Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Oppositie eist vervolging Khadafi

  •  
23-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TimmermansFassad.jpg
Update: Rosenthal onderzoekt of Libische tegoeden en bezittingen in Nederland bevroren kunnen worden. Europese sancties worden na evacuatie uitgevoerd
Doet Nederland voldoende om de druk op het regime van Khadafi op te voeren? Ook al is de rol van Nederland bescheiden. Nu blijkt dat Nederlandse wapenhandel in het Midden-Oosten gewoon doorgaat dringt de Tweede Kamer aan op economische sancties en onmiddellijke strafvervolging van de verantwoordelijk van het bloedbad.
Update 17.30
Rosenthal onderzoekt momenteel of Libische tegoeden en bezittingen in Nederland bevroren kunnen worden. Dat meldt NRC.
Het reces werd woensdagmiddag onderbroken voor een spoeddebat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de crisissituatie in Libië . Daarop had PvdA Kamerlid Frans Timmermans aangedrongen. Hij wil dat Nederland de verantwoordelijken van het bloedbad onder de Libische burgerbevolking ‘de Scheveningse cel’ te wachten staat en niet ‘een duur hotel’, dat schrijft NRC. Rosenthal gaf toe aan die oproep en gaat zo snel mogelijk een grondig onderzoek instellen naar het regime van de Libische leider. Ook zal Europa Libië economische sancties opleggen zodra de evacuaties achter de rug zijn.
Rosenthal zei dat de toespraak van Khadafi “een plaats krijgt bij de ergste dictatoriale uitbarstingen in de geschiedenis, en u begrijpt waar de herinnering dan naar uitgaat.” Hij vindt het “ronduit schandalig wat het regime heeft gedaan. Inzet van straaljagers tegen de burgerbevolking gaat alle, alle perken te buiten.
Ook drongen Pvda en CDA aan op het bevriezen van de tegoeden en een vliegverbod voor de Libische leider en zijn regime. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP willen ook dat Libië een wapenembargo wordt opgelegd. Timmermans verzocht de minister ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer naar Libië uit te zetten. Marianne Thieme riep Rosenthal op er voor te zorgen dat alle Libiërs toegang houden tot internet. Een particulier initiatief van XS4ALL zou daar voor kunnen zorgen. De SP, GroenLinks en het CDA willen ook de Libië ook geschorst wordt bij de Mensenrechtenraad van VN.
De oppositie vindt dat Nederland haar eigen standpunten moet innemen en niet louter de lijn van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini moet volgen. Hij zou aanvankelijk meer strijden tegen het islamitische bewind dan de brute afslachting van de demonstranten.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

PetervanDijk
PetervanDijk23 feb. 2011 - 14:47

Allemaal onderbuikgevoelens in daar Afrika. Als de linkse partijen ook de Nederlandse onderbuikgevoelens deze waarde toedichtte ...

Jason2
Jason223 feb. 2011 - 14:47

Toen bekend werd dat de Tunesische President naar Saudi-Arabië was gevlucht verdween direct de roep om vervolging in de media. Deze onderdukkers voelen heel goed aan dat zij in landen als Saudi-Arabië, Zimbabwe, en wellicht ook Venezuela, door de westerse mensenrechtridders met rust worden gelaten. http://nl.wikipedia.org/wiki/Idi_Amin http://nl.wikipedia.org/wiki/Mengistu_Haile_Mariam

UitDeDroom
UitDeDroom23 feb. 2011 - 14:47

Libië lijkt helemaal geen eigen parlement nodig te hebben. Wij lossen het allemaal wel op, lijken die Nederlandse politici te zeggen. Maar met een NAVO-macht in Afghanistan mogen we ons niet bemoeien.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 feb. 2011 - 14:47

http://www.doorbraak.eu/gebladerte/11140f71.htm lees en huiver,meerderen moeten zeker berecht worden, De EU benut Libië verder ook als een buffer tegen het moslimfundamentalisme en gebruikt Kadaffi's leidende rol in de Afrikaanse Unie om daar de Europese belangen te behartigen. Momenteel werken Britse officieren als adviseurs voor het Libische leger. Libië heeft ook overeenstemming bereikt met Griekenland over een militaire samenwerking. De gewillige samenwerking met de EU heeft Libië een "geprivilegieerd partnerschap" opgeleverd en de politieke en economische sancties tegen het land zijn inmiddels opgeheven. Grondig Libië pakt de zaken grondig aan. Eind 2000 organiseerde de staat in en rond de hoofdstad Tripoli klopjachten op arbeidsmigranten. Daarbij werden 130 tot 500 migranten vermoord uit landen ten zuiden van de Sahara. Om aan de vervolging te ontkomen vluchtten duizenden migranten uit Niger, Nigeria, Mali en Ghana naar de woestijn van Zuid-Libië. Velen van hen werden bij wegblokkades opgepakt en afgevoerd naar Libische militaire kampen. Volgens de Franse krant Le Monde Diplomatique zijn er diverse kampen waar tienduizenden migranten en vluchtelingen worden vastgehouden in afwachting van hun deportatie. In een daarvan zouden zo'n 6.000 Ghanezen en 8.000 Nigeriërs zitten. In oktober 2004 vertoonde de Italiaanse tv-zender RAI beelden van zo'n Libisch vluchtelingenkamp. Honderden mensen zaten opeengepakt op een zwaarbewaakte binnenplaats en de barakken hadden geen slaapfaciliteiten. In december 2004 verklaarde de Libische minister van Binnenlandse Zaken Mabruk dat Tripoli in de laatste weken alleen al 40 duizend migranten had gedeporteerd.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 feb. 2011 - 14:47

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/02/09/verregaande-inmenging-van-het-amerikaanse-leger-afrika In 2010 toerden de onvermoeibare verantwoordelijken van het US Army Africa overal door Afrika en knoopten nuttige relaties aan, zelfs met de vijanden van weleer. In mei 2010 ging de toenmalige commandant William B. Garrett III tot in Tripoli om er de Libische militaire leiders te ontmoeten. Dit was de sleutelfase van het bezoek, die op de dooi wees tussen de Amerikaanse generaals en de Libische leider kolonel Khaddafi, die als leider van het North African Regional Capability (NARC), de groepering van vijf Noord-Afrikaanse landen, in noodgevallen kan opereren in naam van de Afrikaanse Unie. "Een van de doelstellingen van US Army Africa is Libië en de andere leden van het NARC te helpen om de organisatie om te vormen tot een efficiënte structuur die in staat is om samen te werken met andere task forces voor regionale interventie", verklaarde generaal Garrett. "Dit bezoek beklemtoonde het belang van de standaardisering van de uitrusting en de training en vorming van Libische officieren. Die werden uitgenodigd om de militaire academie in de VS te bezoeken om verschillende thema’s aan te pakken, zoals de veiligheid van de grenzen, de uitwisseling van medische informatie en de procedures in de helikoptersector". Om de verdubbelde inspanningen tegen migranten en 'terroristen' te versterken, ging de nieuwe commandant van het US Army Africa, generaal Hogg, in december 2010 op bezoek in Algerije. "De huidige status van de antiterroristische operaties in de Sahel is een work in progress", zei Hogg. "In de volgende maanden zullen we de Algerijnse landmacht gaan trainen op het gebied van intelligence en strijd tegen het terrorisme en later zullen ook Algerijnse militairen de VS bezoeken". Een maand later braken in Algerije voedselrellen uit, een prima gelegenheid voor politie en leger om op het terrein te experimenteren met de laatste voorstellen van de 'raadgevers' van US Army Vicenza. Antonio Mazzeo Antonio Mazzeo is een onafhankelijk Italiaanse onderzoeker die zich heeft gespecialiseerd in de militaire aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Italië en in NAVO-operaties. (vertaling uit het Italiaans door Christ'l Beyens) Externe links US Army Africa (officiële website) http://www.usaraf.army.mil/

AlbertHofmann
AlbertHofmann23 feb. 2011 - 14:47

Het verschil tussen Rosenthal en Verhagen is dat Verhagen het achterste van de VS altijd zat af te likken, Rosenthal likt niemand zijn achterste, uitermate zwakke verschijning, slecht liegen is daar altijd een bewijs van...na de leugen blunder met Iran moet hij zijn ****** laten zien. kom op Rosenthal je kan het... (zeggen!)

doeidoei
doeidoei23 feb. 2011 - 14:47

De bevolking lost het zelf op daarbij ondersteund door alle mobiele apparaten, internet en de algemene afschuw tegen dit soort regimes. Alle westerse interventie denigreert die mensen die zelf hun boontjes doppen. Wel natuurlijk tegoeden bevriezen, humanitaire hulp bieden en met respect kijken naar wat daar gebeurt. Ook niet vergeten om de heer B in het land I op zijn vingers te tikken, want laten we niet doen alsof hier alles koek en ei is.

JustMatthias
JustMatthias23 feb. 2011 - 14:47

Wwn uitgebreide linke over het Kadaffi inperium; http://www.z24.nl/bedrijven/artikel_202879.z24/BV_Kaddafi_is_wereldwijd_actief.html

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 14:47

Laat ze eerst maar een eisen Bush, Blair en Balkenende te vervolgen; Deze heren zijn 1000 x erger dan Khadaffi Hypocrieten want bijna alle oppositiepartijen werkten ook mee aan de massamoorden in Irak. Misselijk wordt ik er van.

4 Reacties
Klaas2
Klaas223 feb. 2011 - 14:47

---[Laat ze eerst maar een eisen Bush, Blair en Balkenende te vervolgen; Deze heren zijn 1000 x erger dan Khadaffi]---- Ik denk dat jij, net als Khadaffi het zicht op de realiteit een beetje kwijt bent.

keroman
keroman23 feb. 2011 - 14:47

Goed idee van de oppositie om die mafkees te arresteren. Helaas is men fel tegen iedere vorm van gewapende NL aanwezigheid buiten de landsgrenzen dus wat deze dappere oppositie in feite wil is dat Khadaffi wordt gearresteerd als ie op Schiphol landt en die kans lijkt me niet zo groot. Goedkope moraalpraat voor de bühne dus en zoals links graag de holocaust voor haar electorale karretje spant doet ze dat nu, even smakeloos met de vreselijke toestand in Libië; je moet maar durven!

keroman
keroman23 feb. 2011 - 14:47

"Laat ze eerst maar een eisen Bush, Blair en Balkenende te vervolgen; Deze heren zijn 1000 x erger dan Khadaffi" Scherpe analyse met uitstekende argumentatie!! 't Is jammer dat Ronald Reagan dood is want die zou je, met jouw sprookjesbos blik waarschijnlijk 1.000.000 x erger dan Khadaffi vinden.

MarsMellow
MarsMellow23 feb. 2011 - 14:47

Tuurlijk. Weet je nog, toen Balkende B-52 bommenwerpers richting Malieveld stuurde om de demonstrerende massa plat te bombarderen? Of die keer dat Blair met een paraplu in een soort autowrak de Engelsen omriep elkaar een kop kleiner te maken? U heeft gelijk, ze zijn veel erger dan Khadaffi... Denk niet dat u nog heel serieus zal worden genomen.

[verwijderd]
[verwijderd]23 feb. 2011 - 14:47

Wie denken wij wel wie we zijn!!! Een klein @#$# landje die niets in de melk te brokkelen heeft! Kamerleden jullie hadden je tijd beter kunnen gebruiken. Het enige wat wij kunnen is de hogere olie prijs te betalen Maar wij trekken weer een te grote broek aan. Hoorde net dat Kadhafi zeer geschokken is van het Nederlandse debat en daardoor in overweging neemt per direct op te stappen en zich geheel vrijwillig over te geven aan de heer Timmermans. Den Haag maak je niet zo belachelijk!!!

1 Reactie
Joaquim
Joaquim23 feb. 2011 - 14:47

Veel van zijn geld staat wel verborgen hier in Nederland (Ridderkerk) vanwege onze crimineel lage winstbelasting. We hebben in deze dus wel degelijk iets in de melk te brokkelen en dus een verantwoordelijkheid. Snel een paar bussen arrestatie teams naar Ridderkerk graag voor de boeven met het geld vluchten!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort23 feb. 2011 - 14:47

Unilever verkoopt vast ook erwtensoep aan de soldaten daar. Opknopen die handel! En philips LEDs schijnen licht op wegrennende betogers, zodat de woestijnbruin geverfde (mmgd Akzo) tanks ze kunnen platrijden. Had Khadaffi geen TomTom in zijn helikopter zitten? Lijkt me ook verantwoordelijk voor "aiding and abetting a known criminal". En niet vergeten, BAM International heeft daar vast weleens een staatsgebouw neergezet. Allemaal na-sjo-na-li-seruh die handol! Ik vind het een beetje een staaltje "wie kan er het flinkst" doen. "Ook drongen Pvda en CDA aan op het bevriezen van de tegoeden en een vliegverbod voor de Libische leider en zijn regime. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP willen ook dat Libië een wapenembargo wordt opgelegd. Timmermans verzocht de minister ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer naar Libië uit te zetten. Marianne Thieme riep Rosenthal op er voor te zorgen dat alle Libiërs toegang houden tot internet. Een particulier initiatief van XS4ALL zou daar voor kunnen zorgen. De SP, GroenLinks en het CDA willen ook de Libië ook geschorst wordt bij de Mensenrechtenraad van VN." Daarna, omdat ze toch al bezig waren, drongen SP, GL, PvdA er ook nog op aan dat Uri de darfur crisis even oplost, hoogstpersoonlijk zorgt voor correcte afscheiding van noord somalie, meer vrijheid in China teweeg brengt, en eigenhandig in Birma vrede en vrijheid brengt. Daarna gaat Uri nog even ervoor zorgen dat Belgie weer een cumbaya eenheid wordt waar je U tegen zegt. Super Uri gaat even medio 2011 alle problemen in de wereld oplossen, toch? En ze hadden het er raaaaazend druk mee...... daar in het kleine kikkerlandje.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim23 feb. 2011 - 14:47

"Ook drongen Pvda en CDA aan op het bevriezen van de tegoeden en een vliegverbod voor de Libische leider en zijn regime. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP willen ook dat Libië een wapenembargo wordt opgelegd. Timmermans verzocht de minister ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer naar Libië uit te zetten. Marianne Thieme riep Rosenthal op er voor te zorgen dat alle Libiërs toegang houden tot internet. Een particulier initiatief van XS4ALL zou daar voor kunnen zorgen. De SP, GroenLinks en het CDA willen ook de Libië ook geschorst wordt bij de Mensenrechtenraad van VN." Ik zie hier zes voorstellen die makkelijk uit te voeren zijn door de minister. Tegen welke van de onderstaande voorstellen bent u of waarom vindt u ze onrealistisch? 1. Tegoeden bevriezen 2. Vliegverbod 3. Wapenembargo 4. Stoppen uitzettingen 5. XS4ALL steunen 6. Aandringen in de VN op een schorsing van Libië Ik hoop eigenlijk dat de minister met alle 6 al aan de slag was. Vooral van nummer 4 lijkt het me duidelijk en dat het zonder debat kan gebeuren.

doeidoei
doeidoei23 feb. 2011 - 14:47

Gadaffi hoeft niet berecht te worden, hij heeft namelijk beloofd als martelaar te sterven.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 feb. 2011 - 14:47

---[hij heeft namelijk beloofd als martelaar te sterven.]--- Maar krijt hij de kans? En heeft hij op het juiste moment voldoende moed?

Yggdrasil
Yggdrasil23 feb. 2011 - 14:47

Waarin een klein land nog kleiner wordt,kom op met die flauwekul. Het is zoals de afgevaardigde Veldman al zegt, als je zo nodig oorlogsmisdadigers op wilt pakken pak dan Bush,Blair en Balkenende, de drie B's. En op het internationale podium is Nederland niet meer dan een hinderlijke vlek op de landkaart, een uit te gummen vlek. Om nou met stoere mannenpraat aan te komen is sowieso al te laat dan had men Khadaffi al eerder aan kunnen en moeten pakken maar dat kon niet, olie en zo je weet wel. Khadaffi is voor Nederland een maatje te groot dus hou je maar bezig met Nederlandse zaken en wederom een bijzonder zwak optreden voor Rosenthal, sjonge wat is die man fout gecast en zo helemaal niet op zijn plek in deze regering. Misschien dat Rosenthal beter ambtelijk secretaris kan worden want zijn woorden op schrift hebben in ieder geval meer impact dan dat hij ze uitspreekt.

1 Reactie
Klaas2
Klaas223 feb. 2011 - 14:47

---[Khadaffi is voor Nederland een maatje te groot]--- Wat vind jij ervan dat Daniel Ortega en Castro de massamoordenaar Khadaffi blijven steunen? Chavez houdt zich stil, die is een beetje slimmer. Ik begrijp niet zo goed waarom Khadaffi een maatje te groot is voor Rosenthal, leg dat een uit. Ik vind het heel erg raar hoe sommige mensen op dit forum over Khadaffi praten.

Jason2
Jason223 feb. 2011 - 14:47

Wie zwijgt stemt toe. Iedereen die nu zo emotioneel te keer gaat (tegen anderen), zou zich misschien ook moeten afvragen. Waarom gezwegen in 2004 toen Kadhafi door EU-President Romano Prodi meer dan vriendelijk in Brussel werd ontvangen. http://www.europa-eu-un.org/articles/en/article_3442_en.htm Of in 2009 bij de staatsbezoeken van Kadhafi aan Frankrijk en Italië. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/archief/article/detail/343515/2009/06/19/10-juni-2009-aankomst-van-Kadhafi-voor-driedaags-staatsbezoek-aan-Italie-foto-Christophe-Simon-AFP.dhtml Of in 2003 toen Libië werd gekozen tot voorzitter van de mensenrechtscommissie van de VN http://www.gva.be/Archief/guid/libie-voorzitter-van-vn-mensenrechtencommissie.aspx?artikel=4e515c92-0461-4179-a7c2-54af12893404 Overigens werden ook zaken als leveranties van nachtkijkers in kamercommissies besproken. Het lijkt er toch op wij in de westerse samenlevingen alleen dan durven te ageren tegen onderdrukkers, als wij vanuit de media het ,,groene licht'' krijgen.

1 Reactie
PetervanDijk
PetervanDijk23 feb. 2011 - 14:47

Volgens mij wil links deze Arabische Revolutie claimen om hun `Che Guevara gevoel´ op te peppen. Alleen Che is ondertussen ontmaskerd als Ernesto en als de `butcher of La Cabana´.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort23 feb. 2011 - 14:47

Ben ik heel cynisch als ik het volgende zeg? Rouane, kan jij hierop reageren? "Oppositie eist vervolging Kadhafi" De oppositie eist zaken die veel beter geregeld kunnen worden in internationaal verband, en doet nu heel flink door dingen te vragen die men niet geregeld kan krijgen: daarnaast is er nogal wat boter op het hoofd (zie post van victor viool). MAW: vraag iets onrealiseerbaars, en als je de nee krijgt die je verwacht, dan "is het kabinet pro-gkqad(h)af(f)i!!!!!!1111". Het lijkt op verkiezingshysterie, puntjes scoren. Of ben ik dan TE cynisch?

1 Reactie
Ginerted
Ginerted23 feb. 2011 - 14:47

Oppositie eist nu ook oppakken Mladic. "Kan de verantwoordelijk minister verklaren: Waarom is Mladic nog steeds niet opgepakt? Hij loopt nog steeds vrij rond! Hoe kan het dat door dit kabinet hier geen werk van gemaakt wordt? En waag het eens op te merken waarom dat onder het vorige kabinet niet al is gedaan!"

matrix2
matrix223 feb. 2011 - 14:47

Is dit serieus? En wie moet die man arresteren dan, de door Nederland getrainde Afghaanse politie? Wat een spektakel voor de buhne zeg. Timmermans is zich al aan het opwarmen als de gedoodverfde opvolger van Cohen. Alles om maar in het nieuws te komen...

1 Reactie
JustMatthias
JustMatthias23 feb. 2011 - 14:47

Onzin, Timmermans was een uitstekende staatssecretaris van BZ.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 feb. 2011 - 14:47

De heer de Jager is teleurgesteld dat hij niet mag aansluiten bij de G20,Nederland niet maar wel Equatoriaal Guinee waarvan de president een dictator is die door Westerse landen wordt beschermd. Net het kamerdebat over Libië via de pc gevolgd en mijn bloeddruk steeg,sancties,repatriëring van Nederlandse burgers,geen moslimbroederschap en ga maar zo door. Maar wat doen wij met de Christelijke dictators en hun bondgenoten? G20 november 2011 http://www.accountingweb.nl/cgi-bin/item.cgi?id=202468&d=1&h=397&f=396&dateformat=%o%20%B%20%Y Frankrijk heeft wel twee Afrikaanse landen uitgenodigd waaronder Equitoriaal Guinea De mensenrechten daar zijn werkelijk vreselijk http://weblogs.vpro.nl/argos/2010/11/26/27-november-2010-discutabele-consultancy/ http://www.haaretz.com/print-edition/news/sources-israeli-businesswoman-brokering-e-guinea-arms-sales-1.257051 Israel heeft de dictator wapens geleverd en traint de troepen van de dictator. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israelis-to-train-equatorial-guinea-presidential-guard-1.160375 http://www.evd.nl/zoeken/showbouwsteen.asp?bstnum=279038&location=&highlight= http://www.koike.eu/nl/addresses/africa/ http://ipsnouvelles.be/news.php?idnews=629 http://www.afrikatour.nl/landengegevens/equatGuinee/EquatlGuineegegevens.htm http://weblogs.vpro.nl/argos/2010/11/equatoriaal-guinee/ http://www.evd.nl/zoeken/zoekresultaten.asp?tekst=Equatoriaal-Guinea http://www.groene.nl/commentaar/2010-05-20/vn-prijs-vernoemd-naar-dictator mensenrechtenschendingen in E guinea. http://www.stopwapenhandel.org/# Amsterdam, 20 February 2009 – The Netherlands remains one the world’s leading arms exporting countries and continues to sell to conflict areas and undemocratic regimes. In 2007, major export licenses were granted for destinations such as Saudi Arabia, Egypt, India, Oman and Pakistan. As a transport hub, the Netherlands is also playing an important role in the transit of arms to countries such as Equatorial Guinea, Jordan, Indonesia and Israel, according to the “Analysis of Dutch arms export licenses 2007” of the the Dutch Campaign against Arms Trade that is published in an English translation today. En maar praten over het al dan niet islamiseren van Libie en Egypte terwijl dit een katholieke dictator is die geen strobreed in de weggelegd wordt. Niemand steekt een poot uit,handel en euro's . Maar natuurlijk moeten wij zorgen dat er alleen maar Christelijke landen komen en geen islamitische landen! Christelijke dictators zijn minder erg toch? Maar Kadaffi is fout,was altijd fout maar de EU en Nl zien dit nu pas,zij hebben hem net zoals andere dictators voor hun eigen karretje gespannen,Frontex,olie,gas en investeringen.

1 Reactie
JustMatthias
JustMatthias23 feb. 2011 - 14:47

Dank voor al uw linkjes, Jose. Het is allemaal evenwel in 1 zin samen te vatten. Het Westen heeft al die dictators in het zadel geholpen door flink handel te drijven, wapens te leveren, er flink aan verdiend, toegestaan dat mensen werden onderdrukt en vooral arm gehouden.

leeuwenvanj
leeuwenvanj23 feb. 2011 - 14:47

http://www.vkblog.nl/bericht/286252 Daarnaast vallen een groot aantal exporten van nachtzichtapparatuur op voor de krijgsmachten van India, Marokko, Thailand en China. Tegen China loopt nota bene een (beperkt) Europees wapenembargo. Het Libische leger is voor het eerst in decennia weer een acceptabele bestemming; aan dictator Khadaffi werd een radar verkocht

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik323 feb. 2011 - 14:47

-----[Het Libische leger is voor het eerst in decennia weer een acceptabele bestemming; aan dictator Khadaffi werd een radar verkocht]----- Die radar kan inderdaad uitstekend meewerken aan het vermoorden van honderden (...) dissidenten.

Klaas2
Klaas223 feb. 2011 - 14:47

---[Rouane, kan jij hierop reageren? ]--- Bij deze, als je wilt dat iemand gearresteerd wordt, dan moet je eerst juridisch de weg voor bereiden. Libië heeft het verdrag van Internationale gerechtshof niet ondertekend, dat is een obstakel. Maar naar ik vernomen heb zijn er oplossingen mogelijk, maar daar moet politieke wil voor zijn. Ik neem aan dat de oppositie hierop doelt. Als je niks doet, dan blijft Khadaffi na zijn val, als hij het overleeft, een multi-multi-miljardair die ergens rustig kan gaan wonen. Persoonlijk vind ik dat moeilijk om te accepteren. Veel Libiërs kunnen daar niet mee leven. Ook bestaat het risico dat hij weer opnieuw politiek actief wordt en het land alsnog in een tribale burgeroorlog stort. Niet alleen Khadaffi moet gearresteerd worden, maar iedereen die misdaden tegen de menselijkheid begaan heeft. De angels moeten eruit, anders blijft het land instabiel, en daar heeft niemand wat aan. Wat er gebeurd is, is te erg om je schouders bij op te halen.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik323 feb. 2011 - 14:47

----[Wat er gebeurd is, is te erg om je schouders bij op te halen.]---- En wat denk je dat er gaat gebeuren, Rouane? -----[Als je niks doet, dan blijft Khadaffi na zijn val, als hij het overleeft, een multi-multi-miljardair die ergens rustig kan gaan wonen.]----- Ik weet het echt niet, maar ik zie Kadhafi zeker niet op Puerto Rico of weetikveel waar genieten van zijn oude dag. Deze man heeft het in zich om inderdaad vechtend ten onder te gaan, en dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

MarsMellow
MarsMellow23 feb. 2011 - 14:47

Denk erom, alle felle prinicpiële tegenstanders van welke buitenlandse inmenging dan ook (Irak/Uruzgan/Kunduz etc.) door de zo gehate VS en haar "schoothondjes" nu niet diezelfde landen gaan vragen om het in Libië op te gaan lossen hè. Blijf principieel!

1 Reactie
heggenland
heggenland23 feb. 2011 - 14:47

De bevolking lost het daar zelf wel op en dat zou in Irak ten tijde van Sadam ook gebeurd zijn als toen die Wereldwijde economische blokkade niet door de VN was ingesteld die miljoenen slachtoffers kosten onder de gewone burgers. De Irakezen zette toen de onderlinge tegenstellingen in de ijskast en zo kregen de Baatpartij en de oppositie een gemeenschappelijke vijand: de VS. Maar in het Westen heeft men boter op hun hoofd. Irak; Iran en Afghanistan hebben geen terroristische aanslagen gepleegd althans niet buiten hun grenzen. Maar de aanslagen van de Libiërs op dat passagiersvliegtuig en in die Duitse kroeg wat honderden doden koste werd met de mantel der liefde vergeven zolang de oliekraan naar Europa open bleef staan. In ruil voor olie wordt die Khadafi kliek tot de tanden bewapent en in feite door het Westen in het zadel gehouden.

robheus2
robheus223 feb. 2011 - 14:47

Er zijn helemaal geen bewijzen dat straaljagers ingezet zijn tegen de burgerbevolking.

1 Reactie
Opinius
Opinius23 feb. 2011 - 14:47

nou ja,.dan gaan "we"er maar vanuit dat al de honderden doden die onder de demonstranten gevallen zijn de laatste weken , dat die zomaaar gewoon doodvielen. ik hoop dat het stopt , dat er subiet een einde komt aan de bloedbaden. de doden die de afgelopen weken gevallen zijn,dat die in hemelsnaam niet gestorven zijn voor nieuwe andere gruwelijke politieke bestuursmodellen . hoe bitter zou dat daar nog eens boven op zijn! moge de vernieuwde politieke bestuursmodellen het volk de vrijheid geven ,gelijk wij ons zelf wensen.