Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw verwoestende 'restauratie' eeuwenoude heiligenbeelden

  •  
08-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
maria
In El Rañadoiro, een gehucht met minder dan dertig inwoners in de Noord-Spaanse regio Asturias, staat een kapel met enkele houten beelden uit de 15e eeuw. Maria Luisa Menendez kreeg van de priester toestemming de beelden “op te knappen”. Het resultaat: een tafereel dat zo uit een speelgoedwinkel lijkt te komen.
De kleurloze houten beelden heeft ze voorzien van felle kleuren. Maria voorzag ze zelfs van eyeliner. Jezus draagt een felgroen kleed en ook andere heiligen zien er uit alsof ze van plastic zijn. VRT Nieuws citeert de vrouw : “Ik ben geen professional, maar ik heb het altijd graag willen doen, en die beelden hadden echt een laagje verf nodig. En dus heb ik dat gedaan, zo goed als ik kon, met kleuren die mij mooi leken. En de buren vonden het ook mooi.”
Extra sneu is dat de beelden vijftien jaar geleden nog vakkundig waren gerestaureerd door een professional. De expert constateert hoe de vrouw zich niet liet hinderen door een totaal gebrek aan kennis van zaken: “Mevrouw Menendez houdt van tekenen en schilderen, ze volgde een paar cursussen, en ze dacht dat de beelden er zo beter zouden uitzien.”
ACRE, de organisatie voor het beheer en onderhoud van kunstwerken, is woest. Het is niet de eerste keer dat waardevol cultureel erfgoed wordt vernietigd door goedbedoelende amateurs die geen idee hebben wat ze doen. In juni nog werd een antiek beeld veranderd in een stripfiguur. Zes jaar geleden werd een fresco, Ecce Homo, vernietigd door een 81-jarige enthousiasteling verwoest.

Meer over:

spanje, kijk nou, kunst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.