Joop

Opstelten hield rapport over fouten bij wapen-vergunningen achter

  •    •  
30-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opstelten_300_06.jpg
EenVandaag: Ruim vóór drama Alphen luidden onderzoekers noodklok ... Opstelten verzweeg rapport, beloofde na drama nieuw onderzoek
Minister Opstelten (VVD) beloofde na het drama in Alphen in april, waarbij een psychisch gestoorde man zes mensen doodschoot, een onderzoek naar het verstrekken van wapenvergunningen. Hij verzweeg dat er al maanden eerder een rapport over was verschenen. EenVandaag wist het onderzoek met een beroep op de Wob boven water te krijgen.
In de reportage is onder meer te zien dat Tweede Kamer-leden en deskundigen geschokt reageren op het achterhouden (zie clip).
Het rapport is nooit openbaar gemaakt, ook niet aan de Tweede Kamer. Wij maken het hier openbaar. In het rapport schetsen talloze experts schetsen een zorgelijk beeld over het toezicht en de controle op wapens en munitie. Maandenlang werd in opdracht van de minister zo’n beetje iedereen die met vuurwapentoezicht te maken heeft geraadpleegd. Maar het verdween in een la.Uit het geheimgehouden rapport blijkt dat de problemen met het toezicht ernstig zijn: de Wet Wapens en Munitie wordt op veel punten slecht uitgevoerd en gehandhaafd. (…)
Het rapport is een evaluatie van de Wet Wapens en Munitie uit 2005. Is de wet in orde en hoe gaat het met de handhaving in de praktijk? Het onderzoek werd gestart in maart 2010 en afgerond in augustus. Een groot aantal experts werd geraadpleegd, schriftelijk en met een reeks expertmeetings. Ambtenaren van politie, douane, justitie en wapenwereld wijzen op een lange reeks problemen. Onder andere:
– de politie houdt zich niet aan de verplichte jaarlijkse controle van vergunninghouders;
– politie krijgt nauwelijks informatie over geestelijke toestand vergunninghouders & er is onduidelijkheid over wanneer vergunningen ingetrokken moeten worden.
– de politie worstelt met het probleem van de psychische gesteldheid van aanvragers van een vergunning. Betrokkenen pleiten voor het ‘omkeren van de bewijslast’, zodat aanvragers van een vergunning zelf moeten aantonen dat ze geschikt zijn.
– het toezicht op vuurwapens heeft totaal geen prioriteit;
– in alle 26 politieregio’s is het toezicht weer anders geregeld;
– controle-afdelingen van de politie zijn onderbemand;
– betrokken ambtenaren en afdelingen ontberen de noodzakelijke kennis en expertise;
– het computersysteem (VERONA) dat het toezicht moet ondersteunen functioneert volstrekt niet
– cruciale informatie over vuurwapengebruik bij misdrijven komt niet bij de politie terecht: Politie en OM kunnen geen informatie uitwisselen
Vandaag werd ook bekend dat een document dat meer inzicht kon verschaffen in de wijze waarop de gestoorde dader uit Alphen een wapenvergunning kon krijgen, definitief is verdwenen.
Bekijk op EenVandaag of  UitzendingGemist de complete reportage

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Yggdrasil
Yggdrasil30 nov. 2011 - 18:26

Ik meen te kunnen voorzien dat de naam "Stapel" weer gaat vallen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 nov. 2011 - 18:26

Dingen achterhouden betekend in het Nederlands: liegen en bedriegen samen, zei ooit Miranda mijn ex-Juf tijdens mijn ''desinburgering'scursus.

schrijverazazel
schrijverazazel30 nov. 2011 - 18:26

Aha vandaar dat ze zo graag de wet op WOB zo snel mogelijk de nek omdraaien. Ben benieuwd wat o.a deze minister nog meer onder het tapijt van zijn regeringskamer wil houden.

JoopSchouten
JoopSchouten30 nov. 2011 - 18:26

Wat zal er verder aan essentiële informatie op de plank zijn blijven liggen ? En waarom ?

Patrick Faas
Patrick Faas30 nov. 2011 - 18:26

Het maakt ons ook een beetje zenuwachtig, welke rapporten nog meer geheim zijn, die toch van belang zijn, Mr. Pieter van Vollenhoven. Het achterhouden van zo'n belangrijk rapport en het circus van een nieuw onderzoek voor de bühne om dat verzuim te maskeren zijn reden voor wantrouwen. Als Opstelten denkt dat hij dat eerste onderzoek geheim kon houden is hij niet helemaal compos mentis (wordt bevestigd door andere constateringen) en dat is nog meer reden voor wantrouwen. Wie dient de motie in?

denmol
denmol30 nov. 2011 - 18:26

Dit mooi weer kabinet dat met veel tam tam meldde dat er 130 op de snelweg gereden mag worden maar een rapport dat hen onwelgevallig lijkt een half jaar in de la te houden. Als het nou een rapport over een onbelangrijk onderwerp was zou het nog tot daar aan toe zijn maar dit kabinet die Nederland terug zou geven aan de Nederlanders wil zich er op voorstaan dat zij veiligheid hoog in het vaandel hebben staan met hun crimefighters Teeven en Opstelten aan de knoppen. Het is toch uitermate blamerend en schadelijk voor de geloofwaardigheid en krachtdadigheid van deze regering dat ze nou juist een voor de publieke veiligheid zo belangrijk rapport zo lang onder de pet houdt. Hiermee geven ze wederom een brevet van onvermogen af.

cormol
cormol30 nov. 2011 - 18:26

Filmrolletjes en documenten zijn nooit in goede handen bij de overheid als ze als bewijsmateriaal kunnen dienen voor nalatigheid of bij filmrolletjes [Srebrenica] medeplichtigheid.

Bernie2
Bernie230 nov. 2011 - 18:26

Wat een megablunder is dit, wat een onvoorstelbare fout. Een fout met mogelijke gevolgen lijkt me. Natuurlijk is het maar de vraag of de shoot-out voorkomen had kunnen worden, maar helder is nu al dat de Kamer en de maatschappij belangrijke relevante info is onthouden. Voor de nabestaanden op zijn minst heftig en heel zuur. Nog zuurder de reactie van de verantwoordelijke minister Opstelten die meteen elke verantwoordelijkheid ver van zich afwerpt. Pathetisch, maar zo gaat dat op het pluche. Ontkennen en uitstellen. Heel ver uitstellen en vertragen. Zo loopt defensieklokkenluider Spijkers ondanks dat de man 100% in het gelijk is gesteld nu, na bijna 30 jaar, nog steeds tegen een onneembare muur van overheidsweerstand aan en hoe het de nabestaanden van de Nederlandse slachtpartij in het Indonesische Rawagedeh is vergaan, is genoegzaam bekend. De kwestie Alphen en het achter gehouden rapport lijkt mij typisch weer zo'n kwestie. Opstelten gaat zijn handen in de gebruikelijke onschuld wassen, met veilige backup van Rutte. Tenzij.... ...tenzij de Kamer de kwestie zwaar en hufterig genoeg vindt om er een uitgebreid onderzoek aan te wijden. Een parlementaire enquête bijvoorbeeld.

Yggdrasil
Yggdrasil30 nov. 2011 - 18:26

Als ik dit onderzoek in de tijd plaats en constateer dat de essentie van het onderzoek is dat de politie in principe onderbemand is om onderzoek te doen naar wapenvergunningen dan kom ik tot de conclusie dat dit rapport bewust in de la is verdwenen. Want ondanks de roep om meer politie of in ieder geval meer blauw op straat werden er 500 politiemensen uit de bestaande sterkte gehaald om een kakkerlak-brigade te gaan vormen. En wanneer de pers en andere kritische media dit rapport op dat moment onder ogen hadden gekregen dan had men die cavia-politie ook wel kunnen vergeten. Dit rapport is dus doelbewust opgeborgen om nooit meer naar boven te komen. Aan de andere kant is de berichtgeving van 1Vandaag ook heel erg fout om ook maar de suggestie te wekken dat het schietdrama in Alphen daarmee voorkomen had kunnen worden. Dat is hetzelfde als beweren dat wanneer de autofabriek Suzuki de Swift niet had gemaakt dat dan Tates niet in de Naald gereden zou zijn.

Lucyfer
Lucyfer30 nov. 2011 - 18:26

Gewoon geen wapens meer in huis bij burgers. Wapens in bezit is dan illegaal. Klaar.

ErnsTT2
ErnsTT230 nov. 2011 - 18:26

Het is ook niet van niks dat ie de WOB wil afschaffen, zulks presteerde hij in Utrecht ook al toen hij daar burgeminster was, en zijn corrumperende gedrag heeft ons de tegenpartij van Pim Fortuyn opgeleverd die nu voortborrelt als PVV...

ErnsTT2
ErnsTT230 nov. 2011 - 18:26

Eigenlijk best wel triest, dat het onderzoek, precies bevestigd wat Zembla heeft laten zien met betrekking tot de totale wanorde bij de handhaving van schietverenigingen :-( Om niet te zeggen dat het leest als een verslag van die Zembla aflevering maar dan zonder de echte kritiek over de falende handhaving, en een excuus dat er te weinig mankracht zou zijn, terwijl de Politiebureaus vol zitten met papieren tijgers, die je best wel eens echt recherche werk zou kunnen laten doen, want dat is er duidelijk nodig... Want Tristan van der V. was nou niet bepaald het eerste incident met een doorgedraaide puber uit een militair gestoord geslacht...

Ellyvara
Ellyvara30 nov. 2011 - 18:26

Ik zou er toch slecht van slapen als ik wist dat het gebeurde in Alphen a/d Rijn mogelijk voorkomen had kunnen worden.