Joop

Oud-ministers Volksgezondheid kraken rookbeleid Schippers

  •    •  
02-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Flickr_Schippers_RoelWijnants_300.jpg
Hans Hoogervorst (VVD) 'geneert' zich voor soepeler rookbeleid. Els Borst (D66): Schippers is een 'echte werkgeversminister'
“De hele wereld is bezig het anti-rookbeleid strenger te maken. En dan gaat Nederland het beleid juist weer soepeler maken. Ik geneer me daar een beetje voor”, zegt VVD’er Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid tussen 2003 en 2006, in Vrij Nederland. De kritiek van Hoogervorst is opmerkelijk: hij is partijgenoot van Schippers. Samen stonden ze aan de wieg van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Maar ook andere voorgangers van Schippers kraken haar beleid af.
In december vorig jaar versoepelde minister Schippers het algemene rookverbod, dat was ingevoerd onder het vorige kabinet. Ook schrapt ze hulpmiddelen voor stoppen met roken uit de basisverzekering en stopt ze met mediacampagnes voor gezond leven. Els Borst (D66), minister van Volksgezondheid in de twee paarse kabinetten, verwijt Schippers in Vrij Nederland dat ze “weinig oog” heeft voor de “psychologische kant van de zaak. Zolang stoppen met roken cursussen gratis zijn, komen er veel meer mensen op af.” Borst noemt Schippers, die enkele jaren werkte bij lobbyorganisatie VNO/NCW, “een echte werkgeversminister.”
Oud-minister Hedy d’Ancona (PvdA) heeft vooral kritiek op het stopzetten van de gezond leven-campagnes. Ze verwijt Schippers “selectief” beleid: “Bij roken, eten en drinken vindt ze dat mensen er zelf over gaan. Maar het softdrugsbeleid wordt juist restrictiever.”
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Waterbeer
Waterbeer2 nov. 2011 - 11:20

ach ja hoor je mag alleen nog naar kleine kroegje van de betuttelingsmafia is het nog niet goed ik heb verdomme al een moeder en dat is meer dan genoeg !

BasVV
BasVV2 nov. 2011 - 11:20

Stop toch eens met al die betutteling. Als iemand niet in een rokerig café wil zitten dan zijn daar ruime keuzemogelijkheden in. Waarom je dan druk maken over mensen die wel graag in een rokerig café zitten.

TheRealHandyman
TheRealHandyman2 nov. 2011 - 11:20

[ Ik geneer me daar een beetje voor", zegt VVD'er Hans Hoogervorst] Sorry hoor, maar zijn er niet genoeg dingen waar Hoogervorst zich voor moet schamen? Zoals het 600% duurder worden van de zorgpremie e.d.? In Japan zouden ze met zulke blunders harakiri plegen en niet gaan zeuren over anderen.

msj_meijerink
msj_meijerink2 nov. 2011 - 11:20

Kijk, zo'n betoog helpt ons bij de meningsvorming: daar steek je iets van op!

DikBrix
DikBrix2 nov. 2011 - 11:20

“De hele wereld is bezig het anti-rookbeleid strenger te maken. En dan gaat Nederland het beleid juist weer soepeler maken. Ik geneer me daar een beetje voor", zegt VVD'er Hans Hoogervorst. Hoezo? Het lijkt mij geen slecht idee een originele, werkelijk vrije koers te volgen, ipv steeds achter de christelijk/conservatieve kudde aan te hollen die terugrent richting 30-er jaren. Want duidelijk lijkt mij, dat het strenge anti-rook beleid rechtstreeks te maken heeft met het anti-drugs beleid. Want een jointje roken mag niet, maar een sigaret wel? Daarom mag de sigaret ook niet. Een alcoholverbod is wat veel gevraagd van de neoliberale Hoogervorst en zijn mede-wijnliefhebbers, dat kan geen kwaad toch? Dat kunnen zij zelf wel bepalen wat te veel is en wat niet, een roker is per definitie fout, daar kan geen uitzondering op worden gemaakt. 'Borst noemt Schippers, die enkele jaren werkte bij lobbyorganisatie VNO/NCW, "een echte werkgeversminister.' Nogal overdreven. Werkgevers hebben niet altijd per definitie ongelijk. Een absoluut verbod is net zo eenzijdig als een totale vrijgave. Hedy d'Ancona: “Maar het softdrugsbeleid wordt juist restrictiever." Dat lijkt me de enige zinnige opmerking in dit verband. Want waarom die duidelijke tegenstelling zo algemeen wordt geaccepteerd, is mij onduidelijk.

rene612
rene6122 nov. 2011 - 11:20

Wie de uitzending van ZEMBLA heeft gezien een paar weken geleden kan alleen maar concluderen dat deze 'minister van volksgezondheid' het achter de ellebogen heeft. Een leugenachtige minister in een leugenachtig kabinet. Wat dat betreft doet ze het hartstikke goed.

marnixDeWitt
marnixDeWitt2 nov. 2011 - 11:20

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/03/rekenkamer-kosten-zorg-beperken-bijna-onmogelijk/

TheGreenMachine
TheGreenMachine2 nov. 2011 - 11:20

Kunnen we weer terug naar een nachtwakerstaat, waarbij de staat ingrijpt als het welzijn van de burger daadwerkelijk in gevaar komt? In plaats van deze papa-en-mama-staat die wel even bepaalt wat goed voor je is en niet? Mogen volwassen mensen zelf bepalen of ze naar een kroeg gaan waar gerookt wordt? Houdt eens op met die hoogst irritante bevoogdende betutteling en dat onrealistische gedram van de EU.

1 Reactie
Mindfulness
Mindfulness2 nov. 2011 - 11:20

Dit moet u niet tegen ons vertellen, maar aan de minister. Die kan dan eventueel de wet veranderen. Zo werkt het hier in Nederland. Aan gebrul aan de zijlijn kopen we niets.

[verwijderd]
[verwijderd]2 nov. 2011 - 11:20

Die ex minister Borst is ook away with the pixies als je het mij vraagt : "Een stoppen met roken cursus" ! Stel je voor dat een minister zou voorstellen om een "stoppen met heroïne spuiten cursus" te beginnen. Zo'n minister zou snel naar een rusthuis gestuurd worden (minimaal). Maar als het roken betreft roepen alle politici enthousiast Hoera ! Terwijl roken minstens net zo verslavend is. Vanwaar die discrepantie dan ? Omdat, zodra je rookverslaving net zo serieus gaat nemen als heroïneverslaving, het veel te veel geld gaat kosten natuurlijk. En zolang de rookverslaafden nog geen ouwe vrouwtjes de hersens in gaan slaan om hun verslaving te bekostigen mogen ze het lekker zelf uitzoeken. Of naar een "stoppen met rokencursus" ! Hypocriete smiechten benne 't. P.S. Als de tabak nog iets zwaarder belast gaat worden krijg je automatisch ook crimineel gedrag onder de tevreden rokers natuurlijk. En uiteraard wordt smokkel en grootschalige diefstal ook weer erg aantrekkelijk. Maar dat zien we dan wel weer, regeren is ten slotte zo lang mogelijk je kop in het zand steken.

1 Reactie
eeweew
eeweew2 nov. 2011 - 11:20

Afkickklinieken voor rokers zijn te duur en ontwrichten de samenleving. Verder een goed idee.