Joop

Oproep aan Rutte: ‘Geef studenten een gratis studiejaar’

  •    •  
03-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studentthuis

© Nederland, Edam. 11 Januari 2021. Een student studeert nu in zijn slaapkamer online, hij is nog geen een keer op school geweest in zijn eerste jaar aan een nieuwe studie. Model released. Foto

Studenten van hogescholen en universiteiten moeten een gratis vijfde studiejaar krijgen. Dat vindt Jan Hol, voorzitter van het college van bestuur van Christelijke Hogeschool Ede, die een open brief schreef aan premier Rutte.
Hol wijst er in zijn brief op dat de VVD-leider zeven jaar over zijn studie geschiedenis mocht doen. “Best een luxe dat je toen zo lang kon studeren op kosten van de belastingbetaler.” Zo bezien is het niet zo gek om studenten nu een jaar extra te geven, meent de collegevoorzitter. “Dat zijn nog altijd 2 jaren minder dan jouw verblijf aan de Leidse universiteit.”
Tegenover Omroep Gelderland verklaart Hol dat de studenten aan zijn hogeschool het moeilijk hebben door de lockdown.
"“Ze zitten op hun kamer van 12 vierkante meter. Daar slapen ze, studeren ze en ontspannen ze. Wie in september bij ons is begonnen als eerstejaars, heeft tot aan de strenge lockdown van midden december hoogstens één of twee dagen per studieweek andere studenten en docenten gezien. Sinds midden december is nagenoeg alles alleen online. Je bouwt niets op en je wordt eenzamer.”"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

nikita72
nikita723 feb. 2021 - 21:05

Ze hoeven geen extra jaar omdat ze zielig zijn, maar omdat geen goed onderwijs konden volgen. (overigens denk ik dat eenzaamheid ook niet helpt om goed te studeren).

NoahAmber
NoahAmber3 feb. 2021 - 14:04

Wat jij hebt gehad, wil ik ook. Met nadruk op "ik"!

Bouwman2
Bouwman23 feb. 2021 - 13:59

Juist om de belastingbetaler te ontzien heb ik mijn studie tot het absolute minimum beperkt. Ik dacht: dat wordt best gecompenseerd. Dat studeren op de meest onchristelijk uren. bij die christelijke hospita van wie niets mocht. Damesbezoek, verboden. Douchen: zestig seconden. Drank: niet toegestaan. Een hoodie? Je bent toch niet katholiek, toch? En altijd het kast raam open vanwege de frisse lucht. Roken doe je maar in de hel. Nou wat dacht je: ik mag en kan nu alles zelf betalen en als ik eens om een vaccinatie vraag, wordt dat als al te vrijmoedig gezien. ben ik nog lang niet aan de beurt. Had ik me toch nog te lang gestudeerd.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 17:39

Kortom: een uitgebreid verhaal om te vertellen dat je dus helemaal niet hebt gestudeerd. Blijkbaar heb jij je diploma gekocht.

Anoniempje5
Anoniempje53 feb. 2021 - 13:53

Eens. De meest gepamperde generatie ooit schaft alles af. (denk aan gratis studeren, gratis gezondheidszorg, voldoende betaalbare (sociale huur) woningen, voldoende werk met inkomen waar je van kan leven ipv overleven enz.)

6 Reacties
NoahAmber
NoahAmber3 feb. 2021 - 16:11

Gratis studeren komt weer terug. Leenstelsel wordt afgeschaft Gratis gezondheidszorg is er nooit geweest Voldoende betaalbare sociale woningen zijn er al sinds de tweede wereldoorlog al niet Werk is er genoeg te vinden. Zie vacaturebank Wat zeik je nu eigenlijk

Anoniempje5
Anoniempje53 feb. 2021 - 17:32

Wat lieg jij dan allemaal weer bij elkaar?

LaBou
LaBou 3 feb. 2021 - 17:40

Ach, dat krijg je met die jeugd. Nog nat achter de oren en maar klagen over alles wat ze niet hebben maar wat ze eigenlijk toe zou komen. Snotneuzen. :-)

Haz
Haz3 feb. 2021 - 18:29

Anoniempje Zo zeikt elke generatie de vorige af, dat die alles heeft verpest en dat de huidige generatie het zo moeilijk heeft.

Anoniempje5
Anoniempje53 feb. 2021 - 20:24

ik zit er ergens tussen in en ga echt niet meer studeren al wordt het weer gratis. Wellicht kan de volgende generatie politici studieschulden laten opbouwen vanaf de basisschool of ipv kinderopvang en bijslag dit ook als lening op de kinderen zetten. En als die er dan wat van zeggen kunnen de ouderen zeggen dat ze niet nou geprivilegieerd moeten zeuren en vooral niet moeten verwachten dat wat ze voor hun kregen recht op hebben. Moeten die dan niet zeuren als ze de AOW afschaffen en de pensioenpotten leegroven om bv. de salarissen voor hun toekomstige commissaris baantjes zo hoog te maken dat hun het niet meer nodig hebben.

Starter2
Starter23 feb. 2021 - 22:26

Gratis bestaat niet, het is het neerleggen van de rekening bij een ander.

Aart van de aap
Aart van de aap3 feb. 2021 - 13:25

Ja, wel grappig dat Rutte zelf wel van de sociaal democratie profiteerde. Maar nu andere gaat vertellen dat zij dat niet mogen een hypocriet kereltje is het toch, die Rutte

3 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap3 feb. 2021 - 14:30

Zelfde gold voor Ayan Rand Zij had aan het einde van haar leven een bijstandsuitkering Voor zei die haar niet kennen. Rand is zegmaar de bedenkster van het neoliberalisme geweest.

Grozny
Grozny3 feb. 2021 - 16:20

zij heeft daar haar hele leven toch voor betaald? Haar redenering zou zijn, dat als zij dat geld van de belasting zelf had mogen houden dat dit niet nodig was geweest.

Aart van de aap
Aart van de aap3 feb. 2021 - 20:31

Daar heb je ergens ook een punt Grozny zo had ik er niet over nagedacht

Fredje3
Fredje33 feb. 2021 - 13:06

Mee eens, niet alleen dat, maar als het zo door gaat, mag er ook wel geld terug gevraagd gaan worden. Studenten betalen voor een dienst die ze nu niet krijgen of waarvan aantoonbaar is dat de kwaliteit niet overeenkomt met wat is afgesproken.