Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oproep: schrap ‘vrijwillige’ ouderbijdrage die ongelijkheid vergroot

  •  
02-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1258 keer bekeken
  •  
klas

Ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties roepen de Tweede Kamer op om de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage in het basisonderwijs af te schaffen. Deze ouderbijdrage werkt de ongelijkheid in de hand. Scholen met rijke ouders vragen een hogere bijdrage, waardoor ze bijvoorbeeld extra mensen in dienst kunnen nemen.

Marco Frijlink, voorzitter van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), verklaart tegenover de NOS: “Goed onderwijs moet voor elk kind gelijk toegankelijk zijn, ongeacht de portemonnee van de ouders. Nu gebeurt juist het tegenovergestelde.”

Hoewel de bijdrage niet wettelijk verplicht is, komen de extra activiteiten wel onder druk te staan op scholen waar ouders de bijdrage niet betalen, schrijven de organisaties in de brief. "We zien dat verschillen tussen scholen groter worden." De organisaties zien wel de meerwaarde van de extra activiteiten en willen ze wel overeind houden, maar dan met een bedrag per leerling vanuit de overheid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.