Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-PvdA-Kamerlid zegt lidmaatschap partij op

  •  
27-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
godelieve300.jpg
Godelieve van Heteren: 'De illegalendiscussie was de bekende druppel'
Oud-PvdA Tweede Kamerlid Godelieve van Heteren heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat meldt ze zelf op haar Facebookpagina. Van Heteren zat van 2002 tot 2006 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Eerder kondigde ze haar overweging al aan. De gang van zaken rond de vreemdelingenwetgeving was uiteindelijk doorslaggevend.
In een open brief aan politieke vrienden schreef Van Heteren eerder al over haar overweging uit de partij te stappen. Daarin richtte ze zich onder meer tot PvdA-voorzitter Hans Spekman. Ze schreef onder meer dat er waarden zijn “die niet onderhandelbaar zijn, waarvoor je pal moet staan en moet vechten, om met alle creativiteit die er is inhoudelijk goede oplossingen vinden. (…) Niet als onderdeel van een koehandel”. Maandag 27 mei hakte ze uiteindelijk de knoop door en zegde ze haar lidmaatschap op.
RTEmagicC_VanHeteren.jpg
De brief aan Spekman waarin Van Heteren haar vertrek uitlegt:
Dag Hans,
Met waardering voor de pogingen die zijn gedaan om deze ‘oudgediende’ aan boord te houden, heb ik na heel lang wikken en wegen toch besloten mijn lidmaatschap van onze partij na ruim twintig jaar te beeindigen. Ben sociaal-democraat, blijf sociaal-democraat, de PvdA was jarenlang mijn club en er is momenteel in NL ook geen andere politieke partij die ik zo zou omarmen. Ik houd van veel mensen binnen de vereniging (jij hoort daar bij), heb met heel veel van onze partijgenoten samengewerkt en gestreden en ben en blijf ook gewoon maatschappelijk actief.
Maar heb het gevoel dat juist in deze tijden van fundamentele veranderingen nationaal en internationaal de sociaal-democratie zoveel beter kan en zou moeten dan wat ik al een tijd meemaak, dat ik – als iemand die niet wil leven als makkelijke stuurman-aan-wal, en zeker niet als onderdeel van een applausmachine – op zoek moet naar manieren om die zaak beter te dienen.
Kan een serie concrete redenen opnoemen die doorslaggevend zijn geweest in dit besluit, de gang van zaken rond de vreemdelingenwetgeving is er een van.
etc etc.
Lees hier de aankondiging van Godelieve van Heteren
Foto YouTube still: Anouk Elisabeth Hermans

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (30)

techneutje2
techneutje227 mei 2013 - 22:33

[Ze schreef onder meer dat er waarden zijn "die niet onderhandelbaar zijn, waarvoor je pal moet staan en moet vechten, om met alle creativiteit die er is inhoudelijk goede oplossingen vinden. (...) Niet als onderdeel van een koehandel"] Ik ben meer geinteresseerd in de koehandel die ze bedreef!

Bernie2
Bernie227 mei 2013 - 22:33

Heel verstandig Godelieve en de enige 'menselijke' keuze dunkt me. Hoewel ik me nooit aan welke partij ooit zal verbinden had ik in jouw situatie dezelfde move gemaakt. Het PvdA standpunt inzake de status van vreemdelingen is een niet te verteren hufterige knieval naar het hapklare populisme waar je achterblijvers zich diep voor zouden moeten schamen. Donkerbruine randjes aan die mooie roos doen de warme uitstraling snel verdorren...

clipper1
clipper127 mei 2013 - 22:33

Respect

FransLenaen
FransLenaen27 mei 2013 - 22:33

Een windvlaagje in een glas water, of nog minder. Natuurlijk zal de PvdA niet onder de indruk zijn dat een totaal onbekend lid opstapt en al helemaal niet vanwege deze brief. De PvdA laat zich terecht niet chanteren door individuele leden die blijkbaar voor de gehele partij denken te kunnen bepalen wat ononderhandelbaar is.

bruces
bruces27 mei 2013 - 22:33

Godelieve. Dat zal me toch een schokeffect geven in Den Haag en Brussel.

RMHeijmans
RMHeijmans27 mei 2013 - 22:33

Godelieve van Heteren gaat kiezer achterna!

gerryjoris
gerryjoris27 mei 2013 - 22:33

Er zullen er nog wel meer volgen want de PvdA heeft zijn idealen verkwanseld aan een partij die alleen denkt aan geld, geld, geld. Een echte sociaal-democraat zal hier toch niet meer mee kunnen leven.

insignia
insignia27 mei 2013 - 22:33

@lamme - mijn complimenten, een bijdrage zonder SP en populisme het moet je moeite gekost hebben. Voor wat betreft zeuren, ieder heeft recht op een mening. En natuurlijk is het zo dat er bij een verandering van politiek doel van een partij op den duur mensen willen vasthouden aan hun oorspronkelijke keuze en die partij verlaten. En zolang de PvvdA haar rechtse koers aanhoudt zullen er nog velen volgen dat geef ik je op een briefje. De meesten doen het gewoon, die zeuren daar niet over, dat wel.

KoningPruts
KoningPruts27 mei 2013 - 22:33

Gelukkig krijgen we TV Tax. Nu komt alles weer goed.

BertF2
BertF227 mei 2013 - 22:33

Het is gemakkelijk om de reactive van Godelieve van Heteren te bagatelliseren. Het is ook onzinnig. Leden als Van Heeteren hebben doorgaans een veel sterkere binding met de partij dan kiezers. Haar vertrek staat voor dat van duizenden kiezers. Laat de PvdA vooral doorgaan met het varen van een neoliberal georienteerde koers terwijl de scheepskapel de Internationale speelt.

wvdstraat
wvdstraat27 mei 2013 - 22:33

Zojuist Jan Pronk ook......

JoopSchouten
JoopSchouten27 mei 2013 - 22:33

Jan Pronk zegt óók zijn PvdA-lidmaatschap op ! Bron.: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3448552/2013/05/28/Jan-Pronk-zegt-lidmaatschap-PvdA-op.dhtml Wie volgt?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 mei 2013 - 22:33

Update: Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op.

basOoms
basOoms27 mei 2013 - 22:33

Het wordt steeds leuker met de PvdA. Tijd voor verkiezingen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2013 - 22:33

"Zij weten de prijs van alles maar hebben alle besef van waarde verloren." Dát is de gang van zaken binnen de hedendaagse politiek. Dat een kapitalistische partij, de VVD, strijd voor zijn normen en waarde is begrijpelijk. Discriminatie, deportatie, intimidatie en observatie zijn samen met de destructie van het sociaal systeem kenmerken van deze stroming, alles in het teken van eigenbelang. Dat voorzitter Spekman van de PvdA zijn leden en kiezers bedriegt door aan de zoom van het kapitalistische gedrocht vast te klampen, mag aan de dictatorische fractievoorzitter Samsom liggen, maar het geheel doet mij meer denken aan de Israëlische nederzettingenpolitiek, waarbij de sociaal zwakkere in Nederland als Palestijnen en daarom als ongewenst worden behandeld.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mei 2013 - 22:33

Zou Spekman inmiddels al verhuisd zijn uit het wijkje vol sociale huurwoninkjes? Ik heb een lichtblauw vermoeden dat veel bewoners hem daar nu niet meer zo heel erg graag willen zien...

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2013 - 22:33

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
nikita72
nikita7227 mei 2013 - 22:33

De PvdA had meer binnengesleept als ze met andere partijen een kabinet gevormd had.

eeweew
eeweew27 mei 2013 - 22:33

Dat neemt niet weg dat er straks een groep mensen is die strafbaar zijn omdat ze bestaan en daar niets aan kunnen veranderen. Niets kan dat compenseren.

Joeri2
Joeri227 mei 2013 - 22:33

Beetje laat om wakker te worden, maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Er bekruipt mij een gevoel dat voor deze mevrouw het klapvee zijn niet meer genoeg opleverde, en niet veel meer. Ik hoop dat ik snel weer iets van haar hoor, in een tent op een plein ofzo, om haar daadkracht te kunnen bewonderen. Want een lidmaatschap opzeggen dat zet natuurlijk geen zode aan de dijk.

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mei 2013 - 22:33

Dat zal dan uitsluitend jouw gevoel wel zijn. Er bestaan nog mensen met principes. Die moet je respecteren.

JoopSchouten
JoopSchouten27 mei 2013 - 22:33

Integer en consequent. Net een SP'ster. ; )

2 Reacties
bruces
bruces27 mei 2013 - 22:33

Klopt. Ze is overal tegen.

freaky33
freaky3327 mei 2013 - 22:33

Precies, en dat er nog maar veel leden mogen volgen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2013 - 22:33

Zulke mensen, daar hou ik van. Mensen die vasthouden aan hun normen en waarden, die niet rommelen met basisprincipes, die niet te koop zijn. Een verlies voor de PvdA, maar die zijn inmiddels als zo ver heen dat ze zich dit soort reacties niet eens meer aantrekken. We worden geregeerd door rubberen robbies, die terwille van hun baantje en de macht bereid zijn hun ziel aan de duvel te verkopen(of al verkocht hebben).

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen27 mei 2013 - 22:33

'Mensen die vasthouden aan hun normen en waarden, die niet rommelen met basisprincipes, die niet te koop zijn.' --- Jaja. de mensen die dat het hardste roepen (in ieder geval op dit forum) bij dit onderwerp zijn helemaal geen PvdA stemmers, maar vooral SP stemmers. Die stoken het vuurtje lekker op. Ik herhaal het nog eens: individuele leden kunnen niet bepalen wat ononderhandelbare punten voor een partij zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mei 2013 - 22:33

Politici die het over niet-onderhandelbare waarden hebben die wel degelijk omstreden zijn kun je niet serieus nemen. Het zijn eigemnlijk geen politici meer.

1 Reactie
eeweew
eeweew27 mei 2013 - 22:33

Nee, je moet je als politicus wel degelijk beseffen dat het over mensen gaan. En als je over rechten van mensen gaat onderhandelen dan is er iets grondig mis met het systeem. Stel dat er een politieke partij kwam die zeer sterk tegen vrouwenrechten was en bijvoorbeeld het afschaffen van onderwijs voor vrouwen als politiek standpunt in een coalitieonderhandeling op tafel legt. En stel dat bijvoorbeeld de VVD daarmee in zee ging (al zie ik de VVD dat zo doen), dan lijkt het me toch niet zo gek dat er dan politici zijn die zeggen daar niet over te onderhandelen. Of om het nog een stap verder te trekken, genocide. Er zijn gewoon dingen waar je niet over onderhandeld, omdat ze te veel schade aanrichten aan bepaalde groepen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 mei 2013 - 22:33

Jeetje, ik wist niet dat de PvdA zo'n gemene partij was. Dat zelfs oud kamerleden geen lid meer willen zijn; dat zegt genoeg! Waar gaan die mensen nu heen?

1 Reactie
lembeck
lembeck27 mei 2013 - 22:33

'Nergens' heen. Gewoon doorgaan met de alledaagse bezigheden, maar dus geen lid meer van een politieke partij. Misschien ervaren ze dat als een opluchting.