Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositie: Rutte verdraait asielcijfers

  •  
11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5120423865_fd65180fb6_b
Gaat premier Rutte feitelijk om met de asielcijfers, of zet hij ze zo naar zijn hand dat ze passen in zijn plaatje? Volgens een aantal oppositiepartijen doet de premier dat laatste. Terwijl Rutte beweert dat het aantal bootmigranten “fors” zou afnemen, is daar volgens de laatste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR geen sprake van.
Woensdag sprak de premier tijdens een persconferentie nog dat, terwijl we een week geleden nog duizendtallen asielzoekers per dag verwelkomden, dat er nu nog maar enkele honderden per dag zouden zijn. Rutte zei dat om te onderstrepen dat de Turkse inspanningen om migranten tegenhouden succesvol zijn. Of in zijn woorden: ‘grote effecten’ hebben.
NRC Handelsblad schrijft dat er dinsdag nog 3.676 migranten aankwamen op de Griekse eilanden, terwijl het er maandag nog 2.418 waren. Vorige week donderdag tot en met zondag waren het er vele malen minder. Toch meent de krant dat je daarmee niet kunt zeggen dat het aantal vluchtelingen dat deze kant opkomt, structureel lager is. “Het is de afgelopen maanden al vaker voorgekomen dat een aantal dagen incidenteel weinig mensen arriveerden”, aldus NRC.
Volgens CDA-leider Sybrand Buma kan de premier niet anders dan de woorden naar zijn hand zetten, omdat hij zo’n twee maanden geleden nog een “drastische vermindering” had beloofd. Hij zou zich door die uitspraak helemaal vastgepraat hebben, aldus Buma. D66-leider Alexander Pechtold is het daar mee eens”
“Als een orakel zei Rutte dat we over drie weken nog nul migranten krijgen. In paniek is hij nu op zoek naar cijfers die hem daarbij helpen. Ik stoor me eraan dat hij meedoet aan de hyperigheid.”
De Tweede Kamer debatteert donderdag met Rutte en staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de vluchtelingencrisis. Woensdag kondigde de staatssecretaris nog aan dat Nederland zo’n 250 à 300 mensen van onder meer de marechaussee beschikbaar stelt om te helpen bij de grens- en kustwachtbewaking van andere EU-landen. De Turkse premier, Ahmet Davutoglu sprak woensdag nog met de premier, waarna Rutte lovende woorden had voor de pogingen van Turkije om vluchtelingen tegen te houden de oversteek naar Europa te maken.
Des te opvallender is de toon die de Turkse president Erdogan donderdag aansloeg. Hij trok fel van leer tegen de internationale oproepen om de Turkse grens te openen voor de duizenden Syriërs die op de vlucht zijn voor de aanslagen en gevechten in Aleppo. Turkije houdt de grensovergang al dagen potdicht. Vluchtelingen krijgen alleen aan de Syrische kant van de grens hulp in de vorm van eten en kleding. Volgens Erdogan doet Turkije dan ook het nodige. “Er staat geen ‘idioot’ op ons voorhoofd”, sprak het staatshoofd die dreigde de poorten naar andere landen te openen en vluchtelingen daarheen te sturen.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.