Zelfdoding komt 5 tot 8 keer vaker voor onder mensen met bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering
Gemiddeld plegen elke dag vier mensen zelfmoord in Nederland. Opvallend vaak gaat het daarbij om zelfdodingen door bijstands- of uitkeringsgerechtigden. Dat is de conclusie van een studie door GGD Den Haag, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum die vandaag verschijnt. Sociaal-economische en demografische kenmerken van alle mensen die overleden door zelfdoding tussen 2002 en 2011 werden geanalyseerd. In totaal waren dat 15.178 mensen.
Renske Gilissen van GGD Den Haag zegt in de Volkskrant :
We hadden verwacht uitschieters te zien bij uitkeringsgerechtigden, maar de verschillen zijn toch wel opvallend groot. Het beeld is doorgaans dat alleenstaande mannen vaker suïcidaal zijn, maar het hebben van een uitkering blijkt ook een belangrijke factor. Onder mannen met een uitkering komt zelfdoding ruim 4,5 keer vaker voor, bij vrouwen met een uitkering is dat zelfs ruim zes keer vaker.”
Volgens Gilissen is lastig te achterhalen wat de oorzaak is. Werkeloosheid kan suïcidale gevoelens teweeg brengen, maar depressieve en suïcidale gevoelens kunnen ook juist de reden zijn dat iemand zijn baan verliest:
Wat oorzaak en gevolg zijn, kunnen we niet achterhalen. Voor preventiemaatregelen maakt dat niets uit. Ons onderzoek geeft inzicht in de risicogroepen waar je extra op moet letten.
Dat er een verband bestaat tussen het aantal zelfmoorden en de stijging van de werkloosheid, is door internationale organisaties al meermaals aangekaart. Zoals onlangs door het Internationale Rode Kruis.