Joop

Oppositie: Balkenende beschadigd na EU-flirt

  •  
19-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
KoL300.jpeg
‘Premier Jan Peter Balkenende heeft aan gezag ingeboet in de Tweede Kamer en in het kabinet. Dat zal hij moeten terugwinnen.’ Dat zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag in reactie op het nieuws dat niet Balkenende maar zijn Belgische collega Herman Van Rompuy de eerste president van de Europese Unie wordt.
GroenLinks-leider Femke Halsema zei donderdagavond in een eerste reactie dat de premier nu een geloofwaardigheidsprobleem heeft op te lossen in Nederland. Halsema vindt het jammer dat Europa een president krijgt die zichzelf een grijze muis noemt. Bovendien had ze liever een vrouw benoemd zien worden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

handsomedevil
handsomedevil19 nov. 2009 - 20:58

Karakteristieke Pavlov-reactie. Als Balkenende het wel was geworden zou hij zijn volk in de steek hebben gelaten. Pff... ben wel benieuwd of en wanneer er eens een minder voorspelbare vorm van politiek bedrijven komt.

HighAndLowLander
HighAndLowLander19 nov. 2009 - 20:58

Links creëert opening voor rechts.

DagelijkseDosis
DagelijkseDosis19 nov. 2009 - 20:58

Wat is de Nederlandse politiek toch een smerig spelletje. Wist de oppostie tot enkele dagen geleden niet hoe hard ze moesten roepen dat Balkenende hier nodig was, en deed met name de publieke omroep alles om de indruk te wekken dat hij erg graag weg wilde, nu het niet zo blijkt te zijn draaien ze hum opvattingen simpelweg 180 graden om. Nu is Balkenende juist onhoudbaar omdat hij NIET weggaat. Walgelijk, onbegrijpelijk en vooral onbetrouwbaar gedraai dat door kiezers gemakkelijk wordt doorzien, en wat dan ook electoraal gaat worden afgestraft.

Binnenkijker
Binnenkijker19 nov. 2009 - 20:58

Voorspelbare en teleurstellende reactie van GL en D66. Van de VVD en PVV had ik het wel verwacht, maar van deze twee partijen ter linkerzijde valt het me toch weer tegen. Het is goedkoop op de man spelen. Je kunt van alles op Balkenende aan te merken hebben (en dat heb ik ook), maar in de situatie van afgelopen weken zat toch heel weinig rek in zijn bewegingsvrijheid. Nu blijkt dat wat de uitkomst ook geweest zou zijn, GL en D66 er simpelweg op uit waren goedkoop te profiteren van die uitkomst. Heel matig. Complimenten voor de SP die hier een stuk chiquer en volwassener mee omgaan.

Happysimbo
Happysimbo19 nov. 2009 - 20:58

groot gelijk om hierop op zo'n manier te reageren. Al is het niet om stemmen te winnen, dan is het wel dat onze minister president gewoon zijn volle inzet en overtuiging op ons land moet zetten, dat doet hij niet. Vandaar: afhankelijk van de uitkomst, gewoon klagen.

Joeri2
Joeri219 nov. 2009 - 20:58

Goed. Die twee hoeven dus geen spindoktor te worden. Typisch geval van joodse moeder: Een joodse moeder geeft haar zoon twee stropdassen. De zoon gaat opgetogen naar zijn oude slaapkamer om een das om te passen. Vrolijk loopt hij weer naar beneden om het aan z'n moeder te laten zien. Vraagt zijn moeder:" Vond je de andere niet mooi?" ( uit: Geluk is ook niet alles : een handleiding voor ongelukzoekers door Paul Watzlawick )

JanVG2
JanVG219 nov. 2009 - 20:58

En vervolgens begrijpen ze niet dat collega's en kiezers hen niet meer echt serieus nemen. Deze reacties zijn niet eens op de automatische piloot .. zo voorspelbaar. Het verschil tussen Pechtold en Wilders was ook al niet grooet ... Zoals Buitenstaander al zei, de SP was tenminste nog een beetje realistisch. Het feit dat zo ongeveer iedereen hier op deze "linkse" site door deze luchtbel heen prikt zou toch een indicatie moeten zijn dat er wellicht iets minder retoriek en iets meer inhoud toegevoegd zou moeten worden aan de oppositie.

teesee64
teesee6419 nov. 2009 - 20:58

wat mij betreft heeft Balkenende nooit gezag gehad. Hoe kan je iets verliezen wat je nooit gehad hebt?

HugoSpanje
HugoSpanje19 nov. 2009 - 20:58

Het is moeilijk om te winnen van een kaartspeler die regelmatig de azen uit zijn mouwen laat glijden.

RutgerdeTweede
RutgerdeTweede19 nov. 2009 - 20:58

Ik ben het Paul Luiken eens: Nu heeft Balkenende zijn geloofwaardigheid verloren en als hij het wel was geweest had hij het volk in de steek gelaten. De politieke debatten en journalistieke interviews waarin Balkenende werd gevraagd of hij ging staan me nog helder voor de geest. En ook de verwijtende toon waarop die vragen vaak gesteld werden: gaat u ons verlaten? Nu weet ik best hoe het spel in de politiek gespeeld wordt en dat een nee van de premier geen definitief nee hoeft te zijn. Maar het gejammer dan nu uit Den Haag en de media opstijgt vind ik echt een beetje sneu.