OR-voorzitter Michel Meerts die zaterdag in Nieuwsuur het vertrouwen opzegde in Kamervoorzitter Vera Bergkamp, heeft nu zelf zijn taken neergelegd. Dat melden Volkskrant-verslaggevers Natalie Righton en Avinash Bhikhie op gezag van de woordvoerder van de Tweede Kamer.
De voorzitter van de ondernemingsraad zei in Nieuwsuur dat de ambtenaren geen vertrouwen meer hebben in het presidium van de Kamer. Bergkamp zou de scherven niet meer kunnen lijmen. “Het vertrek van het presidium is de enige oplossing die nog aanvaardbaar is voor het ambtelijk apparaat”, aldus Meerts zaterdag.
Vorige week stapte griffier Simone Roos, de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer, al op. “Als werkgever moet ik een sociaal veilige werkomgeving kunnen bieden, ook, of misschien zelfs juist, in een complexe werkomgeving als de Tweede Kamer. Mijn conclusie is dat dit niet (meer) mogelijk is”, stelde zij in een verklaring.
Kan iemand uitleggen waarom de ambtenaren hun taken het nu niet meer aankunnen?
Gerygrr Op zo'n suggestieve vraag wil hoop ik niemand antwoord geven omdat. En de reden is, dat een antwoord niet mogelijk is. Want dan zult eerst duidelijk moeten duidelijk maken waarom de ambtenaren hun werk niet meer kunnen doen. en dat al meteen mis. Deze man bijvoorbeeld legt zijn werk als voorzitter maar niet als ambtenaar neer. En hij spreekt voor zichzelf en niet namens anderen, laat staan "de ambtenaren"!
Kortom, die heeft voor zijn beurt gepraat en niet namens de gehele OR. Ik hoop dat het gedoe eromheen nu eens voorbij is en dat het onderzoek kan starten.
En vandaag is het allemaal weer anders: https://www.nu.nl/algemeen/6236144/ondernemingsraad-kamer-heeft-toch-vertrouwen-in-kamervoorzitter-bergkamp.html
De voorzitter gaf zijn eigen mening als ware het de mening van de OR. Dat was een beetje dom ... vooral toen bleek dat de meerderheid van die raad een andere mening had als hij.
De verkiezing van de voorzitter van de TK is een politiek gebeuren. Kwaliteit is daarbij soms ondergeschikt aan partijlidmaatschap. In het geval van Arib pakte dat goed uit, in het geval van Bergkamp duidelijk niet. Bergkamp kan beter aftreden maar dat is geen garantie dat een nieuwe voorzitter het beter gaat doen.
Ik vind Bergkamp 1 van de slechte kamer voorzitters. Haar opvolger zal weinig moeite hebben haar te overtreffen. Ik denk dat Bergkamp een probleem oplost als ze zal gaan. Aan de andere kant( die mening deel ik van wel met "rechts") mag D66 helemaal electoraal leeg lopen. Die hebben werkelijk NIETS voor elkaar gekregen voor klassiek linkse mensen. Dus dat ze electoraal helemaal door de bodem gaan vind ik prima. Dus in die zin mag Bergkamp nog wel een tijdje rondkloten.
Dus jij vindt niet dat ambtenaren recht hebben op een veilige werkplek. Ok ...
Het kan zo langzamerhand een klucht dan wel een Shakespeariaans drama worden genoemd, als het hele gebeuren niet zo ernstig was. Het is allemaal een aanfluiting voor een serieus te nemen parlement. Voorlopig staken van het aangekondigde onderzoek naar Arib lijkt me nog de enige remedie om de tent enigszins tot bedaren te brengen, en tegelijkertijd maatregelen voor de lange termijn te plannen waardoor dit soort slepende affaires niet meer mogelijk zullen zijn. Eenvoudigweg omdat er dan duidelijke regelgeving op dit gebied zal zijn met heldere, korte procedures.
Het lijkt wel een soort dominorace van omvallende ambtenaren.
.. en dat zou alarmbellen moeten doen afgaan. Ambtenaren geloven niet meer dat de politici in de Tweede Kamer hun klachten serieus nemen. Zij denken dat die politici weliswaar in het algemeen hoog opgeven over een "veilige werkplek", maar op het moment dat het concreet wordt en ambtenaren al jarenlang (2015!!) klagen dat ze zich onveilig voelen, dan doen die politici zo goed als niets .. en ALS eindelijk 8 leden van de Kamer (het presidium, niet Bergkamp alleen!!) een beetje stuntelig tenminste iets proberen .. - let wel ZES jaar na de eerste klachten!! - dan worden die 8 leden door het slijk getrokken door diezelfde politici. En een deel van die politici (en hun entourage) vallen dan vervolgens ook nog eens publiekelijk en in de media de ambtenaren aan, die zich inhoudelijk niet mogen verweren. Gek dat die ambtenaren het NU pas opgeven en vertrekken ... de meeste nederlanders hadden al veel eerder hun werk opgezegd.
Let op : De TK-griffie - en alles wat daar aan ambtelijke ondersteuning aan- en onderhangt : van griffiers en steno-notulisten tot garderobe medewerkers, bodes en de bediening in het TK restaurant - maakt gewoon deel uit van hetgeen in ons Openbaar Bestuur, gevoeglijk het facilitair bedrijf wordt genoemd. Hoewel het facilitair bedrijf cruciaal is voor het materieel en juridisch functioneren van onze TK, blijft het ten principale ondergeschikt aan het primaat van de politiek, zoals die belichaamd wordt in en door onze (gekozen) Volksvertegenwoordigers. Die ondergeschikte positie - hetgeen iets geheel anders is dan het hebben van een slechte individuele of collectieve arbeidsrechtelijke positie - maakt ook, dat het zichzelf door het uitgesproken machtswoord, buitenspel gezette, ambtelijke deel van het TK presidium (Roos c.s.), niet meer in staat moet worden gesteld, om ooit weer op hun oude posities terug te keren. Het belonen van (de hier door de griffie en diensthoofden gehanteerde) chantage argumentatie zou immers - nog afgezien van de hiervoor benoemde principiële ondergeschiktheid van het facilitair bedrijf van de TK aan het politiek primaat van de TK leden - minimaal een precedent vormen voor toekomstige situaties en daardoor (ook preventief) een oneigenlijk drukmiddel vormen. Omdat Bergkamp haar geloofwaardigheid totaal is verloren, zal een nieuw (politiek) TK presidium dienen te worden gekozen, dat op haar beurt weer een nieuw ambtelijk managementteam aanstelt.
Hoe langer dit pandemonium duurt des te meer de geloofwaardigheid van de beschuldigende partijen en hun vertegenwoordigers wordt aangetast. Immers - zoals ik eerder al vermocht te stellen - hoe moeilijk kan het zijn (geweest) om in deze tijd van in overvloed beschikbare (hand-held / pocket-hidden persoonlijke, dan wel standaard overal in zowel het huidige, als in het traditionele TK gebouw op het Binnenhof aanwezige, professionele publieke) electronische informatie-registratie apparatuur, tastbaar bewijs te verzamelen van de grote hoeveelheid aan Arib ten laste gelegde grensoverschrijdende gedragingen. En kom niet aan met drogredenen als 'verboden wapens' vanwege de privacy-wetgeving, want de belangen die nu worden bedreigd - zoals de geloofwaardigheid van het stelsel, dat onze wetgevende vergadering omvat en nota bene het hart van onze parlementaire democratie vertegenwoordigt - zijn eenvoudigweg oneindig veel groter. Mede gegeven het feit, dat nog geen enkel media-kanaal ons in het bezit heeft gesteld van (wettig, dan wel onwettig verkregen) overtuigende (letterlijk sprekende) voorbeelden van het beweerde schrikbewind van tnmlg TK voorzitter Arib, lijkt het vermoeden te wettigen, dat die opnamens domweg niet bestaan en dat ze niet bestaan, omdat de beschuldigingen niet zijn gesubstantieerd. Bergkamp - jarenlang lid van het Presidium en dus jarenlang op de hoogte van "de klachten", maar jarenlang gezwegen - lijkt nu eingekesseld in een onbegaanbaar procedure-traject
Nog even en de Tweede Kamer houdt geen ondersteunende ambtenaren meer over.
@teejee Hij zal zijn taken als voorzitter van de or neerleggen. Dan kan hij gewoon zijn normale werk blijven doen.
"Nog even en de Tweede Kamer houdt geen ondersteunende ambtenaren meer over." Misschien wordt er nu wel doelmatiger gewerkt.
functie neerleggen ... taken neerleggen ... dat doen we allemaal om 5 uur , en pikken het de volgende dag om 8 uur weer op .... zoiets ? of is het meer dan een symbolisch gebaar. D66 is voor mij de top in intriganten ... en ze blijven maar doorgaan. Is het niet op regeringsniveau dan wel op provinciaal of gemeentelijk.
Toe maar: Leggen t werk neer of tonen karakter en dienen ontslag in. Het eerste is toch werkweigering?
Weet je niet eens hoe een OR werkt? Daar krijg je niet voor betaald slimmerik
Is voorzitter OR een betaalde functie waarvoor deze meneer is aangenomen dan? Zo ja, dan is het werkweigering, zo niet dan keek kk weer eens niet kritisch genoeg.
@Karingin Technisch gezien is meestal in overleg met de werkgever bepaald hoeveel werkuren 'van de baas' een OR-lid mag gebruiken voor uitoefening van deze functie. Voor die uren wordt men wel betaald, bij overschrijding is het uiteraard eigen tijd.
@teejee Klopt en als hij zijn taken als voorzitter neer legt, kan hij weer zijn gewone dagtaak tegen betaling uitvoeren.
@TeeJee Het salaris van een OR lid verandert niet. Dat de werkgever tijd moet vrijmaken is wettelijk geregeld. Die regel leidt er niet toe dat er tegenover OR lidmaatschap een beloning wordt gesteld.
@stokkickhuysen Daarom schreef ik ook "technisch gezien". Maakt u zich verder geen illusies; ik ben OR-lid geweest, ik weet exact hoe het werkt.
@Labou Technisch gezien wel, dus de vraag stellen is 'm beantwoorden. Vragen gaat bij sommigen voor denken.
@karin Maar gelukkig hebben we ons echte slimmerikje. Ik zou u idd nooit betalen.
4e lid art 12 WOR, lid ondernemingsraad kan vrijwillig ontslag indienen...
Ik ben ook lid geweest, Daarom vind ik je bericht misleidend. Wat bedoel je met 'maak je geen illusies?'
Dan wordt het tijd dat kk eerst eens nadenkt alvorens te vragen. Want blijkbaar is het nu zo dat hij gelijk schrijft wat zo opborrelt. En dat resulteert nogal eens in loze hersenscheten.