Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Opstand in Partij voor de Dieren tegen afzetten voorzitter

  •  
20-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
horses-3503928_1920
Verontruste leden van de Partij voor de Dieren willen dat het congres bijeen wordt geroepen om het plotselinge royement van voorzitter Sebastiaan Wolswinkel ongedaan te maken. Er worden daartoe handtekeningen verzameld. Volgens de partijstatuten moet er een buitengewoon congres gehouden worden als tien procent van de leden het initiatief steunen. De bezorgde leden stellen dat het ontslag van de voorzitter geen bevoegdheid is van het bestuur maar van het partijcongres. Bovendien hekelt de groep het gebrek aan transparantie.
Wij merken dat veel leden zich zorgen maken naar aanleiding van recente gebeurtenissen binnen de partij. Met name de wijze waarop het partijbestuur heeft gehandeld in het kader van het royement van de voorzitter van het partijbestuur. Wij betwijfelen de rechtmatigheid van dit besluit. Volgens de Statuten is het ontslag van bestuursleden een bevoegdheid van het partijcongres, dat in deze echter niet betrokken is. Daarenboven is in de statuten vastgelegd dat het congres het hoogste orgaan is van de vereniging. Er heerst daarom bij ons en andere partijgenoten grote verbazing over het feit dat dit besluit zo ondemocratisch is genomen.
Volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond krijgt de partij grote klappen in de populariteit. “De grootste verandering deze week is de klap die Partij voor de Dieren heeft gekregen. Abrupt zijn er 3 zetels afgegaan van de 7 waar ze op stonden (terwijl ze sinds maart 2018 ook regelmatig op 8 zetels stonden). Het gedoe rondom de voorzitter gecombineerd met het opstappen van Marianne Thieme heeft deze partij geen goed gedaan,” schrijft de opiniepeiler. De steun voor vier zetels die de partij nu krijgt in de peiling is overigens gelijk aan het huidige aantal Kamerzetels.
De partij kreeg recent te maken met een afsplitsing door Femke Merel van Kooten die haar zetel meenam, het aftreden van oprichter en partijleider Marianne Thieme en een bestuurscrisis die leidde tot het afzetten van Wolswinkel.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

WiebeI
WiebeI22 okt. 2019 - 17:38

Conflict met Wolfswinkel is een mensending en daar is deze partij niet van. Helaas voor hem is hij geen koe of tijger. Enge club van zevende dag adventisten, met rare opvattingen over homo’s, abortus en zo. En Jezus keert weerom! Net als grote roofdieren met grote boog omheen lopen.

Phil2
Phil221 okt. 2019 - 6:46

Royement inderdaad stevig. Geen diplomaten daar bij PvdD.

Greendutch
Greendutch21 okt. 2019 - 0:07

Persoonlijk heb ik altijd een hekel gehad aan treiteraars die huisdieren pesten, aan professionals die vee mishandelen, aan mensen waar dan ook die weerloze dieren respectloos behandelen of hun leefgebied en voedsel in beslag nemen. Ik heb, net als vele anderen, ervaren dat als je een dier liefdevol en respectvol benaderd, je ontzettend mooie ervaringen opdoet. Bijvoorbeeld: Mijn hond waakt over mij als ik ziek ben! En ik kan sommige critici hier dan ook aanbevelen om eens naar bepaalde natuur en/of dieren documentaires te kijken. Omdat ik respect heb voor de natuur en dus ook voor dieren heb ik ook respect voor de partij die zich op politieke manier in wil zetten voor dierenrechten en een waakhond wil zijn tegen menig menselijk tuig. Verder heb ik het idee, maar ik kan het niet staven , dat Wolswinkel door wat (van zijn privé)vriendjes in het zadel is gezet want zijn voordracht en benoeming waren uit de lucht gevallen. Ook de zg. petitie die nu op touw gezet wordt zal uit dezelfde hoek komen want.. * Over de Hondt: ik deed mee aan zijn peilingen maar omdat de vragen erg suggestief waren en daar geen verandering in kwam ondanks opmerking, ben ik daarmee gestopt. Ook omdat hij nav bep. antwoorden totaal andere verklaringen gaf als wat ik bedoelde met mijn mening. *. Ook grijpt de pers (AD) het aan om middels oneliners te scoren terwijl niemand getuige kan zijn van wat werkelijk gebeurd. *. De PvdD heeft nl zelf een congres aangekondigd , ik neem aan ter verduidelijking, en ook om een nieuwe voorzitter te kiezen. Ook sluit men even de gelederen vanwege evt.rechtsgang of andere mogelijke stappen. Ik vind het erg jammer om hier bij *Joop* agressieve en kortzichtige reacties te lezen. Ik heb gewoon de site van de PvdD open gemaakt en de beelden op tv in mijn herinnering teruggehaald om een reactie te kunnen geven.

1 Reactie
Pater
Pater21 okt. 2019 - 14:19

Als je de site van de pvdd hebt bezocht had je kunnen zien dat het volgende congres gepland staat voor april 2020. Beetje laat voor uitleg ... Het congres heeft de voorzitter gekozen, een bestuursmeerderheid kan dat niet zomaar veranderen. Meer leden, meer zetels, de oorspronkelijke oprichters verliezen invloed, en zo hoort het natuurlijk ook. Alleen zijn ze kennelijk van plan die macht te houden en zijn ze bereid daarvoor ondemocratische methodes te hanteren. Het lijkt FvD wel.

de Boer2
de Boer220 okt. 2019 - 21:19

Je ziet dat vaker bij dieren, weinig veganisten en de rest vreet mekaar gewoon op.

OlavM
OlavM20 okt. 2019 - 19:13

[De bezorgde leden stellen dat het ontslag van de voorzitter geen bevoegdheid is van het bestuur maar van het partijcongres.] Dit is nogal logisch, daar het Congres de partijvoorzitter in functie heeft gekozen. De overige bestuursleden maken m.i. een oneigenlijk gebruik van artikelen in de partijstatuten. Er is niets geregeld omtrent de situatie, dat een meerderheid van het partijbestuur een ander bestuurslid uit het bestuur wil zetten, laat staan royeren als partijlid.

2 Reacties
Katootje2
Katootje221 okt. 2019 - 0:18

Ik ben benieuwd wat er in de VVD zou gebeuren als de voorzitter het arbeiderszelfbestuur op de agenda zou proberen te zetten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:07

Verkeerde tegenstelling! Waarom zou iets niet en/en kunnen zijn. Of gaan alle kamerleden, op een na, daar uit de neus zitten vreten en onthouden ze zich van stemming bij ieder ander onderwerp.

Jan Man
Jan Man20 okt. 2019 - 18:58

Het is eigenlijk heel simpel. Mensen stemmen op de PvdD omdat ze minder dierenleed willen en een beter milieu. Hoe democratisch die partij dan is is minder belangrijk. Het gaat er tenslotte ook niet om hoe democratisch de politie is georganiseerd, het gaat erom dat ze boeven pakken. De mensen die Wolswinkel terug willen zijn geen mensen die zich het leed van de plofkippen aantrekken of gruwen van stalbranden, het zijn gewoon ordinaire baantjesjagers zoals er zoveel in de politiek zitten, en die zich, onder het mom van meer democratie in de partij, omhoog proberen te werken.

4 Reacties
Katootje2
Katootje221 okt. 2019 - 0:15

+1

wegmetons
wegmetons21 okt. 2019 - 4:35

Het zijn de leden van de partij die in meerderheid hem gekozen hebben, zijn dat allemaal baantjesjagers???

Zakenpief
Zakenpief21 okt. 2019 - 9:32

@Jan, Dus, om jouw analogie te volgen, als de politie buiten alle lijntjes van het maatschappelijk aanvaardbare kleurt, is dat geen probleem? Etnisch profileren, corruptie, machtsmisbruik, sexisme, allemaal toegestaan zolang ze maar boeven vangen. De route die het bestuur genomen heeft om een democratisch gekozen partijvoorzitter direct te royeren om hem te verwijderen uit die positie, is echt onverkwikkelijk. Zo ga je als partij niet met je leden om. Ik denk trouwens dat veel mensen niet op de PvdD stemden vanwege hun ideologie. Wie is er nu tegen dieren en milieu? Maar vanwege het feit dat er aan alle andere linkse partijen inmiddels een smetje kleefde. Om uiteenlopende redenen. En nu dus ook aan de PvdD. Dit "akkefietje" gaat de partij heel veel stemmen kosten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 okt. 2019 - 19:10

Nee, mensen stemmen op de partij van de dieren vanwege het hele (verkiezingen)programma. Want ja dat hebben ze en daarop zijn ze gekozen. Als een partij wat groter wordt wordt ze ook wat breder, dat was er nu juist aan de hand. En waarom zou je nier=t en voor dieren kunnen zijn en voor mensen. Vraag; Als jij een kleuter in het water ziet liggen en zijn hondje .Wie zou jij dan redden?

Rechtse Bal4
Rechtse Bal420 okt. 2019 - 18:40

einde dierenpartij. Niet omdat ze hun doel hebben bereikt , maar omdat ze niet weten wat ze aan het doen zijn. Dat krijg je als je als je in een land woont waar iedereen alles al heeft en de overheid een waterval geld over je heen stort als het maar met politiek te maken heeft. Einde partij en opheffen. Goed voor de staatskas, goed voor het milieu.

Gi Raf
Gi Raf20 okt. 2019 - 17:22

Prima natuurlijk dat er congres moet worden gehouden als een minderheid van 10% dat eist. Al is het alleen maar om duidelijk te maken dat het om een minderheid gaat die de koers van de PvdD op ondemocratische/geniepige manier wil wijzigen. Dat is althans te hopen. Die minderheid kan dan als ze niet willen schikken opzouten naar een ''progressieve'' partij van hun dromen. Meer dan genoeg keus uit hetzelfde, PvdA, GL, D66, CU. In ieder geval svp niet blijven hangen in de PvdD om oneindig lang te blijven klieren als een slechte verliezer, zo slecht voor de democratie.

Jabuka
Jabuka20 okt. 2019 - 17:18

@madbako: wat een flauwekul toch! Hoe weet je nu dat hij niet verkozen zou zijn geworden.Misschien zelfs het tegendeel, namelijk met nog meer stemmen. Maar los daarvan, kan iemand van inzicht veranderen voordat hij madbako heeft ingelicht. Wat een niveau zeg!

2 Reacties
madbako
madbako21 okt. 2019 - 8:03

Ach, hij heeft/had het woord mensendingen nog nooit in zijn mond genomen. Een week na zijn aanstelling begon hij daar in ene over. Het is gewoon een generatie Y mannetje wat dacht: kijk zo rol ik de politiek in en zit voor de rest van mijn leven op rozen. Deze huichelaar is terecht de partij uitgesodemieterd

Jorah
Jorah21 okt. 2019 - 9:22

@madbako, serieus zo ga je om bij de PvdD met 'afvalligen'? Eng religieus clubje zo te zien compleet met laster en smaad.

madbako
madbako20 okt. 2019 - 14:39

#identityinmotion @floccetigloc Hoewel ik tegen de verbreding van de PvdD ben die Wolswinkel steeds propageert, vind ik het idioot dat hij er zomaar is uitgegooid Het gaat er dus niet zozeer om dat hij er uit is gepleurd. Het gaat om de vorm en de manier waarop. Als Wolfswinkel gewoon meteen had gezegd dat hij een verbreding wilde had hij nooit voorzitter geworden. Nu heeft hij het achtergehouden en op het moment dat hij er zat kreeg hij het in zijn bol Terecht dat hij een schop heeft gekregen

Dr. Drees
Dr. Drees20 okt. 2019 - 12:43

Nog even en ook deze partij voor populistische dieren stort als een kaartenhuis in elkaar.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus20 okt. 2019 - 14:51

Nee deze groep realiseert zich eindelijk dat binnen het veganisme, ecologisch boeren en dierenliefhebberij.. een NAZI onderslag huist (inclusief rassenleer). Eentje die erkent moet worden zodat ze hem kunnen verwijderen, en er in de toekomst rekening mee kunnen houden. Als je dat eenmaal weet dan kun je veel sterker als partij optreden, en ECHT ecologisch gaan boeren, ECHT veganisme/vegetarisme aan gaan prijzen en echt om dieren van allen soorten (dus ook mensen) gaan geven. Niet alleen de witte (Lees rijke roze mensen die de tijd en geld hebben om zich helemaal in te zetten voor het veganisme (jammer genoeg moet je dat er bij zeggen anders gaan mensen zich aangesproken voelen :( )) mensen, en de diertjes met 1 neusje, 2 oortjes, 1 mondje en 2 oogjes. Er moet schoon gemaakt worden, en erkenning van waar de theorie vandaan komt.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 okt. 2019 - 16:58

@Dehnus Ik heb je bijdrage een paar keer gelezen en daarna bestudeerd. Ik destilleer hieruit dat een onbekende nazi groep actief is onder veganisten met een blijkbaar roze huid. Je pleit voor een clean out, wat natuurlijk een aardig op genocide gerichte opmerking is. Blijkbaar hangt er ook ergens nog een theorie. (Over wat, wie, waar en wanneer?) Nu had ik bij de laatste meting een iq van 142, dus ik durf te stellen dat als ik het verkeerd heb begrepen, je het niet goed hebt uitgelegd. Dus bij gratie van de dieren, verbeter me als ik het mis heb.

Gefaald
Gefaald20 okt. 2019 - 12:43

Hele principiële mensen sluiten geen compromissen. Ook niet met elkaar. Eigenlijk zouden zulke partijen dus geen leden moeten nemen. Gewoon één Führer (m/v uiteraard), dan blijven de idealen zuiver.

1 Reactie
Greendutch
Greendutch20 okt. 2019 - 23:23

Wat een walgelijke opmerking. Als in jouw familie onenigheid is en iemand onderneemt iets betitel je die dan ook als dictator?

ton14024
ton1402420 okt. 2019 - 12:28

Wat een sukkels, willen praten over besturen maar over de koers geen woord. Ik proef duidelijk een ´ik wil alles en ik wil het nu´ mentaliteit. Dat wordt dus niets.

1 Reactie
Greendutch
Greendutch20 okt. 2019 - 23:17

Juist de laatste tijd is diverse keren duidelijk gemaakt dat de PvdD niet een bestuurlijke maar een activistische partij is en ik zie dat er de laatste 15 jaar op veel manieren recht is gedaan aan dierenrechten.