Oppositie redt OV van Rutte's verplichte aanbestedingswet
• 10-05-2012
• leestijd 1 minuten
Kamermeerderheid zet stop op verplichte aanbesteding ov
Het verplichte aanbesteden van het openbaar vervoer in de vier grote steden is geblokkeerd door een initiatiefwetsvoorstel van de oppositie. De PvdA, SP, D66, GroenLinks kregen uiteindelijk een meerderheid voor hun initiatiefwetsvoorstel met steun van de PVV.
Demissionair kabinet Rutte wilde marktpartijen zo veel mogelijk de kans geven om het lokale openbaar vervoer over te nemen van publieke vervoerders als GVB, RET en HTM. Het zou de kwaliteit van het openbaar vervoer verbeteren en een flinke besparing opleveren.
In Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht houden openbaar vervoerders nu zelf de regie over hun openbaar vervoer. SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat steden de mogelijkheid blijven hebben om hun eigen afwegingen te maken. Hij vindt dat het demissionaire kabinet aanbesteding tot een doel op zich had gemaakt.
In Rotterdam, Den Haag en Utrecht bevond het aanbestedingsproces zich al in een vergevorderd stadium. De GVU in Utrecht is al overgenomen door het private Connexxion. In Den Haag besluit men eind deze maand door wie het stadsvervoer wordt gerund.