Joop

Oppositieleider Venezuela benoemt zichzelf tot nieuwe president, wordt erkend door VS en Canada

  •    •  
23-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
VENEZUELA - CRISIS - OPPOSITION - DEMO - GUAIDO

© 2019-01-23 14:51:28 Venezuela's National Assembly head Juan Guaido declares himself the country's "acting president" during a mass opposition rally against leader Nicolas Maduro, on the anniv

In Venezuela hebben politieke spanningen een kookpunt bereikt, nadat de oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó Márquez zichzelf tot president heeft uitgeroepen. Nadat hij op 11 januari al verklaarde de wettige interim-president te zijn en nieuwe verkiezingen te zullen uitschrijven – volgens de Venezolaanse grondwet mag de parlementsvoorzitter interim-president worden als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm – legde hij vandaag te midden van een van de massale demonstraties tegen het autoritaire regime van Nicolás Maduro de eed af. Kort daarna verklaarde de Verenigde Staten zijn interim-presidentschap te erkennen, op de voet gevolgd door Canada.
De vraag is nu vooral wat het leger gaat doen. Tot nu toe bleven zij achter Maduro staan. De oppositieleider weet zich gesteund door de Verenigde Staten, de EU en regionale landen van de zogeheten Lima-groep (met uitzondering van Mexico ) die het regime van Maduro veroordelen en de legitimiteit van de laatste verkiezingen betwijfelen. Guaidó was tot voor kort een relatief onbekende politicus van oppositiepartij Voluntad Popular, wiens leider Leopoldo López in 2014 een gevangenisstraf kreeg opgelegd nadat hij werd opgepakt bij een demonstratie. Sinds 2017 zit hij in huisarrest.
In aanloop naar de massademonstratie in de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn woensdag al vier doden gevallen bij botsingen tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten. Ook in andere steden zijn duizenden mensen op de been. Venezuela is onder Maduro in een zware economische en humanitaire crisis terechtgekomen. Het IMF schat dat de inflatie dit jaar kan oplopen tot 10 miljoen procent. Al meer dan 23 miljoen Venezolanen sloegen op de vlucht wegens voedsel- en medicijnenschaarste.
De Venezolaans president heeft in reactie op het erkennen van het leiderschap van Guaidó besloten om alle diplomatieke banden met de VS te verbreken. Diplomatiek personeel krijgt 72 uur om het land te verlaten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (129)

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 jan. 2019 - 16:58

Half Midden-Amerika is op de vlucht en Trump wil zelfs een muur bouwen, maar in Venezuela ligt het aan de socialisten....

1 Reactie
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker27 jan. 2019 - 6:26

Het aantal vluchtelingen in Venezuela is 100x groter, en het is de slechts presterende economie ter wereld. Maar vomgens HM van Meulen ligt het niet aan de socialisten maar aan Trump.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 jan. 2019 - 20:34

Venezuela was in 2016 & 2017 de slechtst presterende economie ter wereld. In 2017 daalde het bruto binnenlands product met 18 procent in het midden van een valuta-ineenstorting en een toename van hyperinflatie. De inflatie in Venezuela bedroeg in 2017 ongeveer 43.000 procent. 4 miljoen mensen zijn het land ontvlucht vanwege de honger. Polotieke tegenstanders zijn opgesloten en het parlement is buiten werking gesteld. En dan zijn HM van der Meulen en Mark Huysmans verontwaardigd als een deel van de bevolking in opstand komt. Het bewijs is weer geleverd, marxisten hebben het beste voor met de mensheid, maar hebben een hekel aan mensen.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman25 jan. 2019 - 23:24

[Venezuela was in 2016 & 2017 de slechtst presterende economie ter wereld.] Niemand beweert dat het goed gaat met de economie in Venezuela. De kwestie is hoe dat komt. Naast de val van de olieprijs komt dat door de economische oorlog die de VS en de bezittende klasse van Venezuela voeren. Overigens behoorde Venezuela onder Chavez jarenlang tot de snelst groeiende economieën in de wereld. [Polotieke tegenstanders zijn opgesloten..] De oppositie is buitengewoon gewelddadig. In 2002 hebben ze een coup georganiseerd met steun vanuit de VS. Die coup is na 48 uur verslagen. Sindsdien hebben ze diverse gewelddadige activiteiten ondernomen waaronder aanslagen op Maduro, granaataanvallen op overheidsgebouwen en het in brand steken van Chavistas. Ik denk dat je voor dat soort activiteiten ook in Nederland opgepakt wordt. Politieke tegenstanders die geen geweld gebruiken of daartoe oproepen lopen gewoon vrij rond, demonstreren en roepen luidkeels wat ze van Maduro vinden. [en het parlement is buiten werking gesteld.] Dat heeft het parlement zelf gedaan. Hieronder leg ik dat al ergens uit. Maduro heeft telkens geprobeerd om tot een vergelijk te komen maar dat wordt door de oppositie afgewezen. Zie onder andere: https://venezuelanalysis.com/news/13090 “According to comments by the Pope, the Venezuelan opposition bears significant responsibility for the failure of Vatican-mediated dialogue that broke down at the end of 2016.” [En dan zijn HM van der Meulen en Mark Huysmans verontwaardigd als een deel van de bevolking in opstand komt.] Dat zeggen HM en ik nergens. Het probleem is dat het om een illegale couppoging gaat, geregisseerd vanuit de VS. De VS heeft een lange geschiedenis van bloedige interventies in Latijns-Amerika en het steunen van fascistische dictaturen en het wordt tijd dat daar een eind aan komt. [Het bewijs is weer geleverd..] ..dat neoliberalen als Demesmaeker het slechtste voor hebben met de mensen en het beste met het grootkapitaal.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker27 jan. 2019 - 6:33

@Marc Volgens mij leef je echt in een alternatieve werkelijkheid. De slechte economische relaties met andere landen zullen zeker een rol spelen, maar de hoofdreden is toch echt falende socialistische politiek. Nationalisatie van cruciale economische acriviteiten, waar volstrekt incompetente socialisten nu de leiding hebben en het ongeremd verhogen van lonen en uitkeringen. Op zich sympathiek, maar verhohingen zonder dat daar economische productie aan ten grondslag ligt kan niet zonder inflatie aan te wakkeren. Het is het uitdelen van cadeautjes uit een lege staatskas.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jan. 2019 - 13:33

Het aantal hypocrieten dat pretendeert niets van Trump te willen weten, maar ondertussen wel diens politiek steunen, is weer eens opvallend hoog.

6 Reacties
LaBou
LaBou 25 jan. 2019 - 16:11

Eigenlijk kun je geen enkele reactie die begint met "ik ben er tegen máár..." serieus nemen.

JasDon
JasDon25 jan. 2019 - 19:56

Hitler hield van honden, mogen we nu niet van honden houden? Nergens zie ik steun voor Trump, wel voor het Venezuelaanse volk.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 jan. 2019 - 20:39

Je lult uit je nek HM van der Meulen. Er is bij velen hier sympathie voor een bevolking die in opstand komt tegen een tiran die een land ten gronde richt. Wat Trump ervan vindt interesseert mij geen reet.

LaBou
LaBou 26 jan. 2019 - 9:02

De mening van Trump (en in dit geval de VS) is juist doorslaggevend in deze gebeurtenissen. Maar de haat jegens andersdenkenden verblind voor de realiteit en bied alleen ruimte voor de zelfbedachte fictie.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks26 jan. 2019 - 18:11

"Maar de haat jegens andersdenkenden verblind voor de realiteit en bied alleen ruimte voor de zelfbedachte fictie" Gevalletje zelfkennis, complimenten voor de openheid.

LaBou
LaBou 26 jan. 2019 - 21:59

Die Brenda, je hele dag weer goed.

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 22:07

Interessant interview op Democracy Now met voormalig VN-expert Alfred de Zayas die in 2017 als VN-vertegenwoordiger Venezuela bezocht: https://www.democracynow.org/2019/1/24/former_un_expert_the_us_is “The mainstream media has been complicit in this attempted coup. … This reminds us of the run-up to the Iraq invasion of 2003.”

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jan. 2019 - 13:24

Mark Huysman - Bedankt voor de link naar dit buitengewoon goede interview.

HM van der Meulen
HM van der Meulen24 jan. 2019 - 16:51

Niet al te lang geleden vond er iets soortgelijks plaats in Honduras en in Guatemala hebben ze ook zo'n mooie amerikaanse democratie. De inwoners van die landen staan nu allemaal aan de grens met de VS in Mexico. Maar gelukkig gaat Trump nu een muur bouwen.

8 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jan. 2019 - 19:52

De inwoners van die landen staan nu allemaal aan de grens met de VS in Mexico. Laten we het over de leegloop van Venezuela vooral maar niet hebben. Waarom dacht je dat mensen zo massaal dat land ontvluchten. Omdat ze het zo goed zouden hebben in de socialistische heilstaat van meneer Maduro?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker24 jan. 2019 - 21:46

Je kunt de aandacht wel proberen af te leiden HM vd Meulen maar dit gaat niet over de VS, maar over Venezuela. Daar heeft wederom een socialist/ marxist het land economisch volledig ten gronde gericht en een deel van de bevolking komt daar nu tegen in opstand. Begrijp dat dat voor jou als oude Marxist nogal pijnlijk moet zijn. Honduras en Guatamale zijn paradijzen in vergelijking met het Venezuela van Maduro.

robheus2
robheus225 jan. 2019 - 1:17

@Joe Speedboot Die crisis daar is ook van amerikaanse makelij meneer speedboot.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jan. 2019 - 2:00

Joe Speedboot - Nee, nee, dat hoor je mij niet beweren, we verschillen alleen van mening over de oorzaken. Jij denkt dat het probleem ligt in de socialistische heilstaat van meneer Maduro en ik geloof dat ze een gevolg is van het Amerikaanse economische imperialisme. Alleen is het wel zo, dat als jij gelijk zou hebben, alleen de burgers van Venezuela zouden vluchten. Als ik naar deze wereld kijk, dan zie ik dat vluchtelingen in Zuid- en Midden-Amerika -zelfs in de hele wereld- in overweldigende meerderheid afkomstig zijn uit landen met een kapitalistische economie, met regeringen die vaak door de VS/het westen worden gesteund en niet zelden alleen daar hun bestaan aan te danken hebben.

Ch0k3r
Ch0k3r25 jan. 2019 - 9:37

@Joe Speedboot De complete boycot die de VS op Venezuela heeft ingesteld helpt de economie zeker niet mee aan die socialistische heilstaat.

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 jan. 2019 - 11:05

'ik geloof dat ze een gevolg is van het Amerikaanse economische imperialisme.' Dat is in dit geval teveel eer. Het is vooral de incompetente Maduro zelf die het land naar god heeft geholpen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 jan. 2019 - 13:04

Meneer Demesmaeker: "Honduras en Guatamale zijn paradijzen in vergelijking met het Venezuela van Maduro." Honduras heeft het hoogste aantal moorden per 100.000 inwoners ter wereld - https://www.msf-azg.be/nl/news/cycli-van-geweld-in-honduras

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 jan. 2019 - 20:22

@HM van der Meulen Niet minder dan vier miljoen Venezolanen zijn vertrokken. Daarvan zitten er nu 600.000 in buurland Colombia. Ter vergelijking: uit Syrië vluchtten vijf miljoen mensen. Dat aantal wordt in rap tempo door Venezuela overtroefd. Maar blijf vooral het socialistische beleid verdedigen. Je zet jezelf compleet voor gek. En je beschuldiging dat het allemaal aan de VS ligt lijkt verdacht veel op de beschuldigingen van de Brexiteers die de chaos in het VK aan de EU wijten.

Geesteman
Geesteman24 jan. 2019 - 13:05

Het is zeker te waarderen dat dankzij Trump de buitenlandse politiek van omverwerpen van regeringen duidelijk is geworden dat het een normale gang van zaken voor de VS. Dat is altijd al zo geweest. Tegenwoordig zijn ze er zelfs zo trots op dat het geen geheim meer is. Gehoord de lezingen van Pompeo over wat ze allemaal met Iran van plan zijn kan je concluderen dat de VS niet onderdoet voor elke andere schurkenstaat in de wereld. Zo loopt ieder land met eigen energiebronnen een gevaar. Want dat heeft voor de VS altijd prioriteit om regime changes te forceren. Democratisch gekozen regering of niet.

3 Reacties
kweenie2
kweenie224 jan. 2019 - 14:16

Ik weet dat de VS genoeg vuile stunts heeft uitgevoerd in de afgelopen 60-70 jaar. Maar in het geval van Venezuela is het misschien beter om gewoon even te zwijgen en toe te kijken. Maduro is geen wettige president.

HM van der Meulen
HM van der Meulen24 jan. 2019 - 16:32

"Maduro is geen wettige president." Aha, Saddam had WMD, maar dit is natuurlijk veel erger. List of authoritarian regimes supported by the United States - https://ipfs.io/ipfs/QmXoypizjW3WknFiJnKLwHCnL72vedxjQkDDP1mXWo6uco/wiki/List_of_authoritarian_regimes_supported_by_the_United_States.html Maar je moet tenslotte ergens beginnen, als je de democratie wilt brengen.

robheus2
robheus225 jan. 2019 - 1:18

@kweenie Behalve dat ie voor 6 jaar gekozen is. Klein detail.

henk-alexander
henk-alexander24 jan. 2019 - 11:32

Bij het lezen van sommige reacties, waaruit steun is op te maken voor Trump - die een regime change voor Venezuela in petto heeft, moest ik denken aan: ‘bien étonnés de se trouver ensemble’. Trump blijkt eigenlijk toch iets goeds te hebben. Immers, hij houdt zich aan de core business van de Amerikaanse buitenlandse politieke en zet de westerse traditie van het opzetten, organiseren en uitvoeren van regime changes consequent voort. Zo kennen we de geslaagde westerse optredens in Iran (1953), Chili (1973), Irak (2003), Libië (2011) en Syrië (hoewel dat laatstgenoemde land nog niet helemaal ‘klaar’ is). Verbazingwekkend hoe de afkeer tegen Trump met de haviken Bolton en Pompeo (voorm. CIA-directeur; N.B. Poetin was maar een KGB-onderknuppel) nu ineens omslaat in een adoratie. Kortom, dit vraagt om doorpakken. De geesten zijn er nu rijp voor. Dus elk onwelgevallig regiem meteen omverwerpen, te beginnen met dat in Hongarije, vervolgens zeker het Grote Kwaad Rusland elimineren om uiteindelijk China te ‘verlossen’. Zo zal het dan eindelijk democratisch en dus vredig worden op de wereld. Toch? Maar laten we eerst op Curaçao en de andere eilanden binnen het Koninkrijk zorgen dat de komende vluchtelingenstroom uit Venezuela op een humane wijze kan worden opgevangen.

5 Reacties
JasDon
JasDon24 jan. 2019 - 12:55

"Bij het lezen van sommige reacties, waaruit steun is op te maken voor Trump – die een regime change voor Venezuela in petto heeft" Wat een verwerpelijke stroman is dit. Niemand verklaart hier zijn steun voor een Trump, echt niemand. Ik heb alle reacties met "Trump" er in nagelezen. Jij duidelijk niet. Wat ik wel lees dat mensen het gerechtvaardigde vrijheidsstreven van het Venezolaanse volk erkennen, of Trump er nu voor of tegen is. Of is volgens jou Maduro geen dictator nadat hij zijn eigen parlement buitenspel heeft gezet? Tegelijkertijd lees ik wederom de gebruikelijke complot-onzin in verschillende reacties, van mensen die zichzelf en hun weinig onderbouwde ideeën veel te serieus nemen.

korheiden2
korheiden224 jan. 2019 - 13:34

Je zegt het goed : elk onwelgevallig regime. Hongarije wordt als eerste genoemd. Ik dacht eerlijk gezegd dat de Hongaren niet in armoede leven en dat Orban democratisch gekozen was. Het gaat dus om een regime dat een in jouw ogen onwenselijke politieke koers vaart. Dan zullen andere Oost-Europese landen wel volgen, en waarom niet Italië en Oostenrijk, waar ook een rechtse regering zetelt?

henk-alexander
henk-alexander24 jan. 2019 - 18:31

JasDon Het is juist dat niemand Trumps naam expliciet genoemd heeft. Ik verbaas me er over dat zijn bemoeienis (en die van Pence en Bolton) met de interne aangelegenheden van Venezuela, spoort met die van sommige reacties - natuurlijk is er verschil qua intentie. De sociale onrust kan Maduro zichzelf aanrekenen omdat hij de diversificatie van de economie (totaal afhankelijk van de olieproductie) niet tot nauwelijks heeft door gezet. Daarnaast heeft hij de sociale programma’s die hij van Chavez heeft overgenomen niet bijgesteld. Hij bleef maar strooien met subsidies, waardoor het land onvoldoende financiële reserves overhield om de ineenstorting van de olieprijs op te vangen. Hij had al in 2014 een regering van nationale redding moeten vormen met de oppositie. Maar hij bleef halsstarrig vasthouden aan het mandaat dat hij in 2013 als gekregen had (50,6% en zijn tegenstander Henrique Capriles 49,1%). De parlementsverkiezingen van 2015 was een succes voor een alliantie van oppositiepartijen (MUD) die 109 van de 167 zetels in bezit nam (7.728.025 stemmers). Maduro’s alliantie (GPP) kwam niet verder dan 55 zetels (5.625248 stemmers). Maduro kon dus geen steun voor een voortzetting van zijn beleid verwachten. Hij nam toen de zeer discutabele beslissing om het parlement buitenspel te zetten. Wat overigens nog niet wil zeggen dat hij dictatoriale bevoegdheden kreeg. Ondanks dat er nog steeds miljoenen Venezolanen zijn die hem steunen, is het beter dat hij aftreedt om een bloedbad te voorkomen. korheiden ‘(…)Dan zullen andere Oost-Europese landen wel volgen, en waarom niet Italië en Oostenrijk, waar ook een rechtse regering zetelt?’ Om met dominee Gremdaat te spreken: ‘… Dan is het hek van de dam. Kent u die uitdrukking?’

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 21:52

[Ondanks dat er nog steeds miljoenen Venezolanen zijn die hem steunen, is het beter dat hij aftreedt om een bloedbad te voorkomen.] Reken er gerust op dat als (extreem-)rechts -met steun van Trump- aan de macht komt er een gigantisch bloedbad aangericht zal worden om te voorkomen dat het Chavisme nog ooit kan herleven.

henk-alexander
henk-alexander25 jan. 2019 - 14:10

Mark Huysman Je kunt hier spreken van een dramatische Catch22. Als Maduro blijft zitten, kunnen we een bloedbad verwachten, en als hij vertrekt volgt er een bijltjesdag met alle bloedige consequenties. De rechtse partijen in Latijns Amerika hebben een gewelddadige reputatie met hun doodseskaders. Die zullen all out gaan op iedereen die links of progressief is. Van die kant is dus geen verzoeningsinitiatief te verwachten - zoals dat in Zuid-Afrika in zekere mate succesvol is geweest. De bemoeienissen van m.n. de VS, Canada en de EU dragen zeker niet bij om uit de impasse te komen. Ze zijn met hun economische sancties tegen Maduro, waaronder in feite de bevolking van Venezuela lijdt, medeverantwoordelijk voor de huidige ellendige situatie in het land. Het valt op dat wat zich in het Westen als progressief en links beschouwt, zo makkelijk (dus kritiekloos) de interventionistische neoconservatieve agenda volgt. Voor deze pseudoprogressieven en quasi-linksen is dat niet de eerste keer (vgl. Irak, Libië, Syrië, Jemen) - en het zal niet de laatste keer zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 jan. 2019 - 11:24

"Al meer dan 23 miljoen Venezolanen sloegen op de vlucht wegens voedsel- en medicijnenschaarste." Ik geloof dit niet. Volgens de wikipedia telt V. 31 miljoen inwoners. Waar zijn al die mensen gebleven?

4 Reacties
kweenie2
kweenie224 jan. 2019 - 14:18

Ik denk dat het een typo is. Maar deels kunnen binnenlands gevluchten ook als vluchtelingen tellen. Je hoeft niet de grens over. Ik zou uitgaan van de UNHCR cijfers. Hier te vinden: https://www.unhcr.org/news/press/2018/11/5be4192b4/number-refugees-migrants-venezuela-reaches-3-million.html

HM van der Meulen
HM van der Meulen24 jan. 2019 - 16:55

kweenie: "Ik denk dat het een typo is." De redactie heeft nog niet gereageerd, dus dat zal wel niet het geval zijn. Vermoedelijk is het gewoon "meehuilen met de wolven in het bos."

HM van der Meulen
HM van der Meulen24 jan. 2019 - 16:57

Trump heeft het gezegd, dus dan is het geen "fake-news".

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 jan. 2019 - 9:56

@kweenie@ HM van der Meulen. Dit soort missers mag je hier toch niet schrijven. Joop stelt dat ze op de vlucht zijn geslagen vanwege voedsel-en medicijnenschaarste. Maar je zou denken dat dan voor het hele land telt en dat je dan je land verlaat. Nogmaals: het bericht heeft het hier over meer dan tweederde van de bevolking.Ik ben nergens tegengekomen dat Trump dat getal heeft genoemd of zelfs maar in de buurt daarvan komt. En hij is zeker niet van plan ze op te vangen.

Uitgekleed
Uitgekleed24 jan. 2019 - 11:03

"Het IMF schat dat de inflatie dit jaar kan oplopen tot 10 miljoen procent." M.a.w. De staatskas is leeg en niemand leent hen geld. Democratie zonder geld werkt ook niet. De financiën van elk land worden bestuurd door het stelsel van centrale banken die onafhankelijk zijn en los van de politiek kunnen opereren. Behalve in China. Dat had Maduro even niet begrepen omdat hij dacht de macht te hebben.

2 Reacties
kweenie2
kweenie224 jan. 2019 - 14:19

Onzin. De Venezolaanse centrale bank staat ongetwijfeld onder 100% controle van Maduro. Het probleem is dat als je onbeperkt je eigen munt bijdrukt, je hyperinflatie krijgt. Daar hoeven buitenlandse centrale banken of de BIS geen poot voor uit te steken, dat kan een land helemaal zelf doen.

Uitgekleed
Uitgekleed24 jan. 2019 - 16:36

kweenie 24 januari 2019 at 15:19 "Onzin. De Venezolaanse centrale bank staat ongetwijfeld onder 100% controle van Maduro.". In het bericht wordt het IMF ter sprake gebracht. Het kan zijn dat het zich er dus niet mee bemoeid. Is niet duidelijk

Geesteman
Geesteman24 jan. 2019 - 10:56

Wel informatief al die filmpjes van pro Guido demonstranten die een groot deel van de bevolking vertegenwoordigen, maar niet vergeten dat een heel groot van de bevolking nog steeds pro Maduro is. Nu de democratie aan de kant is gezet is de toekomst van Venezuela wel voorspelbaar.

Geesteman
Geesteman24 jan. 2019 - 10:49

Vraag me af of er al nederlandse politici een vliegticket naar Caracas hebben geboekt. In Oekraïne stonden ze tenslotte ook vooraan om mee te juichen met de fascistische staatsgreep. Een beetje consequent gedrag mogen we toch wel verwachten van onze volksvertegenwoordigers.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jan. 2019 - 14:36

Dat zit er dik in want door de Antillen zijn we een beetje buurland van Venezuela. Tevens heeft de USA een flinke marine- en vliegbasis op Curaçao, waarover NL en Antillen weinig controle hebben.

korheiden2
korheiden224 jan. 2019 - 10:32

Het is duidelijk : de dagen van Maduro zijn geteld. Terecht. Het is voor het Venezolaanse volk te hopen dat de machtswisseling zonder al te veel bloedvergieten gepaard gaat en dat er betere tijden komen. De enorme puinhoop die Maduro heeft aangericht zal niet in korte tijd hersteld kunnen worden. Helaas.

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 10:17

Misschien wel goed om naast de pro-coup rally’s waar hierboven naar gelinkt wordt ook foto’s te laten zien van pro-Maduro demonstraties: http://albaciudad.org/2019/01/fotos-marcha-apoyo-maduro-23-enero/?fbclid=IwAR3kXBWh2HcDi8ycYhnu0an7qxJtbw8HbDDKgQ9jZaFT1O0Icbru2drq05M

11 Reacties
Superfrits
Superfrits24 jan. 2019 - 11:13

Mark, hoe kan het dat Venezuela zo afgegleden is? Van welvarend land met olie en andere grondstoffen, tot een van de armste landen van Zuid-Amerika. Heeft het economisch beleid van Maduro daar iets mee te maken?

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 13:26

Wat denk je van de Amerikaanse boycot en de economische sabotage-acties van de oppositie? Naast natuurlijk de val van de olieprijs sinds 2014. Maduro zal heus niet alles geweldig aanpakken, dat geloof ik gelijk. M.n. de eenzijdige oriëntatie op olie-export is niet goed. Maar dat neemt niet weg dat de beste manier om Venezuela uit het slop te trekken is: einde sancties, einde sabotage-acties, einde inmenging VS.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 jan. 2019 - 15:03

Je ziet in Venezuela hetzelfde als wat je in sommige Afrikaanse landen zoals Tanzania ziet. Hoe starder het socialisme hoe armer en onderontwikkelder het land is. Terwijl in omringende landen particulier initiatief zorgt voor het slaan van waterputten en aanleggen van plekken waar gewassen kunnen groeien wachtten de burgers in Tanzania af, lijden honger en blijven achterlijk. Er is geen Afrikaans land waar zoveel homohaat is als in het straatarme Tanzania. Blijkbaar is er een verband tussen star, ideologisch socialisme, armoede en achterlijkheid. In Venezuela zien we (alweer) een socialistisch experiment met slechte gevolgen. Was er ooit een die wel slaagde, waar mensen in vrijheid van hun welvaart konden genieten? Want dat is het andere manke bijverschijnsel van het starre socialisme, dat van dwang en (onderhuids) fascisme. Was het Stalinisme niet voldoende en afdoende bewijs daarvoor? We hebben in oost Europa nu nog dagelijks te maken met achterlijkheid en gebrek aan democratisch besef. En wat zien we juist daar tegenwoordig de kop opsteken, nationalisme en latent fascisme. Blijkbaar is er iets dat niet zonder dwang kan en dat is anderen overtuigen van je goede bedoelingen. Vanuit welk oogmerk je dat ook doet. Toch is dat verhaal, die bedoeling erachter, het meest misleidende. Want het moet de ellende goedpraten. Je ziet het aan sommige reacties hier op Joop. Het is die verdomde ideologie (welke dan ook) die er voor moet zorgen dat mensen misstanden goedpraten. Hoe zien zij de geschiedenis? Wat vinden zij bijvoorbeeld van het gegeven dat het juist de Sovjets waren die de Nazi's hielpen bij het opzetten van hun militaire luchtmacht op Russisch grondgebied omdat het in Duitsland zelf niet kon vanwege Versailles? Of was het geoorloofd omdat het communisme en het nazisme dezelfde vijand, de democratisch gezinde burgerij, hadden? Maar waar plaatst dat gegeven het socialisme? Welk hoger doel is gediend bij nog zo'n experiment zoals we dat in Venezuela zien of in Cuba? Of wordt de schuld van het zoveelste humanitaire drama weer in de schoenen van anderen geschoven? Van de rijke landen die het zouden saboteren. Die bang zouden zijn dat de 'vlam' zal overslaan. Flauwekul, een bewijs vanuit het onberedeneerbare. Wishful thinking. Want het is dezelfde argumentatie die Hitler en Stalin gebruikten om hun gruweldaden goed te praten.

Van S tot H
Van S tot H24 jan. 2019 - 16:20

@MartinvanderLinde Goed verwoord, volledig mee eens, niets aan toe te voegen.

Klifhanger
Klifhanger24 jan. 2019 - 19:11

@Mark Ach Mark, soms hoop ik dat met de jaren ook iets van inzicht bij sommige mensen doordringt: Het is echt jammer dat die blijkbaar geen open oog hebt voor het falen van dit 'mooie' project in Venezuela, zonder dit direct te moeten koppelen aan 'het buitenland'. Het is gewoon een failed-state situatie met al die socialistische heilstaten, daar hebben ze het buitenland niet eens voor nodig….

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 20:57

[In Venezuela zien we (alweer) een socialistisch experiment met slechte gevolgen.] Nee, we zien hoe moeilijk het is om in een vijandige omgeving een sociaal beleid te voeren. Venezuela is niet socialistisch, het overgrote deel van de bedrijven is in particuliere handen. Er wordt geproduceerd voor de markt en niet volgens een democratisch plan. Wat wel geldt is dat Venezuela een socialistische regering heeft die probeert een sociaal beleid te voeren. Zonder echter de bestaande bezitsverhoudingen definitief omver te werpen. En dat is bijna niet te doen, zoals we zien. Ik citeer dewereldmorgen: “Zelden lezen we in de media over de economische oorlog die wordt gevoerd tegen Venezuela sinds 1998, de internationaal ondersteunde staatsgreep van 2002, de sabotage van de economie door de monopolies van de privé-sector, het achterhouden en stockeren van voedsel en medicijnen, die op de zwarte markt worden verkocht, een enorme smokkel van gesubsidieerd voedsel en medicijnen naar Colombia, Brazilië en het Nederlandse eiland Aruba, de gevolgen van de sancties van de presidenten Obama en Trump, van Canada en de EU…” De problemen worden niet veroorzaakt door ‘het socialisme’ maar door het kapitalisme. [Wat vinden zij bijvoorbeeld van het gegeven dat het juist de Sovjets waren die de Nazi’s hielpen bij het opzetten van hun militaire luchtmacht op Russisch grondgebied omdat het in Duitsland zelf niet kon vanwege Versailles?] De Russen hielpen niet ‘de nazi’s bij het opzetten van hun militaire luchtmacht’, maar de Reichswehr t.t.v. de Weimar republiek. De samenwerking kwam tot een eind vlak voordat Hitler aan de macht kwam. De reden waarom de sovjets hun grondgebied uitleenden was dat ze daardoor de mogelijkheid kregen om de Duitse wapens, vliegtuigen en legermanoeuvres te bestuderen en te kopiëren. [Of was het geoorloofd omdat het communisme en het nazisme dezelfde vijand, de democratisch gezinde burgerij, hadden?] Flauwekul opmerking dus. De communisten waren de belangsrijkste vijanden van de nazi’s. De sovjets hebben gezorgd dat nazi-Duitsland de oorlog verloor. [Welk hoger doel is gediend bij nog zo’n experiment zoals we dat in Venezuela zien of in Cuba?] Het gaat niet om ‘een experiment’. Het gaat om een politieke keuze. De reden: een menswaardig bestaan. Kijk naar het arme Cuba waar de bevolking een hogere levensverwachting heeft dan in het rijke VS. [Van de rijke landen die het zouden saboteren. Die bang zouden zijn dat de ‘vlam’ zal overslaan. Flauwekul, een bewijs vanuit het onberedeneerbare.] Nog nooit van de domino-theorie gehoord?

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 jan. 2019 - 4:29

'Kijk naar het arme Cuba waar de bevolking een hogere levensverwachting heeft dan in het rijke VS.' Ja en? De Westerse wereld is wel groter dan de VS. Feit is dat je in jouw droomlanden de bak indraait als je iets onwelgevalligs zegt en er geen ruimte is voor mensen met eigen ideeën. Voor creatieve onafhankelijke geesten zijn dat soort landen een regelrechte hel.

Mark Huysman
Mark Huysman25 jan. 2019 - 11:40

[Ja en? De Westerse wereld is wel groter dan de VS.] Ja en? Feit is dat het arme Cuba een hogere levensverwachting heeft dan de superrijke VS. 79,74 jaar tegenover 78,69 jaar. Dat is nogal een prestatie lijkt me. Een land als het VK haalt 80,96. Vergelijken we Cuba met landen die even arm zijn in de buurt dan is de prestatie nog indrukwekkender: Haîti: 63,33. DR: 73,86. Dit laat zien waar voor Cuba de prioriteit ligt: het leven van de inwoners. En dat ’Ja en?’ van jou suggereert dat je dat van generlei waarde vindt. Reken maar dat de meeste mensen liever in goede gezondheid leven en 80 worden dan dat ze zonder enige of met uiterst minimale medisch hulp net de 63 halen. [Feit is dat je in jouw droomlanden de bak indraait als je iets onwelgevalligs zegt en er geen ruimte is voor mensen met eigen ideeën.] Dat is onzin. In Cuba is kritiek en vrije expressie heel gewoon maar bestaat er een scherpe grens waarbij groepen en individuen die door de VS financieel of anderszins gesteund worden zich buiten de wet stellen. Niet zo vreemd aangezien Cuba al 60 jaar met een desastreuze economische, diplomatieke en propagandistische oorlog vanuit de VS te maken heeft. Daarnaast zijn er honderden pogingen tot moord op Cubaanse leiders gedaan door de VS, vond er in 1961 een militaire invasie plaats, werd in 1976 een Cubaans passagiersvliegtuig opgeblazen, etc. Een militaire invasie of politieke aanslag is nooit ver weg. Toen het VK in oorlog was met nazi-Duitsland werden de aanhangers van nazi-Duitsland ook beperkt in hun optreden. En de krachtsverschillen tussen het VK en Duitsland waren aanzienlijk minder groot dan die tussen de VS en Cuba. Overigens is de term ‘droomlanden’ vrij stupide. Cuba en Venezuela proberen een onafhankelijke koers te varen en iets te doen aan de grote verschillen tussen arm en rijk. Natuurlijk wordt dat niet gepikt door de rijken in die landen (die in geval Cuba naar Miami zijn vertrokken) en door de VS die Latijns-Amerika als haar achtertuin ziet. Vandaar de sancties, de economische sabotage, het terrorisme, de couppogingen, invasie, etc. Veel maatregelen die die landen nemen worden niet genomen omdat het ‘droomlanden’ zijn maar omdat de situatie dat vereist.

Mark Huysman
Mark Huysman25 jan. 2019 - 11:50

@Mark Huysman Laatste alinea is een beetje onduidelijk. Dit is beter: Overigens is de term ‘droomlanden’ vrij stupide. Cuba en Venezuela proberen een onafhankelijke koers te varen en iets te doen aan de grote verschillen tussen arm en rijk. Natuurlijk wordt dat niet gepikt door de rijken in die landen (die in geval Cuba naar Miami zijn vertrokken) en door de VS die Latijns-Amerika als haar achtertuin ziet. Zij proberen tot ‘regimechange’ te komen middels economische oorlog, sabotage, coups, invasies, etc. Veel maatregelen die Cuba en Venezuela nemen worden niet genomen omdat het ‘droomlanden’ zijn maar omdat de situatie dat vereist.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 jan. 2019 - 20:25

@Huysman Als Cuba zo'n vrij land is, waarom mogen de inwoners dan niet vrijwillig het land verlaten?

Mark Huysman
Mark Huysman25 jan. 2019 - 23:27

Dit is gewoon niet waar wat je hier beweert Demesmaeker.

Bouwman2
Bouwman224 jan. 2019 - 9:24

De Venezolanen zijn slachtoffer van het feit van gebrek aan consensus, die in Nederland zo welig tiert. Het chavisme blijkt niet de juiste weg dus zien landen als de VS en Brazilië die intern zeer verdeeld zijn over het lichtende pad mogelijkheden. Venezuela is nooit geregeerd op basis van compromissen, van het midden, maar altijd op basis van de flanken. Dat ligt corruptie en nepotisme voor de hand. Toen de Shell nog aan het meer van Maracaibo naar olie boorde wandelden de dames met hun peperdure tassen van bekende merken al op hun hooggehakte modieuze schoenen door de straten van Lagunías en Carácas over straten die uitkeken op de favelas. Toen de olie werd genationaliseerd en Maraven de vervanger werd was het duidelijk: dat gaat mis, daar komen miljoenen vluchtelingen van. Geen land kan zich extreme sociale verdeeldheid veroorloven. Gelukkig is het Koninkrijk der Nederlanden waar de gelijkheid optimaal is en waar coalities, hoe moeizaam ook besturen. Gele vestjes zijn er wel, maar ze vallen nauwelijks op. Dit is geen land van pertinente meningen. Tor slot een vraag: heeft iemand enig idee waarom een modern, democratisch en extreem veilig land als Canada zich schaart naast de VS en Brazilië?

4 Reacties
Thomas Toverbal
Thomas Toverbal24 jan. 2019 - 10:02

Achter ieder lichtend pad schuilt de uiteindelijke repressieve gewelddadige ideologische overtuiging van het eigen gelijk wat geen tegenspraak verdraagt. Dat geldt zonder uitzondering voor landen geleid door een fascistische, communistische, religieuze, nationaal-socialistische, en socialistische leer. Bijna iedereen levend binnen moderne parlementaire democratieën waar zoiets niet aan de orde is zoals de VS en vele landen verspreid over de wereld dus net als Canada en ons land maar ook heel veel burgers levend in onvrije landen weten dat. Sommigen zoals u niet.

Lucas2000
Lucas200024 jan. 2019 - 10:09

Gelijkheid optimaal? Een lachwekkende mening. Kijk even naar het vermogen. In Nederland is het vermogen zeer ongelijk verdeeld. De top-1% bezit zo’n 23% procent van al het Nederlandse vermogen. De top 10% heeft meer dan 60% van het vermogen. https://www.ftm.nl/artikelen/de-extreem-scheve-vermogensverdeling-nederland?share=1

Superfrits
Superfrits24 jan. 2019 - 11:14

Lucas, dat komt omdat de pensioenen niet worden meegerekend. In die pensioenen zijn in Nederland erg goed geregeld. Tel je ze mee, dan ziet die verdeling er heel anders uit.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal24 jan. 2019 - 11:54

@Lucas2000 Onwetendheid of probeer je fakenews te verspreiden? "Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent jaarlijks de inkomensongelijkheid in Nederland. De cijfers gaan terug tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw (CBS, 2000). In verschillende recente publicaties wordt naar voren gebracht dat in Nederland de ongelijkheid in het besteedbaar inkomen van huishoudens vergeleken met andere landen relatief laag is en al jaren op vrijwel hetzelfde peil ligt (CBS 2016; 29 juni 2016; 14 september 2017; Van den Brakel en Otten, 2017). Wel is er sprake van toenemende verschillen in inkomen uit arbeid, onderneming en vermogen vooral als gevolg van de vergrijzing. Deze stijging wordt goeddeels teniet gedaan door een toenemende inkomensherverdeling via sociale uitkeringen en belastingen." https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2018/23/2018st12%20inkomensongelijkheid.pdf Daar zijn door anderen wel kritische noten bij geplaatst die aangeven dat er meer ongelijkheid zou zijn dan deze cijfers maar ook die afwijkende uitkomsten plaatsen Nederland nog steeds in een wereldwijd vooral, maar ook in vergelijking met vergelijkbare ons omringende westerse landen, positief daglicht met een gemiddeld lage spreiding van besteedbaar inkomen. Probleem is alleen dat sommige anderen niet naar het gemiddelde van de spreiding kijken maar naar de extremen om hun onvrede te staven. Nog meer serieus te nemen data: https://digitaal.scp.nl/ssn2018/inkomen/

DePisang
DePisang24 jan. 2019 - 9:13

We wisten het al lang, ook de slechte verliezers van referenda en verkiezingen. Inmenging in buitenlandse politiek, inclusief grepen naar de macht, door EU elite, Trump , Canada c.s. is wel goed als het in ons straatje past. Maar dan ook niet meer oneindig blijven zeuren als het niet in je straatje past svp.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal24 jan. 2019 - 8:21

Next stop de Sandinisten van dictator Ortega in Nicaragua. Go, go, go USA! "In Nicaragua is de onderdrukking van de protesten tegen het bewind van president Daniel Ortega sinds afgelopen juni alleen maar heviger geworden. Demonstranten zijn het slachtoffer van willekeurige arrestaties, marteling en dodelijk geweld door de politie en zwaarbewapende regeringsgezinde groeperingen. Dat schrijft Amnesty International in het vandaag gepubliceerde rapport Instilling Terror: From Lethal Force to Persecution Instilling Terror: From Lethal Force to Persecution in Nicaragua in Nicaragua. Sinds Amnesty’s eerste rapport over de crisis, dat eind mei verscheen, heeft de Nicaraguaanse regering de protesten alleen maar zwaarder onderdrukt." https://www.amnesty.nl/actueel/nicaragua-aanhoudend-dodelijk-geweld-tegen-demonstranten

4 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r24 jan. 2019 - 10:35

"Go, go, go USA!" nounounou. Vergeet niet dat de socialisten in Venezuela aan de macht kwamen omdat de oliemaatschappijen uit de VS met medewerking van de VS dat hele land leegzogen en er zo goed als geen geld van die olie naar Venezuela zelf ging. De VS zijn dus weer bezig die olievelden te veroveren. Moet je opletten zodra Marquez echt de president wordt. Binnen no-time zitten Exxon etc weer vrolijk Venezuela leeg te zuigen, armoede blijft.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jan. 2019 - 10:50

@ T.Tbal `Go, go, go USA!' ?? Het is me niet duidelijk waarom je nieuwe imperialistische agressie van de Yankees hier zit uit te venten. Waarschijnlijk zit je op de verkeerde internetuitlaatklep.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal24 jan. 2019 - 12:00

@Ch0k3r Zoals met vele landen in West-Europa, Zuid-Korea, e.v.a. die zich met hulp van de VS ontworstelden aan verscheidene vormen van regimes het zo slecht ging toen ze de parlementaire democratie i.c.m. het liberale geleide kapitalisme zo slecht afging? Of zou het zo zijn dat het in diverse landen niet goed ging omdat ze zelf niet de weg van parlementaire democratie en westerse vrijheden voor burgers verkozen?

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal24 jan. 2019 - 17:23

@Hannes Ik ken werkelijk geen enkel land in de wereld wat imperiaal door de VS wordt beheerst. Buiten dat geldt voor een forum dat er op grond van verschillende overtuigingen en meningen wordt gediscussieerd en dus juist niet dat het een besloten club is uitsluitend voor mensen met de "juiste" meningen die elkaar controleren. Dat past meer bij de denkwereld waar types als Maduro, Chavez, Ortega, Castro, e.d. bekend om staan.

M7
M724 jan. 2019 - 8:18

En weer een arbeidersparadijs wat onder de voeten gelopen wordt door de kapitalisten olv Trump . Schande ! Proletariers aller landen, verenigt u !

2 Reacties
Lucas2000
Lucas200024 jan. 2019 - 10:12

Kapitaal is een gemeenschappelijk inspanning die als buit eindigt bij 1 particuliere partij. Maar die bange kleine minderheid is bang voor de meerderheid en verhult de waarheid met zoveel mogelijk propaganda en leugens.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout24 jan. 2019 - 19:30

Eh... TTbal: Wereldwijd heeft de USA meer dan 850 militaire bases in landen waar het als zelfverklaarde `democratie' niks te zoeken heeft. Als dát geen imperialisme is!! En wat je idee over een forum betreft: ik heb nog geen enkel rèchts discussieplatform meegemaakt (!) waar andersdenkenden welkom zijn, laat staan serieus genomen worden. Dus mag je al blij zijn hier te mogen komen ventileren zonder weggejorist te worden.

msj_meijerink
msj_meijerink24 jan. 2019 - 5:59

De CIA hewft kennelijk de laatste eken overuren gemaakt, om de fluwelen coup te faciliteren,

2 Reacties
JanB2
JanB224 jan. 2019 - 8:09

U ziet het dus ook zo.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker24 jan. 2019 - 8:31

Leuk he complottheorieën verzinnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2019 - 5:22

Een veeg teken dat hij door de dictator in Brazilië gesteund wordt.

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker24 jan. 2019 - 7:40

Een veeg teken dat jij het een slechte ontwikkeling vindt en impliciet je steun voor linkse dictator Maduro uitdpreekt.

LaBou
LaBou 24 jan. 2019 - 21:48

Je vindt Bolsonaro dus een prima keus als president. Dat is inderdaad een wel heel veeg teken meneer.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker25 jan. 2019 - 20:49

@LaBou Je kunt niet lezen. Ik steun een bevolking die honger lijdt door wanbeleid en daar tegen in opstand komen. Zouden jij en Minoes ook moeten doen.

Bernie2
Bernie224 jan. 2019 - 0:13

Maduro heeft de verkiezingen gemanipuleerd, dus het presidentschap ordinair geroofd. Zoals Orbán dat deed, Putin, Trump, Erdogan ea. in de recente geschiedenis. Dus ook deze schurk is illegaal president. Lijkt me volstrekt logisch dat Márquez interim wordt en het presidentschap opeist. En niet in de laatste plaats omdat Maduro Venezuela grondig heeft vernietigd en het volk in levensgevaarlijke omstandigheden bracht en uithongert. Ware democratie? Soit. Het volk is de dictatuur zat en wil weer eten en leven met waardevolle valuta.

robheus2
robheus223 jan. 2019 - 23:38

Ik heb mijzelf benoemd tot president van Nederland, het kabinet is naar huis gestuurd (en zal nog worden berecht vanwege steunen terrorisme) en de kon. familie mag asiel aanvragen in een despotisch koninkrijk naar keuze. De rijkdommen van Nederland worden weer eerlijk verdeeld, en de rijken dragen de kosten van de crisis en het klimaatbeleid. We stappen over op hoogcalorisch en gaan gas niet uitfaseren, we zetten alleen in op isoleren van woningen, de slechtste eerst. En datzelfde gaan we ook doen in oost-europa, omdat je daar met hetzelfde geld meer gas bespaard, en dat bespaarde gas verkoop je gewoon in Nederland. Over de gasaansluiting voeren we een referendum. Tot zover is 80% van de bevolking het met mij eens.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus24 jan. 2019 - 7:10

"Ik heb mijzelf benoemd tot president van Nederland" Probeer het eerst eens als prins carnaval.

robheus2
robheus224 jan. 2019 - 18:07

@Piet de Geus "Probeer het eerst eens als prins carnaval." Dat is een goed advies richting Guaido

Perspectief
Perspectief23 jan. 2019 - 23:36

In Frankrijk lijkt er ook wat aan de hand te zijn.

1 Reactie
Lucas2000
Lucas200024 jan. 2019 - 10:31

Daar moet het wel vaker vandaan komen, maar inderdaad er worden er daar een paar wakker.

Thuiszitter
Thuiszitter23 jan. 2019 - 23:36

23 miljoen op de vlucht dat liep / loopt de spuigaten uit . ...... als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm schijnt het de staatsgreep te legaliseren . Het leger zal wel rap overstag gaan, ik schat zo in dat de vloot van de medestanders reeds klaar liggen voor de kust. Mag hopen dat het land betere tijden tegemoet gaat.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 jan. 2019 - 23:06

'Een maand na de dood van Chávez behaalde Maduro van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) tijdens de presidentsverkiezingen 50,66% van de stemmen. De kandidaat van de oppositie, de 40-jarige Henrique Capriles, behaalde 49,07% van de stemmen' Een verschil van bijna niks. Lijkt de VS wel... 'Maduro kwalificeerde de verkiezingsuitslag als „contrarevolutionair”, en wil de macht zoveel mogelijk behouden. Zo benoemde hij nog snel nieuwe raadsheren in het Hooggerechtshof die zijn partij steunen.' Net als Trump! Nieuwe raadsheren in het hooggerechtshof. Lijkt de VS wel.... 'In mei 2018 waren er weer presidentsverkiezingen. Een groot deel van de oppositie deed niet mee. Volgens de kiesraad was de opkomst 46,1%, veel lager dan de 80% tijdens de vorige verkiezingen in 2013. Maduro kreeg 5,8 miljoen of 67% van de uitgebrachte stemmen. Zijn grootste uitdager, Henri Falcón, kreeg 21% van de stemmen.' Zo zal het gaan bij de verkiezingen in de VS in 2020. Niemand hoopt hier op, maar het zal toch zo gaan. 'Vladimir Poetin heeft Maduro gefeliciteerd met zijn herverkiezing' Nou jaaaa! Dat lijkt wel.... bron van de citaten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nicol%C3%A1s_Maduro

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew24 jan. 2019 - 9:44

@Molly Veenstra: Zo zal het gaan bij de verkiezingen in de VS in 2020. Niemand hoopt hier op, maar het zal toch zo gaan. ----------------------------------------- Volgens mij gaat dat niet zo gebeuren. Waarom denk je dat eigenlijk?

Mark Huysman
Mark Huysman23 jan. 2019 - 22:13

Dit is een couppoging. Vergelijk Guatemala 1954, Brazilië 1964, Chili 1973, Venezuela 2002, Honduras 2009, etc. Voor non-Trumpiaans nieuws lees: https://venezuelanalysis.com/news/14243 https://www.telesurenglish.net/news/Venezuela-Cuts-Relations-with-United-States-Over-Coup-Support-20190123-0023.html

4 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker24 jan. 2019 - 6:59

Het is Maduro die zelf een coup heeft gepleegd, door het wettig gekozen parlement terzijde te schuiven en sindsdient regeert als een stalinistische dictator. Probeer eens naar de situatie te kijken zonder je marxistische bril op, Dan zie je een radeloos volk en een dappere man die daar met gevaar voor eigen leven tegen in opstand komt.

Klifhanger
Klifhanger24 jan. 2019 - 7:45

@ Mark En dus…. u had liever gehad dat ze gewoon hadden mogen doormodderen naar de afgrond, met zo'n incompetente sukkel? En zonder 'hulp' van buiten, op de manier zoals Maduro elke oppositie neersloeg, was er weinig kans van binnenuit, wel? dat gaven de afgelopen jaren wel te zien… Maar goed, eerlijk is eerlijk, met de reputatie die Z-Am heeft, moet je maar afwachten hoe het nu weer loopt. Van links tot rechts, er zjn maar weining landen waar het uiteindelijk, ondanks alle mooie bedoelingen, niet eindigt in een dictatuur….

Mark Huysman
Mark Huysman24 jan. 2019 - 8:08

[Het is Maduro die zelf een coup heeft gepleegd, door het wettig gekozen parlement terzijde te schuiven..] Het parlement heeft geen legitimiteit. Een aantal parlementsleden (niet alleen leden van de oppositie) heeft hun zetel bemachtigd door het kopen van stemmen . Het Venezolaans hooggerechtshof eiste daarop dat deze ‘gekozenen’ hun zetel niet in zouden nemen. Het parlement minachtte het hooggerechtshof waardoor ze zichzelf buiten de wet heeft geplaatst. De benoeming van Juan Guaidó Márquez tot president is constitutioneel van nul en generlei waarde. Maduro is vorig jaar met bijna 68% van de stemmen gekozen. De opkomst was laag omdat een aantal door de VS aangestuurde oppositiepartijen de verkiezingen boycotte. Toch is 46% ook weer niet zo veel lager dan de gemiddelde opkomst bij verkiezingen in de VS. Maduro is de wettige president. Juan Guaidó is een schetsfiguur die tot voor kort volkomen onbekend was en door Trump nu gepushed wordt tot deze actie.

Superfrits
Superfrits24 jan. 2019 - 8:17

Mooi toch, zo'n opstand van het volk. Dat is nog eens een echte revolutie, daar zou iedereen met een links hart fan van moeten zijn.

Perezoso
Perezoso23 jan. 2019 - 21:59

Die Guaidó is natuurlijk geen VS-marionet, en met olie heeft het helemaal niks te maken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen23 jan. 2019 - 21:32

Alweer een staatsgreep onder leiding van de USA.

9 Reacties
Thomas Toverbal
Thomas Toverbal23 jan. 2019 - 21:54

Erg hé dat ze het omverwerpen van een misdadige dictatuur een handje helpen. En niet voor het eerst. Wij zelf hebben mede dankzij hen ieder jaar op 4 mei wat te herdenken maar direct erop ook wat te vieren net als veel buurlanden. Veel van onze verder gelegen buurlanden waaronder in Europa in het oosten konden dat pas sinds 1989 maar zeker ook mede dankzij de VS eerder dan anders of wellicht ooit. Er zijn maar weinigen, zoals jij, die erom treuren over wat in al die gevallen omvergeworpen werd.

M7
M723 jan. 2019 - 22:17

Nou, ik vrees dat je hem nu te veel eer geeft. Het is met name het blok van de Zuid Amerikaanse landen die de staatsgreep steunt. Bovendien , ik geloof daarenboven dat er werkelijk niemand is die dit regime change niet ondersteunt , of het zou de despoot uit Nicaragua moeten zijn .

JasDon
JasDon23 jan. 2019 - 22:39

HM, kan je dat aantonen? Dat de VS niet volledig altruïstisch handelt geloof ik meteen. Ik kan het niet echt waarderen dat je complottheorieën verkoopt zonder enige bewijslast. Wat we wel weten is dat bij de laatste democratische verkiezingen de oppositie tweederde van het parlement pakte. Ook weten we dat door hongersnood en mismanagement miljoenen Venezuelanen gevlucht zijn naar het buitenland. Beide gegevens kunnen wijzen op een sterke drijfveer van het volk zelf om van hun dictator af te komen. Ik vind het eigenlijk een beetje ongepast om een legitiem verzet van een onderdrukt en ondervoed volk af te doen als een Amerikaanse staatsgreep, zonder dat je hier enig bewijs voor hebt.

FreeWilly2
FreeWilly224 jan. 2019 - 2:28

Ja werkelijk een schande, ik zeg USA niet doen, laat die Venezolanen het zelf uitzoeken, dat er niks te eten is doet er niet toe, schande Trump, schande USA!

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2019 - 5:22

Inderdaad gesteund door de VS.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker24 jan. 2019 - 6:04

Marquez is een hele dappere man die in opstand komt tegen een dictator die het land ten gronde richt. En dat die dictator illegaal het parlement buiten spel heeft gezet, daar had jij natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Voor een staatsgreep van de VS is nog geen enkel bewijs.

Superfrits
Superfrits24 jan. 2019 - 7:34

Maduro heeft de economie over de kling gejaagd, er is in Venezuela honger en tekort aan medicijnen, 3 miljoen burgers zijn al gevlucht, veel kritische oppositieleden zitten in het gevang, maar uiteindelijk is het volgens HM van der Meulen toch allemaal de schuld van de VS.

Klifhanger
Klifhanger24 jan. 2019 - 7:41

@HM tsja, dat is me wat. Want die mensen hadden het nou net zo goed, in die socialistische droom staat…. Ben er idd niet zo voor dat regeringen van buitenaf omver geworpen worden, maar in dit geval: massa's drommen mensen renden letterlijk het land uit… heerlijk dat zuivere socialisme.....

Lucas2000
Lucas200024 jan. 2019 - 10:30

@Thomas Toverbal; Amerika gebruikte Europa via het Marshall plan gewoon als ordinaire afzetmarkt voor het stinkende kapitalisme. Het had gewoon met de centjes te maken.

JanB2
JanB223 jan. 2019 - 21:24

Tja, als we nu ook ursurpatoren gaan erkennen dan verliezen de VS en Canada werkelijk ALLE geloofwaardigheid.

3 Reacties
Keilstra
Keilstra23 jan. 2019 - 23:27

Erken jij de verkiezingsuitslag van Maduro wel dan ???? Ik denk eigenlijk dat zijn "vefrkiezin" eigenlijk een militaire staatsgreep was. Maar goed, ieder heeft recht op zijn eigen interpretaties van de gebeurtenissen.

JanB2
JanB224 jan. 2019 - 8:08

U bent van hetzelfde laken een pak. Als een uitslag u niet bevalt noemt u het maar een staatsgreep. Erg doorzichtig.

Keilstra
Keilstra24 jan. 2019 - 15:50

@JanB Jan, je bent erg naief. Fraude komt voor bij verkiezingen. Jij sluit daar je ogen voor. De militairen wilden de macht niet kwijt en alleen daarom zit Maduro er nog. Dat hij totaal incompetent is mag blijken uit de stand van het land. Als je een dergelijke puinhoop kunt creëren in een olieland dan ben je echt een enorme sukkel. Mijn stelling staat : Maduro is niet verkozen maar frauduleus aan de macht gebleven.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 jan. 2019 - 20:48

Leve de democratie!

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 jan. 2019 - 20:52

Het lijken de VS wel. Wat een schande. Weg met de democratie!

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal23 jan. 2019 - 20:36

Viva la revoluzione!!!!!

Tom Meijer
Tom Meijer23 jan. 2019 - 20:33

Toch wel wat vreemd. Er is natuurlijk van alles tegen Maduro in te brengen maar deze meneer is niet verkozen. Dan is het raar dat 'democratieën' Márquez als president erkennen.

7 Reacties
M7
M723 jan. 2019 - 22:18

Maar wellicht onder het motto: " alles is beter dan Maduro ? "

JasDon
JasDon23 jan. 2019 - 22:29

Niet zo heel erg vreemd, de oppositie pakte eerder tweederde van het parlement en had het recht om Chavez af te zetten. Dat dit niet gebeurde kwam doordat Chavez eerst het Hooggerechtshof overnam en vervolgens het parlement volledig buitenspel zette.

Keilstra
Keilstra23 jan. 2019 - 23:26

Is Maduro wel verkozen dan? Ik denk dat zijn "verkiezing" één frauduleuze farce was. En gezien de desastreuze toestand van dit olierijke land lijkt een regime change bijzonder wenselijk. Of is iemand meteen goed als hij zich "links"voordoet ?

Thuiszitter
Thuiszitter23 jan. 2019 - 23:43

....... als er sprake is van machtsmisbruik of een machtsvacuüm zou dat de actie legaliseren althans zo wordt uitgelegd . Wanneer Rutte morgen met het leger en politie aan zijn kant hier de dictator gaat uithangen dan zijn wij oh zo blij dat andere democratieën het recht komen zetten, nietwaar ?

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 4:51

Ik vind het zelf ook enigszins vreemd, maar onder de grondwet van Venezuela is dit legitiem. Op basis daarvan kan de internationale rechtsorde dit dan ook accepteren.

Jay K
Jay K24 jan. 2019 - 6:09

Dat doen ze ook niet, als je de tweet van Trump leest, erkent Trump hem ook als interim President. Dit is geheel volgens de democratie zoals je u it de tekst kunt halen dat als er redelijke twijfels zijn over de eerlijkheid van de verkiezingen en als er een probleem met machtsverhoudingen/vacuum onstaat, dan mag deze man dit gewoon doen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jan. 2019 - 6:46

'maar deze meneer is niet verkozen. ' Dat Maduro er nog zit is ook alleen maar te danken aan fraude en manipulatie.

Peter1957
Peter195723 jan. 2019 - 20:32

Laten we hopen dat dit gaat lukken, ik duim!

Klifhanger
Klifhanger23 jan. 2019 - 20:28

Ai, da's nou even een tegenslag voor dit ideaal opgebouwde socialistische experiment.....

2 Reacties
FreeWilly2
FreeWilly224 jan. 2019 - 2:46

Experiment nr 30 mislukt weer. He jammer, de definitie van dommigheid is: iedere keer hetzelfde doen maar een andere uitkomst verwachten! Socialisme kan alleen werken indien er een sterk kapitalistisch systeem boven hangt, en het is de job van de socialisten om zo’n groot mogelijk stuk taart te pakken om het correct te verdelen. Het pakken en correct verdelen zijn wij in Nederland helaas verleerd!

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 4:53

Eerder een tegenslag voor autoritaire regimes die hun macht misbruiken. De nieuwe interim president is ook socialist, zij het dan iets meer naar het centrum.

Karingin
Karingin23 jan. 2019 - 20:24

Of deze nieuwe gast het land uit het slop kan trekken weet ik niet, heb me er nog niet in verdiept. Maar veel slechter kan het in elk geval niet worden. De vraag is inderdaad hoeveel invloed Maduro nog heeft bij het leger. Gezien de ernst van de situatie en de demonstraties zou hij wel eens het haasje kunnen zijn. Maar je weet het nooit met dit soort toestanden. Als het leger achter hem blijft staan zie ik het somber in, dan hebben we een nieuwe brandhaard in de wereld.

Zapata
Zapata23 jan. 2019 - 19:54

Verandering zal er zeker moeten komen in dat land, maar wanneer Potus regime change gaat steunen gaan bij mij alle nekharen recht overeind staan.

Superfrits
Superfrits23 jan. 2019 - 19:53

Mooie stap voorwaarts. Hoog tijd dat Maduro zijn biezen pakt.

3 Reacties
robheus2
robheus223 jan. 2019 - 23:45

Sinds wanneer moeten democratisch verkozen presidenten opstappen?

Superfrits
Superfrits24 jan. 2019 - 7:30

Laatste verkiezingen waren een farce. Maduro had het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, al buitenspel gezet. En kritische media verboden en verschillende opponenten in de gevangenis gegooid. Daardoor besloot de oppositie de verkiezingen te boycotten en kon er eigenlijk alleen op Maduro gestemd worden.

Luneau
Luneau24 jan. 2019 - 9:08

robheus, sinds ze hun macht misbruiken en de grondwet van Venezuela daarin voorziet.

henk-alexander
henk-alexander23 jan. 2019 - 19:42

We weten inmiddels wat een regime change met zich meebrengt. Dus laten we ons in het westelijke deel van het koninkrijk er op voorbereiden.