Joop

Orka Morgan wordt niet uitgezet

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Terug zetten in zee is volgens onderzoek van het Dolfinarium onverantwoord
Uit een wetenschappelijk rapport, dat opgesteld is in opdracht van het Dolfinarium in Harderwijk waar de orka Morgan zich momenteel bevindt, is geconcludeerd dat de orka niet in zee uitgezet mag worden. De jonge orka werd in juni uit de Waddenzee gevist.
Uitzetting in zee kan niet omdat haar familie niet getraceerd is. Het dier moet in een groep worden opgenomen om te overleven.
Eerder protesteerde dierenrechtenorganisatie PETA tegen de gevangenschap van Morgan. Zij menen dat het in gevangenschap leven van de orka niet per se veiliger is dan uitzetting. Uit de praktijk blijkt namelijk dat orka’s het niet goed uithouden in gevangenschap. Onlangs stierf in het Amerikaanse SeaWorld de vierde orka op rij in vier maanden.
Oprichter van The Black Fish, Wietse van der Werf, meende eerder al dat het Dolfinarium met twee petten op zit, aangezien Morgan zorgt voor extra inkomsten. Het Dolfinarium plaatste haar iets meer dan een week na de opvang al in een tank, waar het publiek haar kon bezoeken.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

RondeWeerd
RondeWeerd10 dec. 2010 - 10:36

Wat een gezeik om dat beest. Als het Dolfinarium de orca niet had gered was ze nu sowieso dood geweest. Bovendien kan een dier in 'gevangenschap' ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de bescherming van zijn soortgenoten in het wild. Stop de jacht op walvissen!!

evert012
evert01210 dec. 2010 - 10:36

Het Dolfinarium wil zwemmen in het geld!

Sonia2
Sonia210 dec. 2010 - 10:36

Free Willy!

Martijn46
Martijn4610 dec. 2010 - 10:36

Als overtuigd Partij voor de Dierenaanhanger ben ik mordicus tegen het houden van wilde dieren in gevangenschap ten gerieve van de vermaakslust van de mens. Dierentuinen, dolfinaria, circussen, we moet er van af en wel zo snel mogelijk. Slechts in uitzonderlijke gevallen mogen dieren tijdelijk worden opgevangen om hen te beschermen tegen acuut gevaar of ter aansterking, zoals in het geval Morgan. Maar nooit (meer) mogen wilde dieren voorwerp zijn van vermaak van de mens. Wilde dieren horen daar waar de natuur ze heeft bedoeld, nl. in de natuur. Wilde dieren moeten ook niet gepamperd worden. De natuur is niet lief maar kan meedogenloos zijn. Dat is niet leuk om te zien maar het is niet anders en we moeten dat accepteren. Het gejeremieer over de sterfte bij de Oostvaardersplassen is hypocriet omdat lijden en sterven bij de natuur hoort die we daar zo graag wensten te 'creëren'. Het is mede hypocriet omdat de meerderheid van de samenleving zonder één woord van protest het uitbuiten en doden van 500.000.000 dieren in de vee-industrie, na een kort en ellendig 'leven', legitimeert met het bevredigen van de lekkere trek. Morgan moet terug naar de natuur. En ja, daar loopt hij de kans dood te gaan. Dat is niet leuk. Maar het is beter dan het slijten van een -waarschijnlijk kort - leven in verveling als vermaaksobject van verwende stedelingen. Er gaat ook geen enkele educatieve waarde uit van een beest in gevangenschap. Het kan zijn natuurlijk gedrag niet vertonen en geeft geen enkele informatie over hoe zo'n dier in de vrije natuur leeft. Dan kun je beter naar National Geographic kijken. Het economisch voordeel dat het dolfinarium uit Morgan denkt te slaan mag geen reden zijn hem zijn vrijheid te onthouden Dat is dier- en mensonwaardig!