Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bouw opvangcentra Oekraïeners in verboden zone Schiphol: bescherming gezondheid geldt niet voor vluchtelingen

  •  
09-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3741 keer bekeken
  •  
49959408696_f853d841fc_k

© cc-foto: jounigrippen

Projectontwikkelaars hebben ontdekt dat de wet die - vanwege gevaar voor de gezondheid - verbiedt dat er woningen worden gebouwd worden onder vliegroutes van Schiphol niet geldt voor vluchtelingen. Vorige maand hield de Raad van State de bouw tegen van studentenwoningen op een braakliggend terrein in de gemeente Amstelveen omdat de vliegtuigen die gebruik maken van de Buitenveldertbaan teveel herrie en onveiligheid veroorzaken. De ondernemers zetten er nu containerwoningen neer voor vluchtelingen want daar blijken de regels ter bescherming van de gezondheid niet voor te gelden.

Burgemeester Poppens van Amstelveen zegt in het Parool: "We hebben goed gekeken naar de regels. Daarin staat dat er wel asielzoekers en overige vreemdelingen opgevangen mogen worden, daar is ook geen termijn aan verbonden. Maar we vragen wel eerst even bevestiging aan de inspectie." AT5 meldt dat de gemeente stelt dat volgens de regels de vluchtelingen er niet officieel wonen en daarom de gebruikelijke bescherming niet geldt.

De NOS schrijft:

Vastgoeddirecteur Maarten Feilzer, die op dezelfde plek een studentenflat voor 400 mensen wilde neerzetten, snapt niks van de gang van zaken: "Een gebouw voor de opvang van asielzoekers of andere categorieën vreemdelingen geldt volgens de regels niet als geluidsgevoelig en een studentenkamer blijkbaar wel." In de containerwoningen komen geen 'nieuwe' vluchtelingen uit Oekraïne te wonen. Volgens burgemeester Poppens is het de bedoeling dat een deel van de 350 Oekraïners die nu bij gastgezinnen verblijven, naar Amstelveen Kronenburg verhuist.

cc-foto: jounigrippen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

a.doorgeest
a.doorgeest10 jun. 2022 - 11:01

Raar verhaal en dubieus plan: containers zijn vele malen geluidsgevoeliger dan nieuwbouw van beton, steen en dubbel glas. Als je vluchtelingen opvangt, doe het dan goed en fatsoenlijk op plekken waar dat kan en het welzijn van deze mensen niet (verder) geschaad wordt. Met opvang tussen de mazen van de wet door help je niemand echt. Kortom: afblazen dit plan en op zoek gaan naar een andere plek.

Wie o Wie
Wie o Wie9 jun. 2022 - 18:49

Het gaat niet enkel over de gezondheid. Veel bewoners zou de veiligheid van de vliegroutes in gevaar brengen. Enkel bij hoge uitzondering mag er gebouwd worden. Goed dat die uitzondering nu geldt. Volgens de bewonersvereniging valt de herrie gelukkig mee “ Dat vlieglawaai het wonen in Kronenburg ondraaglijk zou maken, wordt weersproken door de bewonersvereniging Uilenstede, die de bouwplannen voor Kronenburg steunt.”

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...9 jun. 2022 - 14:34

Tja, nood breekt wet. Is men hier dan voorstander van ultrakorte procedures waarmee huidige rigide planologische wetgeving kan worden omzeild? Overigens werken er dagelijks rond de 70.000 mensen op en rond Schiphol, worden ook jarenlang hieraan blootgesteld.

Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2022 - 14:34

Ik las zojuist, dat er cruiseschepen gaan worden ingezet voor de opvang van asielzoekers. In Velzen en in Vlissingen! Is daar ook niet een probleem met luchtvervuiling?

Ch0k3r
Ch0k3r9 jun. 2022 - 12:06

Het lijkt me een strak plan als het kabinet Rutte vanaf heden in de sportzaal van het AZC in ter Apel gaat vergaderen. Kunnen de vluchtelingen daar mooi ondergebracht worden in de Tweede Kamer.

vdbemt
vdbemt9 jun. 2022 - 10:25

Maar wie verwacht er nog consequent en fatsoenlijk (mens-erend) bestuur onder een kabinet Rutte?

7 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert9 jun. 2022 - 11:46

@ vdbemt - ik ken drie van die hoopvolle gelovigen: Jozias2 Wie o Wie ...en, en, iemand die Y-line heet of iets dergelijks. (Niets ten nadele van andersdenkenden, hoor.)

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 15:22

Nou…je hebt andersdenkenden en Rutte-apologeten. Die laatste categorie is ofwel zo dom als het achterend van een varken, of ze krijgen betaald…laat ik er maar niet vanuit gaan dat er kwaadaardigheid achter zit. Al heb ik daar wel steeds meer moeite mee

Jozias2
Jozias29 jun. 2022 - 16:34

@vdbemt Wat heeft Rutte hier precies mee te maken?. Dit is een besluit van een hele andere bestuurslaag: de gemeente. Waarbij in Amstelveen overigens ook de PvdA in het bestuur zit.

vdbemt
vdbemt9 jun. 2022 - 18:26

@Jozias. ...................

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 21:10

It’s culture stupid!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert10 jun. 2022 - 6:11

I told you so...

vdbemt
vdbemt10 jun. 2022 - 9:27

@drs.H.C. Inderdaad. Bingo!

Jozias2
Jozias29 jun. 2022 - 10:23

Er zijn toch ook hotels in dergelijke gebieden? Kortstondig verblijf is dus toegestaan en langdurig verblijf (wonen) niet. Bij de opvang van asielzoekers zal dus wellicht bepaald moeten worden hoe lang iemand daar maximaal mag verblijven als aanvullende bepaling wat aangemerkt kan worden als kortstondig. Hetzelfde speelt bij arbo werkplekken. Daarbij gelden er ook andere eisen aan werkplekken die bedoeld zijn voor korter gebruik.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen9 jun. 2022 - 12:30

Bij een hotel, zeker daar in de buurt, gaat het hooguit om enkele dagen. Ik weet uit ervaring dat het daar vrijwel onleefbaar is geworden door de herie en vervuiling. Dat mensen daar willen wonen komt door de uitzichtloze woningnood. Maar daar bouwen is bewust mensen gezondheidsschade bezorgen. Vergeljk het met Tata. We weten sinds vandaag dat het een ramp is voor de volksgezondheid...... Dat wil je toch niet als bestuurder op je geweten hebben?

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 15:28

Allemachtig…alsof het om een paar meubelstukken gaat

Jozias2
Jozias29 jun. 2022 - 16:26

@alfred, Dus als het om opvang voor een paar dagen gaat dan is het prima? En die eigen ervaring? Dat is vanuit Spijkenisse?

Paul250371
Paul2503719 jun. 2022 - 10:22

Wat een piporepubliek. Mensen zijn dingen, nummers, gaten in de wet, alles behalve mensen.

Karingin
Karingin9 jun. 2022 - 9:24

Gat in de wet, gat in de markt, gat in....nou ja, er is geen gat veilig in elk geval