Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-PVV'er Joram van Klaveren bekeert zich tot islam

  •  
04-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
899 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-02-04 om 14.46.37
Oud-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren heeft zich bekeerd tot de islam en is nu formeel moslim. Dat maakte journalist Tijs van den Brink bekend via Twitter. Van Klaveren heeft met Van den Brink gesproken over zijn bekering, dat gesprek is terug te horen in de komende uitzending van het radioprogramma Dit Is De Dag, en te zien in de tv-uitzending van NieuwLicht.
"De kentering van islamcriticus naar moslim begon toen Van Klaveren een kritisch boek wilde schrijven over de islam. “Gedurende dat schrijven stuitte ik op steeds meer zaken die mijn visie op de islam deden wankelen.” Dat hij daarvoor zijn christelijke geloof vaarwel moest zeggen viel hem zwaar: “Het christelijk geloof was de basis van mijn leven.”"
Van Klaveren kwam in 2010 in de Tweede Kamer als lid van anti-moslimpartij PVV. Daar initieerde hij in 2013 het racistische en islamofobe ‘Marokkanendebat’. Toch stapte Van Klaveren in 2014 uit de PVV, naar eigen zeggen vanwege Wilders’ uitspraken over ‘minder minder minder’ Marokkanen. Hij was toen al bezig met het oprichten van een eigen partij genaamd Rechts Nederland. Nadat hij opstapte als PVV-Kamerlid vormde hij enige tijd een eenmansfractie, maar bundelde daarna de krachten met een andere opgestapte PVV’ers als Groep Bontes/Van Klaveren. Achter lijsttrekker Jan Roos probeerde dat duo vervolgens met de partij Voor Nederland (VNL) een Kamerzetel te winnen, maar wist onvoldoende stemmen te winnen voor een zetel.
Joram van Klaveren is niet de eerste PVV’er die zich bekeert tot het geloof waar hij voorheen zo hard tegenaan schopte. Het oud-Raadslid Arnoud van Doorn ging hem enkele jaren geleden al voor.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.