Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-premier Australië: 'Klimaatontkenners gedragen zich als terroristen'

  •  
06-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Australian Bilat

© cc-foto: Number 10 https://flic.kr/p/Vnihxt

De conservatieve oud-premier Malcolm Turnbull heeft ongekend hard uitgehaald naar de klimaatontkenners binnen zijn Liberal Party en de rechtse media die klimaatontkenning promoten. Hij stelt dat de “zwarte lente en zwarte zomer”, de benaming voor de verwoestende bosbrandenramp die het land getroffen heeft, gebruikt moet worden om een keerpunt in beleid te bewerkstelligen. “De illusies dat de consequenties van een hete en droger klimaat niet echt zouden zijn, zijn deze zomer aan gruzelementen geslagen.”
Turnbull zette met zijn echtgenote Lucy tijdens een lezing voor de Coalition for Conservation in Sydney uiteen dat het imago van Australië in het buitenland ernstig beschadigd is. Lucy Turnbull verklaarde: “We worden gezien als een land dat enorm achterloopt, als een leider in een negatieve zin. Dat zal zoveel Australiërs gevoelens van schaamte bezorgen.” De huidige conservatieve premier Scott Morrison, tevens leider van de Liberal Party, is een notoir ontkenner van klimaatverandering en de rol van de mens daarin. In plaats van klimaatmaatregelen te nemen stimuleert hij juist de fossiele industrie. Australië leunt sterk op steenkool, een industrie die volgens het internationale klimaatpanel in 2030 opgedoekt moet zijn om de planeet te redden.
De oud-premier ziet mogelijkheden het tij te keren als kiezers duidelijk laten merken dat ze politieke daadkracht eisen. “Als ze (de politici) zien dat het niet aanpakken van klimaatverandering heeft dan zullen ze veranderen.” De politici in de coalitie gaan er volgens hem vanuit dat ze een groot deel van hun kiezers toch niet zullen kwijtraken. Tegelijkertijd worden klimaatontkenners gepamperd door de rechtse media, vooral die van mediamagnaat Rupert Murdoch. “Zij opereren eigenlijk als terroristen door in feite te zeggen als je niet zegt wat we willen horen dan blazen we de boel op.”
Het echtpaar benadrukte dat de strijd tegen klimaatverandering meer banen oplevert en andere voordelen als lagere elektriciteitsprijzen. “We zijn de hoeders voor de volgende generaties. We moeten ons best doen er iets aan te doen. Dat zijn we onszelf verschuldigd en de rest van de wereld.”
Turnbull, die de gematigde stroming binnen zijn partij vertegenwoordigt, trad in 2018 af als premier na een opstand van zeer rechtse partijleden.
cc-foto: Number 10
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 feb. 2020 - 11:29

Klimaat kun je niet ontkennen!

Vlaggenroof
Vlaggenroof7 feb. 2020 - 9:07

Het zijn wel terroristen, maar je hebt ook rechtse terroristen..

JanB2
JanB27 feb. 2020 - 0:24

Hear!!!

Greendutch
Greendutch6 feb. 2020 - 13:29

Het duurt lang voordat rechtse politici de waarheid accepteren ( zie ook het debat in de 2e kamer daarnet over leugens verteld tegen usa regering over oorlog in Afghanistan ) maar gelukkig spreekt hier een intelligentere man dan degene die nu aan het roer staat. En het is erg voor de mensen die door de branden schade ondervonden maar het beleid van Australië is inderdaad wanstaltig en beschamend, in meerdere opzichten. Stuur bovenstaand bericht ook even naar baudet aub

Proletarier
Proletarier6 feb. 2020 - 12:44

Opstappen na een opstand van zeer rechtse partij leden is het domste dat je kan doen…. Daarnaast lijkt het wel een volkssport van rechtse figuren om alles wat left te minachten, zie baudet en zijn gang hier in NL

3 Reacties
ton14024
ton140246 feb. 2020 - 13:04

In dat andere cowboyland wordt je voor dergelijke taal al snel gelyncht.

Zwerver3
Zwerver36 feb. 2020 - 15:59

"Daarnaast lijkt het wel een volkssport van rechtse figuren om alles wat left te minachten" En "links" doet niet hetzelfde over "rechts"? Jouw zin hierboven blinkt ook niet uit in respect voor die "rechtse figuren"? Buiten wie "gelijk" heeft, want dat vinden beide kampen natuurlijk.

Tom Meijer
Tom Meijer6 feb. 2020 - 18:20

"Daarnaast lijkt het wel een volkssport van rechtse figuren om alles wat left te minachten, zie baudet en zijn gang hier in NL " klopt 100%