Joop

Oud-hoofdredacteur Deense cartoon-krant spioneerde voor Mossad

  •    •  
01-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spion_300_01.jpg
Herbert Pundik, nu Midden-Oostencorrespondent voor Politiken, spioneerde in jaren '50 en '60 voor Israël. Hij zag dit als zijn plicht als jood
Herbert Pundik heeft toegegeven dat hij een agent van de Mossad was in de tijd dat hij ook journalist was van de Deense krant Politiken. In Denemarken heeft dit voor de nodige ophef gezorgd. Politiken was ook een van de kranten die de controversiële cartoons van Kurt Westergard over de islam herpubliceerde. Vrijdag was de krant in opspraak, omdat excuses werden gemaakt voor dit herplaatsen.
Pundik zegt in een interview met de krant Informationen  geen bezwaar in te zien tegen zijn spionage-activiteiten. Volgens hen profiteerde zijn krant er juist van, doordat ze zo verhalen binnenkreeg die ze anders nooit had kunnen betalen. Dit meldt NRC Handelsblad maandag.
De joodse Pundik is een autoriteit op het gebied van het Midden-Oosten, maar staat ook bekend als pleitbezorger van de Israëlische staat. In 1948 ging hij ook vrijwillig in dienst bij het Israëlische leger. Dat Pundik ook na zijn vertrek uit het leger betrokken bleef bij de Israëlische veiligheid was nog onbekend.
Zelf vond de journalist het zijn plicht als jood om zich in dienst te stellen van de staat Israël. De spionage vond plaats in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Toen hij in 1970 hoofdredacteur werd van Politiken, is hij gestopt met rapporteren, zegt hij nu. De krant zegt begrip te hebben voor de jonge Pundik.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

paulvr2
paulvr21 mrt. 2010 - 12:28

Een heel moeilijke zaak om te beoordelen. In een wereld waarin mensen zelfs 20 jaar of langer na hun politieke opstelling dit nog kwalijk wordt genomen (zie hoe sommige mensen nu nog over de SP spreken) zou je dit met gelijke maatstaf dus verwerpelijk moeten vinden. Zelf ben ik van mening dat kwetsen om het kwetsen nooit goed is, en dat die cartoons geen enkel positief doel dienden. Anderzijds weet ik ook uit ervaring dat Denen doorgaans heel sterk Amerikaans beïnvloed zijn en de Amerikanen op hun beurt door Israël. Al met al een goede reden om nog maar eens goed na te gaan denken over de vraag of vrijheid van meningsuiting een legitimatie inhoudt om mensen die in overgrote meerderheid zelf nooit iets of iemand kwaad hebben gedaan zo globaal te beledigen. Als ik me bedenk hoe in mijn jeugd het aftreden van een minister geëist werd die per ongeluk de Amsterdamse uitdrukking "jodenfooi" gebruikte zonder zelfs ook maar de bedoeling te hebben iets over het Joodse volk te zeggen dan heb ik toch het gevoel dat we wel erg ver op de verkeerde weg terecht zijn gekomen. En daar hebben politici zeer zeker ook iets uit te leggen!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 mrt. 2010 - 12:28

Zijn er in Nederland zulke nare figuren? In media als in de politiek? Ja, Mostafa! Wie dan?!

Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mrt. 2010 - 12:28

Israel is niet, zoals hier net is opgemerkt, een schurkenstaat, maar een democratie. Je kunt heel wat kritiek hebben op de manier waarop Israel met zijn vijanden omgaat, maar het zijn wél vijanden en het zijn géén democraten. Zowel in de statuten van de PLO die op de Westbank aan de macht is als van Hamas, dat huishoudt in de Gazastrook, staat dat Israel van de kaart moet verdwijnen. Dat is glashelder en bijzonder duidelijk. De PLO is tot in de tenen corrupt, Hamas streeft naar een akelige godsstaat. Beide partijen vinden de bevrijding van Palestina blijkbaar niet belangrijk genoeg om hun geschillen opzij te schuiven. Dat geeft voedsel aan de gedachte, dat Palestijnen niet alleen slachtoffer zijn van die bezetting (op de Westbank dan), maar ook van hun eigen leiders. Die meneer Herbert Pundik heeft een halve eeuw geleden blijkbaar voor Israel gespioneerd. Dat kan hem nu wel vergeven worden, ook al omdat Israel ook toen een democratie was (en een links, zeer sterk door sociaaldemocraten beïnvloed land) en omdat er toen van een bezetting geen sprake was. Wat hem niet vergeven kan worden is zijn opmerking, dat al die spionage goed was voor de nieuwsgaring. Hij zal nu en dan wel een primeurtje gehad hebben, als dat zijn broodheren goed uitkwam. Zo maak je je krant een instrument in handen van een buitenlandse mogendheid en dat kan zo'n exclusief bericht niet waard zijn. Dat laffe excuus voor het herplaatsen van de Mohammed-cartoons heeft het dagblad Politiken geen goed gedaan, maar ook deze bekentenis is niet goed voor het imago van deze roemruchte krant.

SirCharles
SirCharles1 mrt. 2010 - 12:28

Begrijpelijk perspectivisch toch, ik had denk ik hetzelfde gedaan als ik een jood was. De 2de Wereldoorlog met de daaraan gepaarde emoties en gevoelens was nauwelijks afgelopen, kan me goed voorstellen dat de toen jonge joodse Pundik vrijwillig in dienst ging van het leger in de toen pas nieuw opgeroepen staat Israël en er vervolgens in de jaren 50 en 60 voor ging spioneren.