Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Opstelten wil VVD-vriendje in top Justitie zetten

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Opstelten300.jpg
Bezwaren van de hoogste ambtenaren op Justitie schuift de demissionair minister terzijde 
Demissionair minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zal partijgenoot Pieter Cloo voordragen als nieuwe secretaris-generaal van zijn ministerie. Dat melden Haagse bronnen aan NRC Handelsblad. Met de keuze voor deze oud-bestuurder van het UWV gaat Opstelten recht tegen zijn belangrijkste ambtenaren in. Cloo heeft een controversieel verleden bij het UWV. In 2004 moest hij bijna opstappen. Toenmalig minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) verweet hem verkeerde informatie te hebben verstrekt over hoge verbouwingskosten bij het UWV.
Opstelten wil per se iemand van buiten het traditionele, Haagse circuit en een partijgenoot als opvolger van huidig secretaris-generaal Joris Demmink (ook VVD), zo schrijft NRC. Veel ambtenaren twijfelen echter aan de leidinggevende en bindende capaciteiten van Cloo; binnen de rijksdienst staat hij bekend als ‘rauwdouwer’.
Flickr_Opstelten_RoelWijnants_300
Een directeur van het UWV die de hoge verbouwingskosten had aangekaart en in 2005 werd ontslagen, uitte tijdens zijn ontslagzaak harde kritiek op Cloo. Volgens directeur Jan de Jonge had Cloo de Europese aanbestedingsregels voor nieuwe huisvesting omzeild. Daarbij zou Cloo, aldus De Jonge, zijn geholpen door een deal met de toenmalige burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Cloo heeft de aantijgingen van De Jonge altijd ontkend.
Cloo vertrok in 2006 bij het UWV en werd partner bij adviesbureau Boer & Croon. Hij werkte als interim-manager voor onder meer het ministerie van Justitie, recentelijk bij de nationale politie in oprichting.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil geen commentaar geven op de aanstaande benoeming zolang deze niet officieel is. Cloo zelf was vanmorgen niet bereikbaar, aldus NRC.
Foto-cc: Roel Wijnants
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

RvDugt
RvDugt19 sep. 2012 - 12:37

Dus aanstellen en direct met een zakgeld weer aan de zijlijn zetten, daar is zijn vrind ook prima mee geholpen, toch?

meijerlahn
meijerlahn19 sep. 2012 - 12:37

Riekt naar nepotisme.

vriest
vriest19 sep. 2012 - 12:37

ach, op demmink rust ook een smetje .en dat probeert men ook te dekken .vvd eigen ,maar ook andere partijen hebben daar een handje van .

BasVV
BasVV19 sep. 2012 - 12:37

Soms heb je "rauwdouwers" nodig om veranderingen te bereiken. En dat ambtenaren dat niet leuk vinden. Natuurlijk niet. Maken zij ineens de dienst niet meer uit.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort19 sep. 2012 - 12:37

Stel je voor. Een rouwdouwer...... dat moeten we niet willen. Daar gaan de massagestoelen en het tripje naar de efteling. Drama.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 sep. 2012 - 12:37

Mugabes land?

cormol
cormol19 sep. 2012 - 12:37

Dit is het functieprofiel http://www.algemenebestuursdienst.nl/werving-en-selectie/vacatures/items/BABD1044-12.html De profiel match laat zo te zien te wensen over.

ElChe
ElChe19 sep. 2012 - 12:37

Incompetent en corrupt vriendje plaatsen bij justitie door incompetent scheidend vvd minister. Hoe corrupt wil je het hebben? Hoe kan de Nederlander dan nog respect opbrengen voor justitie?

wvdstraat
wvdstraat19 sep. 2012 - 12:37

Toch nog een hoop reacties hier, die enig begrip lijken te hebben, of 'ja maar hullie/zullie' zeggen. Daar gaat dit artikel echter niet om: Het gaat over OPSTELTEN die een VRIENDJE langs NIET-DEMOCRATISCHE weg probeert op te dringen, en dat als een partijlid waar elke FOUT zo HARD mogelijk BESTRAFT moet worden en zeker als dat GEMEENSCHAPSGELD betreft. Het gaat dus om inconsequente, kostbare, asociale ladenlichterij en wee de 'klokkenluider' die daar iets van zegt.... De vvd ten voeten uit!

rgeurtsen
rgeurtsen19 sep. 2012 - 12:37

Opstelten heeft een onbeheersbare neiging mensen te benoemen die zijn beleid blijven uitvoeren tot zo lang mogelijk na zijn dood. Het beleid gaat boven het belang van andere stakeholders, inclusief de mensen die werken binnen een organisatie. De landelijke politie krijgt een slechte start... ook de top zijn Opstelten-slaven. Ongezond voor Nederland.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 sep. 2012 - 12:37

Voor dat hij minister werd zag ik Opsteleten op TV ergens in het land aan het vissen, op een kleine ouderswets bootje, het zag leuke en pensien-achtig uit, maar een paar weken daarna werd hij geroepen om minister te worden en ik dacht meteen: Zonde, voor dat bootje!

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch19 sep. 2012 - 12:37

Niet echt een causaal verband misschien maar is deze: *Haagse circuit en een partijgenoot als opvolger van huidig secretaris-generaal Joris Demmink (ook VVD)...* Dezelfde Demmink als deze: http://georgeknightlang.wordpress.com/2011/07/03/dossier-demmink-als-doofpot/ Lekker zooitje daar bij de VVD

denmol
denmol19 sep. 2012 - 12:37

Volgens mij moet er ergens een knop zitten waarmee je deze man uit kunt zetten, zo nee dan moet die nodig uitgevonden worden.

TheGreenMachine
TheGreenMachine19 sep. 2012 - 12:37

Hij wil zo natuurlijk zijn gedrocht van een wietpasplan doordrukken, ook al is daar nu geen meerderheid voor in de kamer, heeft niemand erom gevraagd en staat geen hond erop te wachten. Sterker nog, de politiekorspen in het zuiden van het land smeken om terug te gaan naar de oude situatie, maar Opstelten is zo'n typische VVD'ers die zijn willetje door wil drijven ten koste van anderen. De smeerlap.

denmol
denmol19 sep. 2012 - 12:37

Kan deze man niet eens lekker met zijn achterkleinkinderen naar de Efteling of zo, of voor mijn part euro disney als hij maar voor goed wegblijft uit het centrum van de macht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 sep. 2012 - 12:37

Dit heeft weer verrekte veel weg van een gleichshaltung, en hoewel Opstelten heeft aangegeven niet te zullen terugkeren wil hij vooral veiligstellen dat de geest van onbarmhartige repressie binnen veiligheid en justitie blijft rondwaren, wie nu nog gelooft dat de benoeming van Donner als vicepresident bij de RvS geen doorgestoken kaart was heeft een dik bord voor z’n kop.

bruces
bruces19 sep. 2012 - 12:37

Pieter Cloo, kan wel het vee en het vlees keuren. Maar dat staat niet in het profiel van de vacature.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 sep. 2012 - 12:37

Hij wil kennelijk graag gouden kranen zien op Justitie... Ik hoop dat er journalisten zijn die de corruptie hier achter gaan onderzoeken: wat zijn de verstrengelingen? Hoe houden ze elkaar het hand boven het hoofd?

nog1weblog
nog1weblog19 sep. 2012 - 12:37

Laten we eerlijk zijn, als mijn PvdA de minister van justitie had geleverd, hadden we ook een partijgenoot voorgedragen. Overigens is iedereen beter dan de sg die vertrekt. Joris Demmink is inmiddels in 4 verschillende landen onderwerp van politieonderzoek geweest ivm zijn ontuchtige neigingen.

DikBrix
DikBrix19 sep. 2012 - 12:37

Het blijkt steeds duidelijker waar de VVD met de nieuwe naam van het ministerie heen wil: het ministerie van Veiligheid en Justitie moet een wapen worden in de strijd van de neoliberalen tot hervorming van de maatschappij naar hun visie. 'Veiligheid' als eerste, daarna pas Justitie; dat was nodig, want Opstelten als minister van Justitie had zeker veel vragen opgeroepen. Maar Opstelten, als ex-baas van de politie in Rotterdam, klinkt meer plausibel als minister van Veiligheid. Spelen met woorden en begrippen om Justitie om te vormen tot een vooral VVD politie-apparaat, waar juridische argumenten minder op de voorgrond moeten staan. Het van oudsher machtige, nogal gesloten en op juiste wet- en regelgeving gerichte ministerie is een blok aan het VVD-been als je snel hervormingen wil doorduwen. Dus nu een rauwdouwer als nieuwe secretaris-generaal. Een doorzichtige zet, die weinig goeds voorspelt.

seniorg
seniorg19 sep. 2012 - 12:37

Foei, foei. Als het allemaal echt waar is (ontwijekn regels, deal met burgemeester Opstelten, interim bij Opstelten voor omstreden nationale politie, VVD-vrindje) dan schiet Ollie Bommel zich wel heel akelig in eigen voet. Zal allemaal wel weer recht gebromd worden door de Burgemeester van Nederland. (Ben ik nu de enige die die man nauwelijks verstaat?)

2 Reacties
freaky33
freaky3319 sep. 2012 - 12:37

Die heeft geen aardappel, maar een zak aardappelen in zijn keel...Vooroordeel bevestigend voor een VVD'er. Verschrikkelijke man.

seniorg
seniorg19 sep. 2012 - 12:37

Mijn excuses aan Heer Bommel. Ik bedoelde natuurlijk Dickerdack.

boswachter2
boswachter219 sep. 2012 - 12:37

Het wordt tijd dat de VVD eens in Top posities functies krijg. Deze werden tot nu toe verdeeld tussen de PvdA en het CDA.

2 Reacties
jonh16144
jonh1614419 sep. 2012 - 12:37

"Een directeur van het UWV die de hoge verbouwingskosten had aangekaart en in 2005 werd ontslagen, uitte tijdens zijn ontslagzaak harde kritiek op Cloo. " "Toenmalig minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) verweet hem verkeerde informatie te hebben verstrekt over hoge verbouwingskosten bij het UWV." Dus het maakt jou totaal niet uit dat die gast corrupter is dan een grenswacht van Somalie? Zolang hij maar van de vvD is is het goed?

MrOoijer
MrOoijer19 sep. 2012 - 12:37

Ja hij volgt dan ook de CCD-er Joris Demmink op. Het gaat er niet om dat-ie van de VVD is, maar dat-ie waarschijnlijk minder geschikt is, en dat dit naar vriendjespolitiek ruikt.

[verwijderd]
[verwijderd]19 sep. 2012 - 12:37

Het is leuk dat de VVD samen met de PvdA in een kabinet wil gaan zitten maar de VVD moet niet de manier van werken van de PvdA zo letterlijk gaan kopiëren natuurlijk.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer19 sep. 2012 - 12:37

"Het is leuk dat de VVD samen met de PvdA in een kabinet wil gaan zitten maar de VVD moet niet de manier van werken van de PvdA zo letterlijk gaan kopiëren natuurlijk. " Heel geestig. Ik denk dat ze hun eigen expertise in deze ruimschoots hebben.

Coropa
Coropa19 sep. 2012 - 12:37

Tjibbe Joustra oud-voorzitter van het UWV en ook betrokken bij die verbouwing. Eiste bij zijn gedwongen vertrek, “dat hij binnen een jaar een passende functie zou krijgen.” Nu hij werd voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. In zijn 3 daagse werkweek liet hij ook daar het hoofdkantoor verbouwen. Het UWV is door de politiek in het leven geroepen. Nu dat is te merken want functioneren, doet het niet. Erger het heeft al vele mensen de vernieling, tot zelfmoord aan toe, in geholpen. Maar politieke conclusies hieruit trekken hoef je niet te verwachten. Daar offer je graag wat mensen voor op, als de vriendjes maar geplaatst kunnen worden.

1 Reactie
denmol
denmol19 sep. 2012 - 12:37

"Nu hij werd voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid." Het klopt dat hij dat later werd maar eerst was hij de persoonlijke beveiliger van Wilders.

Andy40
Andy4019 sep. 2012 - 12:37

Vriendjes politiek is uiteraard slechts een VVD kwaal ;-)

1 Reactie
jonh16144
jonh1614419 sep. 2012 - 12:37

Two wrongs don't make a right ;)

Patrick Faas
Patrick Faas19 sep. 2012 - 12:37

Maak Opstelten maar burgemeester over een of ander middeleeuws dorpje in Limburg. Dan kan hij daar lekker de patser uithangen, maar Nederland wil hem niet meer zien. Wij gaan het land nu opbouwen met redelijke mensen en daarbij kunnen we geen rauwdouwers of patjepeeërs gebruiken.

1 Reactie
lancelot2
lancelot219 sep. 2012 - 12:37

Nou, nou en nog eens nou. De door u voorgestelde maatregelen uitgevoerd door u gewenste coalitie, zal er nooit komen. ;-)

Sternenstaub
Sternenstaub19 sep. 2012 - 12:37

De term Good Old Boys (Network) is hier van toepassing, met alle onfrisse connotaties van dien. Dit is dus hoe de VVD de vrijheid neemt om de op zich al discutabele "bevoegdheden" van de macht te usurperen, daarmee slechts het eigenbelang en het gedeelde eigenbelang dienend, en dus niet het algemeen belang, oftewel het landsbelang, het volksbelang. Hard tegen mensen die in hun ogen falen in de samenleving, maar boterzacht onderling, ook als er, wat zeg ik, vooral als er sprake is van falen, allerlei falen, maar het ergste is integriteitsfalen, en daar heeft de VVD patent op. Dat is de Januskop, de dubbele moräal van de hedendaagse "liberaal". Men kan dat kwalificeren als corruptie, op zijn minst morele of principiële corruptie, die leidt tot arbitrariteit en illegitimiteit. Deze corruptie, met zijn schadelijke arbitrariteit, zou, juist gezien de belangrijke posities die deze lieden in de samenleving innemen, en de navenant grote, en even vaak valse pretenties die zij daarbij hebben, ernstig aan de kaak moeten worden gesteld. Ook strafrechtelijk. Artikel 1 van de Grondwet is hierbij zowel een goed uitgangspunt als een goede doelstelling. Gelijkheid voor de wet. Het gedrag van deze lieden met dezelfde maat meten dus, als waarmee ze menen anderen de maat te moeten nemen. Dat zou een grote cultuurverandering in die gelederen tot gevolg hebben. Een verandering die zeer nodig is: de verandering van de arrogantie van de macht, in bescheidenheid in functies van macht. Een einde aan de dubbele moraal die de legitimiteit van de macht in een democratiche rechtsstaat weerspreekt. De VVD laat, met behulp van de lakei- en satelietpartijen, als zij de kans zou krijgen namelijk Nederland onmiskenbaar afglijden tot een bananenrepubliek in handen van geld- en machtbobo’s wiens positie en functioneren niet door hun eigenlijke functie of bevoegdheden worden gelegitimeerd. Een "moderne" oligarchie, dat is wat deze neoliberalen nastreven, hoe "moreel" en "legitiem" zij hun handelen ook trachten te doen voorkomen aan de bevolking, die voor een deel geen voldoende benul heeft van de ware aard van dit streven, en dus met open ogen in de valse pretenties trapt die de neoliberalen en neoconservatieven gebruiken om hun wanen en perversies een uiterlijke schijn van redelijkheid en normaliteit te geven, wat ze gek genoeg nog best aardig lukt ook. Dit geval - ik doel weer op het nieuwsbericht - is overigens slecht een bevestiging, zij het een zeer duidelijke, van het reële beeld van de VVD dat ik al had, en dat iedereen met voldoende gezond verstand en kritisch vermogen heeft. Waarom dus geen strafrechtelijk onderzoek naar corruptie in dezen? Omdat de Good Old Boys ervoor zorgen dat dat er niet komt. Dat is ook waarom corruptie een gevaarlijke vicieuze cirkel is. Wie wel wat probeert, zoals een "klokkenluider", die de VVD dus valselijk heeft beloofd te zullen beschermen, wordt geïntimideerd, weggetreiterd of ontslagen. De Januskop van de "liberalen" blijkt nergens duidelijker dan in de omgang met hun eigen flagrante falen. Gezien de positie die de VVD inneemt in de samenleving, is dit hypocrisie van de schandelijkste en gevaarlijkste soort. Het tast de fundamenten van de democratische rechtsstaat, de legitimiteit van de macht, en dus het vertrouwen in deze aan, of verder aan, want dezelfde VVD heeft daar met behulp van lakei- en satelietpartijen al flink de rot in gebracht in de afgelopen tien jaar, en wel middels het surreële, seriële falen, oftewel het mega-falen dat tegenwoordig ook bekend staat als: rechts rotbeleid.

3 Reacties
nico1943
nico194319 sep. 2012 - 12:37

Ooit de structuur van het CDA bekeken toen zij nog macht hadden? Ik heb het gevoel dat we nog steeds zijn opgezadeld met een landelijk middenkader dat door CDA'ers wordt bevolkt. De VVD grijpt nu zijn kans. Helaas.

CliffClavin1993
CliffClavin199319 sep. 2012 - 12:37

Zeer goed verhaal, waar je trots op mag zijn, Jan-Peter. Er spelen zaken en ontwikkelingen in Nederland, die ook door mij als heel erg verontrustend, en regelmatig als bedreigend voor onze rechtsstaat ervaren worden. Noem het gerust: verloedering en morele corruptie; en de VVD cultiveert deze eigenschappen als geen andere partij. Ik schreef al eerder: ik denk dat ik met deze of gene PVV'er nog best een pilsje zou kunnen vatten; en dat gevoel heb ik jegens VVD'ers in het geheel niet (en dat had ik van mijzelf, zeg een jaar of twee geleden, echt niet verwacht). De VVD presenteert zich zo graag als: de enige echte erfgenaam van de Verlichting en de rationaliteit. Nu, dat mag je tegenwoordig als een farce, of een verschrikkelijke leugen beschouwen. Bezie de ontwikkelingen in het strafrecht, gepersonifiëerd door meneer Opstelten en meneer Teeven. Die honen dagelijks de rationaliteit weg, door de introductie van een belachelijke en absurde disproportionaliteit tussen de ernst van een overtreding en de juridische consequenties daarvan (zie ook mijn bijdrage in de thread over de kunstenaar en de penis). Bekijk eens het wegwuiven van allerlei moeizaam en langdurig verzamelde feiten inzake het verband tussen de lengte en zwaarte van een straf en de kans op recidive. Dat is: irrationeel, tegen de ideeën van de Verlichting, en heel erg gevaarlijk. Bezie ook de sadistische wellust waarmee kinderen steeds meer als volwassenen behandeld worden, strafrechtelijk. Dan denk je: hee, is de presentie van een Demmink in deze akelige partij dan toch voor de hand liggender dan normaal gesproken te beredeneren valt? Dan heb ik het nog niet eens over de totale verachting waarmee de VVD mensen denkt te kunnen behandelen, die het niet getroffen hebben, tegenspoed ondervonden, ziek werden, geestelijk en/of lichamelijk... van de volgevreten laat-kapitalisten morgen die heel gewoon kreperen, dan blijft er nóg meer over voor de uitbuiters. Samengevat: de VVD profileert zich dezer dagen in hoge mate als contrair aan de Verlichting, als irrationeel, en als gevaarlijk voor het landsbelang, en de gewone burger. Helaas kiest die laatste, geïndoctrineerd als hij is door een maffia, bestaande uit Elsevier, Telegraaf, en de commerciële media, tegen zijn eigen belang in. _________________________________ "Eerder zal een kameel door het oog van een naald gaan, dan dat een rijke het Koninkrijk der Hemelen beërft."

Sternenstaub
Sternenstaub19 sep. 2012 - 12:37

Corr. al. 1: "dubbele moraal".

JoopSchouten
JoopSchouten19 sep. 2012 - 12:37

Opstelten wil zij ideologische opvattingen in staal gieten. We zijn economisch 'onvrij' en glijden af naar een neoliberale politiestaat.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub19 sep. 2012 - 12:37

Waarom moet ik toch ineens aan Krupp-Stahl denken?