Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositie Egypte eist vertrek Morsi

  •  
01-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
morsi_protest.jpg
Ultimatum: Morsi moet voor dinsdag 17:00 aftreden ... hoofdkantoor Moslim Broederschap bestormd
In Caïro hebben actievoerders het hoofdkantoor van het Moslim Broederschap bestormd. Ze zijn het zwaarbewaakte gebouw binnengedrongen en gooien van alles naar buiten.
Update onderaan
Ooggetuigen melden dat er rookwolken boven het kantoor hangen.  V olgens een journalist van persbureau AP wordt er ook meubilair en allerlei documenten naar buiten gegooid. Ook zou een demonstrant het logo van het Moslim Broederschap van de gevel proberen te halen.
De Moslimbroederschap is de partij van president Mohammed Morsi. Gisteren werd er in heel Egypte tegen hem gedemonstreerd. Miljoenen mensen gingen de straat op.
De oppositiebeweging Tamarud heeft Morsi maandagmorgen een ultimatum gesteld. Hj moet voor dinsdagmiddag aftreden en verkiezingen uitschrijven, anders zullen de protesten tegen zijn regering heftiger worden. Tamarud heeft inmiddels een petitie ingediend met naar eigen zeggen 22 miljoen handtekeningen tegen Morsi.  De protesten van zondag waren de grootste sinds die in 2011 die leidden tot het aftreden van toenmalig president Mubarak.
Morsi zelf is vastberaden de ‘ondemocratische aanval’ op zijn bewind af te slaan, schrijft de Volkskrant. Hij heeft wel aangeboden de nieuwe op de islam geïnspireerde grondwet te herzien.
Het Moslim Broederschap, waar Mohammed Morsi uit komt, is een 85 jaar oude soennitische beweging die de islam een dominante plaats in de samenleving wil geven. De Moslimbroederschap is in het verleden vaak wreed vervolgd. Door de oppositie tegen het regime werden de moslimbroeders populair, maar die populariteit neemt alweer af door de slechte economie en het uitblijven van een democratisch bestel sinds de val Mubarak.
Update 14:00
Vier Egyptische ministers uit het kabinet van president Morsi hebben hun ontslag ingediend. Dat maakte een regeringswoordvoerder maandagmiddag bekend. De precieze reden van vertrek is nog niet duidelijk, maar volgens de woordvoerder zijn ze opgestapt uit sympathie voor de demonstranten in Egypte.
De ministers die zijn opgestapt zijn de minister van toerisme, communicatie en informatie, parlementaire zaken en milieu.
Update 17:30
Het leger in Egypte heeft een ultimatum gesteld aan de regering. De politiek krijgt 48 uur ‘om aan de wensen van het volk tegemoet te komen’, zei legerchef Sisi maandagmiddag.
Volgens correspondent Sander van Hoorn van de NOS wil het leger president Morsi onder druk zetten om toezeggingen te doen en de klachten van de bevolking serieus te nemen. Van een staatsgreep zou geen sprake zijn.
 
Morsi kan bijvoorbeeld vervroegde verkiezingen uitschrijven.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

BasVV
BasVV1 jul. 2013 - 10:33

Wat een vreemde timing. Over acht dagen begint de ramadan.

MichelReiziger
MichelReiziger1 jul. 2013 - 10:33

@Bas Grootel, ma 01 juli 2013 13:32 Reageer op Bas ***Wat een vreemde timing. Over acht dagen begint de ramadan.*** Gniffel...de demonstraties zullen wel na zonsondergang toenemen.

MichelReiziger
MichelReiziger1 jul. 2013 - 10:33

Ik gok op een interventie van het leger voordat de tijd verstreken is.

Floyd2
Floyd21 jul. 2013 - 10:33

misschien relevant te vermelden dat vrouwen verkrachting en afschuwelijke mishandeling schering en inslag is op het tahirplein. Met dank aan de "in het verleden vaak wreed vervolgd"e Moslimbroederschap.

tomaatnet
tomaatnet1 jul. 2013 - 10:33

De revolutie vreet zijn eigen broeders op...........steeds weer......dus "Animal Farm"

MichelReiziger
MichelReiziger1 jul. 2013 - 10:33

@Henk Yalzin, ma 01 juli 2013 22:51 Mis, het zijn juist de tegen-demonstranten van het huidige bewind...onder het mom wie doet ons wat op het tahirplein.

JoopSchouten
JoopSchouten1 jul. 2013 - 10:33

Egyptische leger stelt regering ultimatum van 48 uur !!! Het Eyptische leger heeft de regering van president Mohammed Morsi een ultimatum gesteld. Binnen 48 uur moet er voldaan zijn aan de 'eisen van het volk', zei minister van Defensie Al-Sisi vanmiddag. Anders zorgt het leger voor een 'routekaart voor de toekomst'. Bron.: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/01/egyptische-leger-stelt-regering-ultimatum-van-48-uur/

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 jul. 2013 - 10:33

[Egyptische leger stelt regering ultimatum van 48 uur !!!] Nee, de oppositie heeft Morsi een ultimatum gegeven om af te treden. Het leger heeft Morsi EN de oppostie een ultimatum gegeven om er samen uit te komen.