Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw racistisch geweld in Duindorp

  •  
21-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
36743725026_79458b4784_o
Niet-witte bewoners van de Haagse wijk Duindorp zijn opnieuw slachtoffer van ernstige agressie en vernielingen door hun buurtgenoten. De Surinaams-Nederlandse Marina werd afgelopen winter al slachtoffer van vernielingen en bedreiging nadat ze een tweet over Zwarte Piet had geretweet, maar nu hebben buurtbewoners met een bijl op haar raam ingehakt en werd haar auto gesloopt.
Tegen het AD vertelt ze hoe ze woensdagavond gebonk bij haar deur hoorde, waarna ze naar buiten ging om te vragen wat er aan de hand was. De jongens renden weg, maar een moeder van een van de jongen eiste later dat ze foto’s van hen op haar telefoon weg zou halen. Die had ze niet. Vervolgens werd geëist dat het cameraatje bij haar raam weg moest. Dat cameraatje neemt niet op, maar geeft wel op haar mobiel weer wat er aan de hand is bij haar huis. Marina heeft daarvoor toestemming van de politie en van de woningbouwvereniging, maar heeft de camera desalniettemin weggehaald:
’s Avonds kwam iemand met een bijl op het huis af, toen zijn ze op de ruiten gaan inhakken. Ik had na de vorige vernieling al een extra beschermende laag kunststof op mijn raam, maar van binnen is het glas er wel uitgevallen. Ik heb 112 gebeld en de politie was er wel snel. Maar de daders waren al weg. Ook mijn auto is ernstig beschadigd. Die is door de politie op een veiliger plek gezet.
Eerder deze maand werd een Marokkaans-Nederlandse familie ook al het slachtoffer van buurtbewoners. Na ergernis over de trouwstoet van de dochter van het gezin, werden de ruiten ingegooid en werd het huis dagenlang bekogeld met eieren. De familie werd uitgescholden.
De politie heeft vooralsnog niemand aangehouden en de politiek heeft niet gereageerd op de situatie in Duindorp.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

duindorp, racisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

Sake Simons
Sake Simons23 apr. 2018 - 6:56

Van de reacties op dit artikel kun je meer nuttigs leren over Nederland dan uit 100 geschiedenisboeken.

HarryD2
HarryD222 apr. 2018 - 13:44

@ Purper Floyd; je hebt gelijk. Een of twee jaar geleden was er een documentaire over Duindorp (misschien op dit forum nog wel ergens besproken), maar Duindorpers waren in hoofdzaak gewoon tegen alle 'import'. Ook Duindorpers 'met een kleurtje' kwamen aan het woord, die dezelfde mening hadden. De steen op de foto bij dit artikel zegt dan ook: 'Duindorp is voor de Duindorpers'.

CM2
CM222 apr. 2018 - 13:28

@niko: Nee, ook tegen de Woeste Hoogte werden we gewaarschuwd om ons daar niet mee in te laten.Onze ouders hadden het er maar druk mee!

1 Reactie
niko2
niko222 apr. 2018 - 20:34

Het vullis waar jouw ouders aan refereerden waren mijn ouders. En de ouders van mijn vriendjes en vriendinnetjes. Het vissersdorp waar de vis verdeeld werd als er weer een logger binnenkwam. Het dorp waar 2 kerken stonden en waar 2 fanfares actief waren. Waar, als je naar de dokter ging je de zondagse kleren aanmoest, en je 1 keer per jaar werd meegenomen naar Panorama Mesdag. Mijn ouders waren keurige mensen met tesamen 5 jaar lagere school. Duindorp was ook het dorp van de schrijver Brakman. die dat niet geweest zou zijn wanneer dat dorp een Sodom en Gomorra geweest zou zijn. Ik snapte het niet dat jaren later op de stoepen waar ik mijn jeugd op sleet later de bierkratten stonden. Maar het had met simpele visserswoningen te maken met lage huren, en dan kn je een beetje het toekenningsbeleid van de gemeente voorstellen. Het percentage pvv-stemmers vind je ook in volendam en st. willibrord. Jouw ouders hadden met hun "vullis" toch echt een ongenuanceerd beeld over duindorpers. Tegelijkertijd ook te begrijpen. Onze ouders waarschuwden voor het eiland "vloek" . (terrein Norfolkline) . ook vullis.

CM2
CM222 apr. 2018 - 9:16

Opgegroeid in het Scheveningen-Dorp van de jaren vijftig/zestig vorige eeuw kregen wij een belangrijke les mee van onze ouders: laat je niet in met Duindorp, waar daar woont vullis. Zo zeiden ze het uiteraard niet, maar daar kwam het wel op neer. Ik ben mijn wijze ouders, allang dood en begraven, dankbaar voor deze les, die blijkbaar nog steeds opgeld doet.

1 Reactie
niko2
niko222 apr. 2018 - 10:44

woonde je toevallig op de woeste hoogte?

Emanuel Lasker
Emanuel Lasker22 apr. 2018 - 8:59

Raden maarrrr... Waarin onderscheidt dit buurtgeweld zich van die in Amsterdamse wijken als Slotervaart, Bos en Lommer, wijken in Rotterdam op Zuid, in Utrecht Zuilen en Kanaleneiland, Almere, Leiden, Gouda, Ede, Zaandam, Helmond, Eindhoven, Venlo, Tilburg, etc. dat het hier wel aandacht krijgt?

1 Reactie
badgast
badgast22 apr. 2018 - 10:21

Ik weet niet. Noem datum, plaats en actie en vertel het verschil. Want nu schets je een wazige raadplaat.

steen15000
steen1500021 apr. 2018 - 22:45

Ik ken die wijk wel goed, maar ik woon er niet. Vroeger was Duindorp een linkse PvdA wijk. Met lede ogen zie ik dat het nu een PVV bolwerk is verworden.( groep de Mos heeft bij de laatsteverkiezingen een grote aanhang) Ik snap niet waarom deze mensen zo dom kunnen zijn, Duindorp ligt een beetje geïsoleerd tussen de duinen in. De hang naar vroeger - zonder "vreemde smetten" - is tussen de bewoners ( typische Scheveningse inteelt ) erg groot.

1 Reactie
punt2
punt222 apr. 2018 - 18:18

PVV is iets heel anders dan Groep de Mos, juist de Mos heeft door zijn directe contacten met zijn kiezers wel de mogelijkheid om iets voor hen te betekenen, op lokaal niveau en zonder poespas.. Niet alles is PVV

ruma ankka
ruma ankka21 apr. 2018 - 19:12

Het is me ook het buurtje wel.

Joop den Uil
Joop den Uil21 apr. 2018 - 17:55

het is zondag, dus politie heeft een -welverdiende- vrije dag... morgen (maandag) kunt u uw formulieren digitaal in leveren... dank u ... en wat mee respect ja ???? wham !!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 16:25

Wat het probleem is, is dat vaak de ouders de daden van de jeugd, hun eigen kinderen, niet afkeuren. Het kan overigens ook andersom zijn. Dat is wat ik hier zelf meemaak, inclusief ouders die staan te lachen als je vraagt of ze hun kinderen willen beteugelen als die met oud en nieuw, na eerst vuurwerk vervolgens een steen tegen je ruit gooien. Het was er nog net niet door, maar de schrik zat er wel in. Dan heb ik het nog niet over de pesterijen. Ik wens deze mensen alle sterkte toe en een daadkrachtig optreden van het gezag. Ik kan me voorstellen dat deze mensen bij voortduren in angst leven, dat wens ik hen niet toe. Desnoods a.u.b. een andere woning geven zodat ze eindelijk rust krijgen in hun leven. Niets doen is geen optie.

Appi Mohamud
Appi Mohamud21 apr. 2018 - 15:25

"De politie heeft vooralsnog niemand aangehouden en de politiek heeft niet gereageerd op de situatie in Duindorp." Deja vu.

Hank Nozemans
Hank Nozemans21 apr. 2018 - 15:08

Mevrouw, kunt u uw camera weghalen, we willen namelijk uw huis slopen. Gaat lekker daar.

gerryjoris
gerryjoris21 apr. 2018 - 14:57

Wat vreselijk voor die mensen.

Nurks
Nurks21 apr. 2018 - 14:40

Duindorp is niet zo groot, en "iedereen" kent "iedereen" (van het èège volluk, uiteraard). Als de politie daar één voet binnen heeft weten ze precies wie dat gedaan jebben. Die moeder die de camera weg wilde hebben is uiteraard medeplichtig. Politie: Doe iets!

H.Witte
H.Witte21 apr. 2018 - 14:27

Heropvoedingsinternaten!!!

RonaldMokens
RonaldMokens21 apr. 2018 - 14:17

Dit moet natuurlijk gelezen worden als een poging tot een geëngageerd debat over de culturele normen en waarden en moet vooral niet aangemerkt worden als racisme maar eerder een fijnbesnaarde expressie van culturele verliesgevoelens. Aldus, intellectuele elites in moreel verval.

punt2
punt221 apr. 2018 - 13:56

quote: "Eerder deze maand werd een Marokkaans-Nederlandse familie ook al het slachtoffer van buurtbewoners. Na ergernis over de trouwstoet van de dochter van het gezin, werden de ruiten ingegooid en werd het huis dagenlang bekogeld met eieren. De familie werd uitgescholden." Ik heb de diverse video's gezien (de bewegende beelden....) en zoals heel vaak ligt de waarheid ietsje genuanceerder dan deze zinnen doen vermoeden. Hierin waren ook duidelijk de "tegenstanders" in beeld waardoor de benaming racistisch geweld niet de lading dekt daar de vechtenden van dezelfde ethnisch-culturele achtergrond waren. zonder de volledige achtergrond te weten is het makkelijk om ook hieraan een racistisch tintje te geven, maar dat was gelukkig hier niet het geval.

7 Reacties
Davy ????
Davy ????21 apr. 2018 - 15:59

@Rob Roy Bedankt voor wat nuance.

DaanOuwens
DaanOuwens21 apr. 2018 - 18:12

@ Rob Roy Jij schrijft: Hierin waren ook duidelijk de “tegenstanders” in beeld waardoor de benaming racistisch geweld niet de lading dekt daar de vechtenden van dezelfde ethnisch-culturele achtergrond waren. In het artikel staat: De Surinaams-Nederlandse Marina werd afgelopen winter al slachtoffer van vernielingen en bedreiging nadat ze een tweet over Zwarte Piet had geretweet, maar nu hebben buurtbewoners met een bijl op haar raam ingehakt en werd haar auto gesloopt. Jij hebt blijkbaar bewijs dat de aanvallers van Marina een Surinaams-Nederlandse achtergrond hebben. Moet je dat filmpje dan niet naar de politie brengen? Of staan er allemaal zwarte geschminkte pieten op? Of zit je jezelf in allerlei bochten te draaien om boos dom wit racisme te ontkennen?

punt2
punt222 apr. 2018 - 6:46

@DaanOuwens, misschien mijn reactie evenhelemaal lezen? Ik heb het over de Surinaams -Nederlandse Marina helemaal niet gehad. Onbegrijpelijk dat je reageert zonder te lezen, maar de reactie zal ingegeven zijn door mijn naam, dan is voor jou de laatste regel genoeg om al te reageren.

Auslander
Auslander22 apr. 2018 - 7:56

@ Davy “wat nuance” Dus de nuances dat jij altijd predikt als het gaat over racisme is het aankondigen van leugens en verdraaiingen in feiten?

Loebkesman
Loebkesman22 apr. 2018 - 12:45

@Auslander Dus een willekeurig zin met het woord racisme erin is voor u een vaststaand feit?

DaanOuwens
DaanOuwens22 apr. 2018 - 16:38

@ Rob Roy Jij schrijft: Ik heb het over de Surinaams -Nederlandse Marina helemaal niet gehad. Exact, je bent direct begonnen met er zaken bij te halen om de aanslag op en bedreigingen van de Surinaams -Nederlandse Marina te bagatelliseren. En dan schrijf je: zonder de volledige achtergrond te weten is het makkelijk om ook hieraan een racistisch tintje te geven, maar dat was gelukkig hier niet het geval. Er was dus duidelijk sprake van een racistisch tintje dat jij met grote geestdrift aan het ontkennen bent.

punt2
punt223 apr. 2018 - 7:17

@daan Ouwens, je slaat de plank weer mis, ik begrijp dat mijn naam als een rode lap op een stier werkt bij jou, dat geeft niets, ik hou wel van een goede discussie. maar hou je wel aan de feiten, ik zeg niets, helemaal niets over marina en de de racistische acties tegen haar. Ik geef slechts aan dat bij het tweede voorbeeld in het stuk de beelden in de video's op iets anders wijzen. dat het daarbij niet om racisme zou gaan. Dat jij daar weer in de richting van mij met verdachtmakingen moet komen zoals jij doet, is jouw recht, maar niet op waarheid berustend. Dus blijf vooral goed zoeken in mijn reacties, ik stel het prijs dat je deze leest (doe het wel goed!) En kom de volgende keer eens met werkelijke argumenten zou ik willen voorstellen. Dat maakt een discussie een stuk leuker.(voor mij wel )

DaanOuwens
DaanOuwens21 apr. 2018 - 13:45

Ik begrijp werkelijk niet dat er nog pogingen worden gedaan om in dit soort wijken gekleurde mensen te huisvesten. Daar doe je niemand een plezier mee, sterker je brengt als overheid en samenleving gekleurde mensen totaal onterecht in verschrikkelijke omstandigheden. Dit zijn de wijken van de achterlijke witte racisten. Er is echt geen enkele interventie te bedenken die deze mensen op andere gedachten gaat brengen. Dit is de werkelijkheid en er is niets aan te veranderen. Dus zullen we er mee moeten leven. Er zijn meer van dit soort wijken in grote steden, maar er zijn ook dorpen waar dezelfde opvattingen dominant zijn. Zet er een bord bij met de tekst: woonwijk speciaal voor de achterban van de PVV en het FvD. Dan kunnen er geen vervelende misverstanden ontstaan. En zorg dat de mensen die er wonen en weg willen dat op een goede manier kunnen doen zonder grote negatieve gevolgen. En laat het extreem rechtse deel van de bevolking gelukkig zijn onder elkaar. Allerlei moralistisch geleuter dat dit soort excessen aangepakt moeten worden en dat een democratie dit niet kan tolereren is alleen politiek wenselijke tekst waarvoor anderen moeten bloeden. Als er mensen zijn die vinden dat die Duindorpers zich normaal moeten gedragen, ga er dan zelf wonen om ze op te voeden. Dan kan je zelf ervaren dat dit onmogelijk is.

11 Reacties
rvb2
rvb221 apr. 2018 - 15:58

Met andere woorden: laat misdadigers gewoon met rust.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen21 apr. 2018 - 17:06

Daan, volgens mij begrijp je niet dat jouw reactie op dit artikel overeenkomt met het primitieve agressieve gedrag van Duindorpers. Het verschil is dat zij hun gedrag uiten in daden, jij in woorden. Gelukkig is, naar mijn ervaring, 99% van de Nederlandse bevolking minder extreem.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen21 apr. 2018 - 17:14

Ik begrijp dat jij angst hebt voor PVV'ers en FvD'ers. Ga eens met ze in gesprek. In de praktijk blijkt dat vaak de soep niet zo heet gegeten wordt als opgediend.

Purper Floyd
Purper Floyd21 apr. 2018 - 20:56

Daan, in Duindorp draait het helemaal niet om rascistisch gedrag. In dit voormalig NSB interneringskamp zijn alle buitenstaanders bij voorbaat ongewenst. Probeer er als typisch blanke Nederlander met een iets elitair tintje maar binnen te komen. Dan staat je hetzelfde te wachten als deze mevrouw, tenzij je behoorlijk anoniem onderduikt in een van de straten van Duindorp.

henk-alexander
henk-alexander21 apr. 2018 - 22:25

DaanOuwens Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (2018) haalde in Duindorp de PVV 44,6% en FvD 3,5%. Dus bijna de helft; wat niet wil zeggen dat de andere Duindorpers zich maar moeten aanpassen of vertrekken zoals je suggereert. De VVD kreeg 11,8% en het CDA 8,0%. SP, D66, GL en PvdD kwamen respectievelijk op 6,9%, 5,4%, 5,0% en 3,5%. Om nu het 'extreem rechtse deel' te laten bepalen wie er gelukkig mag worden is een vorm van dedain naar de andersdenkenden en een capitulatie voor een onwenselijk gedachtengoed. Wat het laatste betreft is het altijd mogelijk om mensen op andere gedachten te brengen.

DaanOuwens
DaanOuwens22 apr. 2018 - 7:07

@ rvb Jij schrijft: Met andere woorden: laat misdadigers gewoon met rust. Inderdaad gebruik het strafrecht niet om sociale problemen op te lossen. Dat werkt namelijk niet. @ JeffreyKatoen Jij schrijft: Daan, volgens mij begrijp je niet dat jouw reactie op dit artikel overeenkomt met het primitieve agressieve gedrag van Duindorpers. Die overeenkomst is er niet. Er zit nogal wat verschil tussen een tekstje op internet en bij je buren met een bijl een raam inslaan met de intentie hen te dwingen te verhuizen. Verder is een grote groep Nederlanders wel degelijk zo extreem. De teksten hier op deze website zijn daar een goede indicatie van. De bijdragen van Rob Roy, Davy en die van jou laten zien dat er volgens een aantal mensen helemaal niets of heel weinig aan de hand was. De ene stukgeslagen ruit is blijkbaar de andere niet. Dit soort geweld en de bagatelliserende reacties daarop komen voort uit het gedachtegoed van het FvD en de PVV. De soep wordt heet gegeten. Want de daders horen vanaf de straat tot aan de tweede kamer alleen maar instemmende geluiden. Die zwarten horen niet thuis in Duindorp. Overigens praat ik al jarenlang met dit soort mensen. Hun verhaal en opvattingen ken ik uitstekend. Ik ben dan ook niet zo naïef om dit soort geweld te bagatelliseren.

Davy ????
Davy ????22 apr. 2018 - 8:58

@DaanOuwens Ik keur het gedrag van sommige duindorpers zeker niet goed, als ik dit blijkbaar niet steeds expliciet uitspreek met ik het blijkbaar met ze eens? Ik vond je reactie een beetje kort door de bocht door alle duindorpers als extreem-rechts weg te zetten. En duindorpers zijn kritisch/hard tegen alles wat van buiten duindorp komt, er zullen vast racisten tussen zitten, maar niet alle conflicten zijn daardoor automatisch racistisch.

Dick T.
Dick T.22 apr. 2018 - 12:00

Achterlijke racisten, die jij zo omschrijft zijn vaak mensen die door hun eigen gemeente in de steek zijn gelaten. Het is toch een lachertje dat mensen uit Turkije géén inburgeringscursus hoeven te doen en die dat wél moeten, zonder dat ze een woord Nederlands praten in een wijk worden gedumpt, zonder kans op werk, vanwege hun taalachterstand en zo dus ook in de steek worden gelaten door diezelfde gemeente. Zo krijg je géén diversiteit, maar alleen achterdocht en segratie. Gemeenten en de regering gaan er echter wel prat op, dat ze hun quota halen. Wil je één samenleving creëeren, dat moet je daar in investeren. Dat betekent, dat we allemaal proberen Nederlands te praten, ook al die buitenlandse (waarschijnlijk) studenten, die in de horeca werken. In de afgelopen jaren ben ik in A’dam te vaak tegen gekomen, dat iedereen in de horecagelegenheid maar Engels sprak en dat de buitenlandse (waarschijnlijk) student werkelijk nog geen ‘goedendag’ kon zeggen. Moet je nu ook even stilstaan bij jouw witte rascisten, die misschien de lts hebben afgemaakt en geen Engels spreken. Hoe zou jij je voelen, als je niet kunt communiceren met je nieuwe buren? Zou jij niet gaan klagen? niet te hard natuurlijk, want voor dat je het weet, worden door Antifa je ramen ingegooid, want die mogen dat schijnbaar ongestraft.

DaanOuwens
DaanOuwens22 apr. 2018 - 16:34

@ Dick T. Jij schrijft; Zo krijg je géén diversiteit, maar alleen achterdocht en segregatie. Dat klopt. Die segregatie is ook het maximaal haarbare resultaat. Als voorbeeld: Ik ben een witte Nederland waarvan de voorouders bewijsbaar sinds 1600 in Nederland leven. Toch wil ik niet in Duindorp leven en weet ik zeker dat ik daar ook niet welkom ben. Kortom er is veel segregatie in Nederland en geen homogene samenleving. Als mensen geen Engels spreken doen ze er verstandig aan vooral binnen in lokale kring te blijven. In een groot deel van Nederland en zeker in het bedrijfsleven is de voertaal Engels. Want denk je dat de voertaal is bij het meest succesvolle bedrijf van Nederland? https://www.asml.com/asml/en/s427 In een gesegregeerde samenleving is voor iedereen plaats, maar het kan niet zo zijn dat de normen en waarden van het meest onontwikkelde deel voor iedereen moeten gelden.

punt2
punt223 apr. 2018 - 7:28

@Daan Ouwens, quote : "De bijdragen van Rob Roy, Davy en die van jou laten zien dat er volgens een aantal mensen helemaal niets of heel weinig aan de hand was. De ene stukgeslagen ruit is blijkbaar de andere niet. " Jammer dat je zo generaliserend meent te moeten reageren, dat jij mij meent te moeten beschuldigen en zwart maken over iets wat ik zeker niet heb geschreven. Jij noemt mij, zonder enig bewijs daarvoor aan te dragen, racistisch. Ik neem je dat zeer kwalijk. want dat ben ik zeker niet. Het is jammer dat dit het niveau is waarop jij meent te moeten reageren.

punt2
punt223 apr. 2018 - 7:34

@Daan Ouwens , daar komt bij dat de enige die onderscheidt maakt tussen "gebroken ruiten" jij zelf bent. zie je reactie op het Joodse restaurant Amsterdam waarvan de ruiten zijn ingeslagen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 apr. 2018 - 13:21

Waren vast verwarde mannen / jongens.......

1 Reactie
doron
doron22 apr. 2018 - 18:23

Beste Alfred, Bekijk eens de post van DickT hier boven. Misschien, heel misschien, snap je dan dat rechtse partijen een bestaansrecht hebben.