Joop

Oproep Aboutaleb aan kabinet: excuses voor slavernijverleden

  •    •  
01-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Pentax Digital Camera

© Foto: Claire Schut

Dat een burgemeester van Marokkaans-Berberse roots het overwegend boterblanke kabinet oproept tot excuses voor het Nederlands slavernijverleden is een fraaie bezegeling van de multiculturele samenleving van de toekomst
Op zaterdagavond 30 juni – de vooravond voor de officiële Keti Koti viering op 1 juli – vond bij het Rotterdamse slavenmonument een plechtige Keti Koti herdenking plaats. Het werd een memorabele herdenking, waarin de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de regering opriep excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden.
Tijdens het openingsritueel van de Keti Koti herdenking sprak Ede-Kabiteni (hoofd-kapitein) Mutu Poeketi – begeleid door Basya Guno With op een van oorsprong West-Afrikaanse Apinti drum – een gebed uit tot de voorouders en de slachtoffers van de slavenhandel en de slavernij in de (voormalige) Nederlandse koloniën. Hij eindigde zijn gebed met de wens dat de Keti Koti herdenking die de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) in samenwerking met de gemeente Rotterdam voor de vijfde maal organiseerde, een waardige herdenking zou worden. Zijn gebed werd verhoord. Er was gezang van het Subesa koor. Muziek van het Koperkwintet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Toespraken van de nieuwe GVTV-voorzitter Carlos Goncalves, Korpschef Pauw van de politie, burgemeester Ahmed Aboutaleb en spoken word artiest Y.M.P. Twee minuten stilte en een kranslegging.
Maar het mooiste was misschien wel de toespraak van burgemeester Aboutaleb. Was die bij de vorige Keti Koti herdenking 2017 nog licht getergd aan het sputteren over de anti-Zwarte Piet-acties, ervoor pleitend om deze oer-Hollandse traditie beter niet klatsboem! maar langs de weg van de geleidelijkheid af te schaffen, dit jaar woei de wind uit een andere hoek.
Op 1 juli 2018 is het 155 jaar geleden dat er in Paramaribo 21 kanonschoten weerklonken om van de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Antillen te bekrachtigen. Zo begon burgemeester Aboutaleb zijn toespraak, waarin hij zijn overwegend zwarte en gekleurde (en dus uitstekende geïnformeerde) publiek meenam op een lesje Nederlandse geschiedenis. Hij sprak over de slavenhandel, het niet onaanzienlijke aandeel van Nederland in die slavenhandel, de gitzwarte keerzijde van de Gouden Eeuw medaille. Hij memoreerde het gruwelijke lot van de tot slaaf gemaakten die als vee, handelswaar, een ding “zonder ziel en zonder pijn” werden verhandeld, getransporteerd en gebruikt. Niet alleen tijdens het transport van Afrika naar de West, maar ook op de plantages zelf. Niet alleen tot 1 juli 1863 toen de slavernij in Suriname en het Caraïbisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden werd afgeschaft, maar ook tijdens de afgedwongen ‘contractarbeid’ in de tien jaar daarna. Het waren ook niet de Nederlandse ex-slaven – op dat moment van de afschaffing van de slavernij in de West enkele tienduizenden – die een schadevergoeding ontvingen, maar hun eigenaren: 150 tot 300 gulden per stuk, voor het verlies van hun eigendom.
De Rotterdamse burgervader sprak over de invloed die dit gruwelijke lot heeft gehad op de ruim 600.000 Nederlandse tot slaaf gemaakten, hun kinderen en kindskinderen. Een invloed die tot op de dag van vandaag doorwerkt in de levens van de nazaten. Hij herinnerde aan de woorden van toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA, net als Aboutaleb)  die in 2013 bij de viering van van 150 jaar afschaffing van de slavernij zei, dat de Nederlandse regering “diepe spijt en berouw” heeft. Dat was een begin, maar niet genoeg.
Tijdens de Rotterdamse Keti Koti herdenking op 30 juni 2018 vervolgde Aboutaleb dan ook met een gedenkwaardige oproep aan het kabinet: “ Volgende stap is wat mij betreft dan ook excuses aanbieden voor het leed dat tienduizenden mensen is berokkend. Ik roep het kabinet daartoe op dit gebaar te maken. Om op het punt van slavernij definitief een punt achter een donkere pagina in de Nederlandse geschiedenis te zetten.”
Het publiek applaudisseerde spontaan.
Aboutaleb besloot zijn toespraak met de woorden dat als de Nederlandse regering die excuses heeft gemaakt, het gedeelde verleden in zoverre kan worden afgesloten (niet vergeten) dat een gezamenlijke toekomst mogelijk wordt.
Dat een burgemeester van Marokkaans-Berberse roots het overwegend boterblanke kabinet oproept tot excuses voor het Nederlands slavernijverleden is een fraaie bezegeling van de multiculturele samenleving van de toekomst. En een memorabel pleidooi op een waardige herdenking. Het gebed van Ede-Kabiteni Mutu Poeketi was verhoord.
Dit artikel verscheen eerder op Republiek Allochtonië
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

NicoSchouten
NicoSchouten2 jul. 2018 - 18:48

Volgens mij gaat berouw uitspreken moreel gezien verder dan excuses aanbieden. En als het om de poen gaat zou eens gekeken moeten worden naar de ontwikkelingshulp en de handelspreferenties.

robheus2
robheus22 jul. 2018 - 17:20

Excuses zijn nogal goedkoop. Waar blijft de compensatie voor geleden schade? Bijvoorbeeld een bijdrage aan de bouw van afrika's groene muur dat de woestijn moet tegenhouden. Het kan ook vluchtelingen tegenhouden, omdat het de oorzaken voor emigratie, nl. voedsel en watertekorten, tegengaat. Het is - als compensatie voor de daadwerkelijke geleden schade als gevolg van de eeuwenlange slavenhandel - een koopje: zo'n groene muur (met 1,2 miljard bomen verspreid over 8000 km bij 15 km van Senegal tot Djibouti) bouw je al voor 12 miljard euro (op basis van 10 euro bijdrage aan het planten van 1 boom). Als je em in 4 jaar bouwt is dat 3 miljard per jaar. Peanuts! Kom op met die centen!

ikdus2
ikdus22 jul. 2018 - 11:58

verder blijft de burgervader wel angstvallig stil over de situatie in Marokko en met name het rif gebied. maar in dezen ben ik het wel met hem eens. we hebben een collectieve morele schuld als volk en natie en zouden daar ook eens moeten erkennen ipv het weg te moffelen.

Andy40
Andy402 jul. 2018 - 11:14

dus wij, als blanke Nederlanders, zitten voorgoed vast aan allerlei verwijten en beschuldigingen. Ben niet mee eens. Echt niemand die nu leeft heeft hier iets aan kunnen doen. Wanneer men verwacht dat de overheid spijt betuigt en excuses moet aanbieden dan doet de overheid dat namens alle NL ingezetenen. Namens mij, u en iedereen die hier woont, ongeacht de migratie achtergrond. We zitten dus met zijn allen in precies zelfde schuitje

Eric Minnens
Eric Minnens2 jul. 2018 - 8:53

"het boterblanke kabinet" Boterblank? Dit allitereert wel lekker. Maar als ik mijn huid bekijk, zie ik geen boterkleur. Boter is lichtgeel. Mijn huid is eerder lichtrose. Laten we zeggen 'rosé-blanke'. Of beter, met alliteratie, 'biggetjesblanke'. 'Het biggetjesblanke kabinet'. Heb je meteen ook de juiste associatie met het geknor (van some animals die more equal zijn) dat daar wekelijks valt te beluisteren.

OlavM
OlavM2 jul. 2018 - 1:20

@ Paul!: [Excuses maken, het lijkt mij een kleine moeite. Het lijkt mij dat de regering daartoe wel bereid zou moeten zijn.] Het punt is, dat de regering de term "excuses" tot nu toe absoluut niet heeft willen gebruiken. Omdat zij benauwd ervoor is -geheel naar de aloude Hollandse koopmansgeest- dat dat tot enige aansprakelijkheid zou kunnen leiden, die materiële consequenties heeft.

3 Reacties
JanBakker2
JanBakker22 jul. 2018 - 13:51

Logisch want dat zou er op neer komen dat burgers in Nedrland moeten gaan betalen wat eventueel hun voor ouders 300 tot 175 jaar geleden hebben gedaan. Absurd. Duidelijk is gemaakt dat het een zwarte bladzijde in de geschiedenis is geweest.

OlavM
OlavM2 jul. 2018 - 18:46

@ JanBakker: Het huidige Nederland is als staat politiek erfgenaam van wat in het verleden is gebeurd. Dat heefy niets te maken met individuele schuld van huidige inwoners. Zo werkt dat, en het is dus ene politiek feit. Zo hebben de naoorlogse Duitse staatsburgers zich ook nooit verzet tegen herstelbetalingen met als argument dat zij zélf niet allemaal persoonlijk nazi's waren of zelfs maar waren geboren vóór het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo heeft Nederland ook wat betreft massamoorden in Indonesië schuld erkend en materiële compensatie gegeven. (Schoorvoetend weliswaar, en na juridische strijd: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/excuses-en-schadevergoeding-voor-nabestaanden-bloedbad-rawagede~b80c8bb2/).

OlavM
OlavM2 jul. 2018 - 18:50

Excuus: vergeten typefouten te corrigeren.

Paul!
Paul!1 jul. 2018 - 21:32

Excuses maken, het lijkt mij een kleine moeite. Het lijkt mij dat de regering daartoe wel bereid zou moeten zijn. De vraag is natuurlijk wel of dat überhaupt ergens een einde aan zou maken. Spijt was immers niet genoeg, berouw was niet genoeg....... Excuses zouden dat opeens wel zijn? Langzaam begint duidelijk te worden dat de daden van sommige voorouders ons worden nagedragen, ongeacht wat we zeggen. Daden uit het verleden kunnen niet ongedaan worden gemaakt, dus wij, als blanke Nederlanders, zitten voorgoed vast aan allerlei verwijten en beschuldigingen. Dat geldt voor onze generatie, maar vermoedelijk ook nog voor vele generaties die zullen volgen. Definitief een punt er achter te zetten, zoals de burgemeester zegt, het lijkt mij een nobel, enigszins naïef streven. Mij lijkt het heel goed om simpelweg vooruit te kijken, te kijken wat voor toekomst we willen, samen, en wat we kunnen doen om daar komen. Maar achteruit kijken is natuurlijk ook een optie. Zij het ietsje minder opbouwend.

Paul250371
Paul2503711 jul. 2018 - 19:26

“Dat een burgemeester van Marokkaans-Berberse roots het overwegend boterblanke kabinet oproept tot excuses voor het Nederlands slavernijverleden is een fraaie bezegeling van de multiculturele samenleving van de toekomst” Wie moet het anders doen? Een blanke politicus die brandt daar zijn handen niet aan want dan ben je geen Nederlander volgens de NSB. Hele mooie column en ik zit Aboutaleb vaak af te zeiken maar ere wie ere toekomt.

Appi Mohamud
Appi Mohamud1 jul. 2018 - 19:03

"Dat een burgemeester van Marokkaans-Berberse roots het overwegend boterblanke kabinet oproept tot excuses voor het Nederlands slavernijverleden is een fraaie bezegeling van de multiculturele samenleving van de toekomst" Dat deze zin op deze manier is gezet en ook nog een compliment is zegt me al dat we nog een heel heel heel heel erg lange weg te gaan hebben met die bezegeling van multiculturele samenleving. Verder helemaal mee eens met de tekst ook met deze alinea hierboven.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins21 jul. 2018 - 18:45

Jarenlang heeft nederland geprofiteerd van deze akelige handel maar nu wil Nedweland geen cent ee van terug betalen. Alles is velreselijk en erg totdat er geld bij komt kijken. Dan was iedereen zich in onschuld. Sterker nog we doen de grenzen dicht voor mensen waarvan de vooroudera misschien slaaf waren pot en pot dicht. Want Nederland moet rijk blijven en de getinte bevolking arm. En natuurlijk de witte boze man tevreden houden.

2 Reacties
Appie Fries
Appie Fries2 jul. 2018 - 6:50

@Drunken Pumpkins, je doet je naam eer aan. Nederland heeft bij de onafhankelijkheid van Suriname 3.5 miljard gulden gegeven, dat klinkt niet veel, maar is per hoofd van de bevolking het hoogste bedrag ooit gegeven. Suriname begon dan ook met een krachtige Surinaamse gulden. Door corruptie en onderlinge strijd is het land alleen maar afgegleden en ik ben niet van mening dat Nederland daarvoor zou moeten betalen. Vooral niet omdat de helft van de Surinamers in Nederland wonen, zij zouden dan zelf ook voor de betalingen op gaan dragen en dat klinkt een beetje onlogisch niet?

realist3
realist32 jul. 2018 - 9:28

enig idee hoeveel miljarden er al die kant op zijn gegaan ?