Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oproep aan burgemeester Halsema vanwege davidster en angst voor vaccinatieplicht

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
51418334836_e2f0beee3c_k

© cc-foto: GoToVan

Wat ongevaccineerden ook proberen; op bepalende momenten in het debat wordt hun stem niet meegenomen. De voorbeelden zijn talloos.
Beste mevrouw Halsema, graag reageer ik op uw oproep aan de organisatie van de demonstratie op de Dam tegen de coronamaatregelen om het dragen van een davidster te veroordelen. Ik ben het met u eens, de coronamaatregelen en wat die oproepen staan in schril contrast met dat wat in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Het is terecht dat u het dragen veroordeelt.
Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik weet dat het niet hoort, dat het niet mag, maar ik heb de afgelopen weken ook weleens moeten denken aan de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurde bijvoorbeeld waanneer ik in de krant las hoe het er op ons continent aan toegaat. De tweedeling die nu ontstaat tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden vind ik heel zorgwekkend. Ik deelde mijn gedachten aan de oorlog niet met mijn omgeving omdat ik weet hoe gevoelig deze vergelijking ligt. Bovendien zijn de verschillen tussen de twee periodes te groot.
En toch kwam de gedachte aan de Tweede Wereldoorlog ongevraagd in mij op. Ik kan bij tijd en wijle niet geloven wat er om mij heen gebeurt en ik ben soms bang voor alles wat er nog op ons afkomt. Ik ben bang omdat ik een voor mij niet te maken keuze toch moet gaan maken tussen enerzijds mijn werk en mijn plek in de maatschappij en anderzijds mijn overtuiging om niet gevaccineerd te worden. Het laatste beschouw ik als een persoonlijke en intieme keuze.
De afgelopen tijd voelt het aan alsof er elk moment iemand ongevraagd mijn huis binnen kan lopen. Deze persoon laat mij kiezen wat hij meeneemt; of mijn fotoalbum met dierbare herinneringen of mijn laptop met belangrijke bestanden voor mijn werk. Hoewel de vreemdeling mij de keuze laat, voelt deze allerminst vrij. Daarom voelt het zo wrang als er bijvoorbeeld door Heleen Dupuis wordt gesproken over keuzevrijheid terwijl deze keuze voor sommige mensen zo intens pijnlijk is. Het is beangstigend dat er zo gemakkelijk een sluiproute wordt genomen om het grondrecht op lichamelijke integriteit te ontlopen.
Ik kan mij voorstellen dat ouderen en kwetsbaren tijdens de eerste lockdown een zelfde wrang gevoel hebben gehad toen zij jongeren zagen feesten. De jongeren hadden weinig oog voor hoe het voor andere mensen in de samenleving was die de dood in sommige gevallen letterlijk in de ogen keken. Ik waag mij niet tot een wat-is-erger-discussie. Ik merk op dat de wil om de ander nog te zien langzaam verdwijnt en dat tot welke groep je ook behoort er altijd een kans is dat het op een dag een minderheid is.
Ik denk dat een grote angst voor mensen is om buiten de boot te vallen. En misschien mevrouw Halsema geldt dat ook wel voor mij. Daarom zie ik niet alleen de vergaande provocatie die u vermoedelijk ook ziet en veroordeelt als u de davidsterren op de Dam ziet. Ik zie ook de angst en de wanhoop die deze provocatie heeft aangewakkerd.
Wat ongevaccineerden ook proberen; op bepalende momenten in het debat wordt hun stem niet meegenomen. De voorbeelden zijn talloos. Ik denk aan de uitzending van Nieuwsuur met Roland Pierik waarin de rechtsfilosoof het verdedigbaar acht om mensen die niet gevaccineerd zijn te weigeren bij bezoek aan horeca en musea. Daarbij werd niet meegenomen dat gevacinneerden in grote mate besmettelijk kunnen bljiven na vaccinatie. En hoewel Duitsland nu erkent dat een genezing evenveel bescherming biedt als een vaccin, wordt dit geluid in Nederland vooralsnog niet opgepikt.
Momenteel lees ik een boek van Neil Postman. Hij beschreef in 1985 hoe de overgang naar beeldcultuur onze democratisch debat veranderde. Daar waar het geschreven woord zich uitstekend leent voor inhoudelijke argumenten, doet beeld het beter bij de communicatie van emoties. De demonstratie afgelopen zondag en de reacties daarop laten zien hoe dominant de emoties nu zijn in het debat.
Emoties zijn nuttig. Het is een manier om te communiceren. Door emoties laten wij onze behoeften zien aan elkaar. Maar wanneer de afstand tussen partijen te groot is vertroebelen emoties het zicht. Momenteel creëert de angst een verdedigingsmechanisme dat een tweedeling in de samenleving veroorzaakt. In dit geval is het dragen van een davidster pijnlijk voor nabestaanden en vergroot het de kloof tussen twee groepen.
Een weg uit de impasse is om onze angsten te benoemen. We moeten erkennen dat ze een struikelblok vormen in een poging om hier met elkaar uit te komen. Als dat ons dat lukt ontstaat er ruimte om vanuit de ratio tot een gezamenlijke oplossing te komen die recht doet aan iedereen.
Nu politici elkaar in Den Haag in een mislukte formatiepoging steeds meer naar het leven staan doe ik een beroep op u mevrouw Halsema, als burgemeester van onze hoofdstad en als een ex-parlementariër die ik nog ken van haar sterke inhoudelijke bijdrages. Ik wil u vragen om de handen in één te slaan. In een land dat een vaccinatiebereidheid kent van ongeveer 90% en waarin het zorgpersoneel is weggezet met een zorgbonus in plaats van een structurelere oplossing, ben ik er van overtuigd dat wij gezamenlijk en vanuit de rede tot een oplossing kunnen komen en een brede groep in de samenleving een stem kunnen geven.
Ik stel voor dat we een aantal vertrekpunten afspreken. Ten eerste wordt corona erkend als een pandemie die grote gevolgen heeft gehad voor de gezondheidzorg en die voor ouderen en kwetsbaren bedreigend is of zo aanvoelt. Daarnaast erkennen we dat de scheidslijn die er tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden wordt getrokken in werkelijkheid niet zo zwart-wit is.
Als dit ons lukt, helpen wij niet alleen elkaar. We houden ook rekening met een minderheid zoals een goede democratie betaamt. Maar bovenal snoeren wij de demonstranten op de Dam met een davidster de mond en laten wij zien dat hun vergelijking ridicuul is.
In afwachting op uw reactie verblijf ik,
Hoogachtend,
Joris
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (87)

Hans Leeuw
Hans Leeuw16 okt. 2021 - 22:34

Het idee dat je plotsklaps een minderheid bent als je een anti-vaxxer bent ontgaat mij totaal. Tegen vaccinatie zijn was voorbehouden aan een groep religieuze fanatiekelingen die dan in ieder geval nog konden uitleggen dat ze gingen voor de voorzienigheid Gods. Maar ondertussen wel IC bedden bezetten natuurlijk. Want dat laatste is natuurlijk de issue hier en wordt niet benoemt in het commentaar. Waarom is dat toch altijd? Geen van de anti-vaxxers brengt het probleem volledig in kaart en gaat alleen maar de slachtoffer rol lopen uithangen. En bespottelijk dat jij toch de tweede wereldoorlog als vergelijking oproept, de hele tijd roepend dat je dat eigenlijk niet doet. De echte vergelijking met de tweede oorlog is wat disinformatie en de conspiracy theories waarop jouw idiote standpunt gebouwd is doet met grote groepen mensen. In Amerika gelooft 40% al niet meer in de wetenschap. Dat is een vreselijk gevaarlijk dieptepunt. Dat maakt Orwelliaans misbruik mogelijk. Precies dat waarop (potentiële) dictators, als Putin, Trump, Erdogan, Orban en ga zo nog maar even door, hopen. Je moet je schamen. En ja, mijn vader was ook verzetsstrijder en als tie nog geleefd had dan had ie precies hetzelfde willen schrijven.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 sep. 2021 - 20:00

Die @pastafari weet wel heel veel he. Wat een slimmerik. En jij is ook overal zo vreselijk zeker van. Misschien moeten we hem voordragen voor het OMT. Of misschien gewoon negeren. Zeker als ie met hoofdletters gaat reageren.

3 Reacties
Zandb
Zandb9 sep. 2021 - 7:33

U, u en u Blijft dat over wanneer je of geen argumenten kunt aanvoeren of je bent eenvoudigweg niet in staat om te oordelen over wat pastafari inbrengt: Op de persoon reageren?

Me, myself and I2
Me, myself and I29 sep. 2021 - 16:42

@Zandb Aan argumenten heb ik geen gebrek, zo als je inmiddels zou moeten weten. En ja, ik geef toe, dit is een persoonlijke aanval, zij het met een dosis sarcasme erin. Doel ervan is dat @pastafari zich realiseert dat ie misschien ook eens de tijd moet nemen om na te denken over argumenten van anderen. Dat geldt overigens niet alleen voor hem.

Zandb
Zandb10 sep. 2021 - 8:26

U, u en u Waarom zou ik kunnen weten, dat u wat dit onderwerp betreft nog argumenten aan kan voeren maar er voor kiest om dat maar niet te doen? En wat denkt u. Bereikt u zo dan uw doel? Hoe weet u bv dat pastafari niet nadenkt over de argumenten van anderen? En waarom denkt u dat er meer mensen zijn, die niet nadenken over de argumenten van anderen? Als er iets niet klopt in die argumenten, dan moet u die argumenten bestrijden, niet de persoon.

RickEnschede
RickEnschede8 sep. 2021 - 8:02

@Pastafari fout u bent niet op de hoogte. Recent onderzoek uit Oxford heeft aangetoond dat gevaccineerden EXACT ZO besmettelijk zijn voor de 'nieuwe Deltavariant' als niet-gevaccineerden. Hiernaast blijkt een redelijke afname in effectiviteit van Pfizer en Astrazeneca.

4 Reacties
pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 8:50

Ja, precies dat onderzoek dat mensen dus aanhalen, maar niet begrijpen Dat onderzoek heeft alpha variant bij niet gevaccineerend met delta bij gevaccineerden vergeleken. Dat hebben de schrijvers ook mooi gediscucieerd (zoals ik al opmerkte in een eerder comment) en ze concluderen " SARS-CoV-2 vaccination still reduces new infections, but effectiveness and attenuation of peak viral burden are reduced with Delta"

pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 8:58

En @RickEnschede zelfs als gevaccineerden gelijk besmettelijk zijn (wat ze dus niet zijn), dan is dat toch geen argument om niet eem vaccinatie te nemen. Er is toch geen enkel zinnig argument om het niet te doen.

Welp2
Welp28 sep. 2021 - 9:34

Even voor de goede orde, gaat het om dit onderzoek [1] aan de hand van deze berichten [2][3] ? Oxford University voert namelijk wel meer onderzoek uit. Mij valt met name dit citaat op van de auteur van dit onderzoek : “Two doses are still protective, you are still less likely to get infected, but if you do, you will have similar levels of virus as someone who hasn’t been vaccinated at all.” [1] https://www.ndm.ox.ac.uk/files/coronavirus/covid-19-infection-survey/finalfinalcombinedve20210816.pdf [2] https://www.ox.ac.uk/news/2021-08-19-vaccines-still-effective-against-delta-variant-concern-says-oxford-led-study-covid [3] https://www.independent.ie/world-news/coronavirus/people-who-are-double-jabbed-stillcarryhigh-levels-of-virus-40766579.html

vdbemt
vdbemt9 sep. 2021 - 17:26

@Welp. "you are still less likely to get infected" Dat is dan nog steeds een goede reden om je wél te laten vaccineren.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 sep. 2021 - 7:01

Grappig. Heb net even het discussiedraadje door zitten lezen. Twee dingen: Voor wat betreft de vergelijking met WOII, de overeenkomst zit hem niet in de wat er letterlijk gebeurd is toen, maar in het feit dat een groot deel van de bevolking collectief mee huppelt in een dwaze tweedeling. Als ik in die tijd had geleefd had ik het systematisch vernietigen van een volk ook een idioot plan gevonden, en dan heb ik het nog niet eens over al het leed wat dat teweeg brengt. Maar een groot deel van de bevolking vond het prima en hielp dapper mee. Ik heb dat nooit gesnapt. Dat ze allemaal meededen. Maar helaas zie je dat gedrag, het meedoen, gewoon weer gebeuren. Verder blijft de discussie over dat je als gevaccineerde minder besmettelijk bent dan als ongevaccineerde. Duizend argumenten over en weer waarom je tot de ene groep zou moeten of de andere groep zou mogen behoren, maar er is nog een derde groep. Dat is namelijk de groep mensen die een infectie hebben doorgemaakt, daarmee, minstens evengoed maar waarschijnlijk beter, beschermd zijn tegen covid en het daardoor ook nauwelijks meer verspreiden. En waar je ook staat in dit kamp, deze groep kan alleen maar groeien en dat doe ie ook. Sterker nog, gezien de besmettelijkheid van het virus is de kans vrij groot dat dat moment snel bereikt gaat worden. Bijkomend voordeel is dat de mensen die gevaccineerd zijn het ook kunnen krijgen en daarmee nog beter beschermd zijn. Verder vind ik het onbegrijpelijk dat er geen land is geweest die na het vaccineren van de risicogroepen even een maand of twee, drie heeft afgewacht alvorens het besluit te nemen de hele bevolking te prikken. Eigenlijk vind ik het zelfs onbegrijpelijk dat er überhaupt landen zijn waar dat niet gebeurd is. Ik geloof niet in complotten. Ik denk echter wel dat de lobby vanuit de farmaceutische industrie enorm effectief is geweest. Oh ja, sorry, ik zei twee, het werden er vier. Maar als laatste. Realiseer je goed dat politici als Hugo en Mark nooit of te nimmer zullen toegeven dat de keuze om iedereen te vaccineren een overbodige keuze was. Net zoals ze nooit zullen toegeven dat de avondklok nergens op sloeg. Dat is in Nederland zowel als de rest van de wereld, politieke zelfmoord.

7 Reacties
RickEnschede
RickEnschede8 sep. 2021 - 7:47

Eens! Daarom zei ik ook 1933 e.v. toen de uitsluiting op psychologisch niveau in Duitsland begon. Nederlanders zijn behoorlijke kuddedieren wat leuk jan zijn bij nationale feesten echter fataal in tijden van crisis.

Zandb
Zandb8 sep. 2021 - 10:11

u, u en u De gedachte dat mensen die niet gevaccineerd zijn behandeld worden als joden is werkelijk van de allergekste. Die tweedelinh die u ziet, dat is dezelfde tweedeling als tussen mensen met en zonder rijbewijs, mensen met of zonder VOG en dat is principieel iets anders dan dat je op je ras beoordeeld wordt. Jood zij of niet, dat is geen keuze. Je wel of niet laten inenten wel. Rick Wanneer mensen klakkeloos achter toegestane vormen van discrimineren aanlopen, heeft dat weinig te maken met en is dat niet te vergelijken met klakkeloos achter verboden vormen van discriminatie aanlopen. Waar u zich zorgen over maakt, dat maak je niet duidelijk met een jodenster. Integendeel; dan begrijp je er niets van.

Me, myself and I2
Me, myself and I28 sep. 2021 - 19:55

@Zandb Ik schrijf nergens dat mensen behandeld worden als joden. Mijn punt is dat toen de joden in de oorlog vreselijk behandeld werden, kon dat gebeuren omdat iedereen als een blind paard achter de regering aan liep die hele rare dingen vertelde. Dat gebeurt nu weer. We doen allemaal alsof het normaal is wat er nu gebeurt en dat is het niet. Enige grote voordeel van de huidige tijd is dat er velen zijn, ook onder de gevaccineerden, die inmiddels zien dat onze overheid, maar ook die van de meeste andere landen, knettergek is geworden.

Zandb
Zandb9 sep. 2021 - 7:41

U, u en u Impliciet zegt u dat wel, dat mensen die niet gevaccineerd zijn, worden behandeld als joden. Ik citeer: "Als ik in die tijd had geleefd had ik het systematisch vernietigen van een volk ook een idioot plan gevonden, en dan heb ik het nog niet eens over al het leed wat dat teweeg brengt. Maar een groot deel van de bevolking vond het prima en hielp dapper mee. Ik heb dat nooit gesnapt. Dat ze allemaal meededen. Maar helaas zie je dat gedrag, het meedoen, gewoon weer gebeuren." U zegt, dat iets 'weer gebeurt' en dat men weer meedoet. Moet u mij eens uitleggen, waar men dan wel aan meedoet, als dat wat er 'weer gebeurt' met een jodenster gesymboliseerd wordt. Die rare dingen die nu verteld worden, zijn op geen enkle wijze te vergelijken met de 'rare dingen' - als u dat zo wil zien - die nu verteld worden. Wat mij betreft hebt u geen idee wat u beweert of u bent te kwader trouw.

Me, myself and I2
Me, myself and I29 sep. 2021 - 16:53

@Zandb De reden waarom ik dat noem is dat ik me van die tijd nooit echt heb kunnen voorstellen hoe het heeft kunnen gebeuren. Natuurlijk wel dat er een stel mafklappers met het idee komen om een bevolkingsgroep te elimineren en dat dit goed zou zijn voor de rest, maar het feit dat een hele bevolking erachter aan marcheert. Er gebeuren nu ook hele rare dingen. - Blindelings wordt er van uit gegaan dat vaccinatie nodig is om de verspreiding tegen te gaan, wat lang niet zeker is. - Er wordt een tweedeling gecreëerd, waarbij niet gevaccineerden verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van corona, terwijl dit aantoonbaar onjuist is. - In die discussie over verspreiding wordt niet meegenomen dat mensen al een infectie hebben gehad, terwijl dat minstens even goed beschermd als een vaccin, waarschijnlijk beter. - In de drang tot vaccineren wordt volledig voorbij gegaan aan de lichamelijke integriteit van mensen, iets dat zeer lang als heel belangrijk werd gezien. - Minderjarige kinderen worden aangemoedigd om, onafhankelijk van de wil van hun ouders, te kiezen voor vaccinatie. Hierbij worden worsten voorgehouden als 'Dansen met Jansen'. Alleen al voor deze uitspraak zou Hugo van het toneel verwijderd mogen worden. - Het probleem is onder controle. Maar op basis van de angst voor een 4e, 5e, 6e golf, gaan we nu op het eind, extra regelgeving voor de Horeca maken. - Zandvoort mocht wel - Velen zijn als de dood voor corona, terwijl de meesten van ons geen risico lopen. - In Duitsland mogen werkgevers stoppen met loonbetaling als een ongevaccineerde corona krijgt. Hoezo medische apartheid. Ik kan nog wel even doorgaan. En kijk eens naar andere landen, zoals Australië. De hele wereld is knettergek geworden en een groot deel van de bevolking doet alsof het doodnormaal is. Dus ja, hoewel het pijnlijk is voor nabestaanden, snap ik die jodenster wel. Jij over een paar jaar ook.

Zandb
Zandb10 sep. 2021 - 8:35

U, u en u Ik bestrijd uw argumenten, waarom u het raar vindt wat er nu gebeurt niet. Als u vindt dat de wereld knettergek is geworden, geen probleem. Maar..... die hebben/dat heeft niets te maken met wat er toen met de joden gebeurde, met díe 'tweedeling'. Helemaal niets. Dat u even verbaasd bent over wat de joden werd aangedaan als u verbaasd bent wat dan de niet-gevaccineerden aangedaan wordt, dat staat in geen enkele verhouding tot elkaar. Dat u er anders over wilt denken, dat lijkt mij helder. Ik vraag me dan wel af, of u hier zich niet de kritiek moet aantrekken, die u pastafari zo op de persoon gericht voor de voeten werpt.

Me, myself and I2
Me, myself and I210 sep. 2021 - 22:26

@zandb Het is maar wat je vergelijkt. Toen heel de ellende in Duitsland begon, dus ver voor de oorlog, was het Joden bijvoorbeeld verboden om musea te bezoeken. Er was nog helemaal geen massavernietiging. Maar het was wel twijfelachtig om een groep mensen te weren uit publieke ruimtes. Niet dat mensen toen veel protesteerden, de massa slikte braaf de argumenten van de regering en deed de deur dicht voor Joden. Zo is het begonnen. Uiteindelijk heeft door dit meeloopgedrag van de gewone burger, of misschien moet ik zeggen gebrek aan logisch nadenken en een beetje ruggegraat, een van de meest vreselijke gebeurtenissen van de afgelopen eeuw plaatsgevonden. Wat er rond het buitensluiten van de groep mensen die zich om verschillende redenen niet willen laten vaccineren gaat gebeuren, ik heb geen idee. Ik denk niet dat het zo vreselijk gaat worden als in WOII, hoewel ik hier niet 100% zeker van ben. Ik zie wel overeenkomsten ten aanzien van hoe het toendertijd begonnen is en wat er nu gebeurt. En ja, ik maak me daar zorgen over. Ik denk dat het grootste deel van de mensen die n.a.v. de gebeurtenissen rond de holocaust roepen "dit mag nooit meer gebeuren", geen idee hebben wat ze moeten doen om zo'n clusterfuck te voorkomen. Je kan over van alles en nog wat heel verontwaardigd zijn, maar als je nu niet de goeie dingen doet, gaan er weer dingen vreselijk mis. En nee, ik verwacht niet dat we vaccinweigeraars naar de gaskamers zullen sturen. Wat wel, geen idee. Maar wat ik wel weet is dat de hele wereld knettergek is geworden. En dan heb ik het zeker niet alleen over de tweedeling. Dat is hooguit een naar gevolg. Een complete bevolking inenten met een nieuw vaccin, terwijl het grootste deel van de bevolking dit aantoonbaar niet nodig heeft. Hoe gek moet het worden. Alsof daar geen risico's aan kleven. Las vandaag nog ergens dat het volgens sommige onderzoeken lijkt alsof mensen die ingeënt zijn, vatbaarder zijn voor nieuwe varianten. Geen idee of dat waar is. Maar stel je eens voor. Er zijn zoveel manieren waarop dit gruwelijk mis kan gaan. En weet je, ik heb ook de wijsheid niet in pacht. Ik heb me enorm verdiept in dit onderwerp en het resultaat is dat ik meer vragen heb dan antwoorden. En het boeit me ook niet zo veel of ik uiteindelijk gelijk heb of niet. Ik wil gewoon die antwoorden. En wat me me zorgen baart is het gebrek aan twijfel bij zovelen. Ze huppelen allemaal braaf achter 'dansen met jansen' - Hugo aan. En dan denk ik, "Tering. Zou dat nou ook zo zijn gegaan met de holocaust?".

RainB
RainB8 sep. 2021 - 5:01

Bij de heilige pharmaceutische industrie moeten we een heksenjacht beginnen op de ongelovigen, de ketters. Zij die niet met ons zijn, zijn tegen ons. zij die tegen ons zijn dienen getript te worden van al hun rechten. (Dit is even met een knipoog) Nu ga ik geen vergelijking treffen met WO II. Ik was nog een klein kind toen deze eindigde en weet daar te weinig van. Wat mij wel verwonderd is het bijna heilige geloof zoals ik dat als eerste gekscherend beschreef. Ik heb namelijk zelf een "heilig geloof". Dat als je met respect met de aarde, alles wat leeft en je eigen lichaam omgaat, dat je een goed leven krijgt. Sinds ik daarzelf heel erg bewust mee bezig ben (een jaar of 50) valt het mij op dat merendeel dat niet doet. 1 van de consequenties hiervan is toch echt deze pandemie en eerlijk gezegd is dat nog wel 1 van de minst erge consequenties waar wij tegen aan (gaan) lopen. Ik heb in veel gevallen ook absoluut geen begrip voor de mens als soort. Echter wat er nu gaande is, is wel eng. Mensen denken dat ze met een aantal prikjes gewoon weer terug kunnen gaan naar het kapot maken van alles. Zonder dat dit consequenties zal gaan hebben en iedereen die het er om wat voor reden dan ook niet mee eens is, is een wappie (o.i.d.) Dit is wel erg kortzichtig om niet te zeggen heel erg dom. Zorg er eerst maar eens voor dat een vaccintatie zoals deze niet nodig is. Breng balans terug op de aarde. Breng balans terug in het dierenrijk. Breng balans terug in de mensheid. Respecteer anderen en je eigen lichaam.

1 Reactie
Daslief
Daslief8 sep. 2021 - 14:06

Wijze woorden: Zorg er eerst maar eens voor dat een vaccinatie zoals deze niet nodig is. Breng balans terug op de aarde. Breng balans terug in het dierenrijk. Breng balans terug in de mensheid. Respecteer anderen en je eigen lichaam. Voorlopig moeten we het er even mee doen, maar kan de minister ook wat verder vooruitkijken?

Phantom3
Phantom37 sep. 2021 - 20:54

Interessante discussies weer hier, maar iedereen moet lekker zelf weten of hij/zij wel of geen prik neemt.

3 Reacties
pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 6:07

Nee, want als je geen prik neemt, dan zorg je ervoor dat het virus blijft circuleren en dat de zorg nog steeds overbelast is. Dat is a-sociaa.

Zandb
Zandb8 sep. 2021 - 6:51

Phantom Net als iedereen zelf maar moet weten of die een rijbewijs haalt of niet. Maar zonder rijbewijs niet in de auto de weg op!

Phantom3
Phantom310 sep. 2021 - 17:41

@pastafari, dat is uw mening (en die mag u hebben). Het staat verder iedereen vrij om a-sociaal te zijn (volgens uw definitie dan toch).

RickEnschede
RickEnschede7 sep. 2021 - 20:27

Ik ben niet-gevaccineerd tegen het coronavirus. In mijn omgeving is ca 40% gevaccineerd vooral ouderen en 60% niet. Niet dat het iemand iets aangaat* ik zal hieronder uitleggen waarom. Het coronavirus heeft een IFR vergelijkbaar met een reguliere griep en over de langetermijn gevolgen van de coronavaccins is logisch niks bekend. In mijn leeftijdsgroep is het risico bij besmetting nihil en aangezien ik gezond leef vind ik het pure onzin mijn wél tegen het coronavirus te vaccineren terwijl ik niet de jaarlijkse griepprik neem. Daarbij is bekend dat natuurlijke immuniteit vele vele malen beter is en de komende mutanten en afname van de effectiviteit ervoor zal zorgen dat gevaccineerden straks elke 8 maanden een nieuwe prik moeten halen willen ze "beschermt" blijven volgens de standaard van de WHO. Een nuchtere afweging. Wat opvalt is dat veel gevaccineerden en dan bedoel ik de gezonde personen die het vaccin normaal gesproken niet nodig hebben uit emotionele redenen zich hebben laten prikken. Ze zijn bang voor buitensluiten en/of geloven de verhalen van corrupte politici in de rol van medici en vaccinverkoper terwijl zo'n belangrijke afweging in overleg met een huisarts moet. Wat betreft de Davidster heb ik het idee dan bepaalde linkse partijen dit aangrijpen om een verder vreedzame demonstratie zwart te maken. Ik zou er zelf niet mee lopen maar je ziet wel dat men erg graag alle demonstranten over een kam scheert. Toevallig weet ik iig van een verzetsstrijders die zich direct al tegen de coronamaatregelen hebben uitgesproken. Het uitsluiten van een groep andersdenkenden is discriminatie daarover bestaat geen twijfel. De komende medisch apartheid waarbij gevaccineerden privileges hebben zoals zich niet hoeven laten testen voor eennevenement terwijl ze net zo besmettelijk zijn. Mensen die hiervoor zijn: coronafascisten. Ze denken het alleenrecht op de waarheid te hebben en houden er ook geen rekening mee dat wetenschap tijdgebonden is. Er zijn overeenkomsten met Dl 1933 ev. hoe bepaalde bevolkinggeroepen werden gestigmatiseerd en gerediculiseerd. Coronafascisme komt op.

7 Reacties
pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 6:15

Het coronavirus is geen griep. Het coronavirus zorgt ervoor dat mensen tot 4 weken op IC plekken liggen, plekken die andere mensen ook nodig hebben. De natuurlijke immuniteit is goed, maar niet beter dan het vaccin, zeker als de natuurlijke immuniteit tegen een eerdere variant is. Verder komt de natuurlijke immuniteit pas NA een infectie, en als je pech hebt verloopt de ziekte desastreus. En gevaccineerden zijn lang niet zo besmettelijk als niet-gevaccineerden. Het is een kulargument dat door anti-vaxers wordt misbruikt. Maar de enige reden waarom mensens zich niet laten inenten is eigenweisheid en egoisme Er is geen enkel argument je niet te laten inenten. Het is gratis, het remt het virus, je wordt niet of minder ziek en de bijwerkingen zijn miniem.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2021 - 6:38

Wij en ook onze kinderen (allemaal tieners) hadden het vaccin waarschijnlijk ook niet nodig. Juist wel gedaan en die keuze was juist niet genomen uit angst of een andere emotie. Gewoon rationeel nadenken en wat vertrouwen in de medische wetenschap. Rationeel lijkt me dit de snelste weg uit de corona situatie en het is ook gebleken dat je met vaccin minder ziek wordt (90% van de mensen op het IC is niet gevaccineerd). En verder een beetje relativeren. Recent de kinderen nog extra laten enten voor baarmoederhalskanker en meningokokken, Dat gaat nog over veel kleinere risico's dan corona. Gewoon gedaan op basis van algemene medische adviezen. Verder respect voor je keuze. Maar doe nu niet alsof mensen die juist wel gaan voor een prik er niet over nadenken. De meeste mensen denken er over na, en komen gewoon tot een andere keuze.

Zandb
Zandb8 sep. 2021 - 10:21

Rick Iedereen is daar vrij in. Ik ben er ook vrij in u te mijden. Mensen die zich niet laten inenten, dat heeft niets met een verboden vorm van discriminatie te maken en de vergelijking met wel verboden vormen van discriminatie - en al helemaal zoals de joden werden behandeld - is stuitend dom. Het is zonneklaar wat niet gewvaccineerden willen en ik heb alle gebrip - meestal - voor de redenen die ze aanvoeren, waarom ze niet ingeënt willen worden, maar dat mensen niet begrijpen dat democratisch met elkaar afgesproken regels te vergelijken zijn met bij meerderheid afgesproken regels die niet in lijn met de democratische rechtsstaat zijn, dat is belachelijk. De mensen die dat willen duidelijk maken met een jodenster dienen daar op aangesproken te worden. Al was het maar omdat ZIJ het doel van de demonstratie verontreinigen. En denk nou eens na; coronafascisme bestaat in Nederland niet, in die zin, dat niet aangetoond kan worden, dat die er werkelijk is. Dan zouden alle coronaregels onrechtmatig zijn.

RickEnschede
RickEnschede9 sep. 2021 - 12:53

@A little bit of Subshine dat heet u toch echt verkeerd. Zelfs de huisartsen zullen op den duur erkennen dat de informatievoorziening rond de coronavaccinaties te gering en zelfs foutief was. Leuzen op het GGD blaadje als 'vaccinatie is veilig' waren inmiddels ervan af gehaald. Ik begrijp u wel hoor sta voor dezeleden keuzen het us gewoon chantage pur sang. Je moet erg sterk in je schoenen staan wil je dit overkomen. En het gaat nog een door. Feit is wel dat u uw kinderen en uzelf heeft laten inspuiten met iets waarvan de langetermijn gevolgen onbekend zijn. U speelt Russische roulette met gezondheid.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2021 - 14:05

RcikEnschede. ". Feit is wel dat u uw kinderen en uzelf heeft laten inspuiten met iets waarvan de langetermijn gevolgen onbekend zijn. U speelt Russische roulette met gezondheid." Als die angst voor de langetermijn gevolgen van vaccins onze samenleving altijd had overheerst, waren we NOOIT van de pest, pokken, malaria, mazelen en weet ik niet wat afgekomen. FEIT is dat GEEN ENKEL vaccin totnogtoe langetermijngevolgen heeft laten zien. Dat is ook niet zo gek, want een vaccin werkt maar beperkte tijd en is dan je lichaam UIT. Het heeft dus alleen een kortetermijneffect. En dat is voor bijna iedereen dat het je beschermt. Voor een enkeling,die een andere medische aandoening heeft, kan het wel nadelige gevolgen hebben, Maar die zijn er dan DIRECT. 'Langetermijn effecten' is een goed ingebracht, want verwarring wekkend, fake excuus. ONZIN.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2021 - 14:15

Ik mis in je hele verhaal de bescherming van anderen. Het is toch door vaccinatie dat die aanzienlijk is verminderd. Waardoor een geringere belasting van de ziekenhuizen en IC's en een afname van sterfte bereikt is. Het ontgaat je ook dat covid enorm veel dodelijker is dan de griep(vormen) die we tot nu toe gekend hebben. Echt. Richt je eens op andere bronnen voor je informatie over covid. Want de bronnen die jij hanteert, deugen voor geen meter.

vdbemt
vdbemt10 sep. 2021 - 10:31

Ik mis in je hele verhaal de bescherming van anderen. Het is toch door vaccinatie dat die aanzienlijk is verbeterd (de besmettingen zijn verminderd).

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine7 sep. 2021 - 18:46

We zijn hier in huis allemaal geprikt, en snap echt niet waarom je je niet zou laten vaccineren. Maar ik snap ook niet dat mensen religieus zijn, roken, elke dag aan de drank zitten, niet werken, 8 kinderen krijgen, 4x per jaar vliegen, hun kinderen verwaarlozen, crimineel zijn, etc, etc. Allemaal zaken die niet goed/gunstig zijn voor onze maatschappij. We zijn een sociaal liberaal land en ik denk dat we ook voor deze groep mensen een goede oplossing moeten zien te vinden, zoals we dat ook gelukt is voor alle andere groepen.

4 Reacties
Satya
Satya7 sep. 2021 - 19:03

Inderdaad uitsluiten is geen optie.

pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 6:31

@A little bit of sunshine Op de IC liggen veel coronapatienten, tot 4 weken. De meesten zijn niet-gevaccineerd. Die houden plekken bezet van mensen die na een operatie 3-4 dagen op de IC moeten. Er worden operatie uitgesteld omdat er geen zorg is. Er zijn mensen met kanker die moeten wachten op een operatie omdat mensen zich niet laten inenten. Er is geen zinning argument tegen inenten, Ik vind dat je mensen met zulk a-social gedrag niet alleen mag, maar zelfs moet uitsluiten van de maatschappij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine8 sep. 2021 - 7:34

@pastafari, gewoon even voor de discussie. Zaken als obesitas en roken zorgen ook voor miljarden aan extra zorgkosten. Misschien moeten we accepteren dat ongevaccineerden ook voor miljarden aan extra zorgkosten gaan zorgen, en maar gewoon standaard x extra IC bedden voor deze groep gaan reserveren? We kunnen het wel asociaal vinden, maar we zullen er gewoon mee moeten leren omgaan. Mensen uitsluiten vanwege een andere levensstijl of andere keuzes vind ik persoonlijk ook asociaal. En verder net als met roken en obesitas blijven stimuleren om je gedrag te 'verbeteren'

pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 8:56

@A little bit of sunshine Ben ik met je eens, extra IC bedden is inderdaad ook een oplossing (hoewel de discussie dan blijft). Uitlsuiten, blijft lastig. Heb ik ook nooit gepleit. Niet gevaccineerd, dan een test, of genezen

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen7 sep. 2021 - 18:38

Persoonlijk vind ik het jammer dat links zonder terughouding voor 'vaccinatie is de enige uitweg' lijkt te kiezen. Op de Partij voor de Dieren na dan. Je begrijpt het niet want alles aan corona schreeuwt om een Green New Deal of Marshall Hulp aan de natuur of hoe je ook wilt noemen. Duurzaamheid, kleinschaligheid, dat riedeltje. Als je zegt dat vaccineren de enige oplossing is dan zeg je dat er niks structureels gaat veranderen. Dat sluit naadloos aan bij wat ik deze week in het artikel '200 medische vakbladen pleiten voor stevige aanpak klimaatverandering' op nu.nl las: "De vakbladen merken met groeiende bezorgdheid op dat "machtige leden van de internationale gemeenschap" een temperatuurstijging van meer dan 1,5 graden als "onvermijdelijk of zelfs acceptabel" beginnen te zien." Ze weten dat de aarde eraan gaat maar liever dat dan hun macht of welvaart verliezen, zo vertaal ik het.

2 Reacties
Welp2
Welp27 sep. 2021 - 19:20

"Als je zegt dat vaccineren de enige oplossing is dan zeg je dat er niks structureels gaat veranderen." Vaccineren hoeft het ander niet uit te sluiten. Als er brand ergens is, dan is het toch ook handig om eerst die brand te blussen voordat je gaat kijken hoe je in het algemeen brandveiligheid kunt verbeteren ?

Hertog van Zouteveen
Hertog van Zouteveen7 sep. 2021 - 20:18

Welp daar ben ik het mee eens. Ik zie wel graag meer tanden. Toen GL dreigde tegen die corona noodwet te stemmen dacht ik: waarom?! Het is toch duidelijk dat jullie overstag gaan. Zeg dan, we stemmen voor als de btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. En de btw op vlees verdrievoudigd .. bijvoorbeeld .. combineer een korte- met een lange termijn oplossing. Kom met een hyperbelasting voor bedrijven zoals amazone die aantoonbaar van de crisis profiteren, ten bate van de middenstand. Ik zie bij links echter meer een neiging om iedereen die ook maar enigszins sceptisch is over vaccinatie als dé oplossing met (extreem)rechts te associëren.

ManekiNeko
ManekiNeko7 sep. 2021 - 15:32

Beste Joris, deze brief kan je beter aan Rutte en zijn ongeregeld sturen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2021 - 15:10

Beste Joris Jansen, Het zou prettig zijn als je op een aantal argumenten hieronder ingaat. Ik heb zelf wel behoefte aan een reactie op mijn constatering dat ongevaccineerden de bewegingsvrijheid van mensen beperken voor wie de vaccinatie weinig of geen bescherming biedt. De mensen met een verstoord immuniteitssysteem kiezen daar niet voor maar worden door ongevaccineerden feitelijk in een blijvend isolement gedrongen. Is het dan niet rechtvaardiger om (gezonde) mensen die er zelf voor kiezen om zich niet te laten vaccineren een beperking op te leggen?

8 Reacties
Petje3
Petje37 sep. 2021 - 15:24

Kunt u misschien uitleggen wat rechtvaardig is aan het opleggen van beperkingen aan gezonde mensen?

Joris Jansen
Joris Jansen7 sep. 2021 - 15:55

Beste Mark, ik vind het een goede vraag die je stelt. Ik kan je vertellen hoe ik er zelf mee omga. Ik heb zelf een corona-infectie gehad. Desondanks heb ik er twee weken geleden voor gekozen om mijzelf wel te laten testen toen ik naar een grote bijeenkomst ging waar moeilijk afstand gehouden kon worden. Hoewel ik het zelf niet nodig heb, weet ik dat sommige mensen hier waarde aan hechten. Daarom heb ik dat gedaan. Ik vind dat best wat van mensen mag vragen, zolang dat redelijk blijft. Wat ik vraag in mijn artikel is om in dialoog tot goede afspraken te komen. Ik merk op dat wanneer je gevaccineerden alle vrijheid geeft zonder restricties die groep van mensen waar je naar verwijst nog steeds gevaar loopt omdat vaccins over het algemeen goed werken om ernstig ziek worden te voorkomen, maar niet altijd tegen besmettelijkheid (zie: https://amp.theguardian.com/world/2021/aug/19/jabbed-adults-infected-with-delta-can-match-virus-levels-of-unvaccinated). Dat betekent wat mij betreft niet dat we alles maar open moeten gooien en doen alsof er niks aan de hand is.

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 17:13

@petje Gezonde mensen? ze zullen niet lang gezond zijn. En ja, dat is rechtvaardig.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2021 - 18:50

@Jansen "Ik vind dat best wat van mensen mag vragen, zolang dat redelijk blijft. " U draait er om heen en weigert het te hebben over verantwoordelijkheid. U heeft geen zin in vaccineren en weigert dat in de wetenschap dat het helpt om verlost te worden van deze pandemie. U laat dat liever aan anderen over.

Satya
Satya7 sep. 2021 - 19:06

"U draait er om heen en weigert het te hebben over verantwoordelijkheid." Dat neemt hij, hij laat zich testen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2021 - 20:38

@Satya De uitweg is vaccineren, niet testen. Voor die uitweg kiest hij niet, dat laat hij aan anderen over.

Mark Huysman
Mark Huysman8 sep. 2021 - 9:41

Beste Joris, Bedankt voor je reactie. Ik ben het eens met je conclusie dat we niet alles moeten opengooien en doen alsof er niets aan de hand is. Ook gevaccineerden kunnen het virus overbrengen dus het is belangrijk om in sommige situaties mondkapjes te blijven dragen, afstand te houden, etc. Ik vind dat de Nederlandse regering (opnieuw) te veel en te snel maatregelen afbouwt. Maar het is wel zo dat gevaccineerden veel minder kans lopen het virus op te lopen en bovendien stukken minder en korter besmettelijk zijn. Vaccinatie is dus een belangrijk middel om het virus tegen te gaan, de gezondheidszorg te ontlasten en om weer wat vrijheid te creëren. Ook voor mensen met een verstoord immuniteitssysteem. Bovendien helpt het om mutaties te voorkomen. Ik heb daarom geen enkel begrip voor (gezonde) mensen die zich niet laten vaccineren. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf maar ook uit solidariteit met kwetsbaren.

Daslief
Daslief8 sep. 2021 - 17:13

Even een hardnekkig misverstand benoemen. De uitweg is groepsimmuniteit, niet vaccinatie. Vaccinatie is één manier om groepsimmuniteit te bereiken, niet eens een hele goede. Gevaccineerden geven het virus nog steeds teveel door om de kwetsbaren effectief te beschermen. Bovendien neemt het effect van een vaccin al na enkele maanden af, goede kans dat immuniteit na een infectie langer meegaat, daar zijn de geleerden nog lang niet uit. Wat Joris doet, testen voordat hij naar een bijeenkomst gaat, is juist verantwoordelijkheid nemen. Daar hebben de kwetsbaren veel meer aan dan gevaccineerden overal ongetest binnen laten. Dus sorry voor het ongemak, maar wil je echt solidair zijn, laat je dan testen.

vdbemt
vdbemt7 sep. 2021 - 14:55

" Ik ben bang omdat ik een voor mij niet te maken keuze toch moet gaan maken tussen enerzijds mijn werk en mijn plek in de maatschappij en anderzijds mijn overtuiging om niet gevaccineerd te worden. Het laatste beschouw ik als een persoonlijke en intieme keuze." De volgende vergelijking heb ik niet van mezelf. Deze zag ik bij Jinek gedaan. Je mag niet autorijden als je geen rijbewijs hebt. Word je dan gediscrimineerd als je zonder rijbewijs verhinderd wordt weg te rijden in een auto? Covid is nog niet onder controle. Covid is nog altijd wereldwijd samenlevingbedreigend. Wil jij zo volwaardig mogelijk aan die samenleving deel blijven nemen, dan zijn er (tijdelijk) enkele voorwaarden. Als jouw persoonlijke, intieme keuze zich niet kan vinden in die voorwaarden, dan zul je het met de consequenties moeten doen. Geen rijbewijs betekent: niet autorijden. De samenleving is soms belangrijker dan de individuele keuze. "Ik stel voor dat we een aantal vertrekpunten afspreken. Ten eerste wordt corona erkend als een pandemie die grote gevolgen heeft gehad....." Je gaat te snel. Niet "heeft gehad", maar : nog steeds heeft. "... en die voor ouderen en kwetsbaren bedreigend is of zo aanvoelt." Niet alleen voor ouderen en kwetsbaren. Ben je als 50plus of 40plus al 'oudere'? Verder zie je met de varianten o.a. in Amerika ontwikkelingen dat deze ook zeer bedreigend, ook levensbedreigend, is voor kinderen. "Daarnaast erkennen we dat de scheidslijn die er tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden wordt getrokken in werkelijkheid niet zo zwart-wit is." Dat zwart-witte is er vooral gekomen door de anti-vaxxers die zich zo in hun vrijheid voelen aangetast. Terwijl je toch alles kunt doen, onder voorwaarden. Vind je die voorwaarden niet leuk, dan is dat toch eigen keuze. Je eigen persoonlijke en intieme keuze.

2 Reacties
RickEnschede
RickEnschede8 sep. 2021 - 8:14

Begin eens de term "antivaxxers" achterwege te laten. Dit is een volkomen foute generaliserende hokjesnaam voor mensen die tegen coronavaccinatie zijn. En probeer een rationeel te denken ipv emotioneel wat ook soms goed kan zijn. 98 procent van de mensen loopt geen gevaar met coronabesmetting. Over de negatieve langetermijn gevolgen van de vaccins is niks bekend. Ze zitten nog in de experimentele fase tot op zijnvroegst eind 2022. Jullie zijn proefpersonen voor de farmaceutische industrie. Kinderen vaccineren is ernstig misdadig.

vdbemt
vdbemt9 sep. 2021 - 11:02

@Rick. Je hebt de mensen die tegen het vaccineren zijn, om diverse redenen. Daaronder zitten 'antivaxxers', die zich heel erg in hun vrijheid voelen aangetast en dat, zo'n enorm foute vergelijking, op een lijn trekken met de 2e WO. Ik wil best rationeel denken. Probeer jij je, na anderhalf jaar, nou eens GOED te (laten) informeren over het effect, de oversterfte vorig jaar van bijna 10.000 mensen, het dodelijker effect van de nieuwe varianten, en vele andere feiten inzake covid. Dat is o.a NIET luisteren naar wat hierover uit Forum komt, of van Haga, of de Telegraaf. Of Jort Kelder. Lange Frans.

ton14024
ton140247 sep. 2021 - 14:53

Volgens mij komt je boodschap niet over????

1 Reactie
pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 14:54

Om dat de boodschap komt van een asociaal persoon en dit een sociaal platform is.

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 13:50

Het argument "dat gevacinneerden in grote mate besmettelijk kunnen bljiven na vaccinatie" snijd geen hout. A) de studie die dit ongeveer beweerde, vergeleek data van de alpha variant met data van de delta variant (hetgeen gediscucieerd werd, maar niet werd opgepikt door de journalisten) B) gevaccineerden zijn pas besmettelijk na een infectie. Hun infectiekans is duizenden malen kleiner dan voor ongevaccineerden. C) gevaccineerden zijn voor een korte periode besmettelijk omdat hun viral load sneller daalt. Dus, rot op met dit argument.

4 Reacties
Mirzas
Mirzas7 sep. 2021 - 17:15

"Dus, rot op met dit argument" Lekker sociaal op dit sociale platform! Eerlijkheidshalve, ik ben gevaccineerd en heb dat weloverwogen gedaan met de informatie die ik toen tot mijn beschikking had. Ik heb er ook geen spijt van. Ik heb wel andere middelen in mijn lichaam gestopt waarvan ik absoluut zeker wist dat ze niet goed voor mijn gezondheid waren. Hierbij wist ik tenminste ook dat mijn lichaam er op de kortere termijn wat aan had. Maar ik denk wel dat het argument pro vaccinatie aan terrein verliest. Vanwege ook de besmettelijkheid van gevaccineerden (ik heb geen idee in hoeverre je minder en / of korter besmettelijk bent als gevaccineerde overigens en volgens mij is dat nog niet zo eenduidig dus "rot op met dat argument" ;-)) en vanwege het feit dat er alternatieven gloren in de vorm van medicatie. Vaccinatie is niet de magische formule uit deze crisis. En de tweedeling die in toenemende mate ook opspeelt is misschien goed voor de bühne van bepaalde politici, maar hebben we niet al veel teveel tweedeling in de maatschappij zonder ook deze discussie op die hoop te gooien? Drijven we mensen die twijfelen niet massaal naar rechts, aangezien ze daar wel gehoord worden? Is dat wel zo verstandig? Vaccineren is altijd een persoonlijke keuze geweest, vanwege het gemelde recht op lichamelijke integriteit. Religieuzen worden daar in al sinds jaar en dag in gedoogd of gesteund. Maar nu er anderen in het spel zijn moeten die anderen blijkbaar zo snel mogelijk weer buiten spel worden gezet? Er zijn meer zaken waar je zou willen ingrijpen, waar dat toch niet mag, omdat het een 'slippery slope' zou zijn. Gedwongen anticonceptie is daar een mooi voorbeeld van. Zou het beter zijn voor sommige ouders en (ongeboren) kinderen als werd ingegrepen? Uiteraard. Toch gebeurt het niet. Want wie bepaalt wie wel en wie niet? Ik zie vaccinatiedwang ook als een 'slippery slope'. Want wie zegt me dat ik de volgende keer niet gedwongen word een griepprik te halen, om de twindemie te voorkomen? En het derde vaccin Pfizer zit eraan te komen. Wie zegt me dat nummer 4- wieweethoeveel niet ook onderweg zijn? Nieuwe varianten, nieuwe vaccins? Nieuwe pandemieën, er nog een paar bij? Een balboekje vaccins? Een oerwoud aan QR-codes? Bij een bezoek altijd mijn gegevens verstrekken aan de snackbar op de hoek en er maar op de gele patatten van de eigenaresse op vertrouwen dat die gegevens in goede handen zijn?? Dat moet ik dan willen? Dat weet ik zo net nog niet en dat bepaal ik echt liever zelf op basis van mijn eigen afwegingen. Ondertussen buitelt eenieder uit twee kampen over elkaar heen om elkaar de maat te nemen. Vind je het heel erg dat ik liever zou zien dat er beleid komt vanuit de wetenschap dat covid blijft? Iets met een langere termijn dan de houdbaarheid van mijn Pfizers...

Gewoon en oprecht
Gewoon en oprecht7 sep. 2021 - 17:22

Niks oprotten. In Israël is bijna iedereen gevaccineerd. Daar raast nu de vierde golf rond. Van gevaccineerde naar gevaccineerde.

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 19:07

Het is een kulargument, daarom oprotten ermee. Het klopt niet. Het is asocial op het steeds weer op te rakelen. En in Israel zijn a) vele traditionele Joden die niet laten vaccineren waardoor het virus in het land blijft en b) de helft met astra-zeneca gevacccineerd, waarvan de werking tegen de delta variant gering is. De situatie in Israel kunnen we hier nog voorkomen, maar er zijn mensen die met een waanidee van "vrijheid" het virus laten ronddwalen.

Middenman
Middenman7 sep. 2021 - 20:59

@Gewoon en oprecht - In Israël is nog lang niet iedereen gevaccineerd. Nederland en Israël zitten momenteel op hetzelfde niveau: 63% volledig gevaccineerd. https://ourworldindata.org/covid-vaccinations. Maar in Israël zijn ze te vroeg (vaccinatiegraad net boven 50%) gestopt met belangrijke maatregelen. Vaccins werken nog steeds heel erg goed, ook in Israël, maar er wordt met statistieken gegoocheld om het eigen gelijk te bewijzen. Als u echt de getallen goed wilt interpreteren, dan kan ik deze informatie aanbevelen: https://www.washingtonpost.com/outlook/2021/08/31/covid-israel-hospitalization-rates-simpsons-paradox/

Middenman
Middenman7 sep. 2021 - 13:40

"die voor ouderen en kwetsbaren bedreigend is of zo aanvoelt." - Dat is inmiddels al volledig achterhaald. Het heeft mensen van alle leeftijden bereikt, gezond en ongezond. Inclusief kinderen. In Brazilië, een land waar ze vanwege gebrekkige administratie en politieke motieven eerder te weinig dan teveel rapporteren, zitten ze inmiddels op bijna 600.000 doden, een IFR van tegen de 0,3%. In Nederland is dat rond de 0,1% met veel en veel minder economische schade. Dat hebben we samen goed gedaan. In Europa doet alleen Noorwegen het beter. En zoals Huysman al aangeeft; de scheidslijn tussen gevaccineerd en ongevaccineerd is misschien niet zwart/wit, maar op zijn minst donkergrijs/gebroken wit. Als gevaccineerde loop je nog steeds minder kans op besmetting en ben je, ondanks vergelijkbare hoeveelheden virus, minder besmettelijk, korter besmettelijk en zorg je voor minder mutaties. Maar last but not least, je wordt minder ziek; in de Nederlandse ziekenhuizen is 90% van de Covid patiënten ongevaccineerd. Er is niets, maar dan ook echt helemaal niets dat een vergelijking met WOII rechtvaardigt. De gedachte alleen al is misselijkmakend. Elke keuze heeft gevolgen. Ik ben vegetariër en dat betekent dat ik nog steeds in bepaalde restaurants niet kan eten. En dat ik soms hele agressieve reacties krijg. Het gevolg van mijn keuze, maar niemand dwingt me en ik eis ook niet van elk restaurant dat ze rekening met mij houden of van elke boer dat hij blij is met mij. Die houding verwacht ik ook van de bewust ongevaccineerden; we respecteren je keuze, maar draag gewoon de gevolgen daarvan.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2021 - 13:32

Jansen stelt de volgende vertrekpunten voor: "Ik stel voor dat we een aantal vertrekpunten afspreken. Ten eerste wordt corona erkend als een pandemie die grote gevolgen heeft gehad voor de gezondheidzorg en die voor ouderen en kwetsbaren bedreigend is of zo aanvoelt. Daarnaast erkennen we dat de scheidslijn die er tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden wordt getrokken in werkelijkheid niet zo zwart-wit is." Ik heb daar wat op af te dingen. De gevolgen van de pandemie zijn enorm. Niet alleen voor ouderen en kwetsbaren maar iedereen loopt een gezondheidsrisico en ondervindt meer dan tijdelijke andere nadelige gevolgen, hinder en overlast. Dat geldt met name voor het armere en rechteloze deel van de wereldbevolking die geen perspectief heeft op zorg, hulp en bijstand. Het is totaal ongepast om een pandemie te bagatelliseren. Het gaat om leven of dood. Nu zijn zover mij bekend alle deskundigen het er over eens dat het vaccineren tegen corona de beste uitweg is. Zo snel en zo volledig mogelijk. Dat vaccineren ook niet zonder risico is is waar maar bijzaak, het gaat om de proporties. Een beroep op uw democratische recht een minderheidsstandpunt te mogen innemen is misplaatst. Als niet-gevaccineerde blijft u bijdragen aan het probleem. Ik stel een andere afspraak voor. U erkent dat u medeverantwoordelijk bent voor de oplossing en laat u om die reden vaccineren.

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 13:28

Er is geen enkele reden om als gezond persoon niet te vaccineren (iemand die een geldige reden kent, graag in de comments, ik zal ze allemaal weerleggen). Het is asociaal om niet te vaccineren Joris. Je maakt verder verspreiding van het virus mogelijk. Verder nemen niet-gevaccineerden IC plaasten weg voor mensen die andere ziektes hebben en houden ze een hoge druk op de zorg.

4 Reacties
Petje3
Petje37 sep. 2021 - 15:41

Er is nog nooit een vaccin ontwikkeld dat zeer goed werkt om een luchtwegvirus te voorkomen, om diverse redenen. Zo zal ook dit vaccin de nodige tekortkomingen hebben en regelmatig herhaald moeten worden. In die zin werkt dit vaccin tegen corona hetzelfde als het griepvaccin, achteraf tegen de dan bekende varianten. Vind u mensen die geen griepvaccin nemen dan ook asociaal?

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 17:12

@petje Pertinent onwaar. Het vaccin werkt 99.99%. Tegen nieuwe varaties minder, maar daar gata he nu niet om. Kijk naar de cijfers op de IC, 99% ongevaccineerdeb. Dus het vaccin neemt de druk op de zorg weg. En corona is geen griep

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2021 - 18:35

@Petje Niemand met verstand van zaken beweert dat ze volledig beschermen, geen bijwerkingen of risico's met zich meebrengen. De tegenwoordige vaccins tegen corona zijn het beste wat we hebben. En het griepvaccin wordt niet aan iedereen aangeboden, maar alleen aan bepaalde groepen. Die dat weigeren zonder medische redenen vind ik inderdaad ook onverantwoordelijk. En de vergelijking 'gewone' griep en corona gaat mank. Bij de eerste spreken we niet over een pandemie.

Daslief
Daslief8 sep. 2021 - 13:55

(iemand die een geldige reden kent, graag in de comments, ik zal ze allemaal weerleggen) pastafari, wat een ruimdenkende opmerking

Duralex
Duralex7 sep. 2021 - 13:01

Beste Joris, gevaccineerd of niet, zou ik misschien de vrijheid mogen hebben niet geïnteresseerd te zijn in uw medisch dossier? En zo hoop ik ook dat u met mij het gesprek aan wilt gaan zonder kennis van mijn medisch dossier. De waanzin van een Corona-app zou inmiddels achter ons moeten liggen. Veel te lang hebben we onze oren laten hangen naar de redeloze angst in de samenleving. Het wordt tijd dat nuchter relativisme de stem krijgt die het verdient. Dat toch vooral oude of zwakke mensen dood gaan aan Corona, dat toch vooral heel veel mensen doodgaan aan wat anders dan Corona. Dat we dood gaan. Zonder uitzondering! Dat je kunt kiezen om tot die tijd gezonder te leven en dat je kunt kiezen dat juist niet te doen. Onze leiders praten ons angst aan geholpen door de msm aan een touwtje, vervolgens breekt er paniek uit. En vanuit sturen op beeldvorming, u vraagt wij draaien, al anderhalf jaar paniek politiek. Waren de cijfers uit Bergamo nou echt zo wereldschokkend? Tuurlijk niet, maar de plaatjes des te meer. En die werden erin geramd, influencers ingehuurd en jawel, de mensch wordt redeloos bang. Je krijgt waar je op stuurt, managen is niet zo moeilijk. En eerlijk is eerlijk, ik word ook bang. Van de redeloosheid, de hetze, tegen iedereen die niet meemarcheert. De framing due wordt omgedraaid. De overheidsmaatregelen die ons onze vrijheid benemen zijn niet de oorzaak. Het zijn de ongewenste elementen in de samenleving die ons gutmenschen en deugers onze vrijheid afnemen door niet als een knipmes te buigen. Het gaat me gebeuren dat ik in mijn eigen stamkroeg wordt weggestuurd omdat ik het verdom om aan de deur mijn medisch pasje te overleggen. Omdat ik niet mee doe aan de gesegregeerde samenleving. De totale horror. Had je dit vorig jaar voorspelt dan was je een... vul maar in. Inmiddels is het kwaad geschied. Zelfs als we tergkeren op onze schreden is de tweedeling al daar. The mind, once stretched by a new idea, never returns to its original dimensions. Dat is het grote falen van de overheid, meer dan de toeslagenaffaire, meer dan fout op fout op fout in Corona. De overheid is er voor ons allen en is als eerste verantwoordelijk voor onze fraternité, zoals de Franse staat dat zegt. Maar liever maken ze ons bang en spelen ze ons tegen elkaar uit. Desalniettemin Joris, ik waardeer je poging tot dialooog en verbinding, waarvoor dank.

3 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari7 sep. 2021 - 13:52

Precies! 1953 was ook vooral enge beelden en verder niet zo'n gedoe. Wat een hysterische reactie, die Deltawerken, opgehitst door bezeten waterbouwkundig ingenieurs. Gelukkig ben ik niet zo bang en heb ik achter mijn huis een stuk dijk weggehaald. Wie bang achter een dijk wenst te wonen gaat zijn gang maar, ik doe niet meer mee! Maar die boze blikken van de buren, dat kan echt niet. Zij zijn toch beschermd?

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 14:53

Het heeft niets met angst te maken, maar met logich denken. Ja, vooral oude en zwakke mensen gaan dood aan corona OMDAT WE DOOR MEDISCH HANDELEN DE STERKEREN KONDEN REDDEN EN DAT KON ALLEEN OMDAT DOOR DE LOCKDOWN DE ZORG NIET INGESTORT IS!!!! En nu kunnen we vaccineren. Doe je dat niet, dan blijf lekker thuis in je asociale denkwijze hangen

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 sep. 2021 - 18:16

"Het wordt tijd dat nuchter relativisme de stem krijgt die het verdient. Dat toch vooral oude of zwakke mensen dood gaan aan Corona, dat toch vooral heel veel mensen doodgaan aan wat anders dan Corona. Dat we dood gaan. Zonder uitzondering! " Dat noem ik nog eens relativeren: we gaan toch dood. Er is helemaal geen pandemie met miljoenen doden en andere ellende, dat is angst die ons is aangepraat. Duralex is een struisvogel, maar wel een gevaarlijke.

Welp2
Welp27 sep. 2021 - 13:00

"En hoewel Duitsland nu erkent dat een genezing evenveel bescherming biedt als een vaccin, wordt dit geluid in Nederland vooralsnog niet opgepikt." Nederland en Duitsland hanteren soortgelijke criteria voor herstel/genezen-bewijs [1][2] (bewijs dat je besmet bent geweest, welke minimaal enkele weken en maximaal een half jaar oud mag zijn). In Duitsland geldt in het algemeen een 3G-regel (geimpft, genesen, getestet) voor ook zaken als horeca, waarbij men nu over wil gaan naar 2G (geen testen, naast dat testen niet meer gratis aangeboden worden). De genesen-eis blijft gelden, maar zoals gezegd, deze vervalt na een half jaar. Nederland is qua Duitsland nog zeer soepel. Ik heb echter niemand horen spreken dat de 'genezen'-eis zou vervallen. Dus ik vind het raar dat je naar Duitsland wijst alsof daar meer mag, terwijl het tegenoverstelde waar is. In Nederland heb je een "3G"-regel, maar alleen voor evenementen waar in Duitsland een 2G-regel geldt. [1] https://sozialministerium.baden-wuerttemberg.de/de/gesundheit-pflege/gesundheitsschutz/infektionsschutz-hygiene/informationen-zu-coronavirus/faq-nachweise-fuer-geimpfte-und-genesene-personen/ [2] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/coronatoegangsbewijs

Mark Huysman
Mark Huysman7 sep. 2021 - 13:00

[Daarbij werd niet meegenomen dat gevacinneerden in grote mate besmettelijk kunnen bljiven na vaccinatie.] Dit is een beetje een red herring, Ja, gevaccinneerden kunnen nog steeds het virus krijgen en doorgeven maar in veel beperkter mate. Het is daarom niet zo vreemd om mensen die zich niet willen vaccineren bepaalde restricties op te leggen. Net als dat je rokers weert uit bepaalde ruimten. Doe je dat niet dan beperk je in wezen de bewegingsvrijheid van mensen voor wie de vaccinatie weinig of geen bescherming biedt. Ik meen dat dat er in Nederland zo’n 700.000 zijn. Je niet laten vaccineren is een keus. Een verzwakt of verstoord immuniteitssysteem is dat niet.

6 Reacties
De Twijfelaar
De Twijfelaar7 sep. 2021 - 13:10

Wanneer gevaccineerden, zelfs in mindere mate, alsnog het virus kunnen overdragen dan lijkt het mij het best om de maatregelen te handhaven. Niet om ongevaccineerden te beschermen, die kiezen zelf voor het risico. Maar zeker wel voor de 700.000 kwetsbaren zonder bescherming van de vaccins.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 sep. 2021 - 13:13

rokers worden niet geweerd uit bepaalde ruimtes maar uit alle ruimtes

pastafari
pastafari7 sep. 2021 - 13:30

Mark, je hebt helemaal gelijk. In beperktere mate EN in een veel kortere periode. Maar anti-vaxers zijn helaas niet goed in wetenschappelijke data begrijpen.

Arjan van Laar
Arjan van Laar7 sep. 2021 - 13:52

Gevaccineerden zijn een veel groter gevaar voor verspreiding van het virus. Ongevaccineerden zullen (sneller) thuisblijven bij klachten, terwijl gevaccineerden zonder klachten overal naar binnen wandelen en hun virusload verspreiden. Mijn advies: sluit alles voor gevaccineerden tot de ongevaccineerden hun natuurlijke immuniteit opgebouwd hebben. Stom advies hè? Nou, andersom is het al even ongerijmd! Maar dat lijkt maar niet door te dringen.

pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 9:02

@Arjan van Laar inderdaad een stom advies om het gebasseerd is op onwetendheid. Gevaccineerden verspreiden het virus maar zeer zelden. ZE hebben alleen als ze al geinfecteeerd worden met de delta variant (zeer kleine kans) een viral load die korte tijd vergelijkbaar is met de viral load van de alpha variant. Ongevaccineerden hebben een grote kans om geinfecteerd t worden en hebben een hoge viral load. Het goede nieuws voor hun is dat ze binnen 6 maanden waarschlijk immuniteit hebben (maar dan zijn ze wel eerst ziek geweest)

Daslief
Daslief8 sep. 2021 - 14:02

Twijfelaar, goed om te horen dat iemand het opneemt voor die 700.000. Waar het vaccineren van de niet-risicogroep immers om begonnen was. Ik vraag me bij sommige luidruchtige voorstanders af, heb je je nu werkelijk laten vaccineren voor anderen? of toch stiekum omdat je geen zin meer hebt om je te laten testen?

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar7 sep. 2021 - 12:58

Het is jammer dat de schrijver een poging doet om iets zinnigs te zeggen terwijl dat zo helemaal niet lukt. Halsema heeft hier verder niks mee te maken, daarvoor moet u toch echt bij Den Haag zijn. Waar ik vooral over val is dat stukje over de jongeren, wat een stemmingmakerij toch weer ondanks de poging dat te verbloemen. Overigens, nu nog antivaxxer zijn is volslagen debiel. Ze mogen prima demonstreren, dat is vrijheid van meningsuiting, maar daar blijft het ook bij. Vervolgens mogen ze ook vervloekt worden vanwege dat davidsster verhaal. Laten we alsjeblieft niet doen alsof de mening van antivaxxers ook maar ergens op slaat. Ze mogen die mening wel hebben, hoewel ik het moeilijk vind om zelfs dat nog te verdedigen.

JanvdH2
JanvdH27 sep. 2021 - 12:47

" Daarbij werd niet meegenomen dat gevacinneerden in grote mate besmettelijk kunnen bljiven na vaccinatie. " Ja dat kunnen we wel meenemen, kunnen we ook meenemen dat gevaccineerden in mindere mate bijdragen aan druk op de zorg? Kunnen we ook meenemen dat de besmettelijkheid van gevaccineerden korter duurt dan van ongevaccineerden? Kunnen we ook meenemen dat 90% van de bezetting in de zorg wordt veroorzaakt door de ongevaccineerden? Kunnen we ook meenemen dat de mensen wiens operatie is uitgesteld ook rechten hebben op zorg ? En sinds wanneer mogen keuzes geen gevolgen meer hebben? Voor mij mag de keuze om niet te vaccineren gevolgen hebben als de druk op de zorg te hoog op loopt. En laten we als baseline voor druk op de zorg 100 mensen op de IC nemen

Juppé🎗
Juppé🎗7 sep. 2021 - 12:47

Uw vergelijkingen zijn inderdaad veel minder onkies dan die met de Davidster maar nog steeds irrationeel. In plaats van nieuwe vertrekpunten met elkaar af te spreken lijkt het mij handiger dat u uw kennisachterstand over vaccins en de verspreiding van virussen inhaalt. Met uw denkwijze kunnen we ook de leerplicht afschaffen, zoals ook de 30km in de woonwijken en iedere toekomstige maatregel op natuur- en klimaatgebied, die mogelijk uw persoonlijke integriteit een beetje raakt. Er Is overigens geen vaccinatiedwang. U moet alleen als moedwillig niet gevaccineerde wat langer doorleven met beperkingen die nog steeds voor iedereen zouden gelden als nog veel meer mensen zouden handelen zoals u. U profiteert alleen niet volledig mee van de anderen. In Nederland is dat maar heel beperkt, hier in Frankrijk komt U gelukkig ook restaurants, terrassen , concerten en vergaderingen niet meer in. Geeft mij een iets veiliger gevoel. Echt veiliger worden we pas al velen toch nog met de hulp van wat ongemak hun sociale plicht gaan doen of helaas met de hulp van het virus zijn besmet. Tot die tijd zullen veel risicogroepen en ouderen zoals ik zich moeten blijven beperken in hun sociale contacten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 sep. 2021 - 16:40

Als je naar het verre buitenland op vakantie wil moet je ook je vaccinaties halen. Daar hebben ze dan vaak weer geen enkel probleem mee.

rvb2
rvb27 sep. 2021 - 12:43

Hopelijk komt er snel een echte vaccinatieplicht. Liever 2 of 3 verplichte prikjes dan elke keer je medische gegevens overleggen aan allerlei bedrijven. Dan is er ook geen (terecht gevreesde) tweedeling, en blijft de privacy (net als de lichamelijke integriteit een mensenrecht) beschermd. Zo beschermen we de mensenrechten het beste.

Marc Marc
Marc Marc7 sep. 2021 - 12:28

Die zogenaamde tweedeling neem ik de ongevaccineerden kwalijk omdat die te egoïstisch zijn om voor het algemene belang een vaccin te nemen. Net zoals het normaal is om je tegen mazelen en polio e.d. in te enten.

2 Reacties
RickEnschede
RickEnschede7 sep. 2021 - 20:37

Dat is onzin want vaccineren doe je voor jezelf. De groepsimmuniteit door vaccinatieballon is doorgeprikt. Ik vind veel gevaccineerden als u uiterst kortzichtig en sorry kan er geen beter woord voor vinden 'asociaal' de schuld bij niet gevaccineerden personen welke een grondrecht is te leggen.

pastafari
pastafari8 sep. 2021 - 6:23

@RickEnschede Dat klopt niet. Lees je eens in, ipv mensen na te praten. Vaccinatie verminderd heel sterk de vespreiding. Als je 1000 niet-gevaccineerden hebt worden er 200 infecteerd en die geven het virus door. Als je 1000 gevaccineerden hebt, worden er 0.1 infecteerd en die geven voor heel korte tijd het virus door. Snap je? Verder worden gevaccineerden minder ziek en komen bijna niet op de IC. Daarmee houden verlagen ze de druk op de zorg. En omdat inenten gratis is en praktisch risicoloos, is niet inenten asociaal. En niet inenten is geen grondrecht. Lees de grondwet maar, artikel 11. Je bent slecht geinformeerd.