Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Oud-PvdA-voorzitter zet zich af tegen supergemeentes

  •  
29-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
felix_02.jpg
Felix Rottenberg wantrouwt ideeën over schaalvergroting van PvdA-minister Plasterk 
Maandagavond verzorgde oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg de jaarlijkse Herman Höften lezing in de bibliotheek van Almelo. In zijn lezing zette hij zich af tegen de schaalvergroting van gemeenten. En tegen minister Plasterk, tevens PvdA, aldus dagblad Tubantia.
Rottenberg:
De van oudsher sterke wijkcentra worden in Almelo en andere gemeenten aangevreten door modieuze ontwikkelingen zoals het het uitbesteden van het beheer aan semi-commerciële organisaties. Alsof Europa daartoe verplicht. Quatsch. Het is een keiharde bezuiningstruc. Ik noem dat technocratische schurft.”
In het regeerakkoord is afgesproken het aantal gemeenten en provinciën terug te brengen. Het kabinet pleit dan ook, bij monde van minister Plasterk, voor superprovincies van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Volgens Rottenberg zijn dat soort ontwikkelingen gedoemd te mislukken. Daarom staat hij wantrouwig tegenover minister Plasterk, aldus dagblad Tubantia
Rottenberg: “Als steden mammoetorganisaties worden, zal de persoonlijke signatuur van de volksvertegenwoordigers afnemen.”
Plasterk deed eerder gemeentegrenzen af als de uitkomst van twisten tussen pausen en adel in het verre verleden van Nederland. Volgens Rottenberg is dat onzinnig en is daar niets van waar.
De PvdA-afdeling Almelo nodigt elk jaar een landelijke prominent uit sociaal-democratische kringen uit voor het houden van de Herman Höften Lezing. Eerder gingen Job Cohen, Agnes Jongerius en Diederik Samsom.
De lezing werd gehouden onder de titel ‘Tussen droom en daad’ en stond in het teken van de sociaal democratie en de wijze waarop Herman Höften deze in zijn leven in praktijk bracht.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

insignia
insignia29 jan. 2013 - 13:50

@de Jong - ok, op dezelfde pagina waar uw reactie stond, kwam ook het nieuwsitem: 338 miljoen Euro voor Mali missie.

JongLinks
JongLinks29 jan. 2013 - 13:50

Noem deze vent geen oud-PvdA voorzitter. Beroeps PvdA basher is een veel betere functie omschrijving.

Coropa
Coropa29 jan. 2013 - 13:50

Het geeft weer aan, dat de politiek nooit ergens lering uit trekt. Inmiddels is toch voldoende aangetoond, dat schaalvergroting niet werkt. Grote scholen, ziekenhuizen en gemeenten graag zou men deze waanzin terugdraaien. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen blijkt namelijk, “dat fusies geen geld opbrengen. Sterker, na een fusie gaat men juist meer geld uitgeven.”

BasVV
BasVV29 jan. 2013 - 13:50

Ach. Dat zijn de onderliggende perikelen. Geen gemeente denkt er zelfs over na om nog groter te worden als ze al gedwongen werden te worden. Den Haag moet niet denken dat ze de macht hebben.

JoopSchouten
JoopSchouten29 jan. 2013 - 13:50

Als je in een megagemeente hulp nodig hebt van nutsinstanties vind je deze straks alleen nog maar op websites met vraag en antwoord beperkingen of krijg je, via dure telefoontjes via een automatische antwoordapparaat na een half uur doorvragen, heel misschien een persoon aan de lijn in een call-centre van een verkeerde afdeling zonder enige expertise over wat voor probleem dan ook. Computer says no.

ColorHugo949
ColorHugo94929 jan. 2013 - 13:50

Goed zo Felix. Supergemeenten zijn even onzinnig als een super Europese federale staat en super mega scholen. Overhead en bureaucratie.

bruces
bruces29 jan. 2013 - 13:50

Nederland heeft 408 Nederlandse gemeenten. Dat moet je toch terug te brengen zijn naar ca 100 Nederlandse gemeenten.

rgeurtsen
rgeurtsen29 jan. 2013 - 13:50

Rottenberg is een goedgelovige naïeveling geworden. Begrijpt en accepteert hij nog steeds niet dat er twee partijen zijn in nederland aan wie het alles gelegen is om de Nederlandse overheid irrelevanter en kleiner te laten worden. CDA en VVD - de PvdA doet daar nu aan mee... het is tenslotte de tijdsgeest, het argument dat Samsom gebruikte t.a.v. ontwikkelingshulp in het gesprek met Bill Gates... Kom op Rottenberg, er zijn toch alternatieven?

jamabo
jamabo29 jan. 2013 - 13:50

new york, stad meer dan 10 miljoen inwoners, idem londen, parijs. Hou toch op met gemeenten/bestuurlijke eenheden onder de 250.000 inwoners.

[verwijderd]
[verwijderd]29 jan. 2013 - 13:50

[Het is een keiharde bezuiningstruc] Daar heeft hij helemaal gelijk in, maar wordt het niet eens tijd dat ook de overheid de broekriem aan gaat halen ipv steeds maar weer de lasten voor de burgers te verhogen ?

1 Reactie
adriek
adriek29 jan. 2013 - 13:50

Als het echt goedkoper blijkt, ook op langere termijn, mag het.

bruces
bruces29 jan. 2013 - 13:50

Felix. Er is ook nog een logische tussenweg. Ik heb eens naar de lijst gekeken van gemeenten. Als je de kleinere gemeenten waar mogelijk gaat samenvoegen tot een nieuwe gemeente van tot ca. 90.000 inwoners, dan hebben wij het niet direct over de gevreesde mammoet-gemeenten. Dan krijg je gemeenten qua omvang, vergelijkbaar met : Almelo – Assen – Bergen op Zoom – Deventer – Gouda – Heerlen – Helmond – Hilversum – Hengelo – Oss – Veenendaal. Met dat soort gemeenten is niets mis mee en zijn goed bestuurbaar.

1 Reactie
adriek
adriek29 jan. 2013 - 13:50

Ja REALIST, in principe heb je gelijk, maar je praat dan wel over het samenvoegen in een gemeente van plaatsen met 20-30.000 inwoners en meer met de omliggende plaatsen met hooguit 3-5000 inwoners. Bijna automatisch gevolg is dat alle macht zich op 'democratische wijze' concentreert in de grote kern en het voorzieningenniveau in de kleinere plaatsen vrijwel tot nul gereduceert wordt.