Joop

'Opruiming olieramp verergerde vergiftiging'

  •  
04-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
OlierampMexico300.jpg
Mengsel dat olie moest verdunning is 52 keer meer toxisch dan alleen de olie
De reinigingsmiddelen die werden gebruikt voor de opruiming van de olieramp in de Golf van Mexico hebben de situatie juist verergerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Technologisch Instituut van Georgia en de Universiteit van Aguascalientes in Mexico.
Om de olie te verdunnen werd miljoenen liters van het middel Corexit gebruikt. Dit olie-oplossende middel splitst de olie op in kleinere deeltjes zodat de natuur de olie sneller kan afbreken. Uit test blijkt nu echter dat het mengsel 52 keer meer toxisch is dan de olie alleen.
Door het reinigingsmiddel werd uiteindelijk een nog groter oppervlakte aan water giftig voor zeedieren en organismen. Uit tests blijkt dat radardieren, kleine meercellige organismen massaal stierven. Ook de kans dat hun eitjes uit kwamen werd met de helft minder. Dat is een probleem aangezien raderdiertjes worden gegeten door garnalen, krabbel en jonge vissen.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het recente nummer van het tijdschrift Environmental Pollution. De onderzoekers hopen dat er nog meer onderzoek volgt naar de invloed van het verdunningsmiddel op de zeedieren.
We moeten nog bepalen of het voordeel van het sneller afbreken van de olie wel genoeg opweegt tegenover van de toename van de toxiciteit. Misschien moeten we de olie zich op natuurlijke wijze laten verspreiden”, zegt mede-auteur Terry Snell. “Het zal langer duren maar wel veel minder toxisch zijn voor de mariene ecosystemen.
cc-foto: [mooi]
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Zjenny
Zjenny4 dec. 2012 - 21:08

Wat is dit weer mosterd na de maaltijd? Dat was toen al bekend en er werd heftig tegen geprotesteerd. Het werd gewoon Toch gebruikt.

JoopSchouten
JoopSchouten4 dec. 2012 - 21:08

Eerst kijken naar de gevolgen i.p.v. 'tegoedbomnetjes'. 'Slow Science' is essentieel. Fuck neoliberaal kapitalisme.

Klungel2
Klungel24 dec. 2012 - 21:08

Ik vraag me af of degenen die hier heel erg veel geld mee hebben "verdiend" nu ook echt allemaal veroordeeld gaan worden. Ik heb er anders geen vertrouwen in...

eeweew
eeweew4 dec. 2012 - 21:08

Is hier opzet in het spel?