Joop

Oud-politici: Europa, keer je af van Amerika's gevaarlijke Israël-beleid

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-President_Donald_Trump_and_Prime_Minister_Benjamin_Netanyahu_Joint_Press_Conference,_February_15,_2017_(02)
Europese oud-politici hebben zich in een gezamenlijke brief uitgesproken tegen het huidige Israël-Palestina-beleid van de Verenigde Staten. Onder Trump houdt dat beleid eenzijdige steun voor Israël in ten nadele van de situatie van de Palestijnen. De brief is gepubliceerd in de Britse krant The Guardian en roept de Europese Unie op het Amerikaanse beleid pas te steunen wanneer dat rechtvaardig is voor de Palestijnen.
De groep ondertekenaars bestaat uit 25 oud-ministers van Buitenlandse Zaken, zes oud-premiers en twee voormalig secretarissen-generaal van de Verenigde Naties. Vanuit Nederland zijn dat oud-minister Jozias van Aartsen en voormalig speciaal coördinator Midden-Oosten voor de Verenigde Naties Robert Serry.
Volgens de briefschrijvers bevindt Europa zich momenteel net als het Midden-Oosten ‘op een kritiek punt’. Internationale wetgeving heeft er aldus de briefschrijvers voor gezorgd dat Europa de langste periode van vrede, welvaart en stabiliteit beleeft en de Europese Unie probeert diezelfde vrede te bewerkstelligen voor Israël en Palestina. Maar onder Trump hebben de Amerikanen eenzijdig de Israëlische claim op Jeruzalem als hoofdstad erkend en zijn ze ‘verontrustend onverschillig’ wat betreft de illegale Israëlische nederzettingen. De briefschrijvers wijzen erop dat met genoemde ingrepen en daarbij het stopzetten van hulpprogramma’s voor de Palestijnen, de veiligheid en stabiliteit van landen op de grens met Europa door de Verenigde Staten in gevaar wordt gebracht.
De ondertekenaars roepen met de brief de Europese Unie op vast te houden aan de tweestatenoplossing, waarbij wordt gestreefd naar een soevereine Palestijnse staat naast Israël, waarbij de pre-1967-grenzen worden aangehouden ‘met wederzijds overeengekomen, minimale en gelijke landruil. Met Jeruzalem als hoofdstad van beide landen’. Samenwerking met de Verenigde Staten heeft volgens de briefschrijvers nog altijd de voorkeur, ‘maar als onze belangen en fundamentele waarden op het spel staan, moet Europa zijn eigen koers varen’.
cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Ter Stege
Ter Stege16 apr. 2019 - 14:52

Ik houd mijn adem altijd in als links en extreemrechts weer hun "stevige kritiek" op Israël uiten. Dit land heeft al genoeg geleden, laten we leren van onze geschiedenis.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo16 apr. 2019 - 17:30

Israël heeft vooral geleden onder verzet tegen haar kolonisatie van Palestina. Maar de Palestijnen hebben veel meer geleden, en lijden veel meer, onder de Israëlische kolonisatie. Als je wilt leren van de geschiedenis, dan moet je daar wel een goed beeld van hebben, anders leer je er dus precies het verkeerde van! Waarschijnlijk wat je er graag van wilt leren.

JaapBo
JaapBo16 apr. 2019 - 6:30

De schrijvers doen net alsof er maar één oplossing is voor vrede, de tweestatenoplossing, maar één democratische staat is ook een goede oplossing! En als er dan al twee staten komen dan willen we wel volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen, dus a) een volledig gelijkwaardige Palestijnse staat, b) afschaffing van Israël's 65+ discriminerende wetten en institutionele anti-Palestijnse racisme, en c) het Israëlische "recht op terugkeer" dient net zo goed voor Palestijnse vluchtelingen van de Nakba te gelden als voor Joden die niet eens vluchteling zijn

Zlazoj Slivek2
Zlazoj Slivek215 apr. 2019 - 22:04

"Samenwerking met de Verenigde Staten heeft volgens de briefschrijvers nog altijd de voorkeur, ‘maar als onze belangen en fundamentele waarden op het spel staan, moet Europa zijn eigen koers varen’." Europa moet sowieso een eigen koers varen, ongeacht wie er in het Witte Huis zit.

JaapBo
JaapBo15 apr. 2019 - 17:10

Als we onze fundamentele waarden, zoals gelijkwaardigheid van alle mensen, serieus zouden nemen dan zouden we Israël allang boycotten!

2 Reacties
Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 15 apr. 2019 - 21:04

Ik mis nog onze Dries van Agt in dit verhaal.

toshiba
toshiba15 apr. 2019 - 21:27

precies !

M7
M715 apr. 2019 - 17:00

Ach, de oplossing in het MO gaat niet komen via de interferentie van een groep voormalige politici. De oplossing gaat komen via de groeiende samenwerking tussen Israel en de arabische landen, de Golfstaten voorop. De reden ? De vijand van mijn vijand is mijn vriend. De toenemende rol van Iran in het MO is een nachtmerrie voor de arabische landen en met wie kun je het beste samenwerken in die regio om die invloed van Iran te stoppen ? Juist !

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2019 - 21:18

Samenwerken met Saoedi Arabië, de VS en het UK om de bevolking van Jemen uit te moorden. Juist!

Zlazoj Slivek2
Zlazoj Slivek216 apr. 2019 - 9:19

"Samenwerken met Saoedi Arabië, de VS en het UK om de bevolking van Jemen uit te moorden." Precies, wat de Jemenieten wordt aangedaan, enkel omdat zij liever niet meer onderdrukt wensen te worden door de Saoedische puppetmasters is een grof schandaal. Iedere samenwerking met Saoedi Arabië is sowieso een schandaal. Alles voor de Benjamins, de Ponden en de Euros. Arme Jemenieten.

Bert de Vries
Bert de Vries15 apr. 2019 - 16:47

De één-staatoplossing die Israël in uitvoering heeft, is de beste garantie voor de ondergang van de staat. Zeker als je daarin meeneemt dat dan de al in het parlement aangenomen 'wet op de natiestaat' van kracht wordt. Dan ontstaat een staat met bij wet gedefinieerde eersterangs en tweederangsburgers. Het hoeft geen betoog dat onder die tweederangsburgers de Palestijnen zullen vallen. Beide bebolkingsgroepen, Joodse en Arabische, hebben inmiddels een zo sterk door geweld bepaalde relatie, dat burgeroorlog en alle daarbij horende gevolgen onvermijdelijk zijn. Het genadeloos streven naar alleenheerschappij leidt tot het tegendeel. En dat einde kan nauwelijks anders dan gruwelijk zijn. Veel ingewikkelder is het niet. Overigens is het onbegrijpelijk dat de waarschuwing van Sharon, dat het beleid in de bezette gebieden een grote fout is, nooit serieus is genomen.

1 Reactie
Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 15 apr. 2019 - 21:56

Exact.

bensjoel
bensjoel15 apr. 2019 - 12:37

Wat een ongelooflijke naïviteit. Er zal nooit vrede komen , hooguit een situatie van hopelijk langdurige wapenstilstand. Een tweestatenoplossing past daar niet in. Even terzijde: een beetje positievere houding t.o.v. de staat Israel zou wellicht wat logischer zijn. Naast alle andere talloze patenten twee fascinerende wetenschappelijke doorbraken in één week door israelische wetenschappers. 1. Voor het eerst een transplantie van een ader van een levend persoon naar een ander (diens vader) 2. Voor het eerst heeft een wetenschappelijk team bij Tel Aviv een hart , inclusief alle aderen etc uit een 3D printer weten te halen!!! Een enorme doorbraak. Israel is momenteel nr 1 in de wereld op het gebied van medische high tech. En voor de Israelhaters een slecht bericht: Ook in Nederland kan je bijna geen ingewikkelde medische behandeling ondrgaan zonder dat daar ( deels) Israelische know-how achter zit.

13 Reacties
Robbels
Robbels15 apr. 2019 - 12:49

'Er zal nooit vrede komen' Het zal toch moeten. Iedere andere oplossing is op de lange termijn onacceptabel. Belangrijker lijkt mij dat alle betrokken partijen zich dat eens gaan realiseren.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 apr. 2019 - 13:43

Rare manier om propaganda te maken voor een bende moordenaars.

rvb2
rvb215 apr. 2019 - 13:55

Israel wil geen vrede, dus zal die vrede er inderdaad niet komen. De sleutel tot vrede ligt volledig bij israel. Dat israelische mensen meerdere uitvindingen hebben gedaan maakt niets uit.

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2019 - 14:24

@ bensjoel Jij schrijft: En voor de Israelhaters een slecht bericht: Ook in Nederland kan je bijna geen ingewikkelde medische behandeling ondrgaan zonder dat daar ( deels) Israelische know-how achter zit. Dat weegt niet op tegen het doden van honderden ongewapende burgers bij demonstraties. Het is een rare vergelijking ook. Zonder Nazi Duitsland was de rakettechnologie nooit zo snel ontwikkeld. Ik heb nog nooit iemand horen beweren dat dit ook maar voor een deel hun andere misdaden zou kunnen compenseren.

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 14:35

[Wat een ongelooflijke naïviteit. Er zal nooit vrede komen , hooguit een situatie van hopelijk langdurige wapenstilstand. Een tweestatenoplossing past daar niet in.] Er zal nooit vrede komen.' Is dat het Israëlische standpunt? Dan zal het land nog veel vaker aangesproken worden. [Even terzijde: een beetje positievere houding ...] Een bezetter toejuichen om zijn vernuft. Hoe bedenk je het? In 2018 werden door Israël circa 300 Palestijnse burgers gedood en 29 duizend verwond. Ook werden ca. drieduizend Palestijnen (onder wie veel kinderen) tijdens Israëlische razzia's van het bed gelicht.

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 14:46

Nog een Israëlische tip over de alarmerende staat van de democratie: https://www.youtube.com/watch?v=RCwViHBES3g&feature=youtu.be

Le Chat Botté
Le Chat Botté15 apr. 2019 - 15:15

Rustg maar, weldenkende mensen haten Israël niet, ze veroordelen de poltieke en militaire opstelling inzake de bezette gebieden en de illegale nederzettingen. Wetenschap is internationaal. Iets Israëlische wetenschap noemen is op zijn zachtst gezegd niet geboren uit wetenschappelijk inzicht. Wetenschappers weten als geen ander dat kennis en inzicht geboren worden uit samenwerking en overlevering. Een inzicht dat vele politici en hun volgelingen helaas vergeten lijken te zijn. Vergeet links, rechts, progressief, conservatief. To compete or coöperate, that"s the question!

LaBou
LaBou 15 apr. 2019 - 16:39

"Wat een ongelooflijke naïviteit. Er zal nooit vrede komen , hooguit een situatie van hopelijk langdurige wapenstilstand. Een tweestatenoplossing past daar niet in. Even terzijde: een beetje positievere houding t.o.v. de staat Israel zou wellicht wat logischer zijn." Naief kunnen we meneer Sjoel niet noemen, wel uiterst doortrapt. Maar hij mag een poging doen dit te verklaren zonder het begrip "anti-semitisme" te noemen: https://rightsforum.org/nieuws/vn-commissie-velt-bikkelhard-oordeel-over-israelisch-geweld-tegen-demonstranten-in-gaza/. En als hij dat voor elkaar krijgt zoek ik er nog wel meer.

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 15 apr. 2019 - 17:57

Het zegt al genoeg dat een van de eerste landen na US, waar de zelfverklaarde president Guaido uit Venezuela meen ik,om steun bedelde, nota bene Israël was! Bien heureux de se trouver ensemble!

Sennah Tuohrethca
Sennah Tuohrethca 15 apr. 2019 - 18:07

Wat een treurige hasbara Bensjoel. Zo moesten we ook Zuid Afrika haar apartheid vergeven? Omdat jullie bondgenoot in ultrarechts wit superioriteitsgoed toentertijd in Zuid Afrika per dokter Barnard daar de eerste harttransplantatie verrrichtte? Bah! Ik ga nog liever gewoon dood zonder Israëlische medisch knowhow, wat trouwens dikdoenerige opschepperij is.

Spanveer
Spanveer15 apr. 2019 - 21:00

" Er zal nooit vrede komen " Alsof je het over het weer hebt. Een onaangename opstelling die typisch is voor degenen die Israels politiek onder alle omstandigheden veroordelen. Juist van Israel zou je na de verschrikkingen tijdens WW II verwachten dat het land oog heeft voor de belangen van de Palestijnen. Met Israel als vijand zal die vrede er nooit komen.

toshiba
toshiba15 apr. 2019 - 21:29

wat hebben ontdekkingen op medisch gebied te maken met de keiharde repressie die israel uitoefent op de palestijnen> Praat dat iets goed> is dat een excuus? nee natuurlijk. domme drogreden weer. dus niks symphatie of begrip. keiharde boycot van israel

Lopez
Lopez15 apr. 2019 - 23:59

En ziet, de hemelen splijtten open, engelen zetten de bazuin aan de mond en de profeet Bensjoel orakelde dat de Beloofde Palestijnse Staat definitief pre-nataal is bezweken onder de koloniale aspiraties van het Uitverkoren Volk, aangevoerd door het ongeleide projectiel van bijbelse proporties Benjamin ‘de Sigaar’ Netanyahu, verdachte in drie corruptiezaken en genomineerd voor een optreden voor het Internationaal Strafhof. En alsof dat nog niet mooi en rechtvaardig genoeg is, delen IDF-militairen voortaan iedere vrijdag aan de rand van de Gazastrook tientallen zelf geprinte kunstharten uit alvorens het vuur op de Palestijnen te openen.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas15 apr. 2019 - 11:38

Chapeau voor deze oud-politici. Helaas zijn onze neo-politici met iets heel ander bezig en hebben ze liever een discussie over zwarte piet. Het is een Mickey Mouse clubhouse geworden.

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 11:31

Eén van de belangrijke conclusies van de schrijvers: Israel and the occupied Palestinian territories are sliding into a one-state reality of unequal rights. This cannot continue. For the Israelis, for the Palestinians or for us in Europe.

1 Reactie
Klaas Punt
Klaas Punt16 apr. 2019 - 10:48

-This cannot continue.- Maar voor de EU-potentaat Timmermans is er niks aan de hand. Toen hij minister van Buitenlandse zaken in ons land was niet en nu al helemaal niet.

Jerry Bidet
Jerry Bidet15 apr. 2019 - 10:21

Waaom afstand nemen van een land wat als enige democratie goed functioneert in die contreien? Het is niet zo dat Syrië, Iran, Libanon, en Irak toonbeelden zijn voortvarende landen.

9 Reacties
rvb2
rvb215 apr. 2019 - 11:51

Israel is een democratie die net zo goed functioneert als de iraanse democratie: zeer gebrekkig.

Nico de Mus
Nico de Mus15 apr. 2019 - 13:36

@rvb 15 april 2019 at 13:51 Met dien verstande dat de inwoners van Israël een heel stuk vrijer en welvarender zijn dan de inwoners van die andere landen.

michellekepen
michellekepen15 apr. 2019 - 13:58

RVB, Om te stellen dat 'democratie' in Israel net zo gebrekkig functioneert als in Iran, dat is wel heel kort door de bocht. Voor wat het waard is, het is natuurlijk geen absolute en harde rangschikking: wereld index democratie (Economist, 2012. Recentere jaren vind ik zo snel niet, maar die zullen zeker geen wezenlijk ander beeld opleveren). Israël op nummer 37, Iran op nummer 158. Van in totaal 167 landen.

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 14:27

@ Jerry [Waarom afstand nemen van een land wat als enige democratie goed functioneert in die contreien?] Israël wordt niet aangesproken op zijn democratie, maar op zijn bezetting, kolonisering en onderdrukking van de Palestijnen. Op zijn democratie is overigens ook het nodige aan te merken. In 2018 koos het land voor apartheid. Bij mijn weten is het de enige apartheidsstaat in het Midden-Oosten.

Lopez
Lopez15 apr. 2019 - 15:47

@Jerry Bidet [Waaom afstand nemen van een land wat als enige democratie goed functioneert in die contreien?] Afstand nemen? Waarom? Lees alsnog het artikel hierboven. Democratie? Op de index van het Varieties of Democracy Institute (V-Dem Institute), de meest omvangrijke academische democratie-rangschikking ter wereld, degradeerde Israël in 2018 van ‘liberale democratie’ naar ‘electorale democratie’. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is er volgens V-Dem nog maar één staat die zich een liberale democratie mag noemen: Tunesië. Zie https://www.v-dem.net/media/filer_public/3f/19/3f19efc9-e25f-4356-b159-b5c0ec894115/v-dem_democracy_report_2018.pdf

LaBou
LaBou 15 apr. 2019 - 16:44

De neige democratie? Een nep-democratie voor een klein deel van de bevolking -> http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/04/09/israel-nepverkiezingen-in-een-nepdemocratie

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 16:46

@ Nico de Mus Miljoenen Palestijnen leven in vluchtelingenkampen. Zij zijn noch vrij, noch welvarend, omdat Israël hen niet als inwoner wil erkennen. Kennelijk telt u hen niet mee. Daarnaast is een kwart van de inwoners van Israël tweederangsburger. Hoe vrij is dat?

JaapBo
JaapBo15 apr. 2019 - 17:13

Israël is een racistische democratie. In 1948 is 83% van de Palestijnen etnisch gezuiverd om een Joodse meerderheid te creëren. Deze Palestijnen hebben het recht op terugkeer, en het recht om mee te doen aan de verkiezingen. Dat wil Israël niet, omdat het gelooft dat Joden superieure rechten aan Palestijnen hebben!

toshiba
toshiba15 apr. 2019 - 21:33

[ Nico de Mus 15 april 2019 at 15:36 @rvb 15 april 2019 at 13:51 Met dien verstande dat de inwoners van Israël een heel stuk vrijer en welvarender zijn dan de inwoners van die andere landen. ] euhh niet bepaald, israelische arabieren leven ook onder de knoet en zijn niet bepaald vrij in hun doen en laten en veelal behoren ze tot de armsten. wie ook tot de arme bevolking in israel behoort, en daar hoor je de pro israeliers hier niet over [laat staan cidi likoed of esther voet] de overlevenden van de holocaust. Die krijgen een uiterst karige bijstand uitkering waarvoor wij ons hier zouden doodschamen. maar he, blijf vooral israel alle lof toejuichen.

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2019 - 9:43

Volgens mij is het sowieso verstandig om als Europese landen meer afstand te nemen van de VS. De verkiezing van Trump en ik denk dat hij grote kans maakt herkozen te worden maakt het noodzakelijk een eigen koers te varen. Niet alleen ten aanzien van Israël, ook ten aanzien van China, het milieu en het mondiale financiële beleid zijn er een heleboel redenen om andere keuzes dan de VS te maken. Daarmee is het overigens ook noodzakelijk om dat soort onderwerpen als EU op te pakken. Op nationaal niveau is dat geheel zinloos.

4 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2019 - 12:24

Dag meneer DaanOuwens. Een combi van b.v. Elizabeth Warren en Pete Buttigieg b.v. kan misschien veel Amerikanen in heel Amerika overhalen om deze keer toch massaal te gaan stemmen. Of een combi van Bernie Sanders en b.v. Kamala Devi Harris. Beto O'Rourke en Cory Booker maken ook wat indruk. Ik ben juist minder optimistisch dat Donald Trump zou worden herkozen. Nog vier jaar van zijn ontzettend afschuwelijk verdeel en heers beleid?.???? Dat willen blijkbaar veel Amerikanen juist niet. Een fijne dag verder aan u.✌

Elias Unique
Elias Unique15 apr. 2019 - 13:50

@GabrielMokummer: Beetje voorbarig dat u al droomkoppels samenstelt die een democratische president in het Witte Huis moeten krijgen. Maar hoop doet leven. Of zoals Morrison zei: "Ik ga gaten graven! Want waar gaten zijn, is Hoop!"

DaanOuwens
DaanOuwens15 apr. 2019 - 14:14

Dag meneer GabrielMokummer*...And Justice for All!* Jij schrijft: Dat willen blijkbaar veel Amerikanen juist niet. Er zijn zeker veel Amerikanen die dat niet willen. En ik zou graag jouw optimisme delen. Maar ik ben niet zo positief over de achterban van Trump. Die worden echt niet kritischer en blijven hem steunen. Zelfs als hen zelf aantoonbaar schade heeft berokkend. De vraag is of er een democratische kandidaat komt die een voldoende goed verhaal heeft dat een brede groep aanspreekt. Die kans acht ik ook niet zo groot. Dus de combinatie van de extreme opvattingen die de norm zijn in de VS en een onvoldoende sterk alternatief met een breed draagvlak in de VS leidt tot herbenoeming van Trump.

Sachs
Sachs15 apr. 2019 - 18:58

@ GabrielMokummer Dank voor uw optimistische toon. Helaas deel ik die niet. Uit het rijtje genoemden is Sanders een goede optie. Booker en Buttigieg zijn dat in elk geval niet. https://theintercept.com/2019/03/30/cory-booker-aipac-leaked-recording/ https://mondoweiss.net/2019/04/slaughter-buttigieg-responses/