Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oud-Kamerlid Nilüfer Gündoğan organiseert protest tegen extreemrechts PVV-kabinet op dag van bordesfoto

  •  
17-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12423 keer bekeken
  •  
ANP-476181532

Oud-Kamerlid Nilüfer Gündoğan (Volt, onafhankelijk Kamerlid) organiseert een protestdemonstratie tegen de beëdiging van het ultrarechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Dat meldt de voormalige politica op sociaal netwerk X. Ze is daarbij geïnspireerd door de massaprotesten in Duitsland tegen de opkomst van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland.

Afgelopen weekend schreef Gündoğan op X:

Zeg Nederland. We kunnen tweeten tot we n ons wegen. Maar we kunnen ook de straat op zoals oa onze oosterburen dat doen. Zullen we de dag van de bordesfoto dat ook doen? Als deze tweet meer dan 1k likes haalt beschouw ik dat als mijn persoonlijke opdracht.

Die duizend likes waren binnen een uur binnen en dus voegde Gündoğan de daad bij het woord. Maandagmiddag schreef ze dat de demonstratie is aangemeld. Ook schrijft ze:

De beëdiging is dus in week 27. Dus dan zal ook de demonstratie zijn. Wie fysiek niet kan komen naar Den Haag, kan uit zijn raam een wit laken hangen. Zo laten we zien dat wij dit geen gewoon kabinet vinden en delen we onze steun aan deze demonstratie.

Maandag liet formateur Richard van Zwol weten dat het nieuwe kabinet in de eerste week van juli op het bordes staat bij koning Willem-Alexander. Deze week gaan alle toekomstige bewindslieden langs bij de formateur en Schoof. Dat duurt drie dagen. Daarna beginnen deze donderdag al de openbare hoorzittingen van de nieuwe ministers en staatssecretarissen door de Tweede Kamer. Dat gaat ook volgende week nog door. Vermoedelijk wordt de nieuwe ploeg op maandag 1 juli beëdigd door de koning, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Gündoğan was van van maart 2021 tot maart 2022 lid van de Tweede Kamerfractie van Volt. Na interne ruzies ging ze verder als onafhankelijk lid van de Tweede Kamer. Op 5 december van het afgelopen jaar nam ze afscheid. Gündoğan werd als Kamerlid veelvuldig zelf slachtoffer van de racistische achterbannen van extreemrechtse partijen als de PVV en Forum voor Democratie. Vanuit die laatste partij ontving Gündoğan zelfs doodsbedreigingen vanwege haar coronastandpunten. Daar deed ze aangifte van. De veroordeelde haatzaaier Gideon van Meijeren (FvD) zei ondertussen trots te zijn op zijn achterban die Gündoğan belaagde.

Tijdens haar korte politieke loopbaan was Nilüfer Gündoğan een van de meest uitgesproken Kamerleden tegen het racisme van de PVV en Forum voor Democratie. Dat deed ze ook buiten de debatten. Zo noemde ze Geert Wilders, zelf groot voorstander van zaken benoemen, op Twitter (nu: X) een "gore racist" en schreef ze tijdens de coronaperiode eens dat als er een prik tegen fascisme zou bestaan, ze FvD-leider Thierry Baudet er dagelijks een zou geven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.