Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oproep aan vliegmaatschappijen om deportaties kinderpardon te staken

  •  
27-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
27971596697_1b48be59e5_k

© cc-foto: Sacha de Rosner https://flic.kr/p/JBKKbz

De VVD weigert het meedogenloze beleid te wijzigen waarbij kinderen die hier geworteld zijn toch worden uitgezet naar verre landen. De drie andere coalitiepartijen willen dat wel maar de VVD houdt voet bij stuk. De partij van Rutte wil naar verluidt eerst zoveel mogelijk politiek wisselgeld binnenhalen voor de onontkoombare beleidswijziging. In de praktijk betekent het dat kinderen die straks in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning nu toch gedeporteerd worden. Dat gaat gepaard met veel stress, alleen al de wetenschap dat iedere nacht de IND kan binnenvallen om je af te voeren.
Die onrechtvaardige situatie laat ook medewerkers van vliegmaatschappijen niet onberoerd. Tinkebell gaf daarvan in de nieuwste podcast van Joop Café nog een voorbeeld: een piloot die zich ziek meldt als hij weet dat er kinderen aan boord komen die worden uitgezet. Uit onderzoek is immers gebleken dat die praktijk neerkomt op kindermishandeling, met alle schadelijke gevolgen van dien.
De Goede Zaak is daarom een petitie gestart waarin luchtvaartmaatschappijen worden opgeroepen medewerking aan de deportaties te staken.
"Uitzettingen vinden vaak plaats in gewone lijnvluchten. Kinderen en hun gezin worden op de achterbank van het vliegtuig vergezeld door marechaussee. Soms gebeurt dat zelfs geboeid. Dat is het harde gezicht van het niet werkende kinderpardon, en het is behoorlijk traumatiserend. (2) En nu aarzelen politici nog steeds om die praktijk te stoppen. Dus is het weer aan ons om de druk op te voeren. Dat werkte, toen we lieten zien dat we ons niet neerleggen bij deze afspraak in het kabinet. En dat moet nu weer gaan werken, als we de baas van KLM, van Transavia, van Air France, van Ukrainian Airlines en al die vliegmaatschappijen laten weten dat ze geen verplichting hebben kinderen uit te zetten. Stuur ze daarom nu een brief, gebruik je consumentenmacht, maak ze onze bondgenoot. En dit kan heel goed: in de VS, Australië, Frankrijk, Duitsland en Israël weigerden maatschappijen, piloten en cabinepersoneel eerder mee te werken."
De petitie werd in korte tijd al meer dan 2000 keer ondertekend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.