Staatssecretaris Teeven was betrokken bij witwasoperaties en sloot in zijn tijd als officier van justitie deal die drugscrimineel vijf miljoen gulden belastingvrij opleverde
Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft in 2000, toen hij nog officier van justitie was, een deal gesloten waarmee meer dan vijf miljoen gulden van drugscrimineel Cees H. werd witgewassen. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond.
Update woensdag 9.00 uur: Minister Opstelten van Justitie vindt dat staatssecretaris Teeven – toen hij in 2000 een witwasdeal sloot met een drugscrimineel – niets fout heeft gedaan. Teeven hoeft zich volgens de minister dan ook geen zorgen te maken over zijn politieke lot, omdat alles volgens de toen geldende regels is gebeurd:
Fred Teeven valt niets te verwijten, het gezag van toen heeft zijn optreden goedgekeurd.”
Dat de deal achteraf pas werd voorgelegd aan het College van procureurs-generaal en daardoor goedgekeurd, is volgens Opstelten ‘een normale, goede procedure voor die tijd’. Over het feit dat de Belastingdienst helemaal niet werd geïnformeerd over de deal, wil Opstelten zich niet uitspreken.
Eerder:
Het gaat om een zogeheten ontnemingsschikking, zo is op de website van Nieuwsuur te lezen. Op het eerste oog lijkt het alsof drugscrimineel Cees H. 750.000 gulden aan de Staat betaalt. Maar uit de rest van de schikking blijkt dat er feitelijk geld wordt witgewassen ten gunste van de crimineel. De deal regelde namelijk dat miljoenen zwart geld door justitie werden teruggestort aan de drugscrimineel. Belastingvrij, want in de schikking is de voorwaarde opgenomen dat de Belastingdienst niet wordt geïnformeerd.
Deskundigen oordelen hard over de schikking. “Dit is een witwasoperatie”, stellen de hoogleraren belastingrecht Jaap Zwemmer en Guido de Bont dinsdagavond in Nieuwsuur.
Emeritus hoogleraar Jaap Zwemmer:
Er is hier sprake van een schikkingsovereenkomst tussen het OM en een belastingplichtige. In de overeenkomst is expliciet opgenomen dat er geen mededelingen worden gedaan over de inhoud aan de Belastingdienst. Dat is een clausule die nooit gesloten had mogen worden. Dat is bizar. En dat is in strijd met alle regels van de rechtsstaat.
Het niet inlichten van de belastingdienst is in strijd met de richtlijnen die toen en nu nog steeds gelden. Toch houdt minister Opstelten in een reactie aan Nieuwsuur vol dat de overeenkomst conform de toenmalige wet- en regelgeving was.
Voordeel Uit de schikking wordt niet duidelijk wat voor baat de Staat erbij had om in ruil voor 750.000 gulden meer dan vijf miljoen wit te wassen. Een mogelijkheid is dat het Openbaar Ministerie informatie over andere criminelen heeft gekregen. Dat gebeurt vaker, maar mag niet met een schikkingsovereenkomst geregeld worden. De advocaat van Cees H., Jan-Hein Kuijpers, zegt bovendien dat zijn cliënt überhaupt geen informatie aan justitie heeft gegeven.
Toestemming Teeven had vooraf geen toestemming van de top van het OM voor de deal. Hij handelde, samen met toenmalig plaatsvervangend hoofdofficier Ben Swagerman, zonder het College van procureurs-generaal, dat het landelijke opsporings- en vervolgingsbeleid van het OM bepaalt, in te lichten over het buitensluiten van de Belastingdienst.
Advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigt vanavond in Nieuwsuur dat de deal volgens alle afspraken is uitgevoerd. Omdat Kuijpers zelf niet van witwassen beschuldigd wilde worden, moest het geld via een justitie-rekening verlopen.