Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oranjefans mogen op kosten van Qatar dansen op het graf van uitgebuite gastarbeiders

  •  
30-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3002 keer bekeken
  •  
ANP-449760824

Qatar laat vijftig Oranjefans overkomen voor het WK voetbal om op het graf van omgekomen gastarbeiders te dansen. De fans krijgen hun vlucht en verblijf volledig vergoed, in ruil voor jubelende berichten op sociale media die vervolgens door de WK-organisatie worden ingezet voor marketingdoeleinden.

De fans moeten vooraf wel eerst een handtekening zetten onder een gedragscode. Dat document is ingezien door de NOS. Er staat in ‘dat zij op sociale media een positieve bijdrage leveren en dat zij "beledigende" reacties van derden rapporteren.’ 

De NOS schrijft:

"De camera zal bij de opening op onze in het oranje uitgedoste groep inzoomen", zegt Leon van der Wilk, die de reis namens de Nederlandse supporters coördineert. "Daarnaast zullen we geregeld in onze oranje shirts op pleinen verschijnen en doen we mee aan het supporters-WK, waarin fans onderling vijf tegen vijf spelen."

Het WK voetbal in Qatar is hoogst omstreden. Bij de aanleg van de stadions zijn honderden tot duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen door de slechte werkomstandigheden. Ook zijn er verhalen van uitbuiting, mishandeling en het innemen van paspoorten van de arbeiders. 

De fans die zich nu lenen voor het oppoetsen van het imago van Qatar zijn met zichzelf in het reine. Ze zeggen tegen de NOS zich wel bewust te zijn van de misstanden, maar omdat de KNVB groen licht heeft gegeven, is dat voor de fans voldoende om ook te gaan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Olav Meijer
Olav Meijer1 nov. 2022 - 15:12

Vooral dat rapporteren van "beledigende" reacties is schandalig! Wat een NSB-mentaliteit als je daarop ingaat!

Peace ....
Peace ....31 okt. 2022 - 18:24

80% van de oranjefans is PVV aanhanger en de rest FvD. Die kennen hun grappen en grollen. Dat wordt overwerk voor de ambassade ter plekke.

omaoeverloos
omaoeverloos31 okt. 2022 - 14:46

Dus Qatar huurt wat extreem nationalistische hooligans in om gezellige filmpjes van het slopen van fonteinen en het vernederen van bedelaars te posten. Hopelijk ook nog wat knokpartijen tussen de "fans" onderling en wat apengeluiden op de tribune voor de echte voetbalsfeer en de promotie is compleet.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer1 nov. 2022 - 15:11

De vraag is natuurlijk, of ze de kans krijgen dit wangedrag te vertonen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine31 okt. 2022 - 9:38

"Bij de aanleg van de stadions zijn honderden tot duizenden arbeidsmigranten om het leven gekomen door de slechte werkomstandigheden." Ik denk wel dat het af en toe nodig is de feiten te vermelden, de arbeidsomstandigheden in Qatar zijn slecht, maar het enige wat ik kan vinden is dat er 'officieel' 37 doden rondom de bouw van stadions zijn gevallen, waarvan er 34 als 'natuurlijk' zijn beoordeeld (waarschijnlijk onzin, maar toch). De 6500 doden over 10 jaar (op ruim 2 miljoen gastarbeiders) zijn overal gevallen. Naast stadions is er ook een vliegveld gebouwd, en zelfs een complete stad. Ook werkten veel van deze mensen niet eens in de bouw. In verband met het WK worden al deze doden nu richting de stadionbouw geschoven, maar dat is gewoon niet waar. Ook na het WK blijven er miljoenen gastarbeiders actief in Qatar, en zullen deze misstanden doorgaan. En niet alleen in Qatar overigens.

wie-0-wie
wie-0-wie31 okt. 2022 - 7:39

Deze reactie is verwijderd

J.janssen2
J.janssen231 okt. 2022 - 7:19

Een grote farce dat hele WK voetbal daar in Qatar. Eerst die zgn loting voor Qatar als gastland voor het WK. In een land ook nog met weinig voetbaltraditie. Dan wordt afgeweken van de traditie om het ipv zomers in de winter te laten plaatsvinden. Erbarmelijke omstandigheden waaronder de bouwvakkers hebben moeten werken. Zomers voetballen is te warm maar een stadion bouwen lukt wel.......Dan nu weer het omkopen van de supporters. Wat is sowieso het belang van Qatar om dit evenement te organiseren? Zijn de teams ook omgekocht? En dan gaan ministers en koning dit ook nog bijwonen. Wat een idiote poppenkast... neploting, nepwedstrijden, met nep reakties van supporters waar wij dan nog met z'n allen naar gaan zitten kijken .......En met belastinggeld deze nonsens ook nog eens supporten. Een zichzelf respecterende sportbranche zou zich verre moeten houden van dit soort evenementen en zich alsnog terug moeten trekken.

Baldrr
Baldrr31 okt. 2022 - 6:46

In onze huidige samenleving kun je al meer dan genoeg gegadigden vinden onder de mensen die hun energierekening niet kunnen betalen en graag even een paar weken de kachel uitzetten. 550.000 huishoudens leven in energiearmoede. Die mensen zien het aanbod van Qatar als een godsgeschenk. Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral.

Gio Servas
Gio Servas31 okt. 2022 - 6:33

Ja en? Doet niet iedereen dit? Begint al bij elke politieke partij overal ter wereld en ook bij landen. Ga maar eens negatief c.q. eerlijk doen over Amerika op je eigen Facebook. Kijken hoe makkelijk je het land in gaat komen. Dit is iets wat volgens mij over de hele wereld ook in het westen praktisch normaal is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2022 - 6:31

Nu de koning nog!

evanditmarsch
evanditmarsch30 okt. 2022 - 23:53

Beschamend , wat een afgang , te koop voor wat olie centen......

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2022 - 18:47

Ik speel wel mee, kom maar op met die tickets !!

Backtobasics
Backtobasics30 okt. 2022 - 18:29

Voetbal supporters?......................tja, had niet echt anders verwacht.

Greendutch
Greendutch30 okt. 2022 - 18:28

nog zelden tot nooit zo’n lang stuk op het journaal gezien, ook NOS kwaad. dit moet verboden zijn , is vergelijkbaar met de stemmen die de Turkse minister hier voor Erdohan kwam verzamelen. men weet ’t ook want wil/durft nu al niet meer met NOS spreken omdat dat niet met Qatar overeenkomt. ze zijn nu al bang. Mensen op hun zwakke punt pakken om zich onder een ander regime naar hun pijpen te laten dansen. Als ze fouten maken worden ze daar mogelijk gevangen gezet of erger want daar schrikt men niet van terug. Dit toont de ware aard van de arabier, de Qatari , [goed land voor baudet, die wilde ook China kopen met een dikke portemonnee voor mondkapjes] vraag me af of men zich realiseert voor eeuwig bij de Qatari op de loonlijst te staan, die vergeten dit niet. de Qatari zijn bezig zichzelf in t kopen in de westerse wereld om te voorkomen dat ze weer alleen in die zandbak verarmen als de vraag naar olie afneemt. totaal gewetenloos, zonder enig besef van fatsoen. zij spannen anderen voor hun kar die ze `elf niet kunnen besturen. tijdens speech van emir van Qatar wel klagen over de laster maar niets over de oorzaak ervan. totaal onbetrouwbaar, net als Poetin , Erdohan, baudet, Bolsenaro en al dat stinkend rijk is of wil worden/blijven.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert30 okt. 2022 - 17:53

Wat heb ik nou weer aan mijn fiets hangen? - Nederlandse supporters verhuren zichzelf aan het criminele Qataarse régime om als PR-functionarissen voor dat land te dienen, ze mogen alleen maar leukigheid naar buiten brengen, en worden zelfs geacht 'beledigende reacties' van anderen te verklikken. Ze zijn dus gewoon te koop, naïef of niet. Worden ze misschien gehuisvest in die flats waaruit heel recent zoveel arme gastarbeiders geschopt werden? Slaven die het er tenminste nog levend afgebracht hebben? Dat zou uiterst cynisch en sadistisch zijn. Dit alles in de dagen op welke bekend werd dat er in ons land Chinese politiebureautjes onder een dekmantel gevestigd werden. Tja. Surveillantie, onderdrukking, en dictatuur zijn weer volop in zwang, in een jaar dat veel later als een triest dieptepunt in de menselijke historie gezien zal worden. Democratie wordt overal ernstig bedreigd, en de zittende regeringen blinken uit in passiviteit en holle frases.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2022 - 6:29

Dat wordt letterlijk dansen op het graf van een ander. Waarschijnlijk Rutte en Wobke aanhangers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2022 - 7:19

Zou onze overheid ook 'actief' benaderd zijn hiervoor!

Phantom3
Phantom330 okt. 2022 - 17:51

Moeten ze lekker zelf weten. Hopelijk hebben ze een leuke tijd. Ik ga niet kijken in ieder geval.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman30 okt. 2022 - 17:06

Als je hier al voor laat inhuren, hoe leg je je gedrag dan uit op een feestje?

Ivan61
Ivan6130 okt. 2022 - 17:03

Emir heeft paar honderd slaven er bij.

Joop  den Uil
Joop den Uil30 okt. 2022 - 16:50

Iedereen richt zich zoo op he WK en arbeiders in Qatar dat het overige wat niet klopt in dat land gemakshalve maar vergeten wordt. Zeer grote misstanden ... in vergelijk met het westen. Genoeg redenen om hen sancties op te leggen.

Marcmokum
Marcmokum30 okt. 2022 - 16:49

En de helden van de KNVB weigeren commentaar!

Marcmokum
Marcmokum30 okt. 2022 - 16:47

Geld boven principes en moreel kompas!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin31 okt. 2022 - 6:30

We hebben 12 jaar niet anders meegemaakt!

DAS13
DAS1330 okt. 2022 - 14:52

Ach ja voetbalfans dat zijn vaak al niet de helderse lichten. Maar omdat de knvb (commerciële organisatie) het goed vind, want centjes, dan vinden wij het ook goed. Wellicht dat we eens met hun werkgevers rond de tafel kunnen gaan zitten want deze oranje fans vinden uitbuiting met de dood tot gevolg niet zo probleem. Het ergste vind ik nog dat ze zich voor een vuil vies karretje laten spannen en dat ze durven oranje te dragen.