart in lockdown plaatsen tijdens jaarlijkse griepepidemie.] Flauwekul. Er sterven 5 tot 10 keer zoveel mensen die door Covid-19 besmet raken als die de griep krijgen. Bovendien is het virus besmettelijker. Kwetsbaren kunnen een griepprik krijgen terwijl er (nog) geen vaccin tegen Covid-19 bestaat. Ondanks de ‘intelligente’ lockdown en ondanks het feit dat het verstandige deel der natie zich aan de anderhalve meter en handenwassen gehouden heeft zijn er toch nu al volgens CBS-inschatting meer doden gevallen door Covid-19 dan ooit gemeten is voor de griep. Oftewel: een compleet bizarre vergelijking.

Mark Huysman
Mark Huysman8 aug. 2020 - 20:17

Bovendien is het virus besmettelijker. moet zijn: Bovendien is Covid-19 besmettelijker.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 aug. 2020 - 1:00

@Rearden 'In meerdere klinische studies is aangetoond dat het dragen van een mondmasker tot stapeling van koolstofdioxide (CO2) in weefsels leidt door herinademing van uw eigen uitgeblazen CO2 (1). Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, duizeligheid, mentale verwarring, verlies van cognitieve functies, etc.' Dit kon ik niet uit je link halen. Trump gaat corona wel overleven, dat ben ik met je eens. Waarom noem je een virus waar in de US al 150.000 mensen dood aan zijn gegaan een hoax? Trump is trouwens wel impeached. Het trump team zat aan tafel met de Russen. Trump wist daar van. Ik zou op zoek gaan naar een andere feitenleverancier.