Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositie in de aanval op miljoenennota

  •  
21-09-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ede_22.jpg.jpg
Raad van State eist opheldering over lastenverlichtende maatregelen voor ondernemers ... SP vindt bezuinigingsplannen een 'voorproefje' van een rechts kabinet ... GroenLinks noemt de nota 'antimodern' omdat de kinderopvang duurder wordt … D66 vindt dat Balkenende het laat liggen op onderwijs en de versterking van de economie
De miljoenennota kondigt 3,2 miljard bezuinigingen aan tot 2015. ‘De geldkraan moet dicht’ volgens minister De Jager om het vertrouwen in de markten te behouden. De SP maakt zich met name zorgen over de bezuinigingen in de zorg. De verlaging van de kinderopvangtoeslag is voor GroenLinks een heikel punt. De partij vreest dat vrouwen zich zullen terugtrekken van de arbeidsmarkt.
Roemer ziet met lede ogen aan hoe het basiszorgpakket wordt verkleind en de eigen bijdrage voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) wordt verhoogd:
Dit kabinet bezuinigt over de ruggen van ouderen, zieken en gehandicapten om banken, bonusvangers en villabezitters de hand boven het hoofd te houden.
De zorgpremies gaan volgend jaar gemiddeld met 100 euro omhoog tot 1200 euro, meldt de NOS. Dat wordt gecompenseerd door onder meer een lager tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting.
Roemer is ook niet blij dat het eigen risico in twee jaar met 40 euro omhoog gaat. Het eigen risico in de zorg is nu 165 euro, in 2011 wordt het 170 euro en in 2012 stijgt het bedrag naar 210 euro. De bezuinigingsmaatregel moet de overheid 260 miljoen euro opleveren. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil ingrijpen in het eigen risico omdat de zorg toeneemt. Hij ziet een structurele groei van ruim 2 miljard als hij niet ingrijpt, meldt de Volkskrant. Vakcentrale CNV vreest voor mensen met lage inkomsten, schrijft Trouw.
GroenLinks noemt de bezuinigingmaatregelen antimodern. Voor vrouwen wordt het niet aantrekkelijk om te werken, omdat de kinderopvang duurder wordt.
“Dit kabinet staat met de rug naar de samenleving”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema. De verwachting is dat huishoudens die gebruik maken van kinderopvang, hun koopkracht gemiddeld met 1 tot 1,25 procent naar beneden moeten bijstellen, meldt de Volkskrant.
Dat de vennootschapbelasting met 25 procent wordt verlaagd, noemt Halsema een cadeautje voor de financiele sector. De aangekondigde bezuinigingen zijn “een bonus voor de banken en minder geld voor de kinderopvang; een perverse manier om de financiële gevolgen van de bankencrisis op te lossen.”
Roemer vindt dat Balkenende met zijn nota de weg plaveit voor rechts. “De winstbelasting wordt verlaagd terwijl ouderen moeten inleveren op hun pensioen. Het is een voorproefje van wat we gaan zien als rechts het voor het zeggen krijgt.” Dat er bezuinigd moet worden, vindt de SP-voorman logisch, maar dan moet dat volgens hem wel op een sociale manier gebeuren. “Het kabinet zou er ook voor kunnen kiezen om de banken te belasten voor de schade die ze veroorzaakt hebben. En als er dan toch bezuinigd moet worden op toeslagen, maak dan de kinderbijslag inkomensafhankelijk zodat het geld terecht komt waar het nodig is.” Het aflassen van een nieuwe missie in Afghanistan zou volgens hem al een half miljard schelen. GroenLinks wil op korte termijn bezuinigingen op defensie uitgaven.
PvdA-leider Job Cohen reageert redelijk mild op de bezuinigingsplannen. Hij vindt dat Nederland er nu redelijk goed voorstaat door de genomen crisismaatregelen van het kabinet Balkenende IV waarvan de PvdA deel uitmaakte. Bezuinigingen blijven volgens hem nodig, “maar wel op een verstandige manier. Het kabinet bezuinigt onder meer op kinderopvang, reïntegratie en inburgering, allemaal bezuinigingen die het moeilijker maken om maatschappelijk actief te worden of te blijven werken”, schrijft NRC.
D66 snijdt met name de onderwerpen financieen en onderwijs aan. Alexander Pechtold vindt dat kansen worden gemist op verbetering van het onderwijs en versterking van de economie. “Het kabinet stelt een deel van de noodzakelijke bezuinigingen en maatregelen uit en schuift ze opnieuw door naar de volgende generatie”, zei hij tegen het AD. Hij wil dat het kabinet wacht met het invoeren van de hervormingen.
Update 21.10:
De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de overheid, eist opheldering van het kabinet over de lastenverlichtende maatregelen voor ondernemers. Het kabinet wil innovatie voor ondernemers mogelijk maken door de lasten niet te verhogen maar juist te verlagen. Terwijl de burgers wel moeten inleveren op een aantal gebieden gaat de heffing op winst omlaag en blijven zuinige auto’s fiscaal aantrekkelijk.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor