Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten: reisgegevens opslaan is 'normaal'

  •  
07-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
douane300_01.jpg
'Heleboel landen' doen het, aldus de minister ... 'Om terroristen op te sporen'
De regering wil in de toekomst de reisgegevens van iedereen die Nederland binnenkomt of verlaat opslaan. Die gegevens worden vervolgens bewaard, zodat de inlichtingen en veiligheidsdiensten terroristen mogelijk makkelijker kunnen opsporen. Dat schreef minister Opstelten van Veiligheid en Jusitie en bevestigde Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) donderdag tegenover RTL Nieuws.
Update vrijdag 14.00 In “een heleboel landen” worden reisdata al opgeslagen. Dat zegt Minister Opstelten in een toelichting op de brief die hij donderdag aan de Tweede Kamer stuurde:
Ik vraag niet naar het motief, maar wil alleen even de boekingsgegevens weten
Er is geprobeerd om dit op Europees niveau te regelen maar dat duurt Opstelten te lang, zo meldt te NOS. De minister zei dat Nederland wel geld krijgt van de Europese Commissie om het zelf te regelen.
Eerder Het ministerie wil volgens nationaal terrorismebestrijder Schoof beter zicht krijgen op potentiële terroristen. Als voorbeeld noemt hij Nederlanders die momenteel in Syrië strijden. Schoof:
Nu worden u reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten […] Zodat we zicht kunnen krijgen op die kleine groep van potentiële terroristen en verdachte personen of ze Nederland verlaten en de diensten een risico-inschatting kunnen maken.
Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, zal volgens Schoof later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarin hij deze registratie regelt. De Nationaal Coördinator benadrukt wel dat de registratie onder ‘hele stringente voorwaarden’ moet plaatsvinden. Hoe de plannen er verder uit gaan zien moet dus nog worden uitgewerkt.
Eerder is bekeken of een dergelijk systeem op Europees niveau te organiseren was, maar dat bleek niet mogelijk. In veertien andere Europese landen zijn er soortgelijke plannen opgezet.
Naar schatting zijn er zo’n honderd Nederlanders in Syrië aan het vechten.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

harryo2
harryo27 nov. 2013 - 18:45

Gôh, wat een origineel idee ...

Jantje68
Jantje687 nov. 2013 - 18:45

Ze doen maar. Als het net zo'n success is als overige overheidsautomatiseringprojecten hoeven we ons al helemaal geen zorgen te maken.

BertF2
BertF27 nov. 2013 - 18:45

Big Brother is uitgestudeerd en loopt stage. Nog even, en rechts plus midden funderen hun machtspositie op alle mogelijkheden die de moderne techniek heeft te bieden.

DitBenIk2
DitBenIk27 nov. 2013 - 18:45

ongelooflijk dat ze zoiets juist nu brengen. Ze hebben werkelijk volledig schijt aan onze privacy. Ik voorspel zetels voor de piratenpartij.

denmol
denmol7 nov. 2013 - 18:45

Hoeveel terroristen hebben het op Nederland gericht of moeten we onze overheid geloven dat ze met dit soort acties zorgen voor onze veiligheid zo ja hoe dan? Aanslagplegers zullen dit ook weten en alles doen om te voorkomen dat ze sporen achter laten de enige die iets te vrezen heeft is de burger die iets doet wat geen crimineel feit is maar wel handig tegen die persoon gebruikt kan worden in een bepaalde situatie, zoals sollicitatie of het afsluiten van een verzekering en zo kan ik nog wel even doorgaan.

BioMike
BioMike7 nov. 2013 - 18:45

Kunnen ze die gegevens gewoon bij de VS opvragen. Alle gegevens van passagiers van vluchten (ook die binnen Europa) worden toch gewoon aan de VS afgestaan.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 nov. 2013 - 18:45

NOS.nl: "De marechaussee houdt de grenzen wel extra in de gaten, maar veel jihadreizigers gebruiken luchthavens in het buitenland en dan is er geen zicht op." Dus het is zinloos het gedrag van alle Nederlanders bij te houden. En dat alles voor een handvol jihadreizigers? Volgens mij is het een mooi excuus om iedereen te volgen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 nov. 2013 - 18:45

In de koran die ik ken staat: ''Wie één persoon doodt doodt alle mensheid''. Opmerking. In alle moslimse landen worden in de eerste plaats de hersenspoelers opgespoort dan de terroristen, hier is het anderom en dat vind ik foute boel. Hoe een gewoon vredige moslim een terrorist kan worden, dat is om te beginnen als je deze moordenaars wilt opsporen en bestraffen of in de zee gooien.

rbakels
rbakels7 nov. 2013 - 18:45

Even dacht ik dat dit zelfs binnen Nederland zou gelden, maar zo erg is het niet. Daar hebben we de OV-chipkaart trouwens als voor. Geldt het wel binnen de EU? Krijgen we weer gezeur met grenscontroles die niet meer zouden mogen. Alleen gebruiken onder strikte voorwaarden? De ervaring leert dat alle maatregelen die ooit alleen onder bijzondere omstandigheden gebruikt zouden worden, geleidelijk aan ook in minder ernstige omstandigheden worden gebruikt. Tegen belastingontduiking bijvoorbeeld, of om verkeersboetes over de grens te innen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 nov. 2013 - 18:45

De regering welke ook kan mijn rug op!!!!!

Ruud12
Ruud127 nov. 2013 - 18:45

Terroristen gaan dan reizen via Brussel , Frankfurt of Parijs. Zit Nederland weer opgescheept met een duur registratie-systeem zonder betekenis.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2013 - 18:45

Ik ben geen wild dier. De overheid heeft geen vergunning om op mij te jagen. Mijn sporen zijn van mij!!!

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2013 - 18:45

Teroristen hebben maar een zeer beperkt aantal doden op hun conto. Westerse mogendheden hebben daarentegen tientallen miljoenen vermoord in oorlogen, door vervuiling, gebrekkige distributie van voedsel, etc. Ik wil heel, heel veel meer camera's gericht op bankiers, CEO's en politici.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 nov. 2013 - 18:45

Het wordt tijd om van de Grieken te leren. In Athene bouwden burgers een parallel internet: "They did so by linking up a set of rooftop wifi antennas to create a “mesh,” a sort of bucket brigade that can pass along data and signals. It’s actually faster than the Net we pay for: Data travels through the mesh at no less than 14 megabits a second, and up to 150 Mbs a second, about 30 times faster than the commercial pipeline I get at home. Bonicioli and the others can send messages, video chat, and trade huge files without ever appearing on the regular internet. And it’s a pretty big group of people: Their Athens Wireless Metropolitan Network has more than 1,000 members, from Athens proper to nearby islands. Anyone can join for free by installing some equipment. “It’s like a whole other web,” Bonicioli told me recently. “It’s our network, but it’s also a playground.” bron: http://www.popularresistance.org/creating-an-alternative-internet-to-keep-the-nsa-out/

bEngel2
bEngel27 nov. 2013 - 18:45

De eerste nederlandse terrorist moet nog aangehouden worden. ..en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal het dan, naar goed Nederlands gebruik, mosterd na de maaltijd zijn. Dit ongeacht de controles en gegevens die men bijhoudt. Maar gisteren heeft Opstelten vast en zeker met een stijf plassertje rondgelopen naar aanleiding van de volledig over de top response van de politie in Reuven. Helicopters, noodhospitaals, scherpschutters, evacuaties. Dat vind dat fossiel prachtig en de volstrekt incompetente politietop heeft de bevolking kunnen tonen hoe "stoer" ze wel niet zijn. ...niet begrijpend dat een doorgedraaide en in psychose verkerende (criminele) vader die ook het nieuws volgt daarmee nog verder wegzakt in zijn psychose. Maar onze autistische nitwit geeft gewoon zijn complimentjes en smeert zijn bammetjes rustig door. Maakt u zich daarover maar geen zorgen. Ja.... ik ben bijzonder pissig.... Ik schaam mij de ballen uit de broek voor die amateurs. (niet zo zeer de agenten ter plaatse maar wel hun baasjes) Amateurs moet je niet laten spelen met professioneel gereedschap.

PopeyeKamper
PopeyeKamper7 nov. 2013 - 18:45

Er worden alleen potentiële terroristen in de gaten gehouden en gevolgd aldus het kabinet. Ook de reiswoede van het Koninklijk huis ontkomt er niet aan ;)

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 18:45

Dus beste terrorist-in-spe, weet dat je voor je eigen veiligheid dus liftend dit land moet verlaten om in Düsseldorf of elders op het vliegtuig te stappen.

1 Reactie
ikbenhork
ikbenhork7 nov. 2013 - 18:45

Het gaat niet alleen om de camera's langs de weg aan de grens. Juist om deze reden worden pingegevens, camerabeelden van de hoek van de straat, die op afwezigheid wijzen, en eigenlijk alles waaruit een leefpatroon is af te leiden, ook allemaal "reisgegevens" . Het is een mooi antecedent voor de overheid: de potentiële terroristen hebben enorm veel leed veroorzaakt in Nederland, dat is waar. Maar potentiële moordenaars, mishandelaars, snelweghufters, homobashers, of verkrachters richten minstens zoveel leed aan in de samenleving. En het aantal daarvan is velen malen groter dan het aantal terroristen. Als het parlement de rechtvaardiging voor deze blijvende administratie al aanvaardt, dan wordt het heel moeilijk nog redenen te verzinnen om opslag van camerabeelden op straat, of vastlegging van ieders telefoongesprekken te weigeren. Natuurlijk voorziet het wetsvoorstel ook niet in een evaluatieplicht: we zullen nooit weten of de registratie het aantal terroristische aanslagen in het land heeft teruggebracht.

maclofty
maclofty7 nov. 2013 - 18:45

Het lijkt erop dat nu in klein Amerika woon.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 nov. 2013 - 18:45

Dan doen u inderdaad...uw luchtvaart/reisorganisatie is verplcht om alle intercontinetale vlucht en reisgegevens (niet alleen naar de VS) door te spelen aan de VS, dat gebeurt nu al.

degreune
degreune7 nov. 2013 - 18:45

De oorlog in Irak...die zoals we weten op leugens was gebaseerd heeft aan 500.000 kinderen het leven gekost. En op internet staat een filmpje waarin Madelene Albright zegt letterlijk...dit is het risico van het vak ? Een oorlog waarin ook onze politici hun steun gaven op de SP na. Dan vraag ik me steeds meer af waar de echte terroristen eigenlijk zitten ?

2 Reacties
denmol
denmol7 nov. 2013 - 18:45

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 nov. 2013 - 18:45

[Een oorlog waarin ook onze politici hun steun gaven op de SP na.] Zoals gebruikelijk wanneer iemand iets goeds over de SP wil melden, kloppen de feiten niet. In dit geval haal je wat oorlogen door elkaar, ach ja...

RobGeurtsen
RobGeurtsen7 nov. 2013 - 18:45

Ik vlieg allang niet meer via Nederlandse vliegvelden. Denkt meneer Dick Schoof nou echt dat degene die kwaad in de zin hebben zich dan via registreerbare reismiddelen verplaatsen. You're kidding.

1 Reactie
rbakels
rbakels7 nov. 2013 - 18:45

Inderdaad! het is een vast patroon: veel van die maatregelen werken alleen tegen sukkels. En tegen onschuldigen. De echt gevaarlijke lieden zorgen er heel professioneel voor te ontsnappen aan dit soort maatregelen. Die de belastingbetaler trouwens klauwen met geld kosten. Je moet er een (dure en tijdrovende) gang naar een loket voor over hebben, maar voor over ik weet kun je nog steeds anoniem international treinkaartjes kopen. Is het dáárom dat ik mijn in sommige ex-oostbloklanden elke keer aan het loket moet legitimeren?

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 18:45

De liefhebbers van een grote overheid kunnen zich bij dit nieuws in hun eeltloze handjes knijpen.

1 Reactie
denmol
denmol7 nov. 2013 - 18:45

Waarom zouden mensen zonder eelt op hun handen niet hard kunnen werken?

denmol
denmol7 nov. 2013 - 18:45

Welcome to the land of the free! want dat zijn wij toch hier in het vrije westen waar we voortdurend bespioneerd worden door onze eigen overheden. Das leben der anderen was toch alleen iets dat kon gebeuren onder het verfoeide en vooral totalitaire communisme? echt niet! Zogenaamde vrije westerse rechtsstaten die een grote bek opzetten tegen China over mensenrechten en die zelf pretenderen democratisch en rechtsstatelijk te zijn in het belang van ons allen, maken hiermee dat wij als vrije burgers op voorhand verdacht zijn want we worden overal in de gaten gehouden. Ik pleit voor een massale opstand die er niet zal komen want de burger is volgevreten en passief daarom blijft deze achter zijn computer zitten in plaats van echt de straat op te gaan en duidelijk te maken dat wij met z'n allen dit niet pikken en dat wij als burgers de baas zijn in plaats van de elite van welk land dan ook.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold7 nov. 2013 - 18:45

>> Ik pleit voor een massale opstand die er niet zal komen >> Nee, want sommige burgers hebben het te druk met veel belangrijker zaken, zoals Zwarte Piet die op een onschudig kinderfeestje als zeer racistisch wordt gezien.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 18:45

"De liefhebbers van een grote overheid " De liefhebbers van dit soort grotere overheid, over het algemeen dezelfden die zeggen dat de overheid te groot is, komen inderdaad uit een hoek die over het algemeen weinig eelt op de handen hebben omdat zij in hun leasebak van afspraak naar afspraak racen zonder hun mouwen op te stropen. Het weinige eelt doen ze op in de fiscale onaneerhoek ... en niet alleen op hun handen.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 nov. 2013 - 18:45

De liefhebbers van de grotere overheid vind je op het ogenblik aan beide zijden. De obsessieve maatschappelijke bemoeizorg die de PvdA voorstaat om achter de voordeur naar misstanden als discriminatie, opvoedingsproblemen of mishandeling te speuren is net zo ingrijpend. De VVD doet dat radicaal vanuit veiligheidsobsessies. Het woord vrijheid in de naam van de VVD zegt weinig meer. We zijn niet meer in staat te leven met risico's. Overal moet de controle op. Paul Frissen noemt dat treffend in zijn boek 'De fatale staat', vormen van beleidspanoptica. Naar het archetype gevangenisontwerp van Jeremy Bentham (koepelgevangenis) waarbij vanuit een grote toren de bewakers naar de gevangenen konden kijken maar de gevangenen omgekeerd niet konden zien of de bewakers keken. De filosoof Foucault heeft dit model gebruikt om aan te tonen dat onze samenlevingen steeds meer worden gedisciplineerd naar deze vormen van macht, weten dat je gecontroleerd wordt. Dat is ook de boodschap van dit onzalige plan. Maar ook van de ontelbare camera's op elke straathoek, de opslag van miljoenen gegevens en het gemak waarmee die grote overheid daar bij kan en wil. Of het nu uit naam van veiligheid gebeurt bij rechts of uit naam van het voorkomen van misstanden bij links, het is gebaseerd op hetzelfde onvermogen om in vrijheid te leven met risico's en onvolmaaktheid. Het is een ontwikkeling naar een nieuwe totalitaire maakbaarheidsgedachte die niet meer beperkt is tot een ideologie maar zich uitstrekt over vrijwel alle politieke opvattingen. De politiek is er niet meer voor burgers te beschermen maar alle vragenuurtjes zijn gevuld met voorstellen om op ongekende wijze greep te krijgen op burgers en regels toe te voegen. Als je niet wil worden bespied is het inmiddels het meest veilige een ouderwetse brief te sturen. Wil je geen impertinente vragen meer krijgen over hoe je je kind opvoed en hoe je relatie is, ga niet meer naar het consultatiebureau.

tomaat70
tomaat707 nov. 2013 - 18:45

Dat houdt dus in dat onze regering niemand vertrouwd, totdat het tegendeel bewezen is. Fraai is dat, al is het natuurlijk geen verrassing met sukkels als Teeven en Opstelten aan het roer. Ik werd al beroerd toen in de naam van hun ministerie de naam 'veiligheid' voorkwam. Dat deed bij mij al meteen al alarmbellen rinkelen. Ik heb me er geen moment veiliger door gevoeld, eerder het tegenovergestelde.

1 Reactie
c414715
c4147157 nov. 2013 - 18:45

Het lijkt wel een socialistische staat. De socialisten hebben het burger-bewaken uitgevonden. En de nazi's ook, maar afgezien daarvan. Nog nooit in de geschiedenis was er eerder op zo'n enorme schaal een netwerk van verraders opgebouwd als in de socialistische staten, zoals Cambodja, DDR, Rusland. De USSR stond model voor de Big Brother van Orwell, en Big Brother had een snor zoals Stalin. Nu wordt het, vanwege de technische mogelijkheden, wereldwijd, ook in andere staatsvormen toegepast. Het lijkt mij dat de socialisten dit juist zullen toejuichen. De mens is in de socialistische visie ondergeschikt aan de gemeenschap, en een mens hoeft niets te verbergen voor die gemeenschap. Zelf ben ik nogal ambivalent in deze. Het gaat ook gebeuren met rekening rijden, en ziekteverzekeringen, en je telefoon belt al braaf door waar je ongeveer bent. Niet alleen aan vadertje staat, maar ook aan Google of Apple, afhankelijk van het merk. We leven in het tijdperk waarin privacy ophoudt te bestaan. "Privacy is a legacy, get over it", zijn de beroemde woorden van SUN-SEO Scot McNealy in 1999.

omaoeverloos
omaoeverloos7 nov. 2013 - 18:45

De communistische heilstaat komt steeds dichterbij, nog even en de EUSSR is een feit.

3 Reacties
c414715
c4147157 nov. 2013 - 18:45

Ik geloof niet dat de EG richting communisme streeft, maar wat burgercontrole betreft gaat het wel die kant op.

meijerlahn
meijerlahn7 nov. 2013 - 18:45

Mogelijk gemaakt door de fanatieke communisten- en socialistenhaterspartij, de VVD. De partij Voor Vrijheid en Democratie die al jaren bezig is, onder leiding van Opstelten en Teeven, diezelfde vrijheid en democratie op de schroothoop te gooien.

toshiba
toshiba7 nov. 2013 - 18:45

Wat controle betreft zijn we de voormalige Oostblok landen allang voorbij gestreefd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2013 - 18:45

ik vermoed dat de rare gang van zaken dat KPN verkocht zou worden aan een mexicaanse ondernemer en dat uiteindelijk mislukte een geslaagde actie was van de AIVD. Die slaagde er uiteindelijk in dat ze toegang bleven houden tot de databases. de gevreesde verplichte implementaat-chip voor iedereen boven de 2 jaar komt nader en nader ...

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger7 nov. 2013 - 18:45

Afluisteren/ onderscheppen/ opslaan is provider onafhankelijk. Dat geldt ook voor al het andere data verkeer.

toshiba
toshiba7 nov. 2013 - 18:45

het kleuterklas redenatie nivo van Opstelten: [Update vrijdag 14.00 In "een heleboel landen" worden reisdata al opgeslagen. Dat zegt Minister Opstelten in een toelichting op de brief die hij donderdag aan de Tweede Kamer stuurde:] Zij doen het ook. Hemeltje lief zeg en dat is medebestuurder van dit land.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 nov. 2013 - 18:45

Dat is inderdaad het zwakste argument ooit in Nederland gebruikt door een minister. Als dit ongeveer zijn niveau illustreert (wat volgens mij zo is) dan is het triest gesteld met ons landsbestuur.