Joop

Opvarenden luxe zeiljacht bestoken orka's met lichtkogels

  •  
19-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10482 keer bekeken
  •  

In de Straat van Gibraltar hebben opvarenden van een luxe zeiljacht orka's bestookt met lichtkogels, afgeschoten met een speciaal pistool. Het schokkende tafereel is vastgelegd vanaf een schip met walvisspotters en aan de kaak gesteld door PACMA, de Spaanse partij voor de dieren.

De dierenmishandeling vond afgelopen donderdag plaats voor de kust van Tarifa, de zuidelijkste punt van het Iberisch schiereiland. Het schip met walviswaarnemers had het zeiljacht per radio gewaarschuwd voor de aanwezigheid van orka's. Tot ontzetting van de dierenbeschermers werd daarop het vuur geopend. Met hoornsignalen en geschreeuw protesteren ze tegen het gruwelijke gedrag van de opvarenden. 

Orka's behoren tot de bedreigde diersoorten, zijn door de Spaanse wet beschermd en het is onder meer verboden de dieren lastig te vallen of op te jagen. Jachten die met orka's in contact komen moeten volgens de officiële richtlijnen hun zeilen laten zakken en op de motor zo snel mogelijk in een rechte lijn koers zetten naar ondiepere wateren totdat de orka's hun belangstelling verliezen. De autoriteiten hebben een onderzoek naar het incident aangekondigd.

Rond het Iberisch schiereiland leeft een groep orka's die met enige regelmaat zeiljachten aanvallen. Volgens dierenbeschermers is de reactie van de opvarenden ook te wijten aan de sensationele berichtgeving in de media over dergelijke confrontaties waarbij gesuggereerd wordt dat de dieren uit zouden zijn "op wraak".

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 aug. 2023 - 4:54

Voor een seinpistool heb je een wapenvergunning nodig. Er lijken me genoeg redenen aanwezig om die bij de eigenaar van deze boot in te trekken.

2 Reacties
FelixFlex
FelixFlex20 aug. 2023 - 11:30

Ah Molly want u was er bij?

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 aug. 2023 - 19:51

@Felix - Zou dat nodig zijn? De zaak lijkt me duidelijk. Een pistool waarvoor een vergunning noodzakelijk is, en bedoelt voor het geven van noodsignalen, wordt gebruikt als wapen.

Ceesjes
Ceesjes19 aug. 2023 - 18:03

Het beleid is om rustig af te wachten en niet de motor te starten. Wat een beleid zeg! Logisch dat mensen op z'n boot niet passief gaan afwachten wat de beesten gaan vernielen. En heb je geluk en is alleen je roerbak stuk dan staan er geen dierenbeschermers klaar om de duizenden euro's te betalen. En niet iedereen met een zeilboot is stinkend rijk hoor. Hoog tijd dat er een echte oplossing voor de groep orcas komt.

1 Reactie
pahan
pahan20 aug. 2023 - 6:54

Het advies is zeilen naar beneden, motor starten en naar de kust varen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 aug. 2023 - 15:03

Die zéiljachten en andere zg. `jachten' zijn sowieso een pláág voor de de NL steden die aan het water liggen. Om de vijf minuten de bruggen open, omdat er weer zo'n patjepeeër met z'n lullige dure váártuig langs moet. De goedlachse verkeersdeelnemer maar wachten, soms krijg je zin om met éieren te smijten naar zulk blasé HISWA-volk dat nog beschermd wordt ook door BOA's aan hun ligplaats, die boetes uitdelen aan fietsers over de wandelpaden naast de walkant.

4 Reacties
FelixFlex
FelixFlex20 aug. 2023 - 11:32

Kinnesine in 1 bijdrage goed samengevat, Hannes. Zullen we het verbod op privebezit maar meteen invoeren?

r v b
r v b20 aug. 2023 - 13:47

speciaal voor wegverkeer worden dure bruggen gebouwd, en dan nog blijven met name automobilisten zeuren dat de brug wel eens open gaat om ook waterverkeer door te laten.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 aug. 2023 - 15:45

En daar istie weer, de domrechtse jaloeziekaart. Het komt bij platrechts niet in hun gebrainwashed systeem op dat er ook mensen zijn die totaal niet jaloers zijn op rijke snobs met dure speeltjes. Nobele mensen die zo tevreden zijn met zichzelf, dat het vergaren van bezit hen beláchelijk en dóm voorkomt.

Prisunic
Prisunic20 aug. 2023 - 16:06

Is het hier een rechtse site geworden? Je kan ook niks meer aan opinie kwijt of hele hordes zure trollen komen jou rechtsom vertellen dat je hier niet moet zeuren over rechtse verworvenheden. Waar blijft het tégengas?

Mirzas
Mirzas19 aug. 2023 - 14:46

Entitled assholes. Die zou je een paar jaartjes moeten laten brommen. Maar ze zullen wel lachend de boete betalen, vrees ik.

guy yacobi
guy yacobi19 aug. 2023 - 13:07

sinds mijn zelfverdediging bewapening- en trainingsprogramma (zie een eerdere post hier van mij) voor de Duitse wolf goed verloopt en dit recent ook is geïntroduceerd in Nederland, zal ik nu een zelfverdediging bewapening- en trainingsprogramma op gaan zetten voor de vissen. Ik heb daarvoor al aangepaste harpoenen gemaakt en mini torpedo's ik twijfel nog of ik die ga uitrusten met tactische nucleaire kernkoppen, misschien een aangepaste neutronenbom kop (vernietigd wel mensen maar geen dieren) jullie horen nog van mij en de bedreigde dieren verrekte arrogante klote mensheid, we gaan jullie terugpakken als jullie het zelf al niet doen met je slechte karma

pahan
pahan19 aug. 2023 - 12:58

Ik kan me er wat bij voorstellen. Ik vaar niet in dat gebied, maar zou iets luidruchtigs meenemen om de lol er bij de beesten af te halen. Overigens, lichtkogels kan je niet alleen met een daartoe geschikt 'pistool' afvuren, er zijn ook andere varianten. Standaard uitrusting volgens SOLAS.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 aug. 2023 - 16:54

‘Om er de lol bij de beesten van af te halen’ Omgekeerde wereld.

pahan
pahan19 aug. 2023 - 17:40

Want? Ze zijn prima te conditioneren, en hebben vrij snel door dat dit niet meer leuk is. Dan zijn ze meteen beschermd. Hoe het anders afloopt? Kijk maar naar elke haai die een zwemmer pakt.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 aug. 2023 - 10:26

Dankzij de EU (en industrielobby) is het pulsvissen verboden in Nederland. Wellicht is de puls apparatuur nog aanwezig... kan goed afdoende blijken tegen die grote vissen die lijken op koeien en eksters.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 aug. 2023 - 9:52

Ik vind het prima als die orka's eindelijk eens voor zichzelf opkomen!

De Greet
De Greet19 aug. 2023 - 9:25

Ik lees inderdaad met regelmaat dat de orkas georganiseerde aanvallen zouden uitvoeren, en dat een orka na een aanvaring uit zou zijn op wraak. Als je dan met kinderen op een schip vaart, kan ik wel begrijpen dat je zeer angstig wordt als er een groep orkas op je boot afkomt.

1 Reactie
ChefSache
ChefSache19 aug. 2023 - 14:24

' Als je dan met kinderen op een schip vaart, kan ik wel begrijpen dat je zeer angstig wordt als er een groep orkas op je boot afkomt.' De mensen hier niet hoor.. die laten zich gewoon aanvallen.

plainview
plainview19 aug. 2023 - 9:03

"sensationele berichtgeving in de media over dergelijke confrontaties waarbij gesuggereerd wordt dat de dieren uit zouden zijn "op wraak"." Noemt joop nu haar eigen berichtgeving sensationeel? Want in voorgaande artikellen werd dit ook wraak genoemd van orkas.