Joop

Opstand op de Neptunus: ongekend en onbekend slavernijdrama op zee

  •  
01-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In 1784 vertrok het Zeeuwse schip De Neptunus richting West-Afrika om goud, ivoor en slaven in te kopen in ruil voor handelswaar. Terwijl het schip van fort naar fort voer, zaten maandenlang honderden Afrikanen onder mensonterende omstandigheden gevangen in het ruim. En dat was dan alleen nog langs de Afrikaanse kust, de barre tocht over de oceaan moest nog beginnen. Voor het zover kwam besloten de gevangenen een ultieme ontsnappingspoging te ondernemen. Dat mondde uiteindelijk uit in de bloedigste opstand op zee in het Nederlandse slavernijverleden. Een verhaal dat gek genoeg vrijwel onbekend is. De Neptunus ontplofte na een hevige strijd voor de Ghanese kust In de NTR-documentaire Opstand op de Neptunus reconstrueert presentatrice Sosha Duysker, wier voorouders vanuit dezelfde regio naar Suriname werden verscheept, samen met historicus Ruud Paesie het bloedstollende drama op zee.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Elias w.
Elias w.1 jul. 2021 - 18:38

Nog een vrijwel onbekend verhaal: 664 mensen verloren hun leven toen het schip De Leusden van de Kamer van Stad en Lande van de West Indische Compagnie op 1 januari 1738 verging voor de kust van Suriname. Het is de grootste scheepsramp in de Nederlandse geschiedenis, maar je komt het verhaal vrijwel nergens tegen. De reden? De 664 slachtoffers waren slaven. (Bron RTV Noord)

harmmeijer
harmmeijer1 jul. 2021 - 13:23

Een indrukwekkende documentaire.

2 Reacties
ton14024
ton140241 jul. 2021 - 14:42

Dat geloof ik graag. Voor mij is het een deja vu. Ik kon het kippenvel van Sosha in de kerkers voelen.

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2021 - 4:00

Inderdaad indrukwekkend. Voordat de overtocht naar Amerika begon, d.w.z. gedurende de 'negotie'-tocht langs de Afrikaanse kust, zaten sommige slaven dus soms al acht maanden geketend op dat schip. Onverteerbaar toch? Van de ene hel naar de andere, naar de volgende. Vier eeuwen lang. Weggemoffeld uit ons collectieve geheugen. Hoe meer je hierover te weten komt, des te erger het wordt.