Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten brengt de rechtszekerheid een nieuwe slag toe

  •  
04-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
U mocht eens té brutaal worden
Gewone mensen zoals U en ik worden door de regering geacht te gehoorzamen en te slikken wat de hoge heren allemaal bedisselen. Hinderlijk gedrag zoals je recht zoeken is niet gewenst. Met de hartelijke instemming van de gedoogpartner is de zich als liberaal aanduidende minister Ivo Opstelten dan ook bezig om een rechtsgang onbetaalbaar te maken voor mensen met een laag en een normaal inkomen, dit onder het mom van streven naar kostendekkendheid bij de rechtbanken. Daar laat hij het niet bij.
Het kabinet wil bovendien op instigatie van Opstelten de bevoegdheden van het Hof inperken, omdat het de brutaliteit heeft gehad om op te komen voor de rechten van verdachten. Dat kunnen Europa’s hoogste rechters omdat zij de bevoegdheid hebben om dat mensenrechtenverdrag van ons allemaal te interpreteren. Daardoor – meent de regering – komt het hof in een “te geïsoleerde positie” terecht. Het zal vast aan gezag winnen als voortaan de ministers en niet onafhankelijke rechters de bandbreedte van het mensenrechtenverdrag bepalen.
Opstelten verdedigt zijn plan met het argument dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens met zaken wordt overladen en dat negentig procent van de indieners ook nog eens de door hen gestarte procedure verliest. Ook beschuldigt hij advocaten ervan dat zij het hof gebruiken om zaken te rekken.
Let op, hoe hier burgers en hun raadslieden door een vertegenwoordiger van de Uitvoerende Macht verdacht worden gemaakt. Als het Hof achter raakt met het behandelen van zaken, dan heeft het een organisatieprobleem. Of er werken te weinig mensen. Zo het klopt dat advocaten het hof misbruiken om zaken eindeloos te rekken, dan moet dat net zo goed te regelen zijn door een behoorlijke organisatie van het werk en een alert optredende rechtbank. Opsteltens argumenten zijn drogredenen. De echte reden om het Europese Hof voor de Rechten van de Mens mores te leren is dan ook een andere:
U mocht eens té brutaal worden.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.