Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oprah betreurt commotie om tas-incident

  •  
13-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
oprah_300.jpg
Oprah: Onzin om heel land verantwoordelijk te houden voor fout enkeling
Oprah Winfrey heeft verklaard dat ze het jammer vindt dat haar anekdote over een racistisch incident in Zwitserland zulke enorme commotie heeft veroorzaakt. Zwitserland bood eerder deze week excuses aan. Volgens Oprah had dat niet gehoeven: ‘Als iemand in de Verenigde Staten een fout maakt, excuseren we ons dan namens het hele land? Nee.’
De talkshowhost die tot de rijkste vrouwen op aarde behoort, vertelde eerder deze week dat een winkelbediende in Zwitserland geweigerd had haar een dure tas te tonen omdat “u die niet kunt betalen”. Ze zegt dat ze bewust de naam van de winkel heeft verzwegen en er nu spijt van heeft dat ze zei dat het in Zwitserland plaatsvond. Het incident kreeg mede extra aandacht in de media omdat kort daarvoor enkele Zwitserse gemeenten aankondigden dat ze asielzoekers de toegang tot openbare voorzieningen, zoals zwembaden en bibliotheken, willen verbieden.
Volgens Oprah stond het incident op zichzelf en haalde ze het aan als voorbeeld van wat je kunt overkomen als mensen je tegenkomen op een plek waarvan ze niet verwachten dat je dat je kunt veroorloven. Ze dat in antwoord op de vraag of ze wel eens geconfronteerd wordt met racisme. “Ik word persoonlijk nooit geconfronteerd met racisme, niemand zal het me in me gezicht zeggen, behalve als het een boef op Twitter of Facebook is.”
In Zwitserland worden de shows van Oprah niet uitgezonden. Ze had speciaal haar kapsel verzorgd en een designer rok van Donna Karan aangetrokken. “Want ik weet hoe snobistisch ze in die winkels kunnen zijn en wilde niet weggestuurd worden. Maar kennelijk was dat nog niet voldoende.”
De winkel in kwestie heeft verklaard dat alles op een misverstand berust, mede omdat de verkoopster de Engelse taal onvoldoende beheerst. De verkoopster meent dat ze uitlegde dat de handtas die Oprah wilde bekijken gelijk was aan het model dat ze al in haar hand had, maar dan in een duurdere uitvoering. Te weten 28.000 euro.
cc-foto: Alan Light

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

RobGeurtsen
RobGeurtsen13 aug. 2013 - 17:48

Niet generaliseren, vertelt mw. Oprah ons. Och wat heerlijk om deze levensles te krijgen. Echt heeeeel relevant. Een bekende tv-persoonlijk die ons wijsheid probeert te geven... hou toch op. Ze had helemaal niets hoeven te zeggen, het lijkt me helemaal niet fout om tegen een klant te zeggen: "well sorry Mam, I don't think you are going to buy something... bye bye..."

JacquesDanzig
JacquesDanzig13 aug. 2013 - 17:48

Misschien heeft mevrouw Winfrey gewoon zelf ook iets te snel de racismekaart gespeeld?

Michiel Online
Michiel Online13 aug. 2013 - 17:48

kijk eerst naar je eigen land :)

kapitanlaipose
kapitanlaipose13 aug. 2013 - 17:48

****In Zwitserland worden de shows van Oprah niet uitgezonden. Ze had speciaal haar kapsel verzorgd en een designer rok van Donna Karan aangetrokken. "Want ik weet hoe snobistisch ze in die winkels kunnen zijn en wilde niet weggestuurd worden. Maar kennelijk was dat nog niet voldoende."**** Naar eigen zeggen had Oprah een verzorgd kapsel en een rook van Donna Karan. Ze kwam dus niet ff in haar joggingbroek langswippen. Afwijzing door armoedige kleding zal het wel niet geweest zijn.

MarjoleinS2
MarjoleinS213 aug. 2013 - 17:48

Mag ik uit verschillende reacties hieronder concluderen dat Oprah Winfrey zich 'moet' verontschuldigen omdat ze zeer hoogst wel waarschijnlijk helemaal niet verkeerd door de verkoopster is beoordeeld? Dat er in een zaak, waar de gemiddelde cliëntele makkelijk met een privéjet van over de hele wereld naar Zwitserland vliegen, ze een verkoopster zetten die de Engelse taal niet machtig is? Lijkt me niet. Maar goed, laten we ze het voordeel van de twijfel geven, zoals ook Oprah gedaan heeft.

Beisser
Beisser13 aug. 2013 - 17:48

komkommertijdnieuws

MarjoleinS2
MarjoleinS213 aug. 2013 - 17:48

Jammer dat ze hier op terugkomt, want ze had echt een punt. Zwitserland begint trekken te vertonen van apartheid door in sommige gemeenten asielzoekers te weigeren in parken, zwembaden en bibliotheken. Maar dat ze wellicht niet geweten hebben. http://www.joop.nl/wereld/detail/artikel/22341_slegs_vir_schweizer/

3 Reacties
MarjoleinS2
MarjoleinS213 aug. 2013 - 17:48

Maar dat ze wellicht niet geweten hebben. Correctie ' geweten zal hebben "

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 aug. 2013 - 17:48

"Jammer dat ze hier op terugkomt, want ze had echt een punt." Zij weet dat haar uitspraken altijd buitenproportioneel worden opgeblazen. Daar maakt ze normaliter ook graag gebruik van. Inderdaad jammer dat ze hier nu op terug komt. Het is zelfs buitengewoon jammer dat ze nu een voorbeeld aanhaalt, waar de verkoopster zelf -zonder media ervaring- toch wel laat zien dat het veel genuanceerder ligt. http://www.blick.ch/people-tv/international/ich-kann-seit-tagen-nicht-mehr-schlafen-id2402940.html Een gemiste kans met een tegenovergesteld effect. Intelligente publieke figuren als Oprah zouden beter moeten weten. Zeker met onderbuikgevoelens als racisme.

Marlene2
Marlene213 aug. 2013 - 17:48

[Jammer, dat ze hier op terugkomt, want ze had echt een punt] U wilt niet lezen? "De winkel in kwestie heeft verklaard dat alles op een misverstand berust, mede omdat de verkoopster de Engelse taal onvoldoende beheerst..." Donna Karan jurkje, gewoon een taalbarrière.

Marlene2
Marlene213 aug. 2013 - 17:48

"Non, its too expensive." Ah, ça explique tout alors. Een Franstalige Zwitserse.

1 Reactie
Marlene2
Marlene213 aug. 2013 - 17:48

[Een Franstalige Zwitserse] Nog erger, een Italiaanse.

GingerTed
GingerTed13 aug. 2013 - 17:48

Schitterend hoe velen hier nu hun eigen lelijke gezicht in de spiegel mogen aanschouwen. Als een Zwitserse blanke winkelbediende iemand als te weinig vermogend inschat op basis van kledingkenmerken en dat laat weten, wat dom is maar nog geen racisme hoeft in te houden, maar zelfs wanneer daar wel een racistische vooringenomenheid achter schuilt, wat zeer kwalijk is, dan blijft dat een actie van één persoon die niet maakt dat je het hele Zwitserse volk er op kunt beoordelen, zelfs niet enigszins. Het is puur racisme om te menen dat je dat wel kunt doen. En hoeveel deden dat er hier niet n.a.v. dit incident? Zijn er nu zelfs sneu van en boos op Winfrey dat ze hun als zo prettig ervaren vooringenomenheid jegens een volk bedreigd wordt> Kijk, als er nou cijfers zouden zijn waaruit blijkt dat blanke Zwitsers relatief vaak dergelijke acties zouden uitvoeren dan zou je mogen beweren dat racisme een veelvoorkomend probleem is onder Zwitsers, en , en als dit dan ook nog relatief vaker dan bij andere volken voorkomt jegens (een) andere etniciteit(en), huidkleur(en) (dus ook donkerhuidige volken jegens b.v. blanke), dan zou je mogen zeggen dat racisme meer voorkomt dan onder andere volken. Pas als er een bepaalde negatief (of positief) iets zich relatief vaak manifesteert zoals criminaliteit onder een bepaalde bevolkingsgroep kun je dat benoemen, maar zelfs dan mag je er niet de hele gemeenschap op aanspreken, maar zeker wel dat deel wat medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van die gedragingen.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-213 aug. 2013 - 17:48

Mooi ginger. Hou dit in gedachte. Heb het gekopieerd. En -als de moderatie het toelaat- spiegel dit bij jou commentaar. Vooralsnog verkies ik jou te zijn. Zwitsers zijn racistisch. De politiek daar -net religie- laat geen andere interpretatie toe.

MarjoleinS2
MarjoleinS213 aug. 2013 - 17:48

' Als een Zwitserse blanke winkelbediende iemand als te weinig vermogend inschat op basis van kledingkenmerken " Dit is echt geen uitzondering hoor, heb het vaker gehoord uit eigen omgeving. Je hoeft maar gekleed te gaan in een casual outfit en gelegenheidskleding willen kopen, de primaire reactie was verschillende keren net als de verkoopster in Zwitserland. Alleen als je een vaste klant bent overkomt je dit niet. En natuurlijk probeert de eigenaresse dit te weerleggen door te speculeren dat er sprake is van een taalprobleem. En de verkoopster is terecht bang haar baan te verliezen. Voordeel: het zal haar nooit meer overkomen :-)

Jantje68
Jantje6813 aug. 2013 - 17:48

Dit is typisch zo’n verhaal met zoveel nuances wat nooit te reconstrueren als je er niet zelf bij bent geweest en dan nog kun je op verschillenden manieren ervaren. Het was in ieder geval geen geval van bikkelhard racisme. Niet verstandig van haar om dat in de media te brengen. Heeft ze ook spijt van (oprecht denk ik). Het was ook gewoon een spontaan antwoord op een vraag waar je dan achteraf van denkt was het nu wel zo’n goed voorbeeld.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-213 aug. 2013 - 17:48

In je reactie op het oorspronkelijke artikel heb ik nauwelijks iets van nuance kunnen ontdekken Alleen ontkenning. Waarom nu, bij deze update, ineens wel?