© cc-foto: Marco Verch
De oproep aan Willink zou kunnen : Wie regeert het land en wie controleert de regering? Vooreerst blijft Willink vaag, het Groot Vragenuurtje. Veel verder dan een Poolse landdag gaat het niet. Vandaag komen de voorzitters van de partijen weer eens langs in een stoet van kibbelende dwergen. die wachten op de prins die ooit komt en zich over de kist buigt en wakker kust. Kortom dit land is zoetjes toe aan de verlosser.. Positie Omzigt elders.? Dan nog over kunst en cultuur. Als je nu eens begint met te vertellen wat die begrippen inhouden. Wat is kunst en wat valt onder het begriop cultuur. En wat is geen kunst en wat is een cultus? Pas als je beseft waarover je spreekt wordt het helderder. En waarover je niet vermag te spreken kun je beter zwijgen. Als de naam Nescio al niet gereserveerd was door J.H.F Grönloh (50 jaar geleden heengegaan) ik zou em meteen als de mijn kiezen.
Tsja, dan denk ik: zeker Art & Physics: Parallel Visions in Space, Time, and Light van Leonard Shlain niet gelezen. Leonard Shlain heeft van al zijn boeken mooie videolessen gemaakt en zijn erven zorgen ervoor dat ze beschikbaar blijven.
Hmm. Mag ik een onaardige opmerking maken: De grootste Nederlandse kunstenaars (o.a. Rembrandt, van Gogh, Mesdag, Mondriaan etc) hadden talent. Zij gebruikten dat talent zonder daar 1 cent subsidie voor te krijgen. Velen van hen kozen daar bewust voor omdat voor hen Kunst belangrijker was dan eigen welstand. Vanaf de jaren '60 moest je kunnen leven van de kunst. Dit heeft behalve pakhuizen vol met zooi nul komma nada opgeleverd. Wat ik bedoel te zeggen: als de schone kunsten niet zonder subsidie kunnen bestaan dan kun je misschien je vraagtekens stellen bij het "schoon" eraan. Talent verloochent zich niet en vindt zijn weg wel.
Eens, als je van je kunst niet kunt leven is het een hobby. Taak van de overheid is het zorgen voor de infrastructuur (podia etc) die nodig is voor de uitoefening, niet voor de kunstenaars.
Rembrandt was gewoon een zakenman die toevallig (heel) goed kon schilderen. Hij kon gewoon leven van zijn werk. En in zekere zin goldt dat ook voor Mondriaan, van Gogh en Mesdag. Het idee dat deze mensen hun kunst maakten in diepe armoede is een fabel.
Volledig eens. Tegenwoordig staat iedereen met een kek-montuurtje en een handgeweven sjaal verbolgen in een raadszaal de gemeenteraden toe te spreken omdat er na hun mening te weinig geld wordt gestopt in de KOR of in ateliers waar mensen therapeutisch onder leiding van deze zelfbenoemd kunstenaars hun creativiteit tot uiting kunnen laten komen. Allemaal onder het mom van "waardevol voor de samenleving" in praktijk is het puur bedelen om te kunnen leven van een hobby en moreel verontwaardigd te kunnen blijven doen over het gebrek aan cultureel inzicht van al die platvloerse Nederlanders die wel gewoon 40 uur heel hard werken voor brood op de plank en graag naar heel holland bakt kijken. Iets anders is het cultureel verenigingsleven en amateurkunst; Dit draagt bij aan sociale cohesie, persoonlijke ontwikkeling van kinderen en daar is over het algemeen veel meer maatschappelijk draagvlak voor dan voor een stalen driehoek met diepere betekenis op het wijkplein waar een "kunstenaar maanden al zijn creativiteit en energie" ingestopt heeft . Kortom: Mensen met kwast en klei - gewoon gaan werken voor de centen. subsidie mag naar harmonieën, fanfares, amateurtoneel, zangkoren, carnavalsverenigingen, heemkundeverenigingen etc.
Wellicht zullen veel sectoren nu denken waarom zijn wíj niet uitgenodigd: het buitenland Ehh.. Laten we inderdaad 'het buitenland' uit gaan nodigen bij onze formatie besprekingen. Ik denk wel dat die meer toevoegen dan bewoners van culturele kraakpanden.
De cultuursector heeft het zeker zwaar en zou meer aandacht en geld kunnen gebruiken, maar ik zou dat dan in de begrotingsbesprekingen na Prinsjesdag proberen bespreekbaar te maken en dus niet in de verkenning. In de verkenning is het belangrijk om te kijken of partijen samen kunnen en willen werken. Daarbij zijn de hoofdthema’s zoals het milieu, de economie en de coronacrisis al lastig genoeg. Als cultuur buiten de formatie kan worden gehouden dan zou het als vrij onderwerp misschien zelfs wel meer kans maken op extra geld dan als het vooraf wordt dichtgetimmerd op dit onderwerp.