Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opportunist des Vaderlands Henk Krol bekeert zich tot BVNL in jacht op Kamerzetel, fractie valt prompt uiteen

  •  
01-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5733 keer bekeken
  •  
ANP-410329141

Henk Krol, de Opportunist des Vaderlands, wil via de partij van de extreemrechtse Wybren van Haga (ex-FVD) een zetel in de Tweede Kamer zien te bemachtigen. De oud-VVD'er, oud-50Plusser en nog meer oud- komt op de tweede plaats te staan van BVNL. Dat klinkt hoog maar vooralsnog staat de partij in de peilingen op 0 zetels.

Krol was eerder lijsttrekker 50Plus en kwam in 2012 in de Kamer. In 2013 verliet hij de Kamer na een veroordeling wegens computervredebreuk en beschuldigingen van fraude met pensioenpremies, van dat laatste werd hij later vrijgesproken. In 2020 brak hij met partij wegens intern geruzie en richtte de Partij van de Toekomst op die een paar maanden later alweer werd opgeheven wegens conflicten. Bij de verkiezingen van 2021 slaagde hij er niet in een Kamerzetel te winnen.

Bij BVNL, de partij waar Krol nu tot toetreedt, is het meteen tot een nieuwe splitsing gekomen. Kamerlid Olaf Ephraim verlaat de fractie en gaat zelfstandig verder waardoor het parlement nu 21 fracties telt. 

Binnen de driemansfractie is ruzie ontstaan over de lijst. Ephraim schrijft in appjes, die zijn gepubliceerd door journalist Chris Aalberts, dat Van Haga en fractiegenoot Hans Smolders hem niet op de lijst willen hebben en dat hij daarom uit de fractie stapt. Het gaat om appjes in een interne appgroep van BVNL.

Het conflict is daarmee niet voorbij want Ephraim wil lid blijven van BVNL en zijn strijd van binnenuit voortzetten:

Volgens Ephraim mag hij niet op de lijst vanwege zijn verleden in de financiële sector. Hij was als bankier bij Fortis begin deze eeuw betrokken bij 'dividendstrippen', een omstreden manier van beleggen. Van Haga en Smolders zouden bang zijn dat dat verleden tot "controverse" zou kunnen leiden. In de appjes wijst Ephraim erop dat hij nooit een dagvaarding of iets anders van het Openbaar Ministerie of de toezichthouder heeft gehad over zijn manier van werken. "Wybren is in 2019 strafrechtelijk veroordeeld wegens drankrijden", schrijft hij. Smolders heeft een veroordeling voor het openbaar maken van vertrouwelijke documenten. "En deze heren gaan mij de maat nemen??? Bespottelijk", meent Ephraim. Hij blijft wel lid van BVNL en wil zich verdedigen op de eerstvolgende ledenvergadering van die partij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.