Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Oproep aan vliegmaatschappijen om deportaties kinderpardon te staken

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27971596697_1b48be59e5_k

© cc-foto: Sacha de Rosner https://flic.kr/p/JBKKbz

De VVD weigert het meedogenloze beleid te wijzigen waarbij kinderen die hier geworteld zijn toch worden uitgezet naar verre landen. De drie andere coalitiepartijen willen dat wel maar de VVD houdt voet bij stuk. De partij van Rutte wil naar verluidt eerst zoveel mogelijk politiek wisselgeld binnenhalen voor de onontkoombare beleidswijziging. In de praktijk betekent het dat kinderen die straks in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning nu toch gedeporteerd worden. Dat gaat gepaard met veel stress, alleen al de wetenschap dat iedere nacht de IND kan binnenvallen om je af te voeren.
Die onrechtvaardige situatie laat ook medewerkers van vliegmaatschappijen niet onberoerd. Tinkebell gaf daarvan in de nieuwste podcast van Joop Café nog een voorbeeld: een piloot die zich ziek meldt als hij weet dat er kinderen aan boord komen die worden uitgezet. Uit onderzoek is immers gebleken dat die praktijk neerkomt op kindermishandeling, met alle schadelijke gevolgen van dien.
De Goede Zaak is daarom een petitie gestart waarin luchtvaartmaatschappijen worden opgeroepen medewerking aan de deportaties te staken.
"Uitzettingen vinden vaak plaats in gewone lijnvluchten. Kinderen en hun gezin worden op de achterbank van het vliegtuig vergezeld door marechaussee. Soms gebeurt dat zelfs geboeid. Dat is het harde gezicht van het niet werkende kinderpardon, en het is behoorlijk traumatiserend. (2) En nu aarzelen politici nog steeds om die praktijk te stoppen. Dus is het weer aan ons om de druk op te voeren. Dat werkte, toen we lieten zien dat we ons niet neerleggen bij deze afspraak in het kabinet. En dat moet nu weer gaan werken, als we de baas van KLM, van Transavia, van Air France, van Ukrainian Airlines en al die vliegmaatschappijen laten weten dat ze geen verplichting hebben kinderen uit te zetten. Stuur ze daarom nu een brief, gebruik je consumentenmacht, maak ze onze bondgenoot. En dit kan heel goed: in de VS, Australië, Frankrijk, Duitsland en Israël weigerden maatschappijen, piloten en cabinepersoneel eerder mee te werken."
De petitie werd in korte tijd al meer dan 2000 keer ondertekend.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Daan Daan
Daan Daan28 jan. 2019 - 15:01

Dat het kinderpardon om kinderen gaat en dat het een uiterst trieste omstandigheid betreft is duidelijk, Maar waarom wordt het door links over rechts verweten populisme opeens hét argument voor het kinderpardon? Er wordt een voorbeeld gegeven van een jongen die naar het land van zijn ouders moet en de comments tot nu toe komen niet verder dan wat tweede wereldoorlog deportatie vergelijkingen en de juridische vraag of een piloot een passagier mag weigeren.. Het is triest dat het kinderpardon weer op tafel ligt. Als iemand bij een asielaanvraag wordt geweigerd, maar door ons rechtssysteem keer op keer in beroep kan gaan tegen uitzetting, dat geen leidt tot jarenlang procederen en weigeren het land te verlaten, wordt de roep om een rechtvaardig asielbeleid des te onrechtvaardiger als een dergelijk pardon wordt uitgevoerd. Immers heeft een grote groep het land inmiddels verlaten aangezien hun asielaanvraag is afgewezen. De groep die weigert zou dan nu aanspraak maken op een pardonregeling?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt28 jan. 2019 - 16:39

Met zo'n redenatie was er nooit een einde gekomen aan de slavernij. Decennialang zijn slaven gestorven in slavernij, moeten we ze nu opeens vrijheid gaan geven???

vdbemt
vdbemt28 jan. 2019 - 16:41

generaties-lang is eerlijker.

Daan Daan
Daan Daan11 feb. 2019 - 14:08

@vdbemt Met zo'n redenatie zouden we discussiëren zonder het over de inhoud te hebben en elkaar verwijten te conservatief of progressies te zijn door een willekeurig voorbeeld uit de geschiedenis aan te kaarten. Maar fijn dat in een discussie slavernij even is aangekaart..

Libertain
Libertain28 jan. 2019 - 10:03

Beste Tinkebell, mischien moet je 's een keertje ophouden om steeds aan de taxi-chauffeur te blijven vragen de ernstige problematiek van de grote corporatie eigenhandig te doen oplossen. Mogelijk zou het een idee voor de vergadering van de directoraat van het bedrijf om tegen de CEO te gaan vertellen dat dit onmenselijk beleid moet ophouden of er een andere directoraat moet aangesteld worden. Toelichting: voor het laatste zijn er cojones nodig.

2 Reacties
Libertain
Libertain28 jan. 2019 - 10:04

,,,zou het een ideen zijn....

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jan. 2019 - 12:35

Jij moet bij Uber zijn....

EricDonkaew
EricDonkaew27 jan. 2019 - 20:18

Ik ben best voor enige versoepeling van het Kinderpardon. Maar het is, na de rechter en Harbers, niet aan de piloot om hierover te beslissen.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jan. 2019 - 12:33

Daar beslist de piloot ook niet over, hij weigert slechts zijn medewerking

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2019 - 15:08

@HM van der Meulen ------------------------------ Nee, maar het komt er toch wel op neer dat hij een rol neemt in de besluitvorming. En dat is nu eenmaal niet zijn taak.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2019 - 17:03

Een soort weigerambtenaar maar dan anders! Gewetenskwestie?

Sam V
Sam V27 jan. 2019 - 19:18

Ambtenaren voeren de wet en het huidige beleid uit. Zoals het hoort. Daar mag je het mee oneens zijn, dat is je recht. De wetsuitvoering belemmeren mag echter niet. De KLM mag niet zomaar passagiers weigeren. Daar moeten goede gronden voor zijn. Dat is de vervoersplicht. Als Tinkebell wil dat dit stopt, kan ze beter zelf iets doen, in plaats van anderen vragen actie te voeren.

7 Reacties
Tukker3
Tukker327 jan. 2019 - 20:25

zeer juist opgemerkt.

Henry Rollins
Henry Rollins27 jan. 2019 - 20:58

Zoals de NS in WOII ook gewoon de regels volgde.

Klifhanger
Klifhanger27 jan. 2019 - 21:37

@Henry Wat fijn toch dat we weer ff de Tweede Wereldoorlog erbij kunnen trekken. Sterk.

LaBou
LaBou 28 jan. 2019 - 6:27

Géén vervoersplicht (hoe graag jij dat ook zou willen): https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/25/piloten-en-crew-u-hoeft-die-kinderen-niet-uit-te-zetten-a3651790

Sam V
Sam V28 jan. 2019 - 17:29

@LaBou Wellicht moet u het artikel in de nrc nogmaals lezen en dan mijn eerdere reactie hierboven. Maar om het gemakkelijker te maken: de asieladvocaat geeft in de nrc aan dat het Vreemdelingenrecht geen vervoersplicht oplegt. Ik zeg ook niet iets anders. Ik geef aan dat de KLM niet zomaar passagiers mag weigeren. Dat heeft echter niets met het Vreemdelingenrecht te maken. Tot slot, u leest zaken die er niet staan. Zowel in het nrc artikel als in mijn reactie. Welicht iets minder interpreteren de volgende keer en gewoon lezen (luisteren naar elkaar)?

LaBou
LaBou 28 jan. 2019 - 21:03

@SamV, misschien moet jij het artikel nog eens lezen en dan met wat meer aandacht. Jij hebt het over "vervoersplicht" en die bestaat niet. Dat staat gewoon met zoveel woorden in dat artikel. En wat je laatste opmerking betreft: die is geheel voor eigen rekening

Perezoso
Perezoso29 jan. 2019 - 5:56

Sinds wanneer zijn dat anbtenaren?

johannn2
johannn227 jan. 2019 - 18:54

Dank je Tinkebell. Dus geen vervoersplicht. Dat kan niet genoeg worden benadrukt. KLM en andere vliegmaatschappijen, jullie kúnnen ja of nee zeggen, en het is hoe dan ook jullie volle eigen verantwoordelijkheid. Als die kinderen worden gedeporteerd, dan is het, dus, met jullie instemming. Dan werken jullie daar willens en wetens aan mee. Zeg niet dat "du es nicht gewusst hast". .

2 Reacties
M7
M728 jan. 2019 - 9:21

" Dus geen vervoersplicht " ? En dat baseer je op wat ? Alleen de opmerking van Tinkebell dat dat zo is.? Wat een onnozelheid. Natuurlijk kan de KLM niet weigeren om een uitgezet gezin te vervoeren op juridische gronden; immers, de rechter heeft gesproken en dus is de uitzetting legitiem en kan KLM haar medewerking door te vervoeren , niet weigeren. Wellicht kan ze dat wel doen om andere redenenen, bijv ordeverstoring en onrust aan boord. Alsdan zal de Overheid een prive vliegtuig huren en wordt de uitzetting alsnog uitgevoerd , alleen dan met veel hogere kosten. In beide gevallen wordt de uitzetting met belastinggeld betaald en dan ben ik zo simpel dat , als het dan toch moet, de goedkoopste manier via de KLM dan mijn voorkeur heeft .

johannn2
johannn228 jan. 2019 - 19:33

m, Jij stelt: " de rechter heeft gesproken en dus is de uitzetting legitiem en kan KLM haar medewerking door te vervoeren , niet weigeren " De uitspraak erkend het recht van de regering om uit te zetten. Dat is in geen enkel opzicht een uitspraak over de plicht van een vervoerbedrijf. Als de regering wil uitzetten, dan moeten ze dat maar zien te regelen. .

Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 17:55

Onze politici zijn volledig onmachtig om een besluit te nemen dat gebaseerd is op fatsoen. Schort het uitzetten van gezinnen met kinderen die hier langer dan vijf jaar zijn op tot er een goede regeling om met deze problematiek om te gaan is. Is dat nu zo gecompliceerd meneer Buma, meneer Jetten, meneer Segers. Aan Rutte en Harbers hoeft u het niet te vragen. Hun antwoord is nee, dat doen we niet. Toon eens een beetje moed, riskeer er desnoods een kabinetscrisis voor. De zaak is het waard.

Hiltermann
Hiltermann27 jan. 2019 - 17:31

Het is eerder geprobeerd. Ook asielzoekers die zich hevig verzetten verstoren de lijnvlucht. Daar heeft de overheid een antwoord op. Men huurt een klein toestel waarmee uitsluitend de uit te zetten personen en de begeleidende marechaussees worden vervoerd. Dan mogen de asielzoekers zoveel stampij maken als ze willen.

Joop den Uil
Joop den Uil27 jan. 2019 - 16:43

een uiterst onnadenkende en gevaarlijke situatie wordt zo gecreeerd ! Postbodes vragen hoelaat bewoners opstaan , leraren vragen wie er in SUV's gebracht worden, kruideniers vragen wie er altijd met cash geld betaalt, inhoud van vuilnisbakken controleren .. ... etc Daarnaast: KLM vragen uit te kijken of er geen kinderen ontvoerd worden naar ''landen'', kindbruidjes ... een zeer verontrustende oproep en het bizarre is dat er nog geluisterd wordt ook ... nooit gedacht dat de wereld van vroeger weer terug zou komen ... te gek voor woorden

3 Reacties
Karingin
Karingin27 jan. 2019 - 19:10

Een bedrijf vragen om niet mee te werken aan kindermishandeling vind jij gevaarlijk? Merkwaardig.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 jan. 2019 - 19:11

Yep, burgerlijke ongehoorzaamheid: het gevaarlijkst dat er bestaat.

Klifhanger
Klifhanger27 jan. 2019 - 21:37

@Karingin En zo wordt elke begrip gedevalueerd….