Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-ministers Volksgezondheid kraken rookbeleid Schippers

  •  
02-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Flickr_Schippers_RoelWijnants_300.jpg
Hans Hoogervorst (VVD) 'geneert' zich voor soepeler rookbeleid. Els Borst (D66): Schippers is een 'echte werkgeversminister'
“De hele wereld is bezig het anti-rookbeleid strenger te maken. En dan gaat Nederland het beleid juist weer soepeler maken. Ik geneer me daar een beetje voor”, zegt VVD’er Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid tussen 2003 en 2006, in Vrij Nederland. De kritiek van Hoogervorst is opmerkelijk: hij is partijgenoot van Schippers. Samen stonden ze aan de wieg van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Maar ook andere voorgangers van Schippers kraken haar beleid af.
In december vorig jaar versoepelde minister Schippers het algemene rookverbod, dat was ingevoerd onder het vorige kabinet. Ook schrapt ze hulpmiddelen voor stoppen met roken uit de basisverzekering en stopt ze met mediacampagnes voor gezond leven. Els Borst (D66), minister van Volksgezondheid in de twee paarse kabinetten, verwijt Schippers in Vrij Nederland dat ze “weinig oog” heeft voor de “psychologische kant van de zaak. Zolang stoppen met roken cursussen gratis zijn, komen er veel meer mensen op af.” Borst noemt Schippers, die enkele jaren werkte bij lobbyorganisatie VNO/NCW, “een echte werkgeversminister.”
Oud-minister Hedy d’Ancona (PvdA) heeft vooral kritiek op het stopzetten van de gezond leven-campagnes. Ze verwijt Schippers “selectief” beleid: “Bij roken, eten en drinken vindt ze dat mensen er zelf over gaan. Maar het softdrugsbeleid wordt juist restrictiever.”
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.