Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Oranje maakt Nederland gelukkigst...

  •  
31-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oranjegeluk_300.jpg
... maar ook het meest sip in 2010
De Gelukswijzer, een onderzoeksproject van de Erasmus Universiteit waarmee mensen kunnen aangeven hoe gelukkig ze zich voelen, bereikte na de overwinning van Oranje op Uruguay in de halve finale van het WK voetbal een hoogtepunt.
Dieptepunt was de dag na de van Spanje verloren finale. Die sombere stemming was toen even zwart als de dag na de wereldschokkende aardbeving in Haïti. 
De Volkskrant schrijft:
Op 6 juli 2010, de dag van de halve WK-finale, was het geluksgevoel een 7,9. Dat is een half punt hoger dan het gemiddelde geluksgevoel die maand. Op 12 juli, de dag na de verloren voetbalfinale, was het geluksgevoel slechts een 6,7. Diezelfde waardering werd ook gegeven na de aardbeving in Haïti op 21 januari van dit jaar.
De Gelukswijzer , een co-productie van de universiteit  met een verzekeraar, bestaat onder meer uit een website waar bezoekers hun geluksgevoel kunnen aangeven. Dat werd afgelopen jaar zo’n 10.000 keer gedaan, oftewel gemiddeld nog geen dertig keer per dag.
cc-foto:  J.D. Bol

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

doeidoei
doeidoei31 dec. 2010 - 8:41

"gemiddeld nog geen dertig keer per dag. " Flutonderzoek dus. Ik vraag me af waarom Erasmus zijn naam daar aan verbindt. Als wetenschappelijke instelling moeten ze gedegen onderzoek doen. Dit soort rommel kan ik in de Viva ook wel lezen (eigenlijk niet, want ik lees geen Viva). Dat gezegd hebbende: de uitkomst (WK feest en kater) klinkt wel logisch.

JanB2
JanB231 dec. 2010 - 8:41

Als de Nederlander het hiervan moet hebben dan is dat een teken van geestelijke armoede.

JoopSchouten
JoopSchouten31 dec. 2010 - 8:41

Brood en spelen...

1 Reactie
JAWEH
JAWEH31 dec. 2010 - 8:41

Spelen.. Brood hebben de Zuidafrikanen er niet aan over gehouden..

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 8:41

Gelukkiger? Je kop in het zand steken zal je bedoelen. Geef het volk brood en spelen. Ziekenfondspremie duurder en de voorzieningen uitgekleed. Subsidies verlagen of afschaffen. Bijdrage kinderopvang verhogen. enz. Maar ja, we mogen 135 km per uur gaan rijden. Dat is tenminste wat en dat met het oranjegevoel. Mag ik even overgeven!

1 Reactie
grolschje2
grolschje231 dec. 2010 - 8:41

Toen het van de belastingen werd betaald leek het net gratis.

Yggdrasil
Yggdrasil31 dec. 2010 - 8:41

Het is met dat "oranje" gevoel en dat zogenaamde "wij" gevoel voor mij persoonlijk eigenlijk hetzelfde als met de kijkcijfer top tien. 8 van de 10 programma's die in de kijkcijfer top tien staan zie ik nooit. Maar wie ben ik dat ik de vreugde van mijn medemens die graag kijkt naar voetbalmiljonairs misgun. Ik zou het pas echt een oranjegevoel vinden en ik zou het pas een Nederlands elftal vinden wanneer al die voetbalmiljonairs belangeloos en zonder extra verdiensten in de dienst van het land zouden voetballen in plaats van voor de centen. Maar zoals ik al zei, als mensen gelukkig worden van dit commercieel feest dan gun ik ze dat geluk van harte maar ik word er echt niet anders van.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei31 dec. 2010 - 8:41

Volgens mij krijgt het NL elftal helemaal geen salaris. Ze krijgen alleen een premie die afhankelijk is van het resultaat. De KNVB heeft nooit bekend gemaakt, maar het zou gaan om een paar ton per speler bij winnen van het WK. Het echte geld verdienen ze bij hun clubs en aan sponsorcontracten. Aan het WK verdienen ze direct niet echt veel, al kunnen ze zich natuurlijk in de kijker van het grote geld spelen.