Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Opnieuw verwoestende 'restauratie' eeuwenoude heiligenbeelden

  •  
08-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maria
In El Rañadoiro, een gehucht met minder dan dertig inwoners in de Noord-Spaanse regio Asturias, staat een kapel met enkele houten beelden uit de 15e eeuw. Maria Luisa Menendez kreeg van de priester toestemming de beelden “op te knappen”. Het resultaat: een tafereel dat zo uit een speelgoedwinkel lijkt te komen.
De kleurloze houten beelden heeft ze voorzien van felle kleuren. Maria voorzag ze zelfs van eyeliner. Jezus draagt een felgroen kleed en ook andere heiligen zien er uit alsof ze van plastic zijn. VRT Nieuws citeert de vrouw : “Ik ben geen professional, maar ik heb het altijd graag willen doen, en die beelden hadden echt een laagje verf nodig. En dus heb ik dat gedaan, zo goed als ik kon, met kleuren die mij mooi leken. En de buren vonden het ook mooi.”
Extra sneu is dat de beelden vijftien jaar geleden nog vakkundig waren gerestaureerd door een professional. De expert constateert hoe de vrouw zich niet liet hinderen door een totaal gebrek aan kennis van zaken: “Mevrouw Menendez houdt van tekenen en schilderen, ze volgde een paar cursussen, en ze dacht dat de beelden er zo beter zouden uitzien.”
ACRE, de organisatie voor het beheer en onderhoud van kunstwerken, is woest. Het is niet de eerste keer dat waardevol cultureel erfgoed wordt vernietigd door goedbedoelende amateurs die geen idee hebben wat ze doen. In juni nog werd een antiek beeld veranderd in een stripfiguur. Zes jaar geleden werd een fresco, Ecce Homo, vernietigd door een 81-jarige enthousiasteling verwoest.

Meer over:

spanje, kijk nou, kunst

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

jantje
jantje10 sep. 2018 - 19:19

In het vervolg eerst de "restaurateurs" een proeve van bekwaamheid af laten leggen. .Waarom wordt er niet gekeken naar wat zo'n persoon al allemaal gepresteerd heeft? Geef de persoon in kwestie dan een replica die zij of hij naar hartenlust mag versieren. In Drenthe is een mevrouw die beeldjes van Bartje (het symbool die in Assen staat) in verschillende 'kostuums' beschilderd. De echte daar moet ze wel van afblijven. http://www.chiquedelafriemel.nl/bartje.php. In deze komt het spreekwoord -Schoenmaker hou je bij je leest- wel heel goed van pas.

henk-alexander
henk-alexander10 sep. 2018 - 16:34

De intentie was goed. Ook ontbrak het de restaurateur niet aan historisch inzicht. http://www.hadewijchhilligenbacker.nl/polychromie.html Alleen het vakmanschap schoot tekort. Maar dit nadeel heeft wel een voordeel. Want het unieke resultaat lokt wel weer bekijks en kunnen de mensen misschien wel iets mystieks ervaren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2018 - 10:11

Griekse beelden waren ook niet zo wit als we ze kennen. Maar ook die kunnen we toch beter met rust laten. De authenticiteit gaat er niet op vooruit door moderne verf te gebruiken. Reconstrueren van wat er oorspronkelijk op zat is erg moeilijk. Als men die kale beelden te saai vind kunnen ook replica's worden gebruikt.

Libertain
Libertain10 sep. 2018 - 7:48

Het is zeker geen stijl om overal namaak beeldjes van Nicky Minaj te laten verschijnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2018 - 14:37

Het verpeste Ecce Homo fresco trekt inmiddels veel nieuwsgierige ramptoeristen

punt2
punt29 sep. 2018 - 13:43

het is er wel op vooruit gegaan... niets mis mee. Grondverfje, mooi op kleur gebracht en strak afgelakt. kan menig doe-het-zelf schilder een voorbeeld aan nemen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 sep. 2018 - 10:55

Haha wat verschrikkelijk, gniffel, mag en kan natuurlijk niet maar kan niet laten om er smakelijk om te lachen vooral al die lippenstift hihi..

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2018 - 7:45

Ik kom regelmatig in het Rijksmuseum en daar staan behoorlijk wat van die beeldjes. Prachtig natuurlijk, maar wel allemaal in datzelfde "saaie" hout. Deze Maria Menendez geeft mij een compleet nieuwe kijk op dit houtsnijwerk, en wel vanuit een ander uiterste: bijzonder kleurrijk. Barbaars natuurlijk en kitscherig, maar toch op enige manier verfrissend. Ik zal deze beeldjes voortaan met andere ogen, met iets meer fantasie, bekijken.

CM2
CM29 sep. 2018 - 6:22

Moedwil of misverstand?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2018 - 10:12

incompetentie

Bernie2
Bernie29 sep. 2018 - 5:38

Voor waanvolgers is het een fraaie en vooral kleurrijke collectie geworden. Weliswaar van het Intertoys niveau but it does the job. Nu is het wachten op de vrolijke amateurmonnik die de inhoud van de bijbel net zo kleurrijk terugrestaureert zodat ook ook voor gelovigen de zaterdagavonden en zondagen voortaan weer fris & fruitig worden :-) Een aderlating voor de kunst- en monumentenwereld. Dat wel.

Thuiszitter
Thuiszitter8 sep. 2018 - 21:44

Die verf krijg je er wel weer vanaf en dan hop naar de vakman . Dit riekt naar een geintje eerlijk gezegd .

Hiltermann
Hiltermann8 sep. 2018 - 21:31

Nederland kent ook schandalen. Zie de restauratie van The red yellow en blue. Gedaan met een verfroller uit een bouwmarkt. Was in een uurtje klaar. Kostte 80.000 gulden.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2018 - 14:45

Goldreyer had ook de brutaliteit te gaan procederen omdat zijn reputaie zou zijn aangetast. De restauratie is ook nog eens onherstelbaar.

Thuiszitter
Thuiszitter9 sep. 2018 - 15:05

Doel je op deze restauratie ? https://froot.nl/posttype/froot/het-verhaal-achter-het-meesterwerk-whos-afraid-of-red-yellow-and-blueiii/ Dan zit het toch anders in elkaar hetgeen jij schetst

Rechtse Bal
Rechtse Bal8 sep. 2018 - 18:07

deze mevrouw mag van mij zo de Nachtwacht ook een beurt geven ... bezoekersaantal zal eindelijk op peil van beetje winst voor het museum komen.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter8 sep. 2018 - 21:45

Van jouw misschien maar gelukkig heb jij er niks over te beslissen , kunstbarbaar !!

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 sep. 2018 - 17:29

Afschuwelijk vanuit historisch en cultureel perspectief. Maar je zou het ook kunnen bekijken vanuit het perspectief dat de Kerk van de mensen moet zijn en in zekere zin zo wordt toegeeigend. Ik vind het wel een interessant fenomeen.

ton14024
ton140248 sep. 2018 - 16:03

Die blauwe bal kan echt niet. Geel zou het geheel aardig opleuken.

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 sep. 2018 - 15:48

Vind het wel modern uitzien en accuraat ook nog, althans de groen en puur wit hoort daar niet. Het zou wel degelijk kunnen dat Maria wel mascara droeg, mascara was een uitvinding van de Egyptenaren ver voor de geboorte van Maria.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2018 - 7:49

Eens Appi. Modern en verfrissend. En als het nou bij deze ene uitzondering blijft, kan ik ermee leven.

Cliff Clavin
Cliff Clavin8 sep. 2018 - 15:42

Ai - zie ik hier de 'speelsheid van de homo ludens' uit de jaren zestig weer terug? Een trieste mislukking.

Piet de Geus
Piet de Geus8 sep. 2018 - 15:41

Prachtig gedaan door die amateur. Net alsof Jeff Koons de restauratie heeft verricht.

3 Reacties
OlavM
OlavM8 sep. 2018 - 19:35

Als het een échte Jeff Koons-reaturatie was geweest, was het kunstwerk wellicht nog in waarde gestegen.....Nu is het een Jeff Koons-reaturatievervalsing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2018 - 11:41

Koons staat onder andere bekend om zijn complexe, innovatieve kleurgebruik. Dan is dit toch een wat sneuere variant.

Eric Minnens
Eric Minnens9 sep. 2018 - 21:29

@PdG Ironisch of serieus? (Bij jou weet je 't nooit.) @Danielle De kleuren (grasgroen, wijnrood, sneeuwwit, hemelsblauw, telemagenta, en een soort wit met een heel licht tintje blauw) zijn juist door hun eenvoud en in combinatie zo mooi. Daar kan Koons nog een puntje aan zuigen. ;)